15 Aralık Muhasebe Standartları Soru ve Cevapları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan _KAYA_
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
bende A grubu 10. soruya etkili olduğunu düşündüğüm bir gerekçe yazarak itiraz ettim ve az önce postaya verdim. iptal olacağına inancım tam. yani en azından iptal olmalı.ya oyle bir hata var ki soruda hesap adında olması gereken "kısa" kelimesi yok ve olmaması gereken "vadeli" kelimesi var. e haliyle bende b şıkkı yerine a şıkkını işaretledim. yani kısa yerine uzun olanı işaretledim. neyse vardır her işte bi hayır. inşallah herkes için en güzeli ve hayırlısı olur. artık bu forumda bu konunun işi şimdilik bitti diye düşünüp size şimdilik veda ediyorum. allaha emanet olun.

B Kitapçığı 14 - 18 -22 ye itirazımı yolladım dün.Dilerim sonuçları olumlu olur.Hepimizin güzel haberler alması dileğiyle.

itirazımı bugün elden yapacağım. destek ve notlar için çok teşekkür ederim. hepimiz için iyi olmasını dilerim.

Sınavdan sonra bugüne kadar görüşlerini, önerilerini bu forumda dile getiren herkese teşekkür ederim. İnşallah herşey gönlünüzce olur.

Bu arada büyük bir sabırla suskunluğunu bozmayan eğitim (!) kurumlarınıda ayrıca tebrik (!) ederim.

"
[TABLE="class: GLTURNLG3"]
[TR]
[TD="align: right"]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Arkadaşlar;

İktisat TV de yer alan 9. videonun 9. dakikasının izlemenizi şiddetle öneririm. YMM den gelen soru üzerine Seyit Ahmet BAŞ özetle;

1.) KGK dan önceki kamu kurumu tarafından sınav ile verilen belgenin taraflarının kabul etmemesi şanslarının olmadığı,
2.) Bunun aksi davranışın ve uygulamanın daha önce yazılan denetim raporlarının inkarı anlamına geleceği,
3.) SPK bağımsız denetim lisansına sahip "meslek mensuplarının" denetçi olarak kaydedileceği,
4.) Meslek mensubu olmayan lisans sahiplerinin ise değerlendirilmeyeceği,

Açık net ifadeler ile belirtilmiştir. Özetle bir yıldan uzun süredir SPK ve Hazine denetim lisanslı meslektaşların kazanılmış haklarını kanun adap ve nezaket çercevsinde korumaya çalışan "nezih" grubumuzun tüm fertlerini kutluyorum, yaptığımız tüm temaslar bir şekilde yerini bulmuş ve değerlendirmeye alınmış görünüyor. En azından bizlerinde çorbada bir tuzu oldu

Aramızdan Volkan beye özellikle sizlerin adına inatçılığı ve direnme gücü için ayrıca teşekkür ederim.

Yönetmeliğin hepimize hayırlı olması dileğiyle;

Konuşmanın Linki ; M2U03699 - YouTube

Barış SARIOĞLU"

Bağımsız Denetim Adlı Google Grubundan Alıntıdır.

Arkadaşlar aranızda benim gibi Aday Meslek Mensubu olan var mı bilmiyorum ama Sayın Seyit Ahmet BAŞ'ın "Meslek Mensubu olmayanlar değerlendirilmeyecek" sözü beni umutsuzluğa itmeye yetti. Az daha sorulara itiraz etmekten vazgeçiyordum madem benim lisansımı dikkate almayacak ise itiraz edip lisansı almammın ne anlamı var.

