Vergiden ne alemdesiniz millettt..!!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan azkan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Vergiden ne alemdesiniz millettt..!!

tam mükellef bir sermaye şirketi TASFİYESİZ olarak BÜTÜN Mal varlıklarıyla borçları alacaklarıyşla mevcut veya yeni kurulacak tam mükellef sermaye şirketine devretmesi, karşılığndada devralan sermaye şi,rketinin iştirak hisselerinin verilmesi..bu tam bölünmenin oldukça kısası:)

kısmı bölünmede tam mükellef bir sermaye şirketi veya sermaye şirketi niteliğindeki yabancı kurumun türkiyedeki işyeri veya daimitemsilcisinin BİLANÇOSUNDA YER ALAN TAŞINMAZLAR İLE EN AZ 2 TAM YIL ELİNDE TUTTUĞU İŞTİRAK HİSSELERİ ile hizmet yada üretimm işletmelerinin BİR VEYE BİRKAÇINI mevcut veya yeni kuruşlacak tam mükellef sermaye şirketine devretmesi
yani arkadaşım tam bölünmede bütün mal varlığı borçları alacakları kısmide taşınmazları yada hizmet veya üretinm işletmelerini devrediyo

ofikirli ' Alıntı:
Arkadaş tam bölünme kısmi bölünme kaçıncı okuyuşun anlayamadım birtürlü. Bendemi sorun var :)

aynennnnn aynennn aynennnn
bi yandan da diyorum tek ben mi böyleyim değilmişim ama rahatladım :))

KVK?na göre Devir halinde vergilendirmeyi anlatınız.
Devirlerde, aşağıdaki şartlara uyulduğu takdirde, münfesih kurumun sadece devir tarihine kadar elde ettiği kazançlar vergilendirilir; birleşmeden doğan kârlar ise hesaplanmaz ve vergilendirilmez:

a) Şirket yetkili kurulunun devre ilişkin kararının Ticaret Sicilinde tescil edildiği tarih, devir tarihidir. Münfesih kurum ile birleşilen kurum;
1) Devir tarihi itibarıyla hazırlayacakları ve müştereken imzalayacakları münfesih kuruma ait kurumlar vergisi beyannamesi ile,
2) Devir işleminin hesap döneminin kapandığı aydan kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği ayın sonuna kadar geçen süre içerisinde yapılması halinde, münfesih kurumun önceki hesap dönemine ilişkin olarak hazırlayacakları ve müştereken imzalayacakları münfesih kuruma ait kurumlar vergisi beyannamesini,
birleşmenin Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edildiği tarihten itibaren otuz gün içinde münfesih kurumun bağlı bulunduğu vergi dairesine verir.
b) Birleşilen kurum, münfesih kurumun tahakkuk etmiş ve edecek vergi borçlarını ödeyeceğini ve diğer ödevlerini yerine getireceğini münfesih kurumun birleşme sebebiyle verilecek olan kurumlar vergisi beyannamesinin ekinde vereceği bir taahhütname ile taahhüt eder. Mahallin en büyük mal memuru, bu hususta birleşilen kurumdan ayrıca teminat isteyebilir.

bide arkadaşlar şu yabancı ulaştırma krumlarında kurum kazancı çıkarmı ki nedersiniz

KVK?na göre yabancı ulaştırma kurumlarında, kurum kazancının tespitini anlatınız.

1) Yabancı ulaştırma kurumlarının vergiye matrah olacak kurum kazancı, hasılata ortalama emsal oranlarının uygulanması suretiyle hesaplanır.

2) Ortalama emsal oranları, Türkiye'de daimî veya arızî olarak çalışan bütün kurumlar için;
a) Kara taşımacılığında % 12
b) Deniz taşımacılığında % 15
c) Hava taşımacılığında % 5 olarak uygulanır.

3) Ticarî ve arızî ticarî kazançları dar mükellefiyet kapsamında vergilendirilen yabancı ulaştırma kurumlarının, Türkiye'de elde edilmiş sayılan hasılatı aşağıdaki unsurlardan oluşur:
a) Türkiye sınırları içinde gerçekleşen kara taşımacılığında, bilet bedeli ile birlikte alınan gider karşılıkları dahil olmak üzere yolcu, yük ve bagaj taşıma ücreti olarak her ne adla olursa olsun aldıkları tutarlar.

b) Türkiye'deki yükleme limanlarından yabancı ülkelerdeki varış limanlarına veya diğer bir kurumun gemisine aktarma yapılacak yabancı limana kadar gerçekleşen deniz ve hava taşımacılığında, bilet bedeli ile birlikte alınan gider karşılıkları dahil olmak üzere yolcu, yük ve bagaj taşıma ücreti olarak her ne adla olursa olsun aldıkları tutarlar.

