yoklamada istenenler

FUNDA

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
280
Konum
İstanbul
Merhaba herkese...
Yeniden foruma kavuşmak gerçekten güzel...

Bugün bir vergi dairesi memuru gelip 10 maddelik bir yazı bıraktı. Bir takım sorulardan oluşuyor. Bunların içinde emin olamadıklarımla ilgili yardımlarınızı rica ediyorum.

1-) haberleşme araçları (tlf, faks vs) aktife kayıtlı olup olmadığı
tlf makinelerini eminönünde bi yerden ve faturasız almıştım. Bu durumda ne yapacağım? aktife kayıtlı dersem belgesini görmek isterlerse ne olacak? Bir arkadaşım bugün tarihli bir gider pusulası düzenlememi söyledi. bu olabilir mi? g.p. da stopaj oranı ne olacak?

2-) firmanın mali müşaviri aynı zamanda da firmaya ortak. Meslek kanununda a.ş. lerde yön.kurulu üyesi ltd.lerde ise müdürlük yetkisi yoksa ortak olmasına bir mani olmadığı yazıyor diye hatırlıyorum. Bu durum ne gibi bir sorun yaratır. Yaratıyorsa başka biriyle sözleşme imzalasak bugün tarihli bu vergi dairesini ikna edermi?

3-) şirketin ortaklarının şahsi mükellefiyeti olup olmadığını souyor birde. Şahsi mükellefiyet ne demek?? Mali müşavir olan ortağın zaten bürosundan dolayı mükellefiyeti var...sonuçta herkesin bir vergi numarası var. Şahsi mükellefiyetin ne olduğunu anlayamadım..

Yukarıdaki konularda acilen yardımlarınızı bekliyorum. Yarın gerekli şeyleri hazırlayıp vergi dairesine götürmem gerek.. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...
 
Sayın Funda

Sorularınızın cevapları aşağıdaır.

1-Telefon, Fax vs.nin deftere kayıtlı olmadığını söyleyin. Bir sakıncası yoktur.
2-Mali müşaviriniz şirkete ortak olamaz. Bununla ilgili 3568 sayılı SMMM Yasasının yasaklar maddesi aşağıdadır.

Yasaklar:
MADDE 45.- Serbest muhasebeciler, serbest muhasebeci mali müşavirler bu unvanlarla, yeminli mali müşavirler ise bu unvan ve tasdik yetkisiyle; 2 nci maddede yazılı işlerin yürütülmesi amacıyla gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar, ticari faaliyette bulunamazlar, meslek ve onuru ile bağdaşmayan işlerle uğraşamazlar.
Yeminli mali müşavirler, eşi (boşanmış dahi olsa) usul ve füru undan biri ve 3 üncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımlarının veya bunların ortak oldukları firmaların işlerine bakamazlar, yukarıda sayılan yakınlıktaki akrabaları olan serbest muhasebecilerin ve serbest muhasebeci mali müşavirlerin baktığı işleri tasdik edemezler.
Bilirkişilik, tasfiye memuru, Hayri ve ilmi kuruluşların yönetim kurulu üyeliği görevleri meslekle bağdaşmayan işler sayılmaz.
Birden çok meslek mensubu çalışmalarını serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci mali müşavirlik ortaklık bürosu veya şirket şeklinde çalışılması halinde, yapılan işlerden doğacak cezai sorumluluk işi yapan meslek mensubuna aittir.

3- Şahsi mükellefiyet den kastedilen Gelir Vergisi mükellefiyetidir. Yani müşavir, avukat, doktor, bakkal, manav vs. gibi.

Fakat bu soruları neden aynı zamanda ortağınız olan malimüşavirinize sormuyorsunuz.?
....................................................................................
 
Sayın Funda Hanım,

Tam yaramıza bastınız.Türkiye genelinde bağımsız çalışan SM veya SMMM lerin aşağı yukarı % 50 si ya bir inşaat şirketine, sigorta acentasına yada tekstil şirketine ortak olduğunu biliyorum.Zengin olan SM veya SMMM ler çoğuda böyle. Müşterileride 150-300 arasında.
Yani yasak da bu yasağa uyulmuyor takipte edilemiyor.
Hatta birçok arkadaşımın hem bürosu var hemde bağımlı çalışıyorlar senelerdir.Bu çalıştıkları şirketlerdede SSK lılar.
Bağkura kayıtlı SM ve SMMM bulmak çok zor.Yanlarında çalıştırdıkları personelin çoğu ssk ya kayıtlı değil 300-350 YTL ye çalışıyor
Ben emekliyim Bürom olduğu içinde SGDP ödüyorum.(SSK emeklisiyim ve 2003 senesinde çıkan kanuna göre)Biz bildirdik bildirmeyen arkadaşlar 5-10 senedir bağkura kayıtlı değiller. Yada SGDP 2003 den beri ödemiyorlar.
Onlar böylece bizden daha fazla kazanıyorlar.Biz salağız ya hep kanuna hukuka uyuyoruz.
 
