Yeni Sınav Yönetmeliği

Ynt: Yeni sınav yönetmeliği

Mesleki standartlar vesaire hep fasa fiso. Piyasadaki SMMM'lerin yüzde kaçı 7 derstende yeterlilik sınavına girip hakkıyla belgesini alanlar, yüzde kaçı sınavsız havadan alanlar, yüzde kaçı boşluk doldurmalı abuk subuk sınavla alanlar gerçekten merak ediyorum. Şuanki smmm'leri temmuz-2012 sınavına sokacaksın mesleki standartı göreceksin. Sınavda standart yoksa olay bitmiştir.

TBMM Genel Kurulu'nda, çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören ''torba teklif''in görüşmeleri sürüyor.

Teklif üzerinde AK Parti, CHP ve MHP milletvekillerinin verdiği ortak önergeyle değişiklik yapıldı.

Geçen yıl çıkarılan aftan çeşitli nedenlerle yararlanamayan öğrencilere, ilişiklerinin kesildiği üniversitelere başvurmaları şartıyla yeni bir hak tanındı. Uluslararası ortak lisans programları çerçevesinde öğrenim görenler de dahil olmak üzere öğrenciler, başvurularını takip eden eğitim öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilecek.

BİZİMKİLER DE İSE TEK SES YOK..

arkadaşlar yeter artık bir araya gelmemiz bu kadar mı zor? toplanıp önce türmob ardında maliye bakanına çıkmamız derdimizi anlatmamız çözüm istememiz bizi niye bu kadar korkutuyor? son on yıla şöyle bir bakın herkese istisnasız herkese af çıkmış ya da ek haklar sağlanmış. katiller serbest kalmış hırsızlar serbest kalmış devleti dolandıranlar affedilmiş yani herkes hakketmiş ama biz smmm stajyerleri tek ders için nasıl bir suç işlediysek ek sınav hakkını bile asla hakketmiyoruz. varlığımız başkalarının hakkına başkalarının ekmeğine nasıl mani oluyor? (adı meslekte birlik ama...) maliye bakanlığı ve türmob arasındaki güç kavgası nedeniyle aralarında yok olup gidiyoruz ama ezilirken bile sesimiz çıkamıyor. ben kendi adıma dava açtım sonucunu bekliyorum ama bu yetmemeli yöneticilere çıkıp derdimizi anlatmamız lazım belki medya yı daha çok bu işin içine sokmalıyız. yani daha etkin şeyler yapmalıyız en başta ben olmak kaydıyla klavye başından kalkıp ankara'ya gitmeliyiz...

emrah33 ' Alıntı:
arkadaşlar yeter artık bir araya gelmemiz bu kadar mı zor? toplanıp önce türmob ardında maliye bakanına çıkmamız derdimizi anlatmamız çözüm istememiz bizi niye bu kadar korkutuyor? son on yıla şöyle bir bakın herkese istisnasız herkese af çıkmış ya da ek haklar sağlanmış. katiller serbest kalmış hırsızlar serbest kalmış devleti dolandıranlar affedilmiş yani herkes hakketmiş ama biz smmm stajyerleri tek ders için nasıl bir suç işlediysek ek sınav hakkını bile asla hakketmiyoruz. varlığımız başkalarının hakkına başkalarının ekmeğine nasıl mani oluyor? (adı meslekte birlik ama...) maliye bakanlığı ve türmob arasındaki güç kavgası nedeniyle aralarında yok olup gidiyoruz ama ezilirken bile sesimiz çıkamıyor. ben kendi adıma dava açtım sonucunu bekliyorum ama bu yetmemeli yöneticilere çıkıp derdimizi anlatmamız lazım belki medya yı daha çok bu işin içine sokmalıyız. yani daha etkin şeyler yapmalıyız en başta ben olmak kaydıyla klavye başından kalkıp ankara'ya gitmeliyiz...

