Yıllık İzin

herkese iyi çalışmalar.
arkadaşlar benim sorum şu ki; biz cumartesi çalışmıyoruz yani 45 saati haftanın 5 gününde tamamlıyoruz. kanuna göre hafta tatili bir gün yani pazar günüdür. ve yıllık izin hesaplamalarında cumartesi iş günü olduğu için yıllık izinden sayılır. ancak kanun da yıllık izinler tarafların anlaşmasıyla bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere en fazla 3 e bölünebilir denmektedir. öyle ise 20 gün izin hakeden bir personelin iznini 10 gün , 5 gün, 5 gün olarak üçe böldüğümüzde on günlük izinde cumartesi izinden sayılacak ama 5 er günlük izinlerde cumartesiyi sayamıcaz. bu durumda personelde itirazlar başlıyor haklı olarak. nasıl bir yol izlemeliyim bu işin doğrusu nedir? yardımcı olursanız çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.

Ynt: yıllık izin

İzni çalışan ister ancak çalışanın istediği günlerde izin kullanıp kullanmamasına izin kurulu, kurul yok ise işv. karar verir. Kısaca ya 6 gün izin vereceksiniz yada salı-c.tesi olarak 5 gün veya c.tesi havadan izin kullanmasına razı geleceksiniz.

T U R K O ' Alıntı:
İzni çalışan ister ancak çalışanın istediği günlerde izin kullanıp kullanmamasına izin kurulu, kurul yok ise işv. karar verir. Kısaca ya 6 gün izin vereceksiniz yada salı-c.tesi olarak 5 gün veya c.tesi havadan izin kullanmasına razı geleceksiniz.

Teşekkür ederim yanıtınız için.
anlaşılan 5 günlük izinlerde cumartesi sayılmayacak
iyi çalışmalar...

Merhaba,

Benim anlamak istediğim husus şudur ki; hem kanunu biliyorsunuz hem de kanunun belirlediği çizginin dışına çıkıyorsunuz. Bu ne yaman çelişki böyle. Nasıl mı? Yıllık izinlerin 10 günden aşağı olmayacağı hususunda. Hal böyle iken nasıl olurda 5 gün şeklinde kullandırabilirsiniz. Burada bir çelişki yokmu sizce?

yinede kafam tam rahat değil
bu konuda tam bir hüküm yok mu
sayılır ya da sayılmaz diye
çnkü böle olunca tutarsız davranmış oluyoruz yani ya sayılacak ya da sayılmayacak tabi bu durumda personelde güvensizlik oluştıruyor. haksız mıyım?

Aykay ' Alıntı:
Merhaba,

Benim anlamak istediğim husus şudur ki; hem kanunu biliyorsunuz hem de kanunun belirlediği çizginin dışına çıkıyorsunuz. Bu ne yaman çelişki böyle. Nasıl mı? Yıllık izinlerin 10 günden aşağı olmayacağı hususunda. Hal böyle iken nasıl olurda 5 gün şeklinde kullandırabilirsiniz. Burada bir çelişki yokmu sizce?

Sayın Aykay bir bölümü 10 günlük kullandııyorsunuz asıl sorun kalan izinlerde baş gösteriyor
20 günlük izinlerde 3 e bölününce kalan 5 er günlük izinler de cumartesi günü sorun oluyor.

AKAY -> Kanunu iyi okumak gerek. Soru sahibi toplam 20 gün izin süresi olduğunu kanun gereği bir kısmının 10 gün kullandırıldığını kalanın bölündüğünü açıkça yazmış. Kısaca bir kısmı 10 gün olmak kaydı ile kalan günleri 1'er gün dahi kullanılabilir.
İK-ŞEFİ -> c.tesi çalışılsada çalışılmasada yıllık izin günlerindendir. 5 gün ve p.tesi başlamak üzere izin alan bir kişi c.tesi işbaşı yapmalıdır. Ancak firma kapalı olduğu için fazladan bir gün izin kullanmış olur.

