Yusuf Sürmen Kitabına Göre Notlar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan stonhand
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Yusuf Sürmen Kitabına Göre Notlar

2007-2008 yılı af bütünleme sınavı soruları
1-)iskonto ettirilen alacak senetlerin tasarruf değerle değerlenip değerlenemeyeceğini gerekçesi ile birlikte bir cümle ile açıklayınız.
2-)envanter yapmanın faydalarından dört tanesini yazını.
3-)çıkartılma amaçlarına göre bilanço türlerinden dört tanesinin adlarını yazınız.
4-)yenileme fonu oluşturmanın iki amacını yazınız.

2007-2008 bahar dönemi sınav soruları
1-)yenileme fonu ayırma şartlarından 4 tanesini yazınız.
2-)analitik rapor tipi bilanço formatına göre çalışma sermayesini hesaplama formülünü gösteriniz.
3-)menkul kıymet satış karları hesabı ile hisse senetleri ihraç primleri hesabı arasındaki farkları yazınız.

2006-2007 yılı güz dönemi sınav soruları
1-)bilanço düzenlemesinde yapılan hileleri ad olarka şüpheli alacakların normal alacak olarak gösterilmesi hangi hleye örnek olabileceğini yazınız.
2-)nazım hesapların özelliklerinden 2 tanesini yazınız.
3-)değer artırıcı giderin özelliklerini yazınız.

2006-2007 bütünleme soruları
1-)organik bilanço teorisini kısaca açıklayınız.
2-)bilançonun süslenmesi kavramını tanımlayarak bir örnek veriniz.
3-)vergi usul kanunu ve türk ticaret kanunun arasındak değerleme esası bakımından farkı belirtiniz. (2010/01 mazeret sınavında sorulmuştur.)

2007-2008 güz dönemi soruları
1-)sağlamlaştırılmış bilanço ve konsinyi kavramları tanımlayınız.
2-)vergi usul kanununa göre topluca değerlenebilecek iktisadi kıymetleri yazınız.
3-)bilançonun örtülmesi kavramını tanımlayarak bir örnek veriniz.
4-)parasal kalem kavramını tanımlayınız.

2007-2008 bahar dönemi sınav soruları
1-)envanter yapmanın faydalarını yazınız.
2-)konsiye mal işleminin konsinyatöre sağlayacağı faydaları yazınız.
3-)konsolide bilanço düzenleme şartlarını yazınız.
4-)nazım hesapların muhasebeleştirilmesi ile ilgili yaklaşımları ad olarak yazınız.

Bu arada arkadaşlar 2009 yılı katü mezunu bir arkadaştan ders notlarını aldım. Ders notları elimde ileriki dönemde tarayıp sisteme aktaracağım.
ancak şunu söyliyeyim çalışılacak şöyle elle tutulur bir şey yok.öz sermayeden çok bahsetmiş, enflasyon düzeltmesinden (sentez yöntem, analitik yöntem) bu tarz şeyler.
ama özellikle şu dikkatimi çekti pazarlama satış dağıtım gideri altında kaydettiğimiz nakliye gideri 612 nolu hesapta takip ettirmiş.

yevmiye kayıtlarına ilişkin sorularıda buraya aktaracağım.

soruları taradım ama aktarırken problem çıkıyor başka zaman aktarırım

ebgin ' Alıntı:
Bu arada arkadaşlar 2009 yılı katü mezunu bir arkadaştan ders notlarını aldım. Ders notları elimde ileriki dönemde tarayıp sisteme aktaracağım.
ancak şunu söyliyeyim çalışılacak şöyle elle tutulur bir şey yok.öz sermayeden çok bahsetmiş, enflasyon düzeltmesinden (sentez yöntem, analitik yöntem) bu tarz şeyler.
ama özellikle şu dikkatimi çekti pazarlama satış dağıtım gideri altında kaydettiğimiz nakliye gideri 612 nolu hesapta takip ettirmiş.

612 Diğer İndirimler (-): Satıcı tarafından, alıcı hesabına, malın sevki sırasında ödenen giderleri ifade eden ve satılan mallara ait olan sevk giderleri, satılan malların hatalı ve noksan olması ya da taşıma sırasında hasara uğramış olması nedeniyle, yapılması zorunlu indirimler ile satış vergileri, fonlar (KDV hariç) ve benzerleri bu kalemde gösterilir.

consultant ' Alıntı:
stonhand ' Alıntı:
...

