Yazar Kasa Pos

tanca

Katkı Sunan Üye
Üyelik
12 Şub 2006
Mesajlar
747
Konum
istanbul
işveren herşeyi herkesden çok daha iyi bildiği için gitmiş yazar kasa pos cihazı almış.Şimdi bizim kasa ile fil ile işimiz yok fatura kesiyoruz normalde ve yazarkasa pos cihazı normal pos cihazından farklı olmuyor mu bunu iade edip normal pos mu almamız lazım teşekkürler
 
yok daha izin yazısı almamış ve bizim yazarkasa posuyla da asla işimiz olmaz olamaz normal pos mu almamız lazım acaba
 
İzin yazısı olmadan ökc alamaz, satıcı satamaz. Ama mecburiyetten kullanılmasa dahi ökc alınacak ise yeni nesil ökc almanız daha iyi. Çünkü yılbaşında mecburen yeni nesil almak zorunda kalınacak.
 
bizim işimiz satış ve irsaliyeli faturamız var fiş ile yazarkasa ile hiç bir şekilde işimiz yok işveren bankacıyla anlaşmış sanırım hata yapmış bize pos cihazı lazım bu pos cihazı ile taksitli satış yapacağız yazarkasa pos cihazından daha farklı bir pos mu alacağız bunu alınca vergidairesine mi bildireceğinişz
 
bizim işimiz satış ve irsaliyeli faturamız var fiş ile yazarkasa ile hiç bir şekilde işimiz yok işveren bankacıyla anlaşmış sanırım hata yapmış bize pos cihazı lazım bu pos cihazı ile taksitli satış yapacağız yazarkasa pos cihazından daha farklı bir pos mu alacağız bunu alınca vergidairesine mi bildireceğinişz
Arkadaşım istersen kusura da bakabilirsin ama bu nasıl bir yazım tarzıdır. Uzun zamandır takip ediyorum sorularını ve hepsinde yazım hataları, ifade eksiklikleri ve anlatım bozuklukları vs. Sana önerim önce bu konular üzerine kafa yor ondan sonra muhasebe işlemlerini daha kolay yapabilirsin. Bunu söylemeden edemedim çünkü gerçekten üzülüyorum.
 
Son mesaj çok kaba ve gereksiz yardıma ihtiyacı olan bu tavrı ile bila bedel hizmet veren arkadaşlarımızdan hiç yardım alamaması lazım insan kendi kendini objektif değerlendiremez başkalarının değerlemesi doğru yolu bulmasını sağlar ilgili tebliği okuyarak öğrenilmesi uygun olur.
 
Benim meramım filhakika ve bilbedahe ortada,hengameye gerek yok, niza çıkartmayalım lütfen.
 
Sevgili tanca,
Günde foruma neredeyse 5-6 tane soru yazıyorsunuz ve arkadaşlarımız büyük bir sabır göstererek sorularınızı yanıtsız bırakmamaya çalışıyor.(böyle bir zorunluluğumuz olmamasına rağmen) Sizde bunun farkındasınızdır. Ancak,gerçekten bu üslubunuzu,en azından yazım dilinizi artık değiştirmeniz lazım.Çünkü ortaya ciddiyetsiz bir görüntü çıkıyor.Ben şahsen sorularınızı okurken yoruluyorum.Siz soruyu yazarken ciddiyet ve önemi bir kenara bırakırsanız,alacağınız yanıtlarında bu seviyede olacağı muhakkaktır.Sorularınıza genelde sırf bu sebepten cevap yazmamaya çalışıyorum.Ayrıca bu üslub konusu yeni bir konuda değildir.Gerek ben,gerekse diğer arkadaşlar mütemadiyen bu uyarıları size geçmişte yaptık.Fakat nedendir bilinmez, ısrarla bu tutumunuza devam ediyorsunuz.Uzun zamandır aramızdasınız.İnşallah daha da uzun süre aynı ortamı paylaşırız.Fakat şu dil sonunu artık çözelim.Kısaca,siz bizi ciddiye alırsanız,bizde sizi ciddiye alır ve yolumuza ve birlikteliğimize gayet güzel devam ederiz.