ben yücel beyle görüştüm sizin söylediklerinizin aynısını neredeyse söyledi özellikle şu kısmı harfiyen aynı diyebilirim "son on yıla şöyle bir bakın herkese istisnasız herkese af çıkmış ya da ek haklar sağlanmış. katiller serbest kalmış hırsızlar serbest kalmış devleti dolandıranlar affedilmiş yani herkes hakketmiş ama biz smmm stajyerleri tek ders için nasıl bir suç işlediysek ek sınav hakkını bile asla hakketmiyoruz" ve birçok arkadaşıma söylediği gibi bir kaç ay daha bekliyip umutsuzluğa kapılmamı söyledi... vs vs şimdi ben dava açmayı düşünüyordum dum diyorum çünkü dün itiraz sonuçlarını öğrenince nedense bir umutsuzluğa kapıldım dava konusundada yönetmelik konusundada.aslında daha doğruyu söylemek gerekirse ben hevesimi bu mesleğe karşı olan tüm heyecanımı yitirdim diyebilirim.okadar çaba ile karşısında garip garip insanlar garip garip konuşmalar ve karşılığını bir türlü alamadığımız bir emek görünce...birde üstüne lise mezunu havadan smmm olan insanlar sizin tepenize çıkarcasına konuşup bir kanundan dahi haberi olmayan bu insanların hareketlerine sözlerine tahammül etmek zorunda kalınca sanırım böyle duygulara kapılıyor.gerçekten çok pişmanım keşke staj başlatmayı hiç kazanmasaydım yıllarım gitti dahada gidecek mi bilmiyorum.ve son olarak şunu söylemek istiyorum gerçekten klavye başında olacak iş değil bu hepimizde bu konuda hata var korkacakta bişe yok dosyamız yanmış daha ötesi ne olabilirki ? yapılacak en iyi şey ses getirmek sürekli her ilde her yerde medyaya çıkmak tütmobu telefonla faksla ...vs yıldırmak gibi şeyler olabilir türmob olayı maliye bakanlığına atıyor maliye bakanlığına sorsak heralde oda türmoba atar ortada dönen birşey varda ne olduğunu kimse bilmiyor

yusufziya ' Alıntı:
arkadaşlar bunların amacı belgeyi bedava aldılar ya,şimdi sınavsız bedavadan bağımsız denetçi olma peşindeler yoksa kimse bunların umurunda değil

doğru aynen bunlar şimdi sınavsız bağımsız denetçi olma peşindeler yani bizler umurunda değiliz

İstanbul mali müşavirler odası Kamuoyuna Açık Duyurusu ;

"Yeni Türk Ticaret Kanunu?nda yapılan son dakika değişikliği ile 84 bin Serbest Muhasebeci Mali Müşavire hukuk dışı bir çalım atılarak, 4 bin Yeminli Mali Müşavire ve meslek mensubu olmayan bakanlık müfettişlerine sınavsız denetim hakkı verilmesi, camiamızda büyük tepki yarattı.
Meclis Plan Bütçe Komisyonu?nda tüm partilerin uzlaştığı bir metnin, yine bir gece yarısı hem de meslektaşımız olan bir milletvekili ve birkaç arkadaşının önergesiyle delinmesi, TÜRMOB ve İstanbul başta olmak üzere tüm odalarımızın büyük protestosuna neden oldu.
Meslektaşlarımıza yaptığımız protesto çağrıları sonrası, Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül?den veto isteği ve milletvekillerine gösterilen yoğun tepkilerle, Meclis?te de durumu düzeltme adına zorunlu bir inisiyatif gelişti.
TBMM?de grubu bulanan siyasi partilerce verilen ortak önergeyle, bağımsız denetim yapacak serbest muhasebeci mali müşavirlere de ?10 yıllık mesleki tecrübe? ve ?Kamu Gözetimi?nin eğitimlerine katılma? şartıyla sınavsız bağımsız denetçi olma hakkı getirildi. (?..!)
Radikal bir yanlıştan yapılan dönüş görece olumlu olsa da, ortadaki gerçek şudur:
Özellikle 10 yıllık süre şartının getirilmesi, 3568 sayılı meslek yasamıza, işin hukukuna aykırıdır ve Türkiye?nin de yararına değildir.
Üstelik bu şartların dışında kalan meslektaşlarımıza sınav şartı ihtimali ise kabul edilebilecek bir yaklaşım olamaz.
Daha kesin ifadelerle aslında bu girişimler bizce; muhasebe meslek camiasını bölme ve parçalamaya yönelik bir adımdır.".....diye devam ediyor

