Yurt Dışındaki Şirket Gelirlerinin Türkiye'ye Aktarılması

Üyelik
4 Haz 2016
Mesajlar
7
Konum
Ankara
Iyi gunler,
Ben su an Ingilterede yasiyorum ve burada internet uzerinden (web sitesi reklamlari) kazanc saglayan limited bir sirketim var. Burada kurumlar vergisi, gelir vergisi ve kar payi vergisi oduyorum. Bazi ailevi sorunlardan dolayi Turkiye ye kesin donus yapacagim.

Sorum su; eger Turkiye ye dondukten sonra buradaki sirket uzerinden gelir eldetmeye devam edip, Ingilterede kazandigim geliri Turkiyeye aktarirsam ne tur vergi sorumluluklarim olur? Turkiyede de sirket acmak zorunda miyim? Ya da nasil bir yol izlemem gerekir?

Simdiden cok tesekkur ederim.
 
TAM mükellef gerçek kişiler ile kurumlar gerek Türkiye içinde gerekse yurt dışında elde ettikleri gelirlerin tamamı üzerinden Türkiyede vergilendirilmektedir. Dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar ise sadece Türkiyede elde ettikleri gelirler üzerinde Türkiyede vergilendirilebilmektedir.
İkametgahı Türkiyede bulunanlar ile bir takvim yılı içinde Türkiyede devamlı olarak altı aydan fazla oturanlar Türkiyede yerleşmiş sayılmakta ve bu nedenle tam mükellef gerçek kişi olarak kabul edilmektedir. Bu sürenin hesabında geçici ayrılmalar dikkate alınmamaktadır. Bununla birlikte yabancılardan; belli ve geçici görev veya iş için Türkiyeye gelen iş ya da bilim adamları, uzmanlar, memurlar, basın yayın görevlileri ve benzeri durumda olanlar ile öğrenim, dinlenme, seyahat veya tedavi amaçlı gelenler, hapiste bulunanlar bu süreyi aşsalar bile Türkiyede yerleşmiş sayılmayacaktır.
Türkiyedeki kamu ya da özel kurumların işleri dolayısıyla bu kurumlara bağlı olarak yabancı memleketlerde çalışanların durumu ise farklıdır. Bunlar tam mükellef olarak kabul edilmekle birlikte, yurt dışında elde ettikleri gelirler üzerinden orada vergilendirilmişlerse bu gelirleri için ayrıca Türkiyede vergi ödemeyeceklerdir.
Kurumlara gelince; kanuni veya iş merkezi Türkiyede bulunan kurumlar tam mükellef kurum olarak kabul edilmektedir.
Gerçek kişilerde, yurt içinde elde edilen gelirler ile yurt dışında elde edilen gelirlerin vergilendirilme şekli farklı olabilmektedir. Örneğin; mevduat faizleri sadece vergi kesintisi yoluyla vergilendirilmekte ve ayrıca yıllık beyanname ile beyanı gerekmemektedir. Buna karşılık, yurt dışında elde edilen mevduat faizleri belli bir sınırı aştığında mutlaka yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmelidir. Kâr paylarında da durum farklıdır. Türk kurumları gerçek kişilere ödedikleri kâr paylarının tamamı üzerinden vergi kesintisi yapmaktadır. Yıllık beyana gelince, gerçek kişinin elde ettiği kâr payının yarısı istisna olarak kabul edilmekte ve yıllık beyan dışında kalmakta olup, kalan yarısı beyana tabi diğer gelirlerle toplandığında belli bir sınırı aştığında beyan edilmek durumundadır. Oysa, yurt dışındaki kurumlardan elde edilen kar paylarının tamamının yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.
Yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilen gelir üzerinden hesaplanan vergiden yurt dışında ödenmiş olan vergi belgelenmek şartıyla belli sınırlar dahilinde mahsup edilebilmektedir.
Tam mükellef kurumların yurt dışında elde ettikleri kazançlar, kurumun gelirlerine dahil edilmekte ve böylelikle kurumlar vergisine tabi tutulmaktadır. Ancak, Kurumlar Vergisi Kanununun 5. Maddesinde yurt dışı kaynaklı bazı kurum kazançları belli şartların varlığı halinde kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Bunlara örnek olarak, yurt dışı iştiraklerden elde edilen kâr payları istisnası, yurt dışındaki iştirak hisselerinin satış kazancına uygulanan istisna, yurt dışındaki iş yerleri veya daimi temsilciler aracılığıyla sağlanan kazançları gösterebiliriz. Ancak, bu istisnaların çoğunda yurt dışında belli bir oranda vergi ödenmiş olma şartı aranmakta olup, istisna edilen kazanç üzerinden yurt dışında ödenen verginin Türkiyede kurumlar vergisinden mahsup imkanı bulunmamaktadır.
Yurt dışında elde edilen ve istisna olmadığı için kurumlar vergisi matrahına dahil edilerek üzerinden kurumlar vergisi hesaplanan kazançlar için yurt dışında ödenen vergilerin mahsubu (belli şartlar ve sınırlar dahilinde) belgelenmek kaydıyla mümkündür.
Vergilendirmede, devletler arasındaki çifte vergilendirilmenin önlenmesine yönelik anlaşmaların da dikkate alınması gerekmektedir. Örneğin; Hollanda kaynaklı bazı gelirler iki ülke arasındaki anlaşma uyarınca Türkiyede vergiye tabi tutulmamaktadır.
Son olarak; yurt dışındaki şirketlere iştirak edenlerin bu şirketler kâr dağıtmasa bile kontrol edilen yabancı kurum hükümleri geçerli olduğundan bu kâr paylarını elde etmişler gibi Türkiyede beyan etmeleri gerektiğini hatırlatırız. (Kurumlar Vergisi Kanunu Madde:7, Gelir Vergisi Kanunu Madde: 75/2)

