Vergi Usul Kanunu Sirküleri/64 (Vadeli Çeklerde Reeskont Uygulaması Hk.)

Bu sirkülere istinaden vadeli çeklere reeskont ayıracak arkadaşlara bir hatırlatma. Bildiğiniz üzere reeskont ayırmak sadece bankalar için zorunludur, diğer mükellefler için ihtiyaridir. (VUK md.281 ve 285)

Ancak VUK md.285'e göre borç senetlerine reeskont ayıran mükelleflerin alacak senetlerine de reeskont ayırması gerekmektedir. Bu nedenle reeskont ayırıp ayırmama kararı vermeden önce, 101 ve 103'teki çekler için bir ön hesaplama yapıp ancak 657>647 çıkıyorsa, reeskont işlemini yapmak vergisel açıdan mantıklı olacaktır.
 
Sayın arkadaşlar,

Bir işi bu kadar dolandırıp bu kadar zorlamak akla sığacak bir iş değil. Beyin hücrelerim yanacak. Buda başka bir gündem saptırma herhalde. Ayran , ruj milleti meşgul edelim, müşavirler boş kaldı onlara da reeskont verelim uğraşsınlar.

Saygılar,
Kevork
 
Sayın aşkınbulduk,

Biraz da mizah olsun,

sirküler zaten şaka gibi: Deveye sormuşlar boynun niye eğri diye, artık bu soruyla gündeme gelmek istemiyorum demiş.

Saygılar,
Kevork
 
Değerli üstadlar
1. geçici vergi dönemi itibari ile 101 de 10.000,00 TL 103 de 50,00 TL çek var .

yani çek olarak borcum az ise reeskont uygulaması benim işime yarar değil mi ?
 
Alınan çeklerin vadesi ne, verilen çeklerin vadesi ne? Bunu bilirsek 238 Nolu VUK GT'ye göre kesin bir reeskont hesabı yapabiliriz.
 
Tabi üstad o konuyu atladım afedersiniz vadeleri de aynı ay

malı sattığım firmadan 10.000,00 tl çek aldım, ancak malı aldığım firma çek kabul etmedi bir kısım nakit bir kısım çek verdim

Bu durumda reeskont işime gelir sanırım
 
Vadeleri aynı ise, mecburen iskonto faiz haddi de aynı olduğuna göre, 101>103 olduğu sürece 657>647 olacağından, reeskont ayırmak vergi avantajı sağlayacaktır.
 
Üst