Sigorta Acenteleri Tarafından Düzenlenen Yansıtma Faturasında KDV Beyanı

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,694
Konum
İstanbul
Arkadaşlar merhaba
Bir konuda tereddüt yaşıyorum.Yardım ve görüşlerinize ihtiyacım var.
Bildiğiniz üzere sigorta acenteleri kdv mükellefi değildir.tüm masraflar kdv dahil olarak kaydedilir.ancak demirbaş vs.gibi bir satış olduğunda fatura düzenler,kdv mükellefiyeti açtırır,beyanı verdikten sonra da mükellefiyeti kapatır.Buraya kadar normal.
Şimdi bir acentede cam hasarı oldu,cam yaptırıldı ve faturası alındı.Bunun ana sigorta sirketine fatura kesilerek yansıtılması gerekiyor.Kesilecek faturada haliyle kdv olacak. Tereddütüm şu: Verilecek kdv beyanında cam hasarı için alınan faturanın kdvsi indirim konusu yapılabilir mi?
Yapılabilirse ind.ve hesaplanan kdv aynı olacağı için beyannamede kdv tahakkuk etmeyecek.
Ama cam faturası kayıtlara kdv dahil olarak kaydedilmesi gerektiğinden beyanda kdv indirim konusu yapılamaz diye biliyorum.
Çözümüne henüz ulaşamadım.
Bu konuda görüşleriniz neler olabilir? Şimdiden teşekkür ediyorum.
 
Tahsinim nasılsın ? İyimisin ? İşlerin nasıl ? Umarım iyidir.

Soruna gelince hem soruyu yazmışsın ! Hem cevabı !:);)

Senin sorudan özetliyeyim.

1-) Bildiğiniz üzere sigorta acenteleri kdv mükellefi değildir.tüm masraflar kdv dahil olarak kaydedilir.ancak demirbaş vs.gibi bir satış olduğunda fatura düzenler,kdv mükellefiyeti açtırır,beyanı verdikten sonra da mükellefiyeti kapatır

Cevap 1-) Doğru

2-) Şimdi bir acentede cam hasarı oldu,cam yaptırıldı ve faturası alındı.Bunun ana sigorta sirketine fatura kesilerek yansıtılması gerekiyor.Kesilecek faturada haliyle kdv olacak.

Cevap 2-) Doğru

3-) Tereddütüm şu: Verilecek kdv beyanında cam hasarı için alınan faturanın kdvsi indirim konusu yapılabilir mi?

Cevap 3-) Ama cam faturası kayıtlara kdv dahil olarak kaydedilmesi gerektiğinden beyanda kdv indirim konusu yapılamaz diye biliyorum. Doğru

Hepsini senden alıntı yaptım. :);)
 
Abi selam,iyiyim tşk.ederim.Senden iyisindir inşallah.
Yani görüyosun işte hiç üzmüyorum kimseyi.Hani kendin çal kendin oyna derler ya, bizimki de o iş oldu. :)
Tabi şaka bir yana,belki başka bir alternatif olabilir mi diye tereddüt etmiştim.Konuya ait birebir örnek bulmak pek mümkün değil çünkü.
Sevgilerimi gönderiyorum ve şimdiden iyi bayramlar diliyorum abi.
 
Sağol Tahsinim.

Bende senin bayramını kutlarım. Sevdiklerinle nice bayramlara
 
Abi selam,iyiyim tşk.ederim.Senden iyisindir inşallah.
Yani görüyosun işte hiç üzmüyorum kimseyi.Hani kendin çal kendin oyna derler ya, bizimki de o iş oldu. :)
Tabi şaka bir yana,belki başka bir alternatif olabilir mi diye tereddüt etmiştim.Konuya ait birebir örnek bulmak pek mümkün değil çünkü.
Sevgilerimi gönderiyorum ve şimdiden iyi bayramlar diliyorum abi.
Ben sigorta Şirketine KDV li kesiyorum ve masraf faturası alışının KDV sini de indirim konusu yapıyorum zaten eğer siz sigorta firmasına masraf faturasını direkt gönderi iseniz KDV hariç tutarı, fatura kesip gönderir iseniz KDV dahil tutarı size öder

sigorta firmalarında tek espiri eğer sizin onlara kestiğiniz KDV li faturayı onlar bir şekilde iade ederse KDV belirtmeden kesiyorlar ama siz yine KDV yi ayırıp işliyorsunuz ( Bununla ilgili bir madde var idi ama şu an anımsayamadım)
 
Üstad bana kalırsa, burada sadece o tamir faturasının kdvsini indirim konusunu yapabilirsin diye düşünüyorum.

