Yeni ttk madde 395

NİSANK

Katkı Sunan Üye
Üyelik
22 Haz 2009
Mesajlar
285
Konum
İzmir
merhaba,

yeni ttk madde 395/2 de yer alan;

''yönetim kurulu üyesi, onun 393 üncü maddede sayılan yakınları, kendisinin ve söz konusu yakınlarının ortağı oldukları şahıs şirketleri ve en az yüzde yirmisine katıldıkları sermaye şirketleri, şirkete nakit veya ayın borçlanamazlar. Bu kişiler için şirket kefalet, garanti ve teminat veremez, sorumluluk yüklenemez, bunların borçlarını devralamaz. Aksi hâlde, şirkete borçlanılan tutar için şirket alacaklıları bu kişileri, şirketin yükümlendirildiği tutarda şirket borçları için doğrudan takip edebilirler. ''

bir kişiye ait 2 ayrı şirketin (kişinin iki şirkette de pay oranı %50-ltd şirket) birbiri ile iş yapmasına engel mi?
yoksa sadece anonim şirket ortaklarını mı kapsamakta?

teşekkürler şimdiden,
 
Ynt: yeni ttk madde 395

II - Pay sahiplerinin şirkete borçlanma yasağı
MADDE 358- (1) İştirak taahhüdünden doğan borç hariç, pay sahipleri şirkete borçlanamaz. Meğerki, borç, şirketle, şirketin işletme konusu ve pay sahibinin işletmesi gereği olarak yapılmış bulunan bir işlemden doğmuş olsun ve emsalleriyle aynı veya benzer şartlara tabi tutulsun.

Buradaki hüküm, bu maddedin tamamlayıcıdır. Buradaki hüküm Anonim şirketleri ve bunların ilişkide bulunduğu şirketleri kapsamaktadır.
 
Ynt: Yeni ttk madde 395

İşin kötüsü bu maddeler göre ilişkili şirketler birbirlerinden vadeli mal ve hizmet alım satımı da yapamayacak ki,kanunda ilişkili kişi tanımı çok geniş. Bu maddeler uygulanmaya kalkarsa ticaret hayatımız kitlenir. Keşke komisyon ve genel kurul aşamasında bunlar gündeme gelseydi, keşke bu yasa TBMM'den bir gece de çıkmasaydı.
 
Ynt: Yeni ttk madde 395

anlamadığım nokta bu zaten.bu firmalar birbiri ile mal hizmet alım satımı yapıyorlar.ve bunlar gerçek alım-satımlar.
ortada yasal olmayan hiçbir şey yok aksine yasaklandığı takdirde firmaları yasal olmayan yollara itebilecek bir uygulama olmaz mı bu?

anlayamıyorum
 
Ynt: Yeni ttk madde 395

Aslında şöyle diyor mal alım satımını peşin olmak şartıyla yapabilirsin ama vadeli olarak yapamazsın.Cari hesapta bakiye kalırsa seni hapse atarım :)
 
Ynt: Yeni ttk madde 395

peki kanun yürürlüğe girdiğinde cari hesaptaki bakiyeyi kapatmak için ne kadar süre veriyor?
 
Üst