c) Türkiye dışındaki taşımacılık faaliyeti için diğer kurumlar hesabına Türkiye'de sattıkları yolcu ve bagaj biletleri ile Türkiye'de yaptıkları navlun sözleşmeleri dolayısıyla kendilerine verilen komisyonlar ve ücretler.

yaa zaten vergi başlı başına gıcık:(( nefret ettim artık bu dersten ...inşallah hepimiz emekleriizin karşılığını alırızda sonra büro açma telaşlarımızı konuşuruz...

arkadaşlar saatler kaldı ve ben kendimi sanki hiç birşey yapamayacak yarım yamalak hissediyorum cevap kağıdına yazacaklarım sanki not almama yetmeyecek ve temmuza kalacakmışım gibi hissediyorum sorun bende mi bu genelde sınav stresi yaşayan herkezde var mı? bu duyguda yalnız mıyım ?:(((

vallaha arkadaşlar öyle sorular çıkarıp paylaşıyorlar ki! ben bildiklerimide unutuyorum.Sınav komisyonundakileri geçtiler vallaha ha ;D ;D

gsgül ' Alıntı:
arkadaşlar saatler kaldı ve ben kendimi sanki hiç birşey yapamayacak yarım yamalak hissediyorum cevap kağıdına yazacaklarım sanki not almama yetmeyecek ve temmuza kalacakmışım gibi hissediyorum sorun bende mi bu genelde sınav stresi yaşayan herkezde var mı? bu duyguda yalnız mıyım ?:(((

al bendende o kadar aynı hislere sahibiz

bende aynı durumdayım...hatta içim daralıyooo cama çıkıp halil sezaiyimsi bi bağışla isyaaan demek istiyorum:)))

ağlamak istiyorummmmmm.......vergi denetim meslek hepsi bribirine girdi..:(:(:(

ya arkadaşlar şu gelir vergisi istisnalarından birini açıklatırmı acaba .....üff okudukça bitti dedikçe bişeyler çıkıyo gıcık oluyoru yaa:(

arkadaşlar birşey sorucam biraz kafanız dağılsın.bana meslek hukukundan ve denetimden soru tahmininde bulunurmusunuz:) vergiden biraz kafamız dağılsın...

tealight ' Alıntı:
ya arkadaşlar şu gelir vergisi istisnalarından birini açıklatırmı acaba .....üff okudukça bitti dedikçe bişeyler çıkıyo gıcık oluyoru yaa:(

:((( karmakarışıkım şuan
birbirimizi mi etkiliyoruz acaba :S

yok neyse iyi düşünelim iyi olsun...bence vergi sınavı son iki sınavdan tamamen farklı ve bizim brda birbirimie sorduğumuz gibi ayrıntılı sorular olmayacak çok daha güncel sorular ve herkesin bilmesi gereken yerlşerden gelen en az 2 soru olacak gibime geliyor ...ki inşallahta öle olur..ozaman gelsin ruhsatlar:))artık bizim gözümüz korktuğu için bu kadar ayrıntıya girdik bence aynı maliyet gibi olcak çok zor iki sınavın ardından kolay bi sınavv bence...

KVK na göre özel beyan zamanı tayin olunan gelirler

Dar mükellefiyete tabi yabancı kurumların vergiye tabi kazançlarının GVK nda yazılı diğer kazanç ve iratlardan ( telif,imtiyaz,ihtira,işletme,ticaret unvanı,marka vb. gayrimaddi hakların satışı devir ve temliki karşılığında alınan bedeller hariç)ibaret bulunması halinde, yabancı kurum veya Türkiye de adına hareket eden kimse bu kazançları elde edilme tarihinden itibaren 15 gün içinde vergi dairesine bildirmek zorundadır.

Özel beyana dayalı beyanların verilme yerleri
1-Taşınmazların elden çıkarılmasından doğan kazançlarda taşınmazın bulunduğu
2-Taşınırların ve hakların elden çıkarılmasından doğan diğer kazanç ve iratlarda mal ve hakların Türkiye de elden çıkarıldığı ,
3-Ticari veya zirai işletmenin faaliyetinin durdurulması veya terk edilmesi karşılığında elde edilen kazanç ve iratlarda işletmenin bulunduğu,
4-Arızi olarak ticari işlemlerin yapılmasından veya bu nitelikteki işlemlere aracılıktan elde edilen diğer kazançlar ile arızi olarak yapılan serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla elde edilen kazançlarda faaliyetin yapıldığı,
5-Arızi olarak Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinden elde edilen kazançlarda yolcu ve yükün taşıta alındığı,
6-Terk edilen işlerle ilgili olarak sonradan elde edilen kazanç ve iratlar ile ticari, zirai veya mesleki faaliyete hiç girişilmemesi veya ihale artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen kazanç ve iratlarda ödemenin yapıldığı yerin vergi dairesine verilir.

Bu maddelerde yazılan kazaç ve iratlar aynı zamanda münferit beyanname verme halleridir.