Vekaletname Geçerliliği Hk.

Üyelik
3 Eyl 2014
Mesajlar
6
Konum
gaziantep
Öncelik'le sorumu yanıtı verecek kişi Teşekkür ediyorum.. A Firmasında 01.01.2009 tarihinde 5 yıllık münferiden İmza sirküm bulunmaktaydı
2014 ylında sona eren imza yetki belgesinin 2011 yılında verdigi X kişiye Genel vekaletname verirse 2011 yılında noterde dayanak olarak vekaletname düzenlerken
İmza sirküsünü dayanak gösterir ise. imza sirkünün süresi bittigi için 2011 yılında verilen vekaletname geçerlimidir ? vekaletnamede süre yok ..
 
Selamlar
2011 yılında verilen vekaletname,sirküler yenilenmediği müddetçe 01.01.2014 tarihinde geçerliliğini yitirmiştir.
 
Vekaletname süresi eğer bir süreyi içerecek şekilde hazırlandı ise sürenin bitiminde vekalet süresi dolar. Ancak bazı durumlarda vekaletname süresi vekaletnamelerde yer almamaktadır. Vekaletname süresi belirtilmeyen vekaletnameler ancak ölüm ya da azil durumunda geçerliliğini yitirmektedir. Ancak hukuki düzenlemelerde vekaletname süresi belirtilmeyen vekaletnameler için vekaletname süresinin nezaman biteceğine ilişkin bir husus bulunmamaktadır.Ancak ülkemizde bazı kurum ve kuruluşlar vekaletname süresine ilişkin bazı uygulamalar yapmaktadırlar. Örneğin Türkiye’de Tapu idareleri vekaletname süresini beş yıl olarak belirlemiştir. 5 yıldan daha önce hazırlanmış vekaletler, vekaletname süresi nedeniyle kabul edilmemektedir. Ancak tüm kamu idareleri vekaletname sürelerine ilişkin olarak aynı yaklaşımı uygulamamaktadır.Borçlar Kanunun 125 inci maddesinde ifade edilen, genel olarak dava ve talep hakları konularında süre kısıtlaması getiren düzenlemeyi esas alsalar da süre belirtilmedikçe vekalette süre sınırlaması yoktur. Yine de Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 14.01.1988 tarih 9971/153 sayılı kararına konu olan olayda taraflardan birisi diğer tarafın avukatının vekaletinin 10 yıldan fazla bir zaman öncesinde düzenlendiğini belirterek geçersiz vekaletname iddasında bulunmuş ve bu dava hem yerel mahkemece,hem de Yargıtayca uygun bulunup onandığını belirtmek gerekir. (Kaynak Doç. Dr. Süha Tanrıver – Noterlik Açısından Vekalet kitabı)Bu yüzden verdiğiniz süresiz vekaletnameyi düzenlendiği noterden harcını yatırarak vekaletten azil işlemi yaptırmak mümkündür. Bu işlemi yaptırdığınız takdirde vekaletnameniz iptal olmuş ve vekaletname süresi geçersiz hale gelmiş olur.
İmza sirküler süresinin sona ermesi ölüm gibi düşünülür ise vekaletnamede geçerliliğini yitirmiş diyebiliriz. Ancak en iyisi noterden azilname düzenletmektir.
 
Sayın merkür2,

Vekaletler konusunda yazdıklarınızla ilgili bir iki ek/düzeltme yapmak gerekir. Yargıtay'ın verdiği karar uzun süre kullanılmamış bir vekalet içindir, şirketinizin avukatına verdiğiniz "SÜRESİZ" vekalet sürekli davalarınızı takip eden bir avukatınız için 20 yıl da geçse geçerliliğini yitirmez. İmza sirkülerlieri TTK gereği A.Ş. ler için en çok 3 yıl süreli olabilir LTD'ler için durum farklı tabi. Ancak imza sirkülerleri yenilense dahi eski sirkülerlerin yürürlüğü süresince atılmış her imza ve her vekalet geçerliliğini korur. Bu "YÖNETİMLERİN DEVAMLILIĞI" ilkesinin olmazsa olmaz şartıdır. Aksi halde hukuk düzeninde kaos ve karmaşa yaşanır. Varsayalım sirkülerin bitimine 10 gün kala imzaladığınız bir anlaşma tam işlemlere başlayacaksınız hükmünü yitirir. Bu nedenle Tahsin dostumun " 2011 yılında verilen vekaletname,sirküler yenilenmediği müddetçe 01.01.2014 tarihinde geçerliliğini yitirmiştir. " cülesi son derece yanlıştır.

Bu nedenle;

"A Firmasında 01.01.2009 tarihinde 5 yıllık münferiden İmza sirküm bulunmaktaydı 2014 ylında sona eren imza yetki belgesinin 2011 yılında verdigi X kişiye Genel vekaletname verirse 2011 yılında noterde dayanak olarak vekaletname düzenlerken İmza sirküsünü dayanak gösterir ise. imza sirkünün süresi bittigi için 2011 yılında verilen vekaletname geçerlimidir ?" sorusunun cevabı evet geçerlidir, süresi varsa süresinin sonuna kadar, yoksa azilname yapılana kadar olmalıdır.
 