yahu bunlar biz yeni yönetmeliği istiyoruz derken gülenler değilmi ? hani bakıyorumda yeni yasayı sırf gelir bölüşür diye istemeyenlerin bugün sesi daha çok çıkıyordu :) demekki iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batırmayacakmışın gün olur başkasına batırmaya kalktığın çuvaldız gelir sana batar.(yine bu son olay birbirimizi çekememezlikten vazgeçip birbirimizi ne kadar desteklememiz gerektiğinin aleni beyanıdır)

Üstteki yazıyı okudum ve çok güldüm.Zaten geçen haftadan beri gülüyorum.Çünkü bu dünyada eden bulur atasözüne en büyük örnek bu olsa gerek.Tek dersten kalıpta feryat edenlerin seslerine kulaklarını tıkayanların feryatlarını bir haftadır kulaklarımız patlarcasına duyuyoruz.Hele birde haktan hukuktan adaletten bahsetmiyorlar mı? ah bir bilseniz içim parçalandı.Hatta meslekte birlik adı altında kurulmuş ve gözünü para bürümüş fason mali müşavirler varya işte onlara Allah'ın tokatı ne biçim çarpmış ki hala kendilerine gelemediler. Yaa... beyler alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste.Birde çeşitli sitelerde bu zatlar şöyle yakarıyorlar : Bizler çok zor olan staj sınavını kazandık 3 yıl staj yaptık ve staj eğitimlerini bitirdik sonra 7 dersten yeterlilik sınavlarına girdik ve smmm olduk.Yalana bak yalana. Ey yetkililer bu süreci yaşayanlar onlar değil son 5 yıllık stajyerler.Onların %90 ı 1989 yılında bedavadan sm olup şimdide bedavanın bedavasından smmm olmuşlardır. Geri kalan %10 luk kısmıda staj yapmamıştır.sadece şimdiye göre daha kolay olan smmm sınavlarında 7 dersten başarılı olarak belge almıştır.Bunları denetçi yapmanız finasal piyasanın sonu olur.Asıl denetçi olabilecek bilgi ve birikim şimdiki stajyerlerin hakkıdır.Bunun için özel smmm sınavlarındaki şartlar herkese uygulanmalı ve bundan sonra denetçi smmm adı altında yeni bir sınav sistemi getirilerek maliyet, finansal vs... dersler denetçi olmak isteyen bütün smmm lere dayatılmalıdır.Yoksa hayatında maliyet ve finansal okumamış bir sürü insan denetçi olabilir ve bu vahim bir hatadır.

tarkan arkadaşımıza sonuna kadar katılıyorum. benim çevremde mali müşavir olupta kdv beyannamesini nasıl doldurulacağını bilmeyen bir sürü smmm var bunlara nasıl denetci ünvarı verip rapor yazdıracaksın bence yerinde bir karar olmuş bu kararı alanları canı gönülden tebrik ediyorum.

