fonradar

Yanlış Beyan Edilen Muhtasar

mes_ar

Tanınmış Üye
Üyelik
23 Mar 2007
Mesajlar
2,028
Konum
İSTANBUL
Merhaba arkadaşlar,
Aralık/2008 muhtasarında 488,60 olan vergi yanlışlıkla 888,60 olarak yazılmış ve o şekilde ödemesi yapılmış. Bu durumda 400,00 TL fazla ödenen bir rakam var, ne yapmalıyım :(?
 
Ynt: Yanlış Beyan Edilen Muhtasar

Acaba, hiçbirşey yapmayıp Ocak, Şubat ve Mart ayları muhtasarında bu miktarı mahsup etsem sorun olur mu?
 
Ynt: Yanlış Beyan Edilen Muhtasar

Peki "Aralık 2008 döneminde sehven 400 tl fazla vergi tahakkuk ettirip ödedik. Bunu gelecek aylarda mahsup etmek istiyoruz." şeklinde bir dilekçeyi vergi dairesine verdiğimizde mahsup edebilir miyiz? Başka birşey yapmamıza gerek var mı?
 
Ynt: Yanlış Beyan Edilen Muhtasar

Öyle olmuyor. Belirli bir aya mahsup edebiliyorsunuz.
 
Ynt: Yanlış Beyan Edilen Muhtasar

Yani şu ay mahsup etmek istiyoruz şeklinde bir dilekçe yeterli mi? Tekrardan beyanname vermek sözkonusu değil mi?
 
Ynt: Yanlış Beyan Edilen Muhtasar

Selamlar
En doğrusu tabi sayın nguroy'un söylediği gibidir.Ama dezavantajları vardır tabi. Vergide azalma sözkonusu olacağından (vergi dairesinin aleyhine bir durum) inceleme sebebi olabilir.Eğer kayıtlarınıza ve defterlerinize güveniyorsanız hiç düşünmeden düzeltme verin.Yok bunlarla uğraşamam diyorsanız ve yine risk almak istiyorsanız sonraki dönem muhtasarını o kadar eksik gösterirsiniz.Beyanname ve defter incelendiğinde fark görülecektir,artık izahını yaparsınız kabul edilmezse tekrar düzeltme verdirirler.Mahsup olayında da yine belge ve kayıtlara güveniyorsanız mahsup isteyin.Ama yine inceleme istenebilir. Devletten iade almanın ne kadar zor olduğunu tahmin edersiniz. Saygılar.
 
Ynt: Yanlış Beyan Edilen Muhtasar

Teşekkürler, en doğrusu saflığa vurup gelecek ayda indirmek gibi görünüyor galiba...
 
Ynt: Yanlış Beyan Edilen Muhtasar

Aralık/2008 muhtasarını internetten düzeltilmiş halini veriyorsunuz.
Tahakkuk olarak size sadece damga vergili tahakkuk çıkacaktır.
Sonra verdiğiniz beyannamelerin birer fotokopisini ekleyerek dilekçe yazıyorsunuz.
Şu kadar vermemiz gerekirken şu kadarlık bir vergi verdik/ödedik gibi.
Onlarda kayıtlara girip düzeltiyorlar.Fazla ödenen tutar emanet hesabınıza alınıyor.
Daha sonrada çıkacak ilk verginize mahsup dilekçesi ile mahsup ettiriyorsunuz.

Daha sonraki aylardan mahsup etmek, yıl atlandığı için daha tehlikeli bence.
Ayrıca muhtasarda ne gibi bir hata yaptınız.
Muhtasara yazılan ödemeler belli başlı şeylerdir.Kira/İşçi ücretleri/Smmm makbuzu bunlarında hepsi belgeli şeylerdir.İbraz edildiğinde anlaşılabilir şeylerdir.
Sorun çıkacağını sanmıyorum.


Kolay gelsin.
 
Ynt: Yanlış Beyan Edilen Muhtasar

sonraki aylarda da mahsup etmemeniz (yıl geçtiği için), herhangi bir düzeltme de yapmamanız en mantıklısı, fazla ödenen vergiyi kanunen kabul edilmeyen gidere alabilirsiniz.

vergiyi azaltan düzeltmelerde inceleme istenebiliyor, bir dilekçeyle olmuyor çoğunlukla. vergiyi artıran bir düzeltme olsaydı, düzeltmeyi verdiğiniz anda aradaki fark tahakkuk olarak çıkıyor, başkaca bir işleme gerek kalmıyor, vadesinde ödediğiniz zaman bir sıkıntı olmazdı. Ama ödenecek vergiyi azaltan, devreden vergiyi yükselten durumlarda inceleme istenebiliyor. İnceleme için harcayacağınız mesai fazla ödenen vergiden daha değerli olacaktır bence.
 
Ynt: Yanlış Beyan Edilen Muhtasar

Arkadaşlar bu durumda,
Ben düzeltme beyannamesi verirsem matrah azaltıcı bir durum sözkonusu olduğundan inceleme yapılır, düzeltme beyannamesi vermeyip mesela mart-2009 muhtasarında fazla ödediğim miktarı mahsup edersem bu kez vergi dairesinden (farkedilirse) inceleme yapılır ve izah istenir. Bu durumda sonuç itibariyle ben düzeltme vermeden mart-2009 da beyannamemden mahsup edersem sorun olur mu? Yani bunun cezası var mı? Daha farklı sorarsam hangisini yapmam daha doğru?
 
Ynt: Yanlış Beyan Edilen Muhtasar

Benim kişisel kanım. Eğer kayıtlarınızın doğruluğuna güveniyorsanız. Düzeltme vermektir. İnceleme her zaman olmaz. Açıklayıcı bir dilekçe de yazabilirsiniz.
 
Ynt: Yanlış Beyan Edilen Muhtasar

Ben düzeltme beyannamesi verirsem matrah azaltıcı bir durum sözkonusu

Olsun.Kayıtların ve yapılan işlemler doğruysa düzeltme beyanınızı vermelisiniz.
Düzeltme beyanı gerekçesinde;durumu izah edersiniz.Ayrıca sonra dosya memuruna dilekçe vererek,fazla yatmış olan verginizin ,başka bir borcunuza mahsubunu talep edersiniz./Eğer firmanın problemi varsa böylece bırakın,giden vergi olsun.
düzeltme beyannamesi vermeyip mesela mart-2009 muhtasarında fazla ödediğim miktarı mahsup edersem

Benim şahsi görüşüm kesinlikle olmaz.İşleri dahada karıştırmış olursunuz.
 
Ynt: Yanlış Beyan Edilen Muhtasar

Muhtasardaki yanlışı ben yaptım. Eğer düzeltme verirsem sonra bununla ilgili vakfa ceza falan gelirse diye korkuyorum. Vakfın hesapları çok hassas. Hiç karıştırmadan fazla ödenen vergi olsun dersem de bunu ben cebimden çıkarıp vermeliyim ki vakıf zarara uğramamış olsun.
 
Üst