Gelelim sorunuza..
Bu soruyu buraya yazmadan evvel,işvereninize sormanız gerekir.Çünkü yazarkasa pos dediğiniz cihaz,her istediğinizde gidip marketten alabileceğiniz,sonra da olmadı değiştirmek istiyorum diyebileceğiniz bir eşya değil.Bu işlemin belli bir uygulaması ve prosedürü var (ki bunu bildiğinizi varsayıyorum).İşvereniniz bunu nasıl başarmış,önce bunu öğrenmeniz lazım.Önce bu ayrıntıları öğrenelim,sonrasında çözüm yollarını tartışırız..

Saygılar
 
Bu pos satışlarını denizbank yapıyor müşteri edinebilmek için hazır dilekçeleri var herhalde onlardan birini imzalatıp vergi dairesinden izin almasına yardımcı alıyor sayın mükellefte hazır gönüllü bir yardımcı bulmuş meslek mensubuna sormadan işlem başlatmış olabilir.Ökc nin espirisi idarece 49 nolu g.tebliğ ile kapsamı daha sonrakı rutuşlarla eklenen meslekleri yapanlara ökc aldırmıyor.Bazı parakendeciler ise kullanmasada yasal olarak alıyor bir kenarda boş boş duruyor.Mesela beyaz eşyacılar saç kurutma gibi küçükleri satmıyorsa onlar için ökc ısraf ama yasa koyucu kişilere özel bir işlem yapamadığından alıyorlar kullanmıyorlar.Mesela mobilya satanlar muaf ama yanında halı satıyorsa kasa alması lazım gerçi anbar hesabı kod verilmesi nedeni ile stokları ökc ilede takip etmek mümkün ancak fatura kesilerek belge çokluğu ile stok takibi daha kolay oluyor.Yeni bir müşteri açılışı yaptım seralardan fidan ve fide alıp satıyor sera kurulma talebi olursa kuracak yani üreticiden tedarikçiden alınıp hiç işyerine uğramadan projeli çiftçilerin tarlasına gönderiyor teslim ediyor rakamlar ve hacim büyük 1000 adet 5000 adet gibi rakamlar var teşvikli olduğu için fatura kesiliyor köylere hizmet götürme birlikleri kapatıldı ama bunun gibi kuruluşlar alıp çiftçileri teşvik ediyor .Fiilen işyerine fideleri getirmeye gerek yok işyeri buluşma yeri gibi kullanılıyor işyerine gelen müşteri de yok müşterileri tarlada kahvede buluyor pazarlıyor bilgisi ile yardımcı oluyor bu vesile ile satıyor sera kuruyor ama yasa ökc almasına gerek yok demiyor.Vaziyeti anlatan bir dilekçe yazdım verdik bakalım idare nasıl yorumlayacak.İyi çalışmalar.
 
Genel olarak ökc alma zorunluluğunda olsanızda tüm satışlarınız ft kesme sınırı ve üzerinde ise veya tüm satışlarınız vergi mükelleflerine ise ökc almayabilirsiniz. Ancak bu durumda bir tane dahi ft kesme limiti altı satışı nihai tüketici birine yaparsanız olmaz.
 
Genel olarak ökc alma zorunluluğunda olsanızda tüm satışlarınız ft kesme sınırı ve üzerinde ise veya tüm satışlarınız vergi mükelleflerine ise ökc almayabilirsiniz. Ancak bu durumda bir tane dahi ft kesme limiti altı satışı nihai tüketici birine yaparsanız olmaz.

Sayın merkür2,

Bu yorum yanlış. Tüm satışlarınızı fatura ile yaparsanız fatura sınırı altında neden fatura kestin diye sorma hakkı yok. Eskiden şahıslara da vergi numarası verildiği için faaliyet durumu belli oluyordu iş şimdi TC kimlik numarasına döndüğü için bu iş aslında karışık. Sizden ticari alış veriş yapan birinin başka bir alımını şahsı için yada evde kullanmak için alıp almadığını asla bilme şansınız yok. Sizden alışveriş yapan tüzel kişilikler için de durum aynı. Satıcıya yaptığınız satış ile örneğin Ereğli Demir Çelik Fabrikalarına yaptığınız satış da birbirinden farklıdır.

Kısaca Perakende ile Toptan arasındaki çizgi keskin değil çok girift bir ayrımdır. Bir bakışta söylemek de eleştirmek de kolay değil. Sadece aman benim başım derde girmesin alıp kenara koyayım demek isterseniz, saygı duyarım.
 
Sorun bu değil ökc alınıp alınmaması! fatura sınırı altında neden fatura kestin diye sormazlar ama ökc aldın mı diye sorarlar.