1- haberleşme araçlarının envantere kayıtlı olup olmaması firmanın gerçek faaliyetiyle ilgili işlemlerin sağlaması yönünden alınan bir tedbir olabilir hem firmanın bu gerçek demirbaşlarının işletme adına olması hem de ıllegal amaçlarla(faaliyeti olmayan,naylon işlemlere münhasır kurulacak şirketler) kurulacak şirketlerin faaliyetlerin tespitedilebilmesi açısından bir tedbirdir faturasız alışlar vergi incelemesi sırasında tespit edilirse müteselsilik esası doğrultusunda problem teşkil eder bunun faturası temin edilmeli ve ya imkan yoksa yeni bir fauralı telefon alınması icap eder. satıcı büyük bir olasılıkla vergi gerçek usulde vergi mükellefi olacağından stopaj sözkonusu olmayacaktır vergi mükellefi olmayan birinden gider pusulası ile telefon almak imkan dahilindedir

2-firmanın malimüşavirinin firmaya aynı zamanda ortak olması sorun teşkil etmez zaten 3568 sayılı yasada böyle bir yasak yoktur yasak sadece yönetim kurulu üyeliği için sözkonusudur

3- şirket ortaklarının şahsi mükellefiyeti özü itibari ile aynı adreste birden fazla vergi mükellefiyeti olup olmadığına ilişkin bir tespittir aynı adreste faaliyet sürdüren vergi mükellefleri arasında dolaylı veya dolaysız bir ticari ilişki olacağı aşikardır bu da (naylan, şişirme,örtülü sermaye kavramlarını gündeme getirir.
 
Yanıtlarınız için gerçekten teşekkür ediyorum şu mali müşavirin aynı zamandada ortak olması işini çözemedim.
Meslek yasasını okuyoruz herhangi bir aksi hüküm yok ama bazılarınız bunun hukuka aykırı olduğunu yazmış...
Bu konuda havada kalan binlerce sorundan biri sanırım...
 
3568 sayılı SM., SMMM. kanunu
Yasaklar:
Madde 45 – Serbest muhasebeciler, serbest muhasebeci malî müşavirler bu unvanlarla, yeminli malî müşavirler ise bu unvan ve tasdik yetkisiyle; 2 nci maddede yazılı işlerin yürütülmesi amacıyla gerçek ve tüzelkişilere tâbi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar, ticarî faaliyette bulunamazlar, meslekle ve meslek onuru ile bağdaşmayan işlerle uğraşamazlar.
Yeminli malî müşavirler, eşi (boşanmış dahi olsa) usul ve füruundan biri ve 3 üncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhrî hısımlarının veya bunların ortak oldukları firmaların işlerine bakamazlar, yukarıda sayılan yakınlıktaki akrabaları olan serbest muhasebecilerin ve serbest muhasebeci malî müşavirlerin baktığı işleri tasdik edemezler.
Bilirkişilik, tasfiye memuru, hayrî ve ilmî kuruluşların yönetim kurulu üyeliği görevleri meslekle bağdaşmayan işler sayılmaz.
Birden çok meslek mensubu çalışmalarını; serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci malî müşavirlik veya yeminli malî müşavirlik ortaklık bürosu veya şirket şeklinde birleştirebelirler. Bu bürolarda yapılan faaliyetler ticarî faaliyet sayılmaz. Şirket şeklinde çalışılması halinde, yapılan işlerden doğacak cezaî sorumluluk işi yapan meslek mensubuna aittir.

TÜRK TİCARET KANUNU (1)(2)

Kanun Numarası : 6762
Kabul Tarihi : 29/6/1956
Yayımlandığı R. Gazete: Tarih:9/7/1956 Sayı: 9353
Yayımlandığı Düstur : Tertip: 3 Cilt: 37 Sayfa: 1587

BİRİNCİ FASIL
Tacir

Madde 13
B) Tacir:
I - Hakiki şahislar:
1. Umumi olarak:

Madde 14 - Bir ticari işletmeyi,kısmen dahi olsa kendi adına işleten kimseye tacir denir.
Bir ticari işletmeyi kurup açtığını,sirküler,gazete,radyo ve sair ilan vasıtalariyle halka bildirmiş veya işletmesini ticaret siciline kaydettirerek keyfiyeti ilan etmiş olan kimse fiilen işletmeye başlamamış olsa bile tacir sayılır.
Bir ticari işletme açmış gibi,ister kendi adına,ister adi bir şirket veya her ne suretle olursa olsun hukukan var sayılmıyan diğer bir şirket adına (Ortak sıfatiyle) muamelelerde bulunan kimse,hüsnüniyet sahibi üçüncü şahıslara karşı tacir gibi mesul olur.


YORUM SİZLERİN

Saygılarımla
 

Benzer konular

Üst