"
[TABLE="class: GLTURNLG3"]
[TR]
[TD="align: right"]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Arkadaşlar;

İktisat TV de yer alan 9. videonun 9. dakikasının izlemenizi şiddetle öneririm. YMM den gelen soru üzerine Seyit Ahmet BAŞ özetle;

1.) KGK dan önceki kamu kurumu tarafından sınav ile verilen belgenin taraflarının kabul etmemesi şanslarının olmadığı,
2.) Bunun aksi davranışın ve uygulamanın daha önce yazılan denetim raporlarının inkarı anlamına geleceği,
3.) SPK bağımsız denetim lisansına sahip "meslek mensuplarının" denetçi olarak kaydedileceği,
4.) Meslek mensubu olmayan lisans sahiplerinin ise değerlendirilmeyeceği,

Açık net ifadeler ile belirtilmiştir. Özetle bir yıldan uzun süredir SPK ve Hazine denetim lisanslı meslektaşların kazanılmış haklarını kanun adap ve nezaket çercevsinde korumaya çalışan "nezih" grubumuzun tüm fertlerini kutluyorum, yaptığımız tüm temaslar bir şekilde yerini bulmuş ve değerlendirmeye alınmış görünüyor. En azından bizlerinde çorbada bir tuzu oldu

Aramızdan Volkan beye özellikle sizlerin adına inatçılığı ve direnme gücü için ayrıca teşekkür ederim.

Yönetmeliğin hepimize hayırlı olması dileğiyle;

Konuşmanın Linki ; M2U03699 - YouTube

Barış SARIOĞLU"

Bağımsız Denetim Adlı Google Grubundan Alıntıdır.

Arkadaşlar aranızda benim gibi Aday Meslek Mensubu olan var mı bilmiyorum ama Sayın Seyit Ahmet BAŞ'ın "Meslek Mensubu olmayanlar değerlendirilmeyecek" sözü beni umutsuzluğa itmeye yetti. Az daha sorulara itiraz etmekten vazgeçiyordum madem benim lisansımı dikkate almayacak ise itiraz edip lisansı almammın ne anlamı var.

bence orada söylenmek istenen şey; lisansların ancak meslek mensubu olduktan sonra geçerlilik kazanacağıdır.

EK:1

Bağımsız denetime ve incelemeye (sınırlı bağımsız denetime) tabi işletmeler
MADDE 5 - (1) Aşağıdaki işletmelerin Kurul düzenlemeleri çerçevesinde hazırlanması ve kamuya açıklanması zorunlu yıllık finansal tabloları bağımsız denetime tabidir.
a) Aracılık faaliyetlerine münhasır olmak üzere bankalar,
b) Aracı kurumlar,
c) Portföy yönetim şirketleri,
ç) Yatırım fonları,
d) Emeklilik yatırım fonları,
e) Yatırım ortaklıkları,
f) Konut finansmanı fonları,
g) Varlık finansmanı fonları,
ğ) İpotek finansmanı kuruluşları,
h) (Değişik: Seri: x, No: 25 sayılı Tebliğ ile) Sermaye piyasası araçları bir borsada ve/veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem gören anonim ortaklıklar,
ı) (Değişik: Seri: x, No: 25 sayılı Tebliğ ile) Sermaye piyasası araçları bir borsada ve/veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem görmeyen ancak Kanun kapsamında halka açık sayılan ortaklıklar,
i) Kanun’da düzenlenmiş ve anonim şirket olarak faaliyette bulunan borsalar, teşkilatlanmış diğer piyasalar ve takas ve saklama kuruluşları ve
j) Kurul tarafından finansal tablolarının bağımsız denetimi gerekli görülen diğer işletmeler.
(2) (Değişik: Seri:X, No:24 sayılı Tebliğ ile) Yukarıda (b), (c), (ç), (d), (e), (ğ), (h) ve (j) bentlerinde belirtilen işletmelerin, Kurul tarafından yayımlanan finansal raporlama standartlarına ilişkin düzenlemelerdeki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, altı aylık ara dönem finansal tabloları inceleme (sınırlı bağımsız denetim) kapsamındadır. (d) bendinde belirtilen emeklilik yatırım fonlarının, üç ve dokuz aylık finansal tabloları da sınırlı bağımsız denetime tabidir. (Ek: Seri:X, No: 26 sayılı Tebliğ ile) İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Gelişen İşletmeler Yönetmeliği kapsamında payları Gelişen İşletmeler Piyasası Listesi’nde yer alan ortaklıkların altı aylık ara dönem finansal tabloları inceleme (sınırlı bağımsız denetim) kapsamında değildir.

