Zayi olan mallar ile ilgili yapılacak işlemler nelerdir.?

metyo

Tanınmış Üye
Üyelik
14 Ocak 2006
Mesajlar
1,029
Konum
BALIKESİR
Merhaba;
Yurtdışından ithal edilen bir ürünün gemiden kaynaklanan problemler sebebi ile gemide beklemesi sonucu %10 luk kısmında tamamen bozulma %15 lik kısmında hasar olup,durum mahkeme kanalı ile bilirkişi tarafından tespiti yapılmıştır.
Mal millileştirilirken tamamı üzerinden millileştiriliyor.Bu durumda nasıl bir yol izlemek lazım.Gerçekte bizim stoklarımıza %10 eksik olarak girmiş oldu.Ayrcıa %15 lik kısmıda hasarlı.
Bu gibi durumda vergi dairesi ile ilgili yapılacak bir işlem varmıdır?Zira değerleme yapmayı gerektirecek bir durum yok.Takdir komisyonuna başvurmanın gereği varmıdır?
Bu konuda sizlerin fikirlerini almak istiyorum.
 
Ynt: Zayi olan mallar ile ilgili yapılacak işlemler

tamamen zayi olan %10 luk kısım için yüklendiğiniz kdv indirim konusu yapamazsınız kalan kısım için bişi yapmanıza gerek yok normal prosedörü uygulayabilirsiniz
 
Ynt: Zayi olan mallar ile ilgili yapılacak işlemler nelerdir.?

Tarkan Bey verdiğiniz bilgiler büyük ölçüde yanlış ve yasal dayanağı yok.

Bir kere burada değer düşüklüğüne uğramış bir ticair emtia var. Dolayısıyla VUK.md.278 uyarınca değer düşüklüğüne uğrayan emtianın emsal bedelle değerlenmesi lazım. Bu gibi stok değer düşüklüğü durumlarında VUK.md.267/3 takdir bedeli esasına,yani takdir komisyonunca belirlenecek emsal bedele göre değerleme yapmak gerekir.

%10'luk kısım tamamen bozulduğuna göre bu kısım içim takdir komisyonu taraından "sıfır" değer biçilecektir bu malların ekonomik değeri kalmadığından tüm tutuar için 158 STOK DEĞER DÜŞÜKLÜĞÜ KARŞILIĞI heabında karşılık ayrılacak olup bu mallar zayi olan emtiadır, yüklenilen KDVK md.30/c uyarınca indirim konusu yapılamayacaktır. %15'lik kısım ise tamamen zayi olmadığından takdir komisyonunun biçtiği emsal bedele göre karşılık stok değer düşüklüğü karşılığı ayrılacak, ancak bir zayi olma durumu mevcut olmadığından KDV indirimi konusundan her hangi bir düzeltme yapılması gerekmeyecektir. Zira bu mallar düşük bedelle de olsa satılma imkanı olan mallardır.

Konunun KDV boyutuna ilişkin detaylı açıklamalar 113 Seri Nolu KDV Genel Tebliği ve 57 Nolu KDV Sirkülernde yer almaktadır.
 
Ynt: Zayi olan mallar ile ilgili yapılacak işlemler nelerdir.?

Bu indirilemeyen Kdv malın maliyetine veya gidere atılabilirmi?
 
Ynt: Zayi olan mallar ile ilgili yapılacak işlemler nelerdir.?

koray bey,
verilen bilgilere tekrar bakarsanız mahkeme kararıyla durum tespitin yapıldığı belirtilmiş takdir komisyonuna gitmeye gerek varmı ?
 
Ynt: Zayi olan mallar ile ilgili yapılacak işlemler nelerdir.?

Evet kaza mercilerince biçilmiş değer varsa takdir komisyonuna gitmeye gerek yok. Ancak %10'luk kısım için yüklenilen KDV'nin KKEG olarak dikkate alınması gereklidir.
 
Ynt: Zayi olan mallar ile ilgili yapılacak işlemler nelerdir.?

Bilirkişi raporu ile birlikte vergi dairesine durumu anlatan bir dilekçe yazdık.Mahkeme sonucuna göre kendilerine tekrar bilgi vereceğimizi söyledik.
Mahkeme sonucuna göre zararımızı tazmin edersek zaten takdir komisyonuna gerek kalmayacaktır.
İlginize teşekkürler
 
Üst