tarkan0333 ' Alıntı:
Üstteki yazıyı okudum ve çok güldüm.Zaten geçen haftadan beri gülüyorum.Çünkü bu dünyada eden bulur atasözüne en büyük örnek bu olsa gerek.Tek dersten kalıpta feryat edenlerin seslerine kulaklarını tıkayanların feryatlarını bir haftadır kulaklarımız patlarcasına duyuyoruz.Hele birde haktan hukuktan adaletten bahsetmiyorlar mı? ah bir bilseniz içim parçalandı.Hatta meslekte birlik adı altında kurulmuş ve gözünü para bürümüş fason mali müşavirler varya işte onlara Allah'ın tokatı ne biçim çarpmış ki hala kendilerine gelemediler. Yaa... beyler alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste.Birde çeşitli sitelerde bu zatlar şöyle yakarıyorlar : Bizler çok zor olan staj sınavını kazandık 3 yıl staj yaptık ve staj eğitimlerini bitirdik sonra 7 dersten yeterlilik sınavlarına girdik ve smmm olduk.Yalana bak yalana. Ey yetkililer bu süreci yaşayanlar onlar değil son 5 yıllık stajyerler.Onların %90 ı 1989 yılında bedavadan sm olup şimdide bedavanın bedavasından smmm olmuşlardır. Geri kalan %10 luk kısmıda staj yapmamıştır.sadece şimdiye göre daha kolay olan smmm sınavlarında 7 dersten başarılı olarak belge almıştır.Bunları denetçi yapmanız finasal piyasanın sonu olur.Asıl denetçi olabilecek bilgi ve birikim şimdiki stajyerlerin hakkıdır.Bunun için özel smmm sınavlarındaki şartlar herkese uygulanmalı ve bundan sonra denetçi smmm adı altında yeni bir sınav sistemi getirilerek maliyet, finansal vs... dersler denetçi olmak isteyen bütün smmm lere dayatılmalıdır.Yoksa hayatında maliyet ve finansal okumamış bir sürü insan denetçi olabilir ve bu vahim bir hatadır.

çok teşşekür ederim yazınız için her kelimesine ayrı ayrı katılıyorum. anlaşılan bizim durumumuzda olan bir çok arkadaşımızın yüreğine biraz olsun su serpildi ;D

ek sınav hakkını vermezlerse bende torpille belge alan kişilerin adını deşifre edeceğim ve herkesi bunu yapmaya davet edeceğim. eşim,dostum,arkadaşım demeyeceğim torpille belge alan kim varsa şikayette bulunacağım. hali hazırda 2 kişi var bildiğim. %99 torpille aldıklarını biliyorum.biz tek ders yüzünden sürünelim millet bir telefonla belgeyi alsın. yok artık böyle yağma... ders başına 1000 dolar ödeyen arkadaştan bahsetmedim bile daha.....

rapunzel gerçekten böyleleri varsa neden şimdiye kadar açıklamadın ne güzel elinde koz var ver basına bak aynı gece nasıl ek sınav hakkı veriliyor görün bakalım.bundan sonra bunların dilinde konuşmak lazım sen ver isimleri bana basına sızdırmasam namerdim.

rapunzel sana katılıyorum benim ilk girişimdi ama sizlerin bu yüzden bu durumda olduğunuzu çok düşündüğüm oldu benim de bildiğim 2 kişi var arkadaş arıyor ymm oglu 7 de 7 yapmış benim cevabım biz ymm çocugu degiliz ancak 7 de 2 yapabiliriz bu haksızlık ve keyfiyet benim içimi acıtıyor

Arkadaşlar eğer söylediğiniz gibi bu belgeyi torpille alanlar varsa. Haram olsun aldıkları belgeler onlara. Bizler işyerinde patrondan fırça yeme pahasına masa altına koyduğumuz notlara gizli gizli çalışalım. Akşamları eşimizle çocuğumuzla geçireceğimiz zamandan feragat edelim. Dosya parası, kitap parası, sınav parası deyip aldığımız maaşın yarısını bu ünvanı kazanabilmek için harcayalım. Stresten sağımızda solumuzda uçuklar çıksın. Bu beyzadeler alınteri dökmeden ünvan sahibi olsunlar. Yazıklar olsun!.

rapunzell bu isimleri açıklamanı bekliyorum yoksa ek sınavı unutun sen isimleri açıkla direk başbakanla görüşeceğim bakalım bu torpil yapanlar ne duruma düşecekler yada en kısa sürede nasıl ek sınavı çıkarıyorlar

ben bu tür durumlara karşıyım.

canın yanınca konuş sorun yokken her şeye göz yum...

yok arkadaş sınav hakkın ölmeden biliyorsan ve sınavı kaybetmişsen.

iş işten geçmiştir.