B kitapçığı 19.soruda sorulmuş olan soru bağımsız denetim modülüne ait olmakla beraber yukarıdaki tebliğde de görüldüğü üzere doğru cevap olarak verilen şıkkında “da” eksik yazılmıştır.

A şıkkında “Emeklilik yatırım fonlarının 3 ve 9 aylık ara dönem finansal tabloları inceleme kapsamındadır.” Yazılmıştır.

Doğru cevap olarak verilen şıkta tebliğde yazılı olduğu gibi “üç ve dokuz aylık finansal tabloları da” “da” ekinin yazılmaması anlam kaybına sebep olduğundan okunduğunda emeklilik yatırım fonlarının sadece 3 ve 9 aylık ara dönem finansal tablolarının denetime tabi olduğu anlaşılmaktadır. Sorunun cevabı eksik yazıldığından yanlıştır.

Bundan dolayı sorunun iptal edilmesini bilgilerinize arz ederim. Saygılarımla…

bende b kitapçığı 19.soru için itiraz ettim. Bankayı aradım Iban aldım problem olmayacağını söylediler netten yaptım havaleyi.

Meslek mensubu derken stajerlerinde sayıldığını düşünüyorum. kaldıkı kamu gözetim kurumu 26.09.2011 de ki denetim taslağının 7.bölümünde üniversitede geçen yılları dahi meslekde geçen süreden saymaktadır.smmm belgesini aldığınız zaman sorun ıolmayacağını düşünüyorum.

Son düzenleme:
Açıkçası inşallah söylenmek istenen şey tam anlamıyla sizin söylediğinizdir.

bence öyle...çünkü bu sınavlara herkes giremiyor bildiğim kadarıyla.ya meslek mensubu olacaksın yada adayı.adaysan sınavı kazansan dahi lisansını sana vermiyorlar ya da veriyorlar ancak meslek mensubu olmadan kullanamıyorsun.tam olarak hatılamıyorum ama böyle bişe vardı.hatta lisansı aldıktan belli bir sürede meslek mensubu olamazsan lisans yenileme eğitimlerine katılyosun diye biliyorum

Son düzenleme:
SPK tarafında evet öyleydi ama işin içine KGK girince işler değişti, Bari açıklama yapsalardı son 2 sınava meslek mensubu olmayanlar girmesin onların lisanslarını tanımayacağız, bizde ona göre masraf yapmamış olurduk yada bu kadar ucuna gelip tam lisansı almak üzereyken aldığım lisansın geçersiz olacak olma ihtimali cidden üzücü.

Kazanılmış haklar ortadan kaldırılamaz.bir şekilde geçici hükümler olacak.Çok fazla kafaya takıp kendine eziyet etme.

İyi akşamlar arkadaşlar , bende aday meslek mensubuyum.Gerek SPL gerekse KGK 'nun yapmış olduğu açıklamalardan ;
02.11.2011 den önce başvuruda bulunan Denetçi adaylarının sınava girmek ve lisansı almak için SMMM meslek mensubu olma şartı aranmayacağı ancak,
Lisansın kullanımı için SMMM meslek mensubu olmaları gerektiği açıkça anlaşılmaktadır. Biz bu yola girdiğimizde şartlar ne ise bugünde aynıdır. Sınav sonuçlarınızın iyi olmasını temenni eder meslekte başarılar dilerim..

