Yıllar İtibarı İle Birikmiş Olan İnd.KDV.

Soner Tecim

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
133
Merhaba arkadaşlar ve değerli büyüklerim,

Z.yağı fabrikası olan işletmede Yıllar itibarı ile birikmiş olan ind. KDV. 491.096,09 YTL oldu. (Alınan mal KDV.oran ortalaması %18, kesilen fatura ortamaları ise %1 ve %8). Dolayısıyla böyle çok büyük bir rakam oluştu. Bu KDV. yi ödememiz gereken vergilere mahsup edebilirmiyiz veya nakit alabilirmiyiz.

Teşekkür ederim,
 
Sn. Tecim;

KDVK nun 74 seri nolu tebliği çerçevesinde indirimli orana tabi olup yıl içinde indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV leri nakden iade talebinde bulunabilir, vergi borçlarınıza ve SSK prim borçlarınza mahsup ettirebilirsiniz. 92 seri nolu KDV tebliğine göre bu kapsamdaki iade veya mahsup işlemine esas olan rakam en fazla 9.100 YTL dir.

Bu konu ile ilgili olarak 74, 76, 85, 92 seri nolu KDV tebliğlerini ve 27 nolu KDV sirkülerini inceleyiniz.
 
Sayın aliihsan bey,

şöyle açıklayayım. Telefon, Elektrik, su, genel gider, bina inşaatı için ödenen KDV.ler, Tamir-bakım için ödenen KDV.ler, Alınan Demirbaşlar için ödenen KDV.ler vs. ve alınan ticari mal için ödenen KDV.ler (ki alınan mal için ödenen KDV.ler, KDV.durumunu arttırmıyor, çünkü mal satılırken ya aynı oran yada daha yüksek oranda KDV.hesaplanıyor.) İşte bu yüzden KDV. devredeni her ay yükseliyor. Vergi dairesine sordum, aldığım cevap; iade talep edemezsiniz oldu. (Ne nakit, nede mahsup yoluyla iade olunamazmış)
 
Sayın Tecim,

Bildiğiniz gibi genel KDV oranı %18'dir.%1 ve %8 oranı "indirimli" orandır.
İster imalat yapılsın ister emtia ticareti.Satılan mal veya mamülüm bünyesine gire KDV (İlk Madde Malzeme,Mal alımı veya Giderlere ait-ATİK'ler dahil) eğer Hesaplanan KDV'den fazla ise, Yüklenilen KDV'ler indirimle giderilemiyor demektir.Ve nakden-Mahsuben iade alınabilir.

Ancak bununda şartları var.İndirimli orana dayalı olarak alınacak iadelerin ertesi yılın Ocak-Kasım dönemindeki KDV beyanlarına yansıtılması suretiyle bu tarihler arasında alınabilmesi mümkün yani 2005 de 2003 yılında yüklenilip indirilemeyen KDV'nin iadesi artık talep edilemez.(85 N.Teb.A-4 Bl.)

Diğer yandan nakden iade talebi için belirli bir haddi aşması halinde (85 N.Teb.A-3 Bl.ne göre 2.000 YTL) YMM raporu gerekli yada teminat karşılığı veya inceleme sonucu alınabilir.

Mahsuben iade talebi için ise YMM raporuna teminata ve inceleme sonucunun beklenmesine gerek yoktur.

Ayrıca iadesi gereken KDV'nin alt sınırı 2004 yılı için 9.100 YTL'dir (92 N.Teb.2.Bl.).Yani iadesi gereken KDV'nin 9.100 YTL'yi aşması gerekir-aşan kısmı iade edilir.

Bünyeye gire KDV'nin hesabu biraz karışıktır bu nedenle (özellikle Fırıncılarda iade isteyen vardır) bu konuda işlem yapmış bir meslektaşımızdan yüzyüze bilgi almanızda yarar vardır.Yüklenilen-Bünyeye giren KDV'nin hesaplanması (74 N.Teb.1.2.Bl.) kabaca;
Ticari mal ise alış ve bu alışla ilgili giderleri için yüklenilen KDV, Bu malların satılması için yapılan Paz.Sat. ve Dağ.-Genel İdare ve Yönetim giderlerinden bu satışlara verilecek gider paylarına ait yüklenilen KDV'lerden teşekkül edecektir.

Mamül ise İlk Madde Malzeme giderleri ile ilgili yüklenilen, Genel Üretim Giderlerinden,Paz.Sat.Dağ.Giderleri ile Genel İdare-Yönetim Giderlerinden Verilen paylara ait KDV lerden teşekkül edecektir.

ATİK'lerin alımında yüklenilen KDV'lerde yine gider yerine göre belirlenecek Gider Çeşitlerinden verilecek paylara göre eklenecektir.

Yani binanın yapımında yüklenilen KDV'lerinin tamamı bünyeye giren KDV değildir.Bina Amortisman yoluyla giderleştirildikçe KDV'sinden pay verilecektir.
 
Üst