Sevgili Kevork üstadım,selamlar
Yorumumun yanlış olma sebebini açıkcası anlayamadım.Sirküler süresinin dolması,temsil yetkisinin sona ermesidir.01.01.2009 yılında alınan 5 yıllık temsil yetkisi 01.01.2014 tarihinde sona ermiştir.Temsil yetki hakkının bittiği bir şahsın verdiği vekaletname bu tarih itibariyle hükmünü yitirmeyecek midir?Kaldı ki 2011 yılında verilen bir vekaletname de süre bitimi yine 0101.2014 olmayacak mıdır?Çünkü sirküler ve haliylke temsil yetkisi 01.01.2014'de sona ermektedir.
Ayrıca kendi cümlenizden bir alıntı yapayım.."Ancak imza sirkülerleri yenilense dahi eski sirkülerlerin yürürlüğü süresince atılmış her imza" derken,burada yürürlülük süresi 01.01.2014 de dolmuştur ve sorudan anladığımız kadarıyla herhangi bir yenilemede yapılmamıştır.
Son tahlilde benim görüşüm,2011 yılında verilen vekaletname,01.01.2014 tarihine kadar ki süre için geçerlidir.(Nihayetinde sirküler ve temsil süresi ile paralel gider)
Ben soruyu mu yanlış anladım,yoksa düşüncem tamamen mi yanlış?
Saygılar
 
Sayın Tahsin Kurt öncelik'le Teşekkürlerimi sunuyorum Soruma YORUM ve bilginizi paylaştığınız için. Ancak..her 3 avukattan 1 'Si geçersiz diğer 1 i geçerli diğerde tam ortasında kalmaktadır .. TEKRAREN AÇIKLAMALI ŞEKİLDE SORMAK İSTİYORUM "A Firmasında 01.01.2009 tarihinde 5 yıllık münferiden İmza sirküm bulunmaktaydı 2014 ylında sona eren imza yetki belgesinin 2011 yılında verdigi X kişiye Genel vekaletname verirse 2011 yılında noterde dayanak olarak vekaletname düzenlerken İmza sirküsünü dayanak gösterir ise.
imza sirkünün süresi 01.01.2014 tarihinde bittigi için
2011 yılında verilen vekaletname GÜNÜMÜZ TARİHLERİNDE geçerli midir ? herhanği bir yenilme yapılmamıstır ancak imza sirküsü bittiği tarih 01.01.2014 ve 3 ay sonra yeni bir imza sirkülesü Münferiden çıkarılmıştır benim için çok önemli bir dava konusu olucak lütfen Bilgi anlamında yol gösterirseniz TEŞEKKÜRLERİMİ bir BORÇ biliriM SAYGILAR
 
Süresiz verilen vekaletnamelerde bazı kurumlar şuna dikkat etmektedir. Örneğin 5 yıl önce vekaleti veren şirketin imza yetkilisi, halen şirkette imza yetkilisi ise vekaleti geçerli saymaktadırlar, değilse saymamaktadır.
 
Son düzenleme:
Tahsin dostum,

"Yönetimlerin devamlılığı" ilkeinden bahsetmiştim. Yönetim değişebilir ancak attığı imza yönetimden ayrılsa dahi yürürlükte kalır. 2014'de yetkisi bitse hatta yeniden yönetime seçilmezse dahi verdiği vekaletname veya imzaladığı sözleşmenin yürürlüğü devam eder. 4 numaralı başlıkta bunu ve nedenlerini anlatmıştım.
Vekaletname 1- Azille 2- Süresi varsa süresinde 3 - Ölümle sona erer. Ancak vekaletnamede belirtilmiş özel bir görev varsa ölüm dahi olsa ölümden sonra o görevin tamamlanmasıyla sona erer.

Eksik birşey bıraktımsa tamamlarım.
 
Sayın Kayabey90,

Yürürlük ve Geçerlilik konusunu birhayli yazdığımızı düşünüyorum. İmzayı atanlar yada sirküler sahibi olanlar şirketi temsil eder ve şirket adına davranırlar, söylendiği gibi olsa daha önce de yazdığım gibi tam bir kaos doğar. Son bir örnek daha vereyim: Sözleşme ve anlaşmaları zaten yazdım. Yetki sürenizin 3 gün sonra dolduğunu ve birsürü senet ve çek imzaladığınızı düşünün. Sonra da yönetimin tamamen değiştiğini, Bu çek ve senetleri size veren firmanın bu yetkilileri üç gün sonra tamamen değişsin ve artık hiçbir çek ve senet ödenmesin. Olası mı ?

Umarım anlaşmışızdır.
 
Üst