Vergi Beyannamelerinin Damga Vergileri Gider Yazılmıyor mu?

Selin Gülgün

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 Ağu 2007
Mesajlar
261
Konum
ankara
Arkadaşlar merhaba,

ben yıllardır hem 2.sınıf hem serbest meslek hemde 1.sınıf mükellefler için hazırladığımız beyannamelerin damga vergilerini GVK 40/6 ya göre indirim yapıyordum.. Ancak bir makale okudum beyanname damga vergileri hiç bir zaman indirim konusu yapılmazmış, şimdiye kadar indirim yaptık,
eminim birçoğumuzun kayıtların da, beyanname damga vergileri 7 li grup altında giderleşmiştir. GVK 40/6 daki bahse konu vergiler için beyanname damga vergileri geçmiyormuş..
gider yazılmamalı mı sizce
 
Sayın Selin Gülgün

Vergi beyannamelerindeki Damga Vergileri aşağıdaki şekilde indirim konusu yapılacaktır.

Damga Vergisi Kanununda, damga vergisinin gider yazılacağına ilişkin bir düzenleme olmadığından Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanunundaki hükümlere bakmak gerekecektir.

Gelir Vergisi Kanunu:

Vergi beyannameleri nedeniyle ödenen damga vergilerinin gider yazılma durumu ticari kazanç ve serbest meslek kazancı açısından değerlendirilmesi:

-193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37'inci maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükmü yer almakta olup aynı Kanun İndirilecek Giderler başlıklı 40'ıncı maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde ise işletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçların safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu hükme göre; ticari kazanç mükelleflerinin vergi beyannamelerindeki damga vergilerini ilgili yılda ödemeleri ve tevsik etmeleri koşuluyla ticari kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapabilirler


Aynı Kanunun 65 ve 66'ıncı maddelerine göre, her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancı ve serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler de serbest meslek erbabıdır.

Bu çerçevede aynı Kanunun Mesleki Giderler başlıklı 68'inci maddesinde ise serbest meslek kazancının tespitinde hâsılattan indirilecek giderler bentler halinde sayılmış olup söz konusu maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde, mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderlerin, (9) numaralı bendinde ise mesleki kazancının elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen meslek, ilan ve reklam vergileri ile iş yerleriyle ilgili ayni vergi, resim ve harçların serbest meslek kazancının tespitinde hâsılattan indirileceği hükme bağlanmıştır.

Bu hükme göre de, serbest meslek faaliyeti nedeniyle verilen vergi beyannameleri için ödenen damga vergilerinin, Gelir Vergisi Kanununun 68'inci maddesinde sayılan giderler arasında yer almamasından dolayı serbest meslek kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır


SONUÇ : Ticari kazanç elde edenler Gider yazabilir, Serbest Meslek Kazancı elde edenler yazamaz. Eğer Serbest Meslek Kazancı elde edenler yazarsa K.K.E.G olarak kazanca ilave edilmek zorunda
 
Son düzenleme:
Saçmalık. Ben serbest meslek erbabı olarak verdiğim hiçbir beyannamenin damga vergisini gider yazamıyorum,ticari kazançlar yazıyor.Yılda yaklaşık 1200 lira gider yazmamı engelleyen bir yasam var,ne güzel
 
Gerçekten çok saçma, her ikisi de yazamasa belki bir mantığı olur da, ticari kazançta yazıp serbest meslekte yazılmaması çok saçma, ne farkı var?
 
Ticari kazançların verdiği beyanname daha janjanlı çiçekli desenli herhalde :)

Sevgili Tahsin,


Bir deli kuyuya taş atar, kırk akıllı çıkaramaz. Öncelikle 68 sayılı madde ile ilgili yoruma katılmıyorum. Bu konuyu lafzi olarak destekleyen görüşler de var bunlara da katılmıyorum. Konuya Damga Vergisi yasası açısından yaklaşalım önce; Yasada Damga vergilerinin gider yazılabileceğine veya yazılamayacağına dair hiçbir ifade yok. Hatta beyannamelerin ticari faaliyetin sürdürülmesi için gerekli giderlerden değil sonuçları ile ilgili olduğunu söyleyen görüşler de var. Buna da katılmıyorum. Damga Vergisi bir belirleme yapmadığından DV gidermidir? Değilmidir? anlamak için GV yasasına gidiyoruz. GV yasası ticari faaliyetin sürdürülmesinde gider olabilecek unsurların tamamını sayıyor. (KV yasası da buradan referans alıyor). Bazı özel durumlar ve ticari faaliyet klasmanları için de özellikli halleri yeri geldikçe taadat ediyor. 68. maddenin 9. bendi "Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen meslek, ilan ve reklam vergileri ile iş yerleriyle ilgili ayni vergi, resim ve harçlar. " diye genel kuralı ortaya koyuyor. Buradan 68. maddedede DV yazmamış diye KKEG demek aşırı zorlamadır ve Özelgede yazılmış anlamsız bir yorumdur sadece. Verginin yöneticisi olan bir kurumun Vergi Adaletine bukadar aykırı bir görüş belirtmesi bence hiç doğru değil. 1964 yılında bir kanun çıkar ( yasayı kaleme alanların hiç bunu düşündüklerini sanmıyorum ) 2010 yılında özelgede böyle bir yorum yap. Narh konan bir konuda yorum yoluyla gider olmadığı söylenemez.

Böyle bir durum sözkonusuysa kendi yasasına özel madde konarak belirtilir. MTV'de olduğu gibi örneğin. Kabul ederdik.

Benzer bir özelge de İmar Affı "Kayıt Bedelleri" için gerçekleşti bir özelge yayınlandı ortalık karıştı. Yasa maddesinde "KAYDİYELER" terimi açıkça yazılı olmasına rağmen "Kayıt Bedeli" yazılı değil diye gider olmaz maliyete eklenir görüşü verdi. (Buna ayrıca makale yazmıştım biliyorsun).
 
Üst