Sayın merkür2,

Benim yazdığım salt o cümleyi esas almak da hatadır. Diğer yazdıklarımı da dikkate alınız. "Perakende Satış" ciddi anlamda kavram karmaşası içinde "ÖKC" ise "Perakende Satış" varsa olması gereken bir zorunluluk. Bu şartlar altında da sormak okadar kolay değil. Yinede "Sadece aman benim başım derde girmesin alıp kenara koyayım demek isterseniz, saygı duyarım." yazmıştım ya ona lafım yok.
 
Arkadaşlar Selam
ÖKC kullanımında belirleyici unsur,satış türünün "perakende" mi yoksa "toptan" mı olduğu şeklindedir.
Takdir edersiniz ki vergi dairesi ihtimaller üzerine hareket etmez.Yani satış türünüz perakende sınıfı olduğu halde,her bir ürünün fiyatı fiş kesme sınırının üstünde olsa dahi daire size ökc alma zorunluluğu yükleyecektir.Sadece İnternet üzerinden e-ticaret sektörü,bunun dışında olabilir.Bu da yine daire insiyatifindedir.
Nitekim bir kaç yıl önce tanık olduğum bir olayda,mükellefin ökc cihazı olmasına ve sektörün perakende sınıfı grubunda olmasına rağmen,satış yapılan her bir ürün fiş kesme sınırının üzerinde olduğundan ve sadece ve sürekli fatura kesildiğinden hareketle,ökc cihazının kapanış işlemini daireye teklif ettiğimizde,daire,kullanılmayacak olsa da ökc cihazının kapatılamayacağını,tamamen toptancılık sektörüne geçilmedikçe bu cihazın işyerinde bulunması gerektiğine karar vererek talebimizi reddetmiştir.

Saygılar
 
Kullanılan ökc yi faaliyet devam ediyorsa kapatmazlar bir market yazlıkta kullandığı ökc yi kışın market kapanınca gelecek yıl kullanacağı için kapatamıyordu.Ökc kıymetli evrak gibi olduğundan levhasının zayii bile ilana tabi.Ökc dışı bıraklılan sektörlerin belli olması iyi ama mobilya yanında halı satıyorsa ökc isteyeceklerdir.Fide fidan satan yeni müşterinin malı işyerine hiç gelmiyor üreticinin serasından tarlasından alınıp bu ürünleri ekecek çiftçinin tarlasına nakil ediliyor bazıları teşvikli aracı kurum var ilçe tarım sosyal dayanışma fonu ,köylere hizmet götürme birliği gibi alıp çiftçiyi teşvik için veriyorlar faturalar aracıya kesiliyor tüplü olduklarından dayanıklı oluyor aldıklarını bir kaç çitçiye paylaştırıyor ödemeler bankadan yapılıyor.Toptanmı dersen olabilir bir kaç çiftçiye dağıtırken herhalde aracı bir belge düzenliyordur toplu satış yani ökc kullanılacak bir ortam yok rakamlar büyük 5000 -10000 adet gibi kasa almıyoruz diye durumu anlatan dilekçe verdik bakalım uygundur mu diyecekler ökc için ısrarmı edecekler.
 
Sayın Arkadaşlar,

PSF esasen perakende satışlarda belge düzenine getirilmiş bir kolaylıktı. Özellikle KDV kaçağı açısından. Vergi iade sistemi içinde de birhayli işlev sahibi oldu. Zaman geçtikçe hem bu kolaylığın anlamı kalmadı hemde birçok sıkıntının da sebebi oldu. Şu an sadece perakende satış yapan yerlerin gündelik hasılat ile ilgili durumunu kontrol etmek gibi aslında vergisel bir görevi var. Yeni cihazlar nedeniyle de ciddi mali yükler getiriyor o da ayrı. Ancak yine de daha önce yazdığım başlıklarda olduğu gibi şu perakende/toptan ayrımı çok girift.

Alınıp faal halde bulunan ÖKC ler için de vergi daireleri sorumluluk almamak için kapatılmasına olur vermeyeceklerdir ki bunu da doğal karşılamak lazım. Ağaçlar konusu örneğini de veren arkadaşımız için de işin aslı toptan gerçekten sadece belge düzenine aşırı dikkat gerekir. Vergi Denetmenleri bu tarz ofislerde yapılan işlere pek iyi gözle bakmıyorlar.
 
Üst