Bir de son olarak yazdığım notlardan ekliyorum

1 : Kıst yada eksik dönem amortismanı

VUK nuna göre binek otoları kiralamak yada işletilmesi hariç geriye kalan işletmeler binek bir otomobil alırsa aktife girdiği ay kesri tam ay sayılmak kaydı ile kalan ay süresi kadar amortisman ayrılır. Burada sadece ve sadece binek otomobillerde bu madde geçerli yani diyelim ayın 8nci ayın 10 unda binek bir oto aldık o aldığımız ayı tam ay sayarak 8-9-10-11-12 yani 5 aylık bir kıst yada eksik dönem amortismanı ayırmamız gerekmektedir ve bu ayırdığımız eksik dönem amortismanına istinaden kalan 7 aylık amortismanı varlığın değerinin biteceği en son yılki amortismana ekleyip varlığın değerini sıfırlamamız gerekmektedir.

Örnekleyecek olursak :
Faydalı ömrü 5 yıl olan bir binek otoyu 6000 TL ye 10.09.2009 yılında aldık. Burada böyle bir soru gelirse hoca ÖTV ve KDV nin maliyete eklenip eklenmediğini vermek zorunda.diyelim eklenmemiş olsun böyle olursa temiz kdv ve ötv siz rakama amortisman uygulayacağız. Normal yönteme göre ne kadar amortisman ayrılır
5 yıl faydalı ömür demek her yıl %20 amortisman demek. 1 yıllık amortisman = 1200 TL ancak aldığımız yıl 9-10-11-12 aylara yani 4 aylık amortisman ayırıcaz. 1200 /12 x 4 = 400 TL amortisman ayırıcaz demektir.

Bunu azalan bakiyelere görede yaparsak

5 yıl faydalı ömür demek normalde her yıl %20 amortisman demek azalan bakiyelerde bu %40 demek ancak hiçbir zaman unutmayacağız bu rakam %50 yi geçemezzzz !!!!. Birinci yıl amortisman 6000 tlde % 40 demek = 2400 TL ancak aldığımız yıl 9-10-11-12 aylara yani 4 aylık amortisman ayırıcaz. 2400 /12 x 4 = 800 TL amortisman ayırıcaz demektir.

Aklınızda amortismanla alakalı bir soru işareti kaldıysa bana özelden yazın bu başlığa ekleyeyim. Bu konu sınavda %100 gelecek olan bir konu olduğu için üstünde bir kez daha durmak istedim.

Herkese iyi çalışmalar.

stonhand arkadasım

verdıgın bılgılerden dolayı oncelıkle sana cok tesekkur ederım..yalnız kıst amortisman ve azalan bakıyeler konusunda gozden kacan bırseyı hatırlatmak ısterım..

Ornek olarak 15.000 tl malıyetlı bır arac 2010 11. ayda alınıyor olsun..burda amortısmanı hesaplarken;

15.000 * 40 =6000 (yıllık ayrılması gereken)
6400/12 =500 (aylık amortisman)
500 * 2 = 1000 tl 2010 için ayrılması amortisman

Normal şartlarda uygulamada bızler 2011 amortismanını 15.000-1000=14.000 üzerinden % 40 ayrılarak gidilmesine rağmen
yusuf Hoca sankı kıst olarak ayrılmamıs gıbı dusunerek 15.000 - 6.000 = 9000 Tl uzerınden % 40 amortsıman ayrılıyor.
amortsıman tablosu su sekılde olusuyor

15.000 *40 = 1000
9000 *40 =3600
5400 *40 =2160
3240 *40 =1296
1944 + 5000 =6944

biz uygulamada 2. yıl amortsımanı 14.000 tl uzerınden ayırıyırduk..ama hoca sankı kıst ayrılmamıs gıbı dusunup gerı kalan kısmı 5 . yıl sonunda eklıyor...
herkese kolay gelsın

Azalan bakiyeler yönteminde kıst amortisman uygulaması ile ilgili bir makale eklemek istedim. Nedeni de, bu konuda zaten iki görüşün bulunduğunu görmem ve yaygın kabul gören görüşün de Yusuf Sürmen'inki ile aynı olduğunu bu makaleden öğrenmiş olmam. Uzun uzun okumak istemeyenler için kısa bir alıntı aktarıp ardından ilgilenenler için linki ekliyorum. Sanırım bazı kayıtların veya hesaplamaların birden fazla yöntemle de yapılabileceğini anlamamız, bu yöntemlerden hangisinin yaygın kabul gördüğünü öğrenmemiz ve muhasebenin yoruma açık da olabildiğini unutmamamız gerekiyor birilerini suçlamak yerine. Çünkü araştırdıkça, yetersiz bilgilerimiz nedeniyle öfkelendiğimize kanaat getirmeye başladım.