EK:1

Bağımsız denetime ve incelemeye (sınırlı bağımsız denetime) tabi işletmeler
MADDE 5 - (1) Aşağıdaki işletmelerin Kurul düzenlemeleri çerçevesinde hazırlanması ve kamuya açıklanması zorunlu yıllık finansal tabloları bağımsız denetime tabidir.
a) Aracılık faaliyetlerine münhasır olmak üzere bankalar,
b) Aracı kurumlar,
c) Portföy yönetim şirketleri,
ç) Yatırım fonları,
d) Emeklilik yatırım fonları,
e) Yatırım ortaklıkları,
f) Konut finansmanı fonları,
g) Varlık finansmanı fonları,
ğ) İpotek finansmanı kuruluşları,
h) (Değişik: Seri: x, No: 25 sayılı Tebliğ ile) Sermaye piyasası araçları bir borsada ve/veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem gören anonim ortaklıklar,
ı) (Değişik: Seri: x, No: 25 sayılı Tebliğ ile) Sermaye piyasası araçları bir borsada ve/veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem görmeyen ancak Kanun kapsamında halka açık sayılan ortaklıklar,
i) Kanun’da düzenlenmiş ve anonim şirket olarak faaliyette bulunan borsalar, teşkilatlanmış diğer piyasalar ve takas ve saklama kuruluşları ve
j) Kurul tarafından finansal tablolarının bağımsız denetimi gerekli görülen diğer işletmeler.
(2) (Değişik: Seri:X, No:24 sayılı Tebliğ ile) Yukarıda (b), (c), (ç), (d), (e), (ğ), (h) ve (j) bentlerinde belirtilen işletmelerin, Kurul tarafından yayımlanan finansal raporlama standartlarına ilişkin düzenlemelerdeki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, altı aylık ara dönem finansal tabloları inceleme (sınırlı bağımsız denetim) kapsamındadır. (d) bendinde belirtilen emeklilik yatırım fonlarının, üç ve dokuz aylık finansal tabloları da sınırlı bağımsız denetime tabidir. (Ek: Seri:X, No: 26 sayılı Tebliğ ile) İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Gelişen İşletmeler Yönetmeliği kapsamında payları Gelişen İşletmeler Piyasası Listesi’nde yer alan ortaklıkların altı aylık ara dönem finansal tabloları inceleme (sınırlı bağımsız denetim) kapsamında değildir.

B kitapçığı 19.soruda sorulmuş olan soru bağımsız denetim modülüne ait olmakla beraber yukarıdaki tebliğde de görüldüğü üzere doğru cevap olarak verilen şıkkında “da” eksik yazılmıştır.

A şıkkında “Emeklilik yatırım fonlarının 3 ve 9 aylık ara dönem finansal tabloları inceleme kapsamındadır.” Yazılmıştır.

Doğru cevap olarak verilen şıkta tebliğde yazılı olduğu gibi “üç ve dokuz aylık finansal tabloları da” “da” ekinin yazılmaması anlam kaybına sebep olduğundan okunduğunda emeklilik yatırım fonlarının sadece 3 ve 9 aylık ara dönem finansal tablolarının denetime tabi olduğu anlaşılmaktadır. Sorunun cevabı eksik yazıldığından yanlıştır.

Bundan dolayı sorunun iptal edilmesini bilgilerinize arz ederim. Saygılarımla…

bende b kitapçığı 19.soru için itiraz ettim. Bankayı aradım Iban aldım problem olmayacağını söylediler netten yaptım havaleyi.

Yanlış yaptın itirazın dikkate alınmayacak. Bankacı ne anlar bu işten. Geçmiş olsun.

Sayın arkadaşlarım sonunda Bağımsız Denetim Yönetmeliği yayınlandı...

Son yapılan sınavda umarım herkes geçmiştir, bende sonucu dört gözle bekleyen bir arkadaşınız olarak şu konuyu bilgilerinize sunmak istiyorum....

Yayınlanmış olan yönetmeliğin geçiş hükümlerine ilişkin açıklamalar bölümünde yer alan;

"01.01.2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından bağımsız denetçiliğe ilişkin yapılan sınavlara girenlerin, bu sınavlarda başarılı sayıldıkları konular itibariyle aldıkları notlar, mevzuatı uyarınca geçerli süre içinde ve talepleri halinde bu yönetmelik uyarınca sınavda veya dördüncü fıkra kapsamında bulunanlar için yapılacak eğitimde dikkate alınır."

