Yıllık İzin

Ynt: Yıllık İzin

Sizi kutlarım. Eminim en uygun çözümü kısa sürede bulursunuz.

Merhaba,

Aslında burada size cumartesi hususunda inisiyatif düşüyor.

Fakat şöyle bir durumda var, haftanın 5 günü (pazartesiden-cumaya) yıllık izin kullanan işgören ve haftanın 5 günü çalışılan bir işyerinde cumartesi günü yıllık izin gibi görülmesi ne kadar doğru olur? Ya da cumartesi gününü ücretsiz izin gibi göstermek.

Aykay ' Alıntı:
Merhaba,

Aslında burada size cumartesi hususunda inisiyatif düşüyor.

Fakat şöyle bir durumda var, haftanın 5 günü (pazartesiden-cumaya) yıllık izin kullanan işgören ve haftanın 5 günü çalışılan bir işyerinde cumartesi günü yıllık izin gibi görülmesi ne kadar doğru olur? Ya da cumartesi gününü ücretsiz izin gibi göstermek.

Sayın Aykay cumartesinin yıllık izinden sayılması sorun teşkil etmiyor kanuni açıdan. çünkü cumartesi iş günüdür yani hatfa tatili değil. işveren isterse bu 45 saatlik süreyi haftanın 6 gününede bölebilir ki öyle olması durumunda zetn problem yaşanmaz.

İçitihat, yönetmelik, kanun maddesi varmıdır bu durumu düzenleyen bilemiyorum ama,
madem çalışanın hak kazandığı izni, hakkıyla kullandırmak istiyorsunuz; örneğin 20 günlük izin hakkı olan çalışanın izin başlayacağı -biteceği tarihler arasındaki toplam cumartesi sayısını tesbit edip, parçalı kullanılan izin sürelerinden ilk ve son parçada bu cumartesilerin izin günleri içinde kalmasını sağlayabilirsiniz diye düşünüyorum.Bu durum en fazla 10 dk. fazladan hesaplama zamanına mal olacaktır sanırım.

Pazartesiden cumaya kadar izin kullanan çalışan pazartesi iş başı yapacaksa, kullanmış olduğu izin süresi 6 gün olacaktır.Bu konuda insiyatife gerek yoktur sn.Aykay, kanun çok net belirtiyor bu durumu.
Aksi halde 20 gün izin hakkı olan çalışanın, 4 partide pazartesi-cuma izin kullanarak izin süresini 24 güne çıkartabilme çabaları ortaya çıkabilecektir.
İzin hakkı en fazla 3e bölünebilir olsa da, bu hüküm, işverenin bu yönde zorlamasıyla çalışanın mağdur olmasını engellemek adına konduğundan,çalışanın yukarıdaki gibi bir talebi durumunda hükme aykırı olmayacaktır diye düşünüyorum.

keremcem ' Alıntı:
İçitihat, yönetmelik, kanun maddesi varmıdır bu durumu düzenleyen bilemiyorum ama,
madem çalışanın hak kazandığı izni, hakkıyla kullandırmak istiyorsunuz; örneğin 20 günlük izin hakkı olan çalışanın izin başlayacağı -biteceği tarihler arasındaki toplam cumartesi sayısını tesbit edip, parçalı kullanılan izin sürelerinden ilk ve son parçada bu cumartesilerin izin günleri içinde kalmasını sağlayabilirsiniz diye düşünüyorum.Bu durum en fazla 10 dk. fazladan hesaplama zamanına mal olacaktır sanırım.

Sayın Keremcen ne demek istediğnizi anlamadım. biraz daha açarmısınız.