T U R K O ' Alıntı:
AKAY -> Kanunu iyi okumak gerek. Soru sahibi toplam 20 gün izin süresi olduğunu kanun gereği bir kısmının 10 gün kullandırıldığını kalanın bölündüğünü açıkça yazmış. Kısaca bir kısmı 10 gün olmak kaydı ile kalan günleri 1'er gün dahi kullanılabilir.
İK-ŞEFİ -> c.tesi çalışılsada çalışılmasada yıllık izin günlerindendir. 5 gün ve p.tesi başlamak üzere izin alan bir kişi c.tesi işbaşı yapmalıdır. Ancak firma kapalı olduğu için fazladan bir gün izin kullanmış olur.

sayın Turko yanıtınız için teşekkür ederim ancak birer gün kullanma konusunda size katılmıyorum. çünkü 1 günlük yıllık izin olmaz o idari ya da mazeret iznine girer. daha önce bende bir günlük izin kullandırıyordum ancak bölge çalışmadaki müfettiş arkadaş 1 günlük yıllık izin diye bişey olamayacagını ve çok yanlış bir uygulama olduğunu anlattı o günden beri 1 günlük izinleri yıllık izne mahsup etmiyorum mazeret izni olarak kayıtediyorum ki kaldı ki mazeret izinleride işverenin insiyatifinde, isterse ücretli verir isterse ücretsiz.

Ynt: Yıllık İzin

Ben işçi talep ediyorsa problem olmayacağını düşünüyorum izinin 3 ya da 4 e bölünmesini , kaldı ki ben yıl içinde bütün iznimi parça parça kullanıyorum , ben istedikten sonra devlet ne diyebilirki buna.

Sayın İK-ŞEFİ izini neden 5 - 5 bölüyorsunuz , o şekilde talep edildiği için mi , eğer öyle değilse 10 / 6 / 4 şeklinde kullandırın , cumartesi derdinden de kurtulun olsun bitsin.

Kanunen engel yok. 10+9+1 şeklinde de kullanılabilir. Ancak normal günlük iznin yıllık izne mahsup edildiği izlenimi yaratacağından sizin başınıza geldiği gibi tenkit konusu olabilir.

T U R K O ' Alıntı:
Kanunen engel yok. 10+9+1 şeklinde de kullanılabilir. Ancak normal günlük iznin yıllık izne mahsup edildiği izlenimi yaratacağından sizin başınıza geldiği gibi tenkit konusu olabilir.

doğru o da olabilir ama bazen çalışanlarımız günlük izin aldıklarında yıllık izinden düşmesini talep ediyorlar , ücretleri kesilmesin diye , bence bu konuda esnek olmak gerekir. 3-5 ne farkeder , işçi de işverende memnunsa bu durumdan bence problem yok demektir.

HAZELSU ' Alıntı:
Ben işçi talep ediyorsa problem olmayacağını düşünüyorum izinin 3 ya da 4 e bölünmesini , kaldı ki ben yıl içinde bütün iznimi parça parça kullanıyorum , ben istedikten sonra devlet ne diyebilirki buna.

Sayın İK-ŞEFİ izini neden 5 - 5 bölüyorsunuz , o şekilde talep edildiği için mi , eğer öyle değilse 10 / 6 / 4 şeklinde kullandırın , cumartesi derdinden de kurtulun olsun bitsin.

Sayın Hazelsu kanun der ki yıllık iznin hepsinin kullandırılması esastır ancak tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere en fazla 3 e bölünebilir. yani 4 e 5 e bölmeniz yasal degil. ayrıca dediğiniz gibi de bölebilirim ancak 4 günlük izin salı da başlarsa ne olacak? yani yine ordada tıkanıp kalırsınız... anlayacagınız bu cumartesi çalışmayan işyerlerinde o günün izinden sayılıp sayılmayacağı tartışmalı bir konu ben bunu 2 aydır araştırıyorum bazı uzmanlara göre sayılır bazılarına göre sayılmaz. bende bu konuda kesin hüküm arıyorum.

İK-ŞEFİ ' Alıntı:
HAZELSU ' Alıntı:

Sayın Hazelsu kanun der ki yıllık iznin hepsinin kullandırılması esastır ancak tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere en fazla 3 e bölünebilir. yani 4 e 5 e bölmeniz yasal degil. ayrıca dediğiniz gibi de bölebilirim ancak 4 günlük izin salı da başlarsa ne olacak? yani yine ordada tıkanıp kalırsınız... anlayacagınız bu cumartesi çalışmayan işyerlerinde o günün izinden sayılıp sayılmayacağı tartışmalı bir konu ben bunu 2 aydır araştırıyorum bazı uzmanlara göre sayılır bazılarına göre sayılmaz. bende bu konuda kesin hüküm arıyorum.

