Mükellef Bilgileri Bildirimi | VUK 413.Sayılı Tebliğ | Yeni

üstatlar bir şey danışmak istiyorum.
ben 2012 senesindede bildirimi vermiştim. bu sene 2013 yılı ile alakalı düzenle seçeneğinde, yeni giriş vede önceki sene verilen beyandan hareketle düzenle seçeneği var.ben yeni giriş olarak, 2013 yılını oluşturdum.şimdilik bir sıkıntı yok gibi ancak kafama da takıldı acaba bir problem olurmu???
önceki sene seçeneğini kullansa idiniz geçenseneki veriler önünüze gelecek ve olası değişiklikleri (kişi sayısı ve gelir rakamı gibi) değiştirip daha hızlı bir şekilde kaydedebilirdiniz. Onaylama işlemini tamamladı iseniz hiç bir sıkıntınız olmaz.

Adresin niteliği konusunda net bir şey bulamadım.Siz ne şekilde yazıyorsunuz.

Arkadaşlar mayıs 2013 te açılan işyeri için bildirim yapmamız gereklimidir?Tebliğde 1 nisan itibariyle faal olan işyerlerinin bildirimi yapılacağı söyleniyor.

Arkadaşlar merkezi İstanbul'da olan bir vakıf iktisadi işletmesi için Konya'da şube açıldı. Fakat iktisadi işletme ile vakfı tek elden muhasebeleştiriliyor yani beyannameler merkez+şube tek olarak düşünülerek bildirimleri de ona göre İstanbul da bağlı bulunulan vergi dairesine yapılıyor. Ben merkezin mükellef bilgileri bildirimini yaparken, vergi dairesi seceneğinde İstanbul daki vd ile birlikte Konya daki vergi dairesi seçeneği çıktı. Benim bu durumda şube için de bildirimde bulunmam gerekli mi?

Daha önce defalarca belirttiğimiz üzere 413 Nolu VUK GT madde 3.2'ye göre her ne olursa olsun şubeler için ayrıca bildirim yapılması mecburidir.

ya arkadaşlar bunun için alacağımız parayla ilgili olarak, öncesinde sözleşme yapıp sözleşme damga vergisini ödetmemiz de gerekiyor mu? astarı yüzünden pahalıya gelmesin de :)

biz gelir vergisi mükellefiyiz fakat serbest meslek defteri tutuyoruz, bu durumda mükellef bilgileri bildirimini verecek miyiz?

Merhaba,

gayri safi milli hasıla kısmına işletme defterlerindeki hasılatı mı? yoksa hasılat + donem sonu stoğu yani gelir tarafı toplamı mı? yazılacak?

GİB Sıkça Sorulan Sorular
32 – 413 nolu tebliğ uyarınca mükellef bilgileri bildiriminde gayrisafi hasılat bilgisi yazılırken dönem sonu emtia mevcudu gayrisafi hasılat içinde mi gösterilecek?

Serbest meslek kazanç bildiriminde gayrisafi hasılat, indirimlerden önceki kazançtır. İşletme hesabı esasına tabi olan işletmeler için gayrisafi hasılat bilgisi ise, “dönem içinde elde edilen hasılat” ve “diğer gelirler” gelir kalemlerinin toplamı olarak dikkate alınmalıdır.

GİB Sıkça Sorulan Sorular
32 – 413 nolu tebliğ uyarınca mükellef bilgileri bildiriminde gayrisafi hasılat bilgisi yazılırken dönem sonu emtia mevcudu gayrisafi hasılat içinde mi gösterilecek?

Serbest meslek kazanç bildiriminde gayrisafi hasılat, indirimlerden önceki kazançtır. İşletme hesabı esasına tabi olan işletmeler için gayrisafi hasılat bilgisi ise, “dönem içinde elde edilen hasılat” ve “diğer gelirler” gelir kalemlerinin toplamı olarak dikkate alınmalıdır.
teşekkür ederim..
bu arada yanlışlıkla öyle yazmışım birden ;) GSMH değil tabiki.

nisan sonrası işe başlamaları verirsek sıkıntı olur mu

Şimdi öncelikle 413 Nolu VUK GT md.3.1'e göre 1 Nisan tarihi itibariyle faal olan mükellefler için mükellef bilgileri bildirimi yapılması gerekmektedir. Yani bu tarihten sonra işe başlayan mükellefler için bildirim yapılması gerekmediği gibi, tam tersine bildirimi yapılmaması gerekir.

Artık hangisinin sıkıntı yaratacağını da Sayın Weronx ve Sayın Ayşe Hanımın takdirlerine bırakıyorum.

01 Nisan tarihi itibariyle faal olan” ibaresi Başkanlığımızca 01 Nisan - 31 Mayıs tarihleri arasında işlerini terk etmiş (terk işleminin sonuçlanmış olması) mükellefleri kapsamayacağı, 01 Nisan tarihi itibariyle faal olan ve bildirim verme süresinin bitim tarihi olan 31 Mayıs tarihinden önce terk etmemesi şartıyla” şeklinde yorumlanmıştır. Buna göre süresi içinde bildirim düzenlenmeden terk işlemi sonuçlanmış ise mükellef bilgileri bildirimi verilmesine gerek yoktur. Ancak 31 Mayıs tarihi ve öncesi yeni tescil işlemi yapılmış olanların Mükellef Bilgileri Bildirimi vermesi gerekmektedir.

Mükellefin market işi var.Fakat bunun yanında iki tane de özel inşaatı var. Bunlar şube vs.değil. Bildirilmesi gerekiyor mu?Gerekiyorsa ne şekilde bildirilecek?