Sonuçta eğer sigorta şirketin (Sadece o işi yapabiliyor sigortacılık kanunu açısından-ancak maliye açısından değil) başka bir faaliyet gösterseydi, örnek kafe işi, kafe ile ilgili ürünlerin kdvsini indirim konusu yapıp, kdv beyanın açık olacak ve satışlarını da beyan ederek, kdv beyanı verecektin. Ancak kdv sigorta işi ile ilgili masrafların faturaların kdvsini indirim konusu yapmayacaktın.

Buradan hareket ile bana kalırsa, yansıtma işi sonuçta, gelen gider gibi düşünüp, mahsup yapılabilir.

Kaldıki miktar düşükse problem olmayabilir, ancak tutar çok büyük bir rakam ise, Kdv'yi öde, ama aldığın faturadakini gidere yazacağım dersen, mükellef seni döver diye düşünüyorum.

Benim de sigortacı müşterim var, bana gelse böyle bir mevzu, ben mahsup yapardım. Kolay gelsin.
 
Sevgili formdaşlar

Bu konuyu şöyle netleştireyim. Eğer fatura size kesilir. Siz sigortaya yansıtma faturası keserseniz. O zaman indirim konusu olur. Ancak direk sigortaya kesilen tamir faturasının kdv'si indirim konusu olmaz
 
Arkadaşlar yazdıklarınızın hepsine okeyim.Fakat sorunun özüne dönersem; ilgili acente kdv'den muaf daha doğrusu her tür masraf kdv dahil kaydedilmektedir.Acente, ana sigorta şirketine aldığı gider faturasını yansıtıyor.Kesilece faturadan dolayı kdv beyanı verilecek.Peki karşılığında aldığı cam hasarı tamir faturasının kdv'sini bu beyanname de indirimler satırında gösterecek mi? Ferhat abiyle ortak kanaatimiz,gösterilmeyecek,sadece acenteden sigorta şirketine kesilen faturanın kdv'si (4.000+kdv) beyan edilip ödenecek.

Sayın ysnacar: " Ben sigorta Şirketine KDV li kesiyorum ve masraf faturası alışının KDV sini de indirim konusu yapıyorum " bu cümleniz galiba normal firmalar için.Benim bahsettiğim firma,kdv beyanından istisna tutulan acente firması. Belk bu noktayı atlamış olabilirsiniz.

Sayın Zindan:
"Kaldıki miktar düşükse problem olmayabilir, ancak tutar çok büyük bir rakam ise, Kdv'yi öde, ama aldığın faturadakini gidere yazacağım dersen, mükellef seni döver diye düşünüyorum.
Benim de sigortacı müşterim var, bana gelse böyle bir mevzu, ben mahsup yapardım "
dayak yeriz korkusuyla bunu yapacaksak biz mesleği bırakalım :) şaka bir yana da doğrusu neyse bunu anlatmalıyız tabiki.Amacım doğruyu öğrenmek,sonra mükellefle konuşup artık birinde karar kılacağız.
 
Üstad, bu durum spesifik bir olay bence. Örnekleri yoktur, bulamayabilirsin. (Ben internetten araştırdım bulamadım!-Birebir) Anca özelge talep edilirse cevap gelir. Kimse de sana net bir bilgi veremez bu konuda. Hangi cevabın doğru olduğunu bilemezsin yani.
Ancak yapılan işin özü gereği, ne kadar sigorta işi ile direkt ilgili de olsa, bu iş sigorta şirketinin devamını sağlayan sıradan basit giderler gibi düşünmemek gerekir. (Örnek: Kira, yemek, kırtasiye gideri)
Doğru karar, senin vereceğin karar olacak.
 
Üst