smmm-ankara-
Katkı Sunan Üye
normalde zarar eden ve yıl sonu zarar çıkan bir şirketi kar etmiş gibi göstererek kurumlar vergisi ödersek (örneğin giderleri KKEG göstererek) mali açıdan bir sorun olur mu?
Merhaba,
Vergi Usul Kanunu vergi yasaları için lafzı ve ruhu ile geçerlidir der. Bu şu demektir, yasaları yorumlarken ve yorumladığınızı uygularken kanunun ruhunun ve yazılış amacaınında gözardı edilmemesidir. Yasa koyucu burada şunu der; eğer bir gider kalemini kurumlar vergisi uygulamalarında KKEG olarak kullanıyorsanız, KDV uygulamalarında da indirim konusu yapamazsınız. KDV tutarıda KKEG dir. Aman ben bunun KDV sini indiririm ama kurumar vergisinde KKEG yaparım diyemezsiniz. Öze, mantığa, uygulamaya aykırıdır. Bir evrağın kayıt edilme süresi muhasebe fişi ekinde ise 45 aksi takdirde 10 gündür. Siz KDV sini indirdiğiniz dönem içerisinde bu gideri KKEG olarak değerlendirmediğinizi indirim konusu yaptığınız anda kabul etmektesiniz. Daha sonra KKEG yağtığınızı belli edecek bir işlem olacaktır yaptığınız.
Genede karar sizin. Ama bu muhase değil
Saygılarımla,
Katılmıyorum. Bence yasa gereği kabul edilmeyen bir giderin kdv si indirim konusu yapılamaz. Burada böyle bir durum yok. İsteğe bağlı olarak kkeg hesabına alınan giderlerin kdv si indirilebilir diye düşünüyorum. Karı artırmak için yapılan bu işlemi ise doğru bulmadığımı da ayrıca belirtirim.Aynen katılıyorum.
Merhaba,
Lütfen bir kaç adım geriye gidiniz, sınırlarınız aşınız ve geniş pencereden bakınız, bir gideri kanunen kabul edilmeyen gider hükmüne sokup, Kurumlar vergisi uygulamalarında bu hükümlere göre hareket ettiriyorsanız, ben KDV kanununa göre bunu kabul ediyorum, ama kurumlar vergisi kanununa göre kabul etmiyorum, o yüzden Kurumlar vergisinde KKEG, Katma değer vergisinde değilmiş gibi yapıyorum, diyemezsiniz.
Saygılarımla,
normalde zarar eden ve yıl sonu zarar çıkan bir şirketi kar etmiş gibi göstererek kurumlar vergisi ödersek (örneğin giderleri KKEG göstererek) mali açıdan bir sorun olur mu?