Ynt: Yeterlilik Sınavlarına Yönelik Tavsiyeler
Finansal muhasebe bilgilendirme toplantısında not aldığım bazı hususlar..
1- Sorulara başlamadan önce verilen bilançoyu açılış kaydı şeklinde yazın..
2- Eğer bilançoda reeskont hesapları varsa ilgili hesaplara virman yapın.Şöyle ki: 322 hesabını 657 ye 122 hesabını 647 ye virman yapın..
3- Dönem net kar-zarar hesabını geçmiş yıl kar-zarar hesaplarına atmayı unutmayın..
Verilen işlemlere başlayın..
4- Senet karşılığı mal alışlarında 321 kullanın..
5- Bankanın kesmiş olduğu faiz ve komisyon olursa faizleri 780 e komisyonları 653 e yazın.Geri kalanı banka hesabına yazılacak.
6- Soruda malın maliyeti verilmişse işlemden sonra maliyet maddesini yapmayı unutmayın.
7- Ücret tahakkuklarında brüt ücret ve işveren payı 770 i oluşturur.Ayrı ayrı 770 açmasına gerek yok.
8- Peşin ödenen kiralar bilanço hesabında aktifleştirilir denmişse 180 veya 280 kullanın.
9-zayi olan çöpe giden ve çürüğe ayrılan mallar için 689 kullanın..
10-Yatırım fonundan pay alınmışsa 118 diğer menkul kıymetler hesabını kaullanın.
11-Satışlardan veya fondan komisyon kesiliyorsa komisyon tutarı rakamın içinden alınacak.
12-Mal için ayrılan karşılıklarda stok değer düşüklüğü karşılığı (158) ayrılacak.Alacaklı olup karşılık giderleri (654) borçlanacak.
13- Alacaklara karşılık ayrılacağı zaman karşılık giderleri kullanılacak (654)
14-Kapanış kayıtlarına başlamadan evvel mizan döküp kdv tahakkukları yapılacak
15- Ayrılan karşılıktan daha az tutarda tahsilat yapılmışsa geri kalanı Konusu kalmayan karşılıklar (644) hesabına alınacak
16- Alacak senetlerine reeskont uygulanırsa Reeskont Faiz giderleri (657) , borç senetlerine reeskont uygulanırsa reeskont faiz geliri (647) hesabı uygulanacak
17- Bankadaki paraya faiz tahakkuk ettirilip vergi kesilirse,vergiler 193,toplam faiz 642 ye atılacak.
18-Repolar 118-Diğer menkul kıymetlerde izlenir.Repodan dönen tahsilatlar Menkul kıymet satış karı veya zararında (645-655) izlenir.
19- Bilançoda Diğer Hazır Değerler varsa ve senede pul yapıştırılırsa (ödeme hariç) Diğer hazır değerlerden düşülecek (108)..Karşılık hesabı 770..
Hızlı şekilde bu kadar not alabildim..Ayrıca şu hususlarada dikkat etmenizi öneririm.
1- Soruda Kdv'den bahsedilmemişse,yani hiç kdv belirtilmemişse..Maddelere şu şekilde başlık atarak başlayın..
A-) Yapılan işlemler KDV ihmal edilerek yapılmıştır...Veya.
B-) KDV verilmemesine rağmen %10 olarak dikkate alınmıştır...gibi..
2- Eğer bir maddenin hesapları konusunda tereddüt etmişseniz,yani iki hesap arasında çelişkide kaldıysanız,örneğin 120 mi yoksa 127 mi kullanmalıyım diye şaşırırsanız her ikisi içinde bu veya bu şeklinde ayrı maddeler yapmayın..Tek bir madde yapın..Bu tarz maddeleri özellikle çizerlermiş
3- Yapacağınız işlemlerin sonunda bulacağınız kar veya zarar hesabı inanın önemli değil..Sınavdan sonra herkes farklı rakamlar bulacaktır,göreceksiniz..Toplam hatası veya işlem hatası olabilir düşüncesiyle sonuç onlar için çokta önemli değil..Unutmayın..
4- Sınav sonunda yetiştiremesenizde en azından gelir tablosunu oluşturmaya bakın.. Bilanço yapılıp yapılmaması çok önemli değil...Ama yapılsa + puan tabi..
5- Hocaların en çok dikkat ettiği ve üzerinde durduğu yıl sonu maliyet ve yansıtma hesapları,yansıtma kapanışları ve kar-zarar hesaplarının devridir.Bu maddeleri sonuç yanlış çıksa bile doğru hesaplar kullanarak yapın..
6- Bazı kişiler yetiştirememe korkusundan 690 a deveredilen maliyet ve gelir gider hesaplarını tek maddede toplayarak 690 ı tek kalemde bulmaya çalışabilirler..Asla bu tip madde yapmayın..Her grubu ayrı ayrı 690 a virman yaparak madde yapın..Önce gider ve maliyet hesaplarını 690 a sonra gelir hesaplarını 690 a atın..
7- 690 bakiyesini direkt net kar-zarar hesabıyla ilişkilendirmeyin..Önce bakiyeyi 692 ye sonra 692 yi net kar-zarar hesaplarına atın...Sonuçta bu sıralama Onlar için çok önemli..
8- İşlemlere başladığınız anda ikinci bir kağıt isteyip o kağıda hesapların T'lerini oluşturmaya başlayın..Sonra işin içinden çıkamazsınız..
Evet arkadaşlar Finansal Muhasebe için benim sizlere nacizane tavsiyelerim bunlar..Bunlara dikkat ederseniz sonucun (kar-zarar rakamının) çokta önemli olmadığını görürsünüz..Örneğin ben vaktim bol olmasına rağmen Gelir tablosunu yapıp bırakmıştım..Daha yüksek beklememe rağmen ilk sınavda 60 almıştım...İnşallah başarılı olursunuz...Allah yardımcınız olsun..Saygılar...