1) Makaleden alıntı:

Ara yıllarda ayrılacak amortisman tutarının tespiti ile ilgili olan düzenleme azalan bakiyeler usulü ile amortismandır. Kıst amortisman uygulaması ilk ve son yılları düzenlemiş, ara yılları amortisman usullerine ilişkin hükümlere bırakmıştır. Ara yıllarda ayrılacak amortisman tutarının, kıst amortisman uygulanması ve uygulanmaması durumlarına göre değişmemesi her iki durumda da eşit olması gerekir. Bu eşitliğin bozulmasına ilişkin hüküm yoktur.

Bu durumun sonucu olarak, ara yıllarda azalan bakiyeler usulüne göre ayrılacak amortisman tutarını hesaplarken kıst amortisman ayrılması nedeniyle ayrılmayan amortisman tutarının ayrılmış gibi dikkate alınması gereğidir. Azalan bakiyeler usulünde kıst amortisman uygulamasına ilişkin yaygın kabul gören görüş de budur. [1]

2) Makalenin tam metni:

Başlamışken şüpheli alacaklar konusu ile ilgili bir not ve yine bir makale eklemek istedim.

1) 129 Hesabın İşleyişi (İSMMMO Muhasebe Kitabı'ndan):

Bu hesap 128 hesap için ayrılacak karşılıklarla, perakende satış yöntemi kullanarak bilanço gününden önceki iki hesap döneminde vadesinde tahsil edilemeyen alacakların ilgili dönemlerdeki toplam vadeli satışlara oranlarının ortalamasının değerleme dönemindeki vadeli satışlara uygulanması suretiyle bulunacak şüpheli alacaklar için ayrılan karşılıkları kapsar.

2) Konuyla ilgili ve özellikli durumları da izah eden makale:

ap için makaleler okuyacak zamanımız yok, ama merak edip araştırdıklarımı yine merak edenler için eklemek istedim ki, temelde bildiğimiz konularda değişik/istisnai şeylerle karşılaşınca en azından fikir yürütecek kadar bilgimiz olsun.

Herkese kolay gelsin,

stonhand arkadaşım, sen bu sınavı geçtin, onu +1 yap, çünkü dualarla seni uçurduk. Notlar gerçekten çok faydalı oldu.
teşekkürler,
m.ekmekçi

teşekkürler stonhand sınavda başarılar...

arkadaşlar bir sorum olcak 381 hesapla ilgili

stonhand arkadaşın notlarındaki örnek:
Örnek : a işletmesi 01.10.2010 ? 15.12.2010 döneminde pazarlama bölümünde tükettiği su tutarının 11800 TL (KDV%18) olduğunu 25.12.2010 İSKİ den gelen ihbarnameden öğrenmiştir.ilgili kaydı yapınız.

1-----------------25,12,2010------------------------------------
760 PAZARLAMA SATIŞ VE
DAĞITIM GİDERLERİ HESABI 10.000
191 İNDİRİLECEK KDV 1.800
381 GİDER TAHAKKUKLARI HESABI 11800

Su tüketiminin tahakuku
---------------------- -------------------------------------------------
benim sorum(ders notları ali akar ile başlayan sorulardan) eğer işletme aralık 2010 ayında kullandığı suyun bedelini 30000+kdv olarak hesaplamıştır

derse 191 hesaba gerek var mı yani sonuçta biz hesaplıyoruz gelen ihbarname gibi birşey yok. ben kaydı

770 genel yönetim gideri hesabı 30000
381 gider tahakkukları hesabı 30000

şeklinde yapıyorum

doğru mudur sürmen'e göre acaba?

İSKİ den gelen ihbarname dediği ne ki ? su faturası değil mi ? e faturaysa mecburen 191 i kullanıcaz kanımca...