O zaman şöyle bir kural alacaksınız ki biz bir ara uygulamıştık , izinlere hafta içi başlanmayacak , hafta başı başlanacak , ha hafta içinde 2 - 3 gün izin alır o zaman başka , ama cumartesiyi etkileyen durumlarda müsaade etmeyin o zaman.

Salı başlayınca 5 günlük iznin son günü c.tesi olur. kısaca p.tesi çalışır izne başlar ertesi hafta p.tesi işbaşı yapar. (hafta tatili pazar olduğu varsayılarak) Yanlız p.tesi günüde 7,5 saatten sonra çalışmaması gerekir.

Eski uygulamada izin günleri 12 /18/24 iş günü idi.
Yeni kanunla 14/20/26 oldu.

Ancak hafta tatili kanunu da değişti. eskiden Cumartesi günleri iş günü sayılmıyordu. 12 iş günü izin kullanan 2 gün de hafta tatili hakkıyla 2 hafta izin yapıyordu.
Şiimdi ise izin hakkı 14 güne çıktı ama cumartesi iş günü sayıldı. Yani değişen birşey olmadı.
Ha hoca ali ha ali hoca durumu yani.
O yüzden kafanıza bunları pek takmayın.
İş kanunu izin bölünemez mi diyor.? Siz de izin defterine iş kanunu ne istiyorsa öyle yazarsınız, fiili olarak da aynı günü çalışanla anlaşarak kullandırabilirsiniz.

Eskiden işveren primi iş kazası meslek hastalıkalrı da izin kullanan için eksik yatardı. Şimdi o da kalktı. O zaman sorun yoktur.

nguroy ' Alıntı:
... eskiden Cumartesi günleri iş günü sayılmıyordu. ...
Eskiden beri c.tesi ister çalışılsın ister çalışılmasın izin günleri içindedir.

nguroy ' Alıntı:
Eski uygulamada izin günleri 12 /18/24 iş günü idi.
Yeni kanunla 14/20/26 oldu.

Ancak hafta tatili kanunu da değişti. eskiden Cumartesi günleri iş günü sayılmıyordu. 12 iş günü izin kullanan 2 gün de hafta tatili hakkıyla 2 hafta izin yapıyordu.
Şiimdi ise izin hakkı 14 güne çıktı ama cumartesi iş günü sayıldı. Yani değişen birşey olmadı.
Ha hoca ali ha ali hoca durumu yani.
O yüzden kafanıza bunları pek takmayın.
İş kanunu izin bölünemez mi diyor.? Siz de izin defterine iş kanunu ne istiyorsa öyle yazarsınız, fiili olarak da aynı günü çalışanla anlaşarak kullandırabilirsiniz.

Syın nguroy
dediğinizi anlıyorum yani kayıt başka uygulama başka olsun diyorsunuz pekii puantaj kayıtları nasıl olacak? o zaman puantaj dada oynayacaksınız.

Tabi benim söylediğim çok zorunlu haller de uygulanabilecek bir durum.
Ancak puantaj yapılıyorsa . Demek ki üretim işletmesidir. Böyle bir işletmeninde İnsan Kaynakları departmanı olmalıdır.
Bu departmanın görevi de hem üretimin aksamadan sürmesini sağlmaka, hem de çalışanların haklarını tam anlamıyla almalarını temin etmektir.
Bu bir bilim dalı uzmanları oturup bir çözüm bulurlar. Yöneticilik burda ortaya çıkar. :)

nguroy ' Alıntı:
Tabi benim söylediğim çok zorunlu haller de uygulanabilecek bir durum.
Ancak puantaj yapılıyorsa . Demek ki üretim işletmesidir. Böyle bir işletmeninde İnsan Kaynakları departmanı olmalıdır.
Bu departmanın görevi de hem üretimin aksamadan sürmesini sağlmaka, hem de çalışanların haklarını tam anlamıyla almalarını temin etmektir.
Bu bir bilim dalı uzmanları oturup bir çözüm bulurlar. Yöneticilik burda ortaya çıkar. :)

Sayın nguroy işyerimiz hizmet sektörü ve 97 personelim var ayrıca insan kaynakları birimimizde mevcut daha dogrusu 1 yıl oldu bu birmi oluşturalı. daha önceleride bu işlemler yapılıyordu yıllık izn vs. ancak şimdi daha titiz çalışıyoruz. personelimin tüm haklarını gözetmek ve adil olmaya çalışıyorum ondan bu kadar incelemem ve üstünde durmam. :)