1000 dolara ders geçirmek ? ilginç..

duyuma nasıl karşı olunuyor ? duymuş işte.

Değerli Meslek Mensubu Adayları,
SMMM Sınav Yönetmeliği için imza kampanyanızla ilgili Maliye Bakanlığı tarafından Birliğimize yönlendirilen maili aldım. Ayrıca Başbakanlığa ve diğer kurumlara gönderdiğiniz mailleriniz de ilgisi nedeni ile Kurumumuza gönderilmektedir.
Öncelikle bu kampanyadan rahatsız olmadığımızı, sizden farklı düşünmediğimizi, sonuna kadar demokratik halk mücadelesinde yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz. Talep ettiğiniz takdirde kampanyanıza her türlü imzayı ve desteği vermeye hazırız.
Bununla beraber çalışmalarımızın başarıya ulaşması için bazı konuların düzeltilmesi ve sizlerin bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Bizi anlayışla karşılayacağınızı umar, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
1) 2000 yılındaki af düzenlemesi, ekte örneği görülen 05.05.2000 tarih ve 24040 sayılı yönetmeliğin 2?nci geçici maddesine göre düzenlenen genelge ile yapılmış olup, yönetmelik çıkmadan genelge ile bu işin yapılması mümkün değildir.

2) Sınav hakları Kanun ile değil yönetmelik ile düzenlenmiş olup, yönetmelik çıkartma yetkisi 3568 Sayılı Meslek Yasası gereği TÜRMOB Genel Kurulu?nda olup, Başbakanlık veya Bakanlığın bu konuda yönetmelik çıkarma yetkisi yoktur.

3) TÜRMOB Genel Kurulu?ndan geçen yönetmelikler ancak Maliye Bakanlığı?nın uygun görüşü alındıktan sonra yayınlanabilmektedir.

Maliye Bakanlığı uygun görüş vermeden TÜRMOB?un yönetmelik yayınlama yetkisi yoktur.

4) Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda sizin de talepleriniz göz önünde bulundurulduğunda 2010 yılı Kasım ayında yapılan TÜRMOB Genel Kurulu?nda sizin de bilgi sahibi olduğunuz yönetmelik düzenlemesi kabul edilmiş ve redakte edilerek 2010 yılı Aralık ayında uygun görüş alınmak üzere Maliye Bakanlığı?na gönderilmiş, defalarca Maliye Bakanlığı?nın ilgili birimi Gelir İdaresi Başkanlığı ile görüşülmesine rağmen bugüne kadar uygun görüş alınamamıştır.
Yukarıda anlattığımız hususlar dikkate alındığında yeni bir yönetmelik çalışması yerine (Genel Kurul?un toplanması vb. nedenler) Maliye Bakanlığı?nda bekleyen yönetmeliğe uygun görüşün alınıp, en kısa sürede yayınlanması sizlerin lehine olacaktır. Çalışmalarınızı ve kamuoyu baskınızı bu yönde yoğunlaştırırsanız daha kısa sürede sonuç alacağımız kanaatindeyim.
Saygılarımla,
Yücel AKDEMİR
Genel Sekreter

aynı mail bana da geldi. 5 temmuz da tüm kurumlara torpille belge alan kim varsa deşifre edeceğimizi bildiren bir mail atmıştım. şimdiye kadar kimseden doğru dürüst bir mail almamışken,şimdi cevap vermeleri çok ilginç geldi bana..bu arada kimlerin odalara ,maliyeye ,başbakana ve gerekli diğer yerlere mail attığı belli oldu..bu maili alan kimler var başka....