Haklısınız, karıştırmışım.
Örneğin 30 kasım pazartesi izne çıkacak 20gün izin hakkı olan bir personeliniz,izni kesintisiz kullansa idi 23 aralık ta iş başı yapması gerekecekti.( c.tesi izne dahil olduğundan) Bu arada 3 tane cumartesi var.
Personeliz , sizin de kabulunuzle, ilk iznini 10 gün kullanmak istedi.30kasımdan 11 kasıma kadar 10 gün ( cumartesi de izinden gitti böylece).
sonraki parçayı 21 aralıkta 5 gün kullanmak istedi.5 gün bittiğinde otomatik olarak c.tesi de izne dahil olması gerek kanunen. Siz o cumartesiyi saymasanız izin gününü 6 gün yerine 5 gün kabul etseniz diyorum.
Başta çalışanınıza izni bütün kullandığında 3 c.tesi nin de izin günlerinden sayılmak zorunda olduğunu belirtip, parçalı kullanmada 1 parçadaki c.tesiyi izin olarak saymadığınızı belirtseniz sanki anlaşılması ve kabul edilmesi daha kolay olur gibi geldi birden

bendede bu problem vardı.. cumartesi çalışılmayan bir firmada örneğin kişinin perşembe, cuma izin kullanıp pazartesi işbaşı yapacağını düşündüğünüzde 3 gün yıllık izne saymak haksızlık olur gibi geliyor bana.o kişi perşembe cuma değilde çarşamba-perşembe izin istese 2 gün sayılacak.
o yüzden pazartesiden pazartesiye izin kullanacak olan kişiye 6 gün (cumartesi dahil)
1 hafta içerisinde kalmak koşuluyla tam hafta izin kullanmayanların ise cumartesi günlerini dahil etmiyorum.
şu an sorun yaşamıyorum bu konuda.

iyi çalışmalar...

Herşeyin kanunda yazmasını beklemekte biraz yanlış diye düşünüyorum. Bazı şeyleride karşılıklı iyi niyetle çözmek lazım.

parlak1980 ' Alıntı:
bendede bu problem vardı.. cumartesi çalışılmayan bir firmada örneğin kişinin perşembe, cuma izin kullanıp pazartesi işbaşı yapacağını düşündüğünüzde 3 gün yıllık izne saymak haksızlık olur gibi geliyor bana.o kişi perşembe cuma değilde çarşamba-perşembe izin istese 2 gün sayılacak.
o yüzden pazartesiden pazartesiye izin kullanacak olan kişiye 6 gün (cumartesi dahil)
1 hafta içerisinde kalmak koşuluyla tam hafta izin kullanmayanların ise cumartesi günlerini dahil etmiyorum.
şu an sorun yaşamıyorum bu konuda.

iyi çalışmalar...

sizi anlıyorum ancak bu durmdada sizce haksızlık olmuyor mu? yani 1 haftalık izinlerde cumartesiyi sayıyorsunuz ama tam hafta izin kullanmayanların ise cumartesi günlerini dahil etmiyorsunuz. bende denedim ancak personel tepki gösterdi ki bence haklı.

kater ' Alıntı:
Herşeyin kanunda yazmasını beklemekte biraz yanlış diye düşünüyorum. Bazı şeyleride karşılıklı iyi niyetle çözmek lazım.

Sayın kater o zaman boşuna okuyoruz o kadar kanun ve yönetmelikleri...
iyi niyet tabiki önemli . kaldı ki iyi niyet düşünülmese bu kadar ince düşünülüp doğruyu bulmaya çalışılmaz. ben istiyorum ki adaletli olayım. umarım anlatabilmişimdir :)
iyi niyet diyoruz hep ama bunu anlayamayan arkadaşlarda mevcut. örnek verecek olursam burdan emekli olarak ayrılan ve bizi dava eden bir arkadaştan bahsedeyim. bu arkadaş zamanında bizden 1 gün yıllık izin istedi bizde tüm iyi niyetimizle arkadaşa bu izni verdik ve bu arkadaş emekli olunca bizi gidip şikayet etti sebep olarakta aynen şikayet dilekçesinde şu cümleyi kurmuştu ; ''işyerim kanuna aykırı olarak 1 günlük yıllık izin kullandırdı'' alın işte size iyi niyet :) hani derlerya sütten ağzım yandı yoğurdu üfleyerek yiyorum diye işte bu yüzdendir kanuni bir hüküm ve çözüm arayışım :)

birde şöyle diyelim.işçinin 20 gün yıllık izni var. bir seferde 15 gün kullandı.geriye 5 günü kaldı.
pazartesiden başlayarak kullanmak istiyorum dedi.
cumartesi çalışması olmayan bir yerde cumartesi işbaşı yap diyemem ki ?
:(

