Yurtdışındaki İşçilere SGK?dan Kolaylık!

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
3 Aralık 2008 Sadettin Orhan [email protected]

Ülkemiz 1960'lı yıllarla birlikte, başta Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesine ve dünyanın dört bir yanına işçi gönderdi.

Bu işçilerimiz, gittikleri yerlerdeki çalışmaları sonucu elde ettikleri tasarruflarının çoğunu ülkemize aktardı. Hatta sırf bunun için Merkez Bankası bünyesinde Yurtdışı İşçi Dövizleri hesabı oluşturuldu. Bunun yanında zamanla, bu işçilerimiz gerek çalışma hayatındayken gerekse emeklilik sürecinde pek çok sıkıntıyla karşılaştı.

Bu sıkıntıları en aza indirmek için Türkiye, yaklaşık 25 ülke ile İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzaladı. Yurtdışında çalışan soydaş ve vatandaşlarımızın sıkıntısını çözmek için sadece sözleşme imzalanması kafi gelmiyor.

Bunun yanında bu sözleşmelerle ilgili olarak yurtdışındaki çalışanlarımızın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi de gerekiyor. Diğer taraftan sosyal güvenlik reformu da bu işçilerimiz için bir takım yeni düzenlemeler içeriyor. İşte tüm bu konularda yurtdışında çalışanları, bunlardan yurda dönmüş olanları ve hak sahiplerini bilgilendirmek için hizmet veren SGK'nın YURTDANIŞ HATTI hem yenilendi hem de geliştirildi. Vatandaşlarımızın Yurtdanış hattından bilgi edinebileceği konular;

Vatandaşlarımızın yurtdışında geçen sigortalılık süreleri ile yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerin Kurumumuza borçlanma ve aylık talepleri,

Vatandaşlarımızın yoğun olarak çalıştıkları ülkelerle ikili sosyal güvenlik sözleşmesi yapılması çalışmalarını bu sözleşmeye göre emekli olma şartını yerine getirenlerin aylıklarının Türkiye'ye transferi işlemlerini,

Kurumumuz sigortalılarının aylık-gelir sahiplerinin ve aile bireylerinin ikili sözleşmelerin imkan verdiği hükümler çerçevesinde, akit ülkelerde tedavi görmeleri,

Ülkemizde geçici ve daimi olarak bulunan sözleşmeli ülke sigortalıları ile aylık gelir sahipleri ve bunların hak sahibi ile bireylerinin sağlık yardımları,

Yabancı sigorta kurumlarınca vatandaşlarımıza bağlanan aylıkların ödenmesi,

Kurumumuzca akit ülke vatandaşlarına bağlanan aylıkların akit ülkelere transferi,

Almanya mevzuatı gereğince, Türk sigortalılarına yapılan prim iade işlemleri,

Türkiye-İsviçre sosyal güvenlik sözleşmesine göre, prim transferi ile malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları,

Yabancı sigorta kurumlarından aylık alanların tıbbi ve idari kontrolleri,

Ülkemiz sosyal güvenlik mevzuatında yer almayan, sosyal güvenlik sözleşmelerinin aile yardımı(çocuk parası),

İkili sosyal güvenlik sözleşme hükümlerine göre mevzuata tabi kalma, konularında hizmet verilmektedir.

Prim ödeyeyim mi, yaşı bekleyeyim mi?

Soru: Sadettin Bey, ben ev hanımıyım. SSK'ya 3600 günü isteğe bağlı olarak tamamladım ve yaştan emekliliği bekliyorum. Ancak prim ödemeye devam edersem 5225 günle emekli olacağım söylendi. Sizce prim ödemeye devam edeyim mi yoksa yaşı bekleyeyim mi? İki durum arasında maaşımda farklılık olur mu? Bu arada eşim üzerinden de sağlık karnem var. Sigortaya devam edersem karnem iptal olur mu?

Raziye Mutlu

Cevap: Değerli okurum doğum tarihinizi ve 3600 günü ne zaman tamamladığınızı yazmamışsınız. Ancak yaş şartını tamamlamanıza 4,5 yıldan fazla varsa, bu taktirde size prim ödemeye devam ederek 5225 günü tamamlamanızı tavsiye ederim. Eğer 3600 günlük primi tabandan yani asgari ücretten ödediyseniz, her iki emeklilik durumunda da maaşınız aynı olacaktır.

Bundan sonra prim ödemeye devam ederseniz kalan prim gününün 1230'unu isteğe bağlı, kalanını ise bir işyerinden sigortalı olarak doldurun. Aksi halde Bağ-Kur statüsünde emekli olursunu ki bu da emeklilik tarihinizi uzatır ve maaşınızı düşürür. Bundan sonra isteğe bağlı prim ödemeye devam ederseniz eşinizden dolayı sağlık yardımı alamazsınız. Zira 1 Ekim itibariyle isteğe bağlı sigortalılar da sağlık primlerini kendileri ödeyecekler.

Hem babamdan hem de ölen eşimden maaş alabilir miyim?

Soru: Sadettin Bey, eşim vefat etti ve bana dul aylığı bağlandı. Babam da yıllar önce vefat etmişti. Babamın maaşını annem alıyor. Ben hem babamdan hem de eşimden dolayı maaş alabilir miyim?

M. Nida

Cevap Değerli okurum, eğer 1 Ekim'den önce babanızdan yetim aylığı almak üzere başvurmuş olsaydınız hem eşinizden hem de babanızdan dolayı aylık alma hakkınız olacaktı. Ancak 1 Ekim'de yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun 54. maddesi gereği, her iki aylığı alma hakkınız yok. Ancak bunlardan hangisi yüksek ise onu tercih etme hakkınız var.

Alo Yurtdanış Bilgi Hattına mesai saatleri içerisinde;

- Ankara'dan : 444 32 01,
- Yurtiçinden : 0 (312) 444 32 01,
- Yurtdışından : +9 0 312 444 32 01, nolu telefonlardan ulaşabilirsiniz.
 
Üst