fonradar

Zamanında ödenmeyen sgk primleri

Üyelik
13 Şub 2012
Mesajlar
7
slm arkadaşlar öncelikle herkese kolay gelsin meslek yaşamınızda...
sizden bi sorunun cevabını almak istiyoru..
zamanında ödenmeyen ssk primleri hakkında şimdi dönem sonlarında ödenmeyen ssk primleri kkeg olarak dikkate alıyorsun..Diyelimki mart ayının ssk primini mayısın 10 unda ödedin 10 gecikmeli yada nisan ayının ssk primini haziranın 10'unda ödedin 10 gün gecikmeli bunlarıdamı kkeg olarak kayda alıyorsun yoksa yıl içinde olduğun için direk gidr yazabilliyormusunz... benim bildiğim kadarıyla.
ödeme süreleri dönem sonlarına denk gelen ayın ssk primlerini zamanında ödenmediğin için ticari kardan mali kara giderken zamanında ödenmeyen ssk primleri kkeg olarak ekliyorsun.
ama diğer aylar içinde geçerli olurmu sizce bu konuda bilgisi olan ve fikri olan yada mukteza alan varsa lütfen cevaplar sevinirim....
özellikle nisan yada mayıs gibi aylara denk gelen dönem sonuna denk gelmeyen aylar için soruyorum.... sorumu
iyi çalışmalar......
 
Ynt: Zamanında ödenmeyen sgk primleri

Ödenmesi gereken aydan sonra ödenen sgk primleri ödendiği dönemde gider yazılır. Örnek olarak mart ayı sgk primi nisan ayında ödenmişse, mart ayında gider yazılabilir. Sonraki ayda/aylarda ödenmişe ödendiği dönem gider yazılır.
 
Ynt: Zamanında ödenmeyen sgk primleri

Konuyu biraz daha yasal bir zemine oturtalım neden SGK primleri tahakkuk ettiği zaman değil ödendiği zaman gider yazılıyor.

5510 sayılı SGK Kanunu madde 88;

"Kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarları, gelir vergisi ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamaz."

Benzer şekilde GVK md.40/2'de de ödeme şartına bağlanmıştır.

"Hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya iş yerinin müştemilatında iaşe ve ibate giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatı (Bu primlerin ve aidatın istirdat edilmemek üzere Türkiye'de kain sigorta şirketlerine veya emekli ve yardım sandıklarına ödenmiş olması ve emekli ve yardım sandıklarının tüzel kişiliği haiz bulunmaları şartiyle), 27'nci maddede yazılı giyim giderleri;"

Bunun tek istisnası Aralık ayına ait primin ertesi yılın Ocak ayın içerisinde ödenmesi şartı ile kapanan hesap dönemi için gider olarak dikkate alınabilmesidir. 174 Nolu GVK Genel Tebliğinin C bölümünde bu konuda açıklamalara yer verilmiştir.

"C _ SSK PRİMLERİNİN GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ YÖNÜNDEN GİDER YAZILMASI:

8.12.1993 gün ve 21782 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3917 sayılı Kanunla 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun bazı hükümleri değiştirilmiştir.

506 sayılı Kanunun 3917 sayılı Kanunla değişik 80 inci maddesinin birinci fıkrasında, "İşveren, bir ay içinde çalıştırdığı sigortalıların primlerine esas tutulacak kazançlar toplamı üzerinden, bu kanun gereğince hesaplanacak prim tutarlarını ücretlerinden kesmeye ve kendisine ait prim tutarlarını da bu miktara ekleyerek en geç ertesi ayın sonuna kadar Kuruma ödemeye mecburdur." denilmiş, aynı maddenin üçüncü fıkrasında da "Kuruma ödenmeyen prim Gelir ve Kurumlar Vergisi uygulamasında gider yazılmaz." hükmü yer almıştır.

Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin 2 numaralı bendinde, ticari kazancın tespitinde, işverenlerce hizmet erbabı için ödenen SSK primlerini gider olarak indirileceği hükme bağlanmıştır.

Bu hükümlere göre SSK priminin gider olarak dikkate alınabilmesi için, bu primlerin Sosyal Sigortalar Kurumuna fiilen ödenmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle, sigorta primleri, dönemine ve ait olduğu yıla bakılmaksızın fiilen ödendiği tarihte gider yazılacaktır.

Ancak, 506 sayılı Kanunun 80 inci maddesi gereğince bir aya ait sigorta primleri ertesi ayın sonuna kadar ödenebileceğınden, Aralık ayına ait olan sigorta primlerinin ertesi yılın Ocak ayı içinde ödenmesi durumunda bu primler Aralık ayının gideri olarak dikkate alınabilecektir."
 
Ynt: Zamanında ödenmeyen sgk primleri

Mart ayı primi ay sonunda tahakkuk eder ve masrafa atılır. Ödeme gecikirse yıl içersinde diyelimki haziran ayında ödenirse prim gider yazılmıştır zaten gecikme zammı KKEG yapılır.
 
Üst