Diyelim ki benim gibi Denetimden 76 Mevzuattan 76 aldınız, inşallah ve dilerim ki geçmişimdir ama Standartlardan kaldınız, ortalama sorununuz da yok... Sadece kalmış olduğunuz dersten kamu gözetimi kurumunun açacağı sınavlara girebileceksiniz. Yani ben eğer standartlardan kalmış isem sadece standartlardan açılacak olan sınava girebileceğim...

Açıklanacak olan sınav mutlaka çok önemlidir. Ancak sonuçları kötü gelecek olan arkadaşımız olursa hiç üzülmesinler, nasıl ki Spk'nın yapacağı sınava tek dersten tekrar başvuracaksaydık onun yerine kamu gözetimi kurumuna başvuruda bulunacağız.

Yönetmeliğin hakkaniyetli olduğunu söyleyebilirim. Çünkü aksi şekilde olsaydı kazanılmış haklarımız kaybedilecekti... ve bu durum dava konusu bile yapılabilirdi.

Şimdi sabırla iptal soru var mı, varsa hangileri olduğnu merak içinde bekliyoruz... Umarım herkes bir daha sınav stresi yaşamadan, sınava yönelik olarak değil tam anlamıyla mesleki tecrübe ve birikim için kendimizi geliştirmeye devam etmeliyiz...

İptal sorular açıklanana kadar herkese sabır dilerim.

Saygılar.

B Kitapçığı 18, 19 ve 24. Sorular için itirazımı sabah götürüp SPL'ye elden teslim ettim,

İnşallah Herkes için olumlu olur meslektaşlarım.

Sayın arkadaşlarım sonunda Bağımsız Denetim Yönetmeliği yayınlandı...

Son yapılan sınavda umarım herkes geçmiştir, bende sonucu dört gözle bekleyen bir arkadaşınız olarak şu konuyu bilgilerinize sunmak istiyorum....

Yayınlanmış olan yönetmeliğin geçiş hükümlerine ilişkin açıklamalar bölümünde yer alan;

"01.01.2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından bağımsız denetçiliğe ilişkin yapılan sınavlara girenlerin, bu sınavlarda başarılı sayıldıkları konular itibariyle aldıkları notlar, mevzuatı uyarınca geçerli süre içinde ve talepleri halinde bu yönetmelik uyarınca sınavda veya dördüncü fıkra kapsamında bulunanlar için yapılacak eğitimde dikkate alınır."

Diyelim ki benim gibi Denetimden 76 Mevzuattan 76 aldınız, inşallah ve dilerim ki geçmişimdir ama Standartlardan kaldınız, ortalama sorununuz da yok... Sadece kalmış olduğunuz dersten kamu gözetimi kurumunun açacağı sınavlara girebileceksiniz. Yani ben eğer standartlardan kalmış isem sadece standartlardan açılacak olan sınava girebileceğim...

Açıklanacak olan sınav mutlaka çok önemlidir. Ancak sonuçları kötü gelecek olan arkadaşımız olursa hiç üzülmesinler, nasıl ki Spk'nın yapacağı sınava tek dersten tekrar başvuracaksaydık onun yerine kamu gözetimi kurumuna başvuruda bulunacağız.

Yönetmeliğin hakkaniyetli olduğunu söyleyebilirim. Çünkü aksi şekilde olsaydı kazanılmış haklarımız kaybedilecekti... ve bu durum dava konusu bile yapılabilirdi.

Şimdi sabırla iptal soru var mı, varsa hangileri olduğnu merak içinde bekliyoruz... Umarım herkes bir daha sınav stresi yaşamadan, sınava yönelik olarak değil tam anlamıyla mesleki tecrübe ve birikim için kendimizi geliştirmeye devam etmeliyiz...

İptal sorular açıklanana kadar herkese sabır dilerim.

Saygılar.

3 modülüde 60 ın üzerinde alıp da ortalama sorunu olanlar ne olacak hocam