Cumartesi çalışmıyor iseniz cumartesi gününü izinden sayamazsınız. Doğru ve ahlaki olanı budur. Kişi 5 gün izin alırsa p.tesi başlar cuma biter ve p.tesi tekrar işe başlar. Hem c.tesi çalışmayıp hemde o günü kişinin izninden düşmeniz doğru olmaz.

parlak1980 ' Alıntı:
birde şöyle diyelim.işçinin 20 gün yıllık izni var. bir seferde 15 gün kullandı.geriye 5 günü kaldı.
pazartesiden başlayarak kullanmak istiyorum dedi.
cumartesi çalışması olmayan bir yerde cumartesi işbaşı yap diyemem ki ?
:(

evet diyemessiniz. böyle durumlarla karşılaşıyorum sürekli. ve sizinde dediğiniz gibi bir haftalık izinlerde ( pazartesi -cuma) cumartesiyi saymalısınız bu konuda bölge çalışmaya danıştk muhakkak saymalısınız dedi. ancak15 gn kullanıp geriye kalan bu 5 günlük izinlerde cumartesiyi sayamadığınız zaman diğer bir haftalık izinde cumartesi sayılan personel tepki gösteriyor.

kater ' Alıntı:
Cumartesi çalışmıyor iseniz cumartesi gününü izinden sayamazsınız. Doğru ve ahlaki olanı budur. Kişi 5 gün izin alırsa p.tesi başlar cuma biter ve p.tesi tekrar işe başlar. Hem c.tesi çalışmayıp hemde o günü kişinin izninden düşmeniz doğru olmaz.

yanılıyorsunuz sayın kater. kanunda hafta tatili bir gündür o da genellikle pazar günüdür. yani cumartesi iş günüdür ve izinden düşülür.

sn ik-şefi çalışanlardan birinin 5 gün izin hakkı olduğunu düşünelim ve izne p.tesi çıkmak istiyor, ne yapacaksınız c.tesi gel işe başla mı diyeeksiniz :)

Cumartesi çalışılmayan işyerinde işçinin izni cumartesi bitiyosa napıcaz.??Kimse çalışmıyor ama gel sen başla spor olsun bulun burda mı dicaz.?

kater ' Alıntı:
sn ik-şefi çalışanlardan birinin 5 gün izin hakkı olduğunu düşünelim ve izne p.tesi çıkmak istiyor, ne yapacaksınız c.tesi gel işe başla mı diyeeksiniz :)

siz benim sorunumu iyi anlammaışsınız sanırım. benimde derdim bu işte. çözüm bulmaya çalışıyorum bu durumda ne yapmam gerekir diye sizlere danışıyorum. :) yine bir örnek vereyim mesela 20 gün izni olan biri bunu 3 e böldü ve 10 gün 5 gün 5 gün olarak kullanmak istiyor. 10 günlük sürede cumartesiyi sayıyorum ancak 5 er günlük izinlerde nasıl sayıcam? ama bir yandanda kanunun belirlediği kriterler var kanun cumartesi iş günüdür saymak zorundasın diyor. ama bu durumda nasıl sayacaksın ??? umarım anlatabilmişimdir. :)

( Ya arkadaşlar ne alakası var , işi neden dalgaya vuruyorsunuz , adam bilememişki ne yapacağını size soruyor. Ayıp yani dalga geçmk içinmi tartışıyoruz biz bunları )

Siz en iyisimi 10 / 6 / 4 şeklinde kullandırın , bu şekilde olmuyor diyorsanız da cumartesileri feda etmek zorunasınız. Zaten her zaman böyle denk gelmez , geldiği zamanda mecburen bazı şeylere göz yummamız gerekiyor. Kolay gelsin....