1.1 Gelir Vergisine Tabi Gelirlerin Vergilendirilmesinde Esas Alınan Tarife
Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan gelir vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde esas alınan tarife, 2016 takvim yılı gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alınmak üzere aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir.

12.600 TL'ye kadar15%
30.000 TL'nin 12.600 TL'si için 1.890 TL, fazlası20%
69.000 TL'nin 30.000 TL'si için 5.370 TL, (ücret gelirlerinde 110.000 TL'nin 30.000 TL'si için 5.370 TL), fazlası 27%
69.000 TL'den fazlasının 69.000 TL'si için 15.900 TL, (ücret gelirlerinde 110.000 TL'den fazlasının 110.000 TL'si için 26.970 TL), fazlası

1.9. Tevkifata ve İstisnaya Konu Olmayan Menkul ve Gayrimenkul Sermaye İratlarına İlişkin Beyanname Verme Sınırı: 1.580.-TLGelir Vergisi Kanununun 86 ncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinin (d) alt bendinde yer alan tevkifata ve istisnaya konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarına ilişkin beyanname verme sınırı, 2016 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 1.580 TL olarak tespit edilmiştir.
35%


 
Son düzenleme:
Çok teşekkürler cevabınız için. Peki mahsup edebilmek için Türkiyede de ticari bir işletme kurmam mı gerekiyor?İngilteredeki şirketin müdürü olarak Türkiye de çalışabilir miyim?
 
Web sitemde bir reklam alanım var bu alanda yabancı bir reklam firması reklamlarını gösteriyor. Bu anlamda hizmetten yurtdışında faydalaniliyor diyebilir miyiz?

Web sitesine daha çok yabancı ülkelerden erişiliyor, kısıtlı da olsa Türkiyeden de erişim oluyor.
 
