İşletme Usülünden Bilançoya Geçişte Hesaplar?

Bu arada sevgili merkur2'nin son yorumunda da aslında cevabı kendisi de veriyor diye düşünüyorum. Çünkü, işverenin "kasadaki param kendi param" diye düşünmesi bence kısmen doğru.Çünkü şahıs firmaları tüm mal varlığı ile sorumlu olduklarına göre kasadaki paranın kendi parası diye düşünmesi çokta yanlış sayılmaz.Ancak işletme,kendi şahsından ayrı bir kişilik ise,işletmeye ait mal'da şahsının değil, işletmenin malıdır.Dolayısıyla firma kapandığında işletme üzerindeki mal,kendi şahsı üzerine aktarılacağından fatura kesecek olması da gayet normal.
Benim düşüncem budur.
 

Moderator de forum kurallarına uymuyorsa ...​

...işletmeye ait mal'da şahsının değil, işletmenin malıdır...
Aynı mantıkla işletmeyi açan şahıs da o işletmenin tek kişilik ortağı değil midir? Aynı şekilde adi ortaklık kuran (örn 2 kişi) o kurdukları adi ortaklığın ortakları değil midir?
 
Sayin Merkur2

Hangi moderator form kurallarina uymuyor. Acikca isim yazarmasiniz.
 
Tahsinim seninde bildigin gibi ben anlamayanlara, yada anlamak istemeyenlere buyuk harf yazarim. ( Burda buyuk harf yuksek sesle anlatmak anlaminda, bagirmak anlaminda degil) Burda buyuk harf yazmanin nedeni Sayin Merkur bir turlu anlamiyor.

Sen izah etmissin ben anlatmisim. Olayi polemik yapmanin anlami yok. Burada Sayin Merkur dahil herkes bizim kiymetlimizdir.
 
Burası bir form ortamı değil mi? Herhangi bir konuda fikir ayrılıkları her zaman olabilir. Burada hiç kimse kendi görüşünün doğru olduğunu bir başkasına zorla kabul ettiremez. Soru sahibi veya konu ile ilgilenen cevapları okur, birinin fikrine ikna olur ise o yönde hareket eder. İkna olmaz ise kendi araştırmasını yapar ve ona göre işini yapar. Forumda yönetici olan birisi hiçbir zaman konulan kuralları her ne olursa olsun çiğnemelidir ki diğer üyeler de o kurallara sadık kalabilsin.
 
Sayin Merkur

Amacim polemik degil. Cevap hakki oldugu icin yaziyorum.

Burası bir form ortamı değil mi?

--Evet oyle. Hatta AILEYIZ.

Herhangi bir konuda fikir ayrılıkları her zaman olabilir.

Tabiki. Onun icin birbirimizi aydinlatiyoruz. Ama beyaz olana kara demek, bile bile aykiri olmak fikir aykiriligi olmuyor. O baska bir sey oluyor...

Burada hiç kimse kendi görüşünün doğru olduğunu bir başkasına zorla kabul ettiremez.

Valla ben dahil bu formda kimse buna kalkismaz. Kalkismiyordu da cunku burada herkez meslektas ancak birbirimizden bilgi aliriz

Soru sahibi veya konu ile ilgilenen cevapları okur, birinin fikrine ikna olur ise o yönde hareket eder. İkna olmaz ise kendi araştırmasını yapar ve ona göre işini yapar

Zaten herzaman boyle olmali burada ancak tavsiyelerde bulunulur.

Forumda yönetici olan birisi hiçbir zaman konulan kuralları her ne olursa olsun çiğnemelidir ki diğer üyeler de o kurallara sadık kalabilsin.

Bak burayi yine anlamamissin buyuk harfle yazmamin nedenini yaziyorum. Burda buyuk harf yuksek sesle anlatmak anlaminda, bagirmak anlaminda degil. simdi anladin mi bunu da ustadin olarak, bir buyugun olarak yazdim. Yani hosgorune guvendim. Sen yine konulan kurallara uy.

Seni kirdiysam ozur dilerim. Bundan sonra senin sorularina da konularina da yazmam.
 
Merhaba,

Zorlu bir yaşam sürmemize sebep olan koronavirüs pandemisi ve bunun sonucunda yaşanan kısıtlamalar, kötüye giden ruhsal durumumuz, iş alışkanlıklarımızın değişmesi gibi olağanüstü şeylerle başa çıkmaya çalışırken, bazen anlatmak istediklerimiz yanlış anlaşılabiliyor.

Sayın @ferhat Bey