Sayın gurbetci,

Ferhat yasal şartları ortaya koymuş orada eklenmesi gereken bir ayrıntı var, yeni KV yasasına göre "(Kurumlar Vergisi Kanunu Madde:7, Gelir Vergisi Kanunu Madde: 75/2)" uygulanması için iştirak oranının % 50'den fazla olması gerekir. Diğeri ise hangi ülkede mukim olduğunuz konusunun açıklığa kavuşmasıdır. Bu konuları kesinleştirmeden diğer sorularınıza cevap aramayın.

Sorduğunuz yada soracağınız her sorunun cevabı bu oluşuma bağlıdır.
 
Sayın Kevork,
Türkiye'ye tasinacagim için ikametgahim Türkiye olacak.
Türkiye'de herhangi bir şirket kurulmadi henüz. Sadece İngiltere'de kurulu bir şirket mevcut. Dolayısıyla bir iştirak yok henüz.
 
Sayın Kevork,
Türkiye'ye tasinacagim için ikametgahim Türkiye olacak.
Türkiye'de herhangi bir şirket kurulmadi henüz. Sadece İngiltere'de kurulu bir şirket mevcut. Dolayısıyla bir iştirak yok henüz.


Bakın,

Türkiyeye taşınıp ikametgahınızı taşımak ve burada şirket kurmak oraya iştirak ediyorsunuz anlamına gelmez.
 
Terimlere aşina olmadığım için belki de sorunuzu anlamadım. Tam olarak iştirak etmenin ne demek olduğunu bilmiyorum.

Özetlemek gerekirse, Türkiye'ye taşınır, ikametgahimi da Türkiye'ye alırsam, Türkiyede herhangi bir ticari şirket açmadan (ya da açarak) İngiltere'deki şirket üzerinden kazandığım kazanclari Türkiye'ye nasıl taşıyabilirim?
İngiltere'deki şirketin müdürü benim ve benden başka ortak yok.
Türkiye'den sirket için evden çalışmaya devam edeceğim. Kazanç tamamen internet üzerinden olmakta ve sadece hizmet satmaktayim. Herhangi bir mal alıp satma söz konusu değil.
İngiltere'de vermek zorunda olduğum kurumlar vergisini her halükarda vereceğim.
 
Sayın gurbetci,

İştirak etmek bir şirketin hissesini satınalmaktır. ( Türk Ticaret K kapsamında). Burada bir şirket kurarsanız resmi yollardan oraya para gönderim şirketiniz adına oradaki hisseleri satın almanız gerekir. Tüm bunları yapmayacaksanız buraya yerleşip iş yapmaya başladığınızda bir meslektaşımızın kapısını çalıp seçtiğiniz yola göre size destek olmasını talep edersiniz.
 
Hem Bulunduğunuz Ülkede hem de Türkiye'de olan bir banka bulun, paranızı o bankadan çekin ayrıca şirket kurmanıza gerek var mı ?
 
Üstad citibank üzerinde böyle çalışan çok var diye biliyorum ama siz daha tecrübeli olduğunuz için hatalı bir bilgi vermek istemem
Saygılarımla
 
Cevaplariniz icin cok tesekkurler,
Yani Ingilteredeki sirket gelirlerinden kaynaklanan kurumlar vergisini Ingilterede odesem, geri kalan kismini da Turkiyedeki banka hesabima aktarip Turkiyede kisisel gelir ve kar payi vergilerimi beyan edip odesem olur mu?
 
Üstad citibank üzerinde böyle çalışan çok var diye biliyorum ama siz daha tecrübeli olduğunuz için hatalı bir bilgi vermek istemem
Saygılarımla

Banka aynı da olsa paranın transferi gerekir oradaki parayı buradan direk alamazsınız. Almanız da 32 sayılı kararname ve masak çerçevesinde çok sıkıntı yaratır.
 
Cevaplariniz icin cok tesekkurler,
Yani Ingilteredeki sirket gelirlerinden kaynaklanan kurumlar vergisini Ingilterede odesem, geri kalan kismini da Turkiyedeki banka hesabima aktarip Turkiyede kisisel gelir ve kar payi vergilerimi beyan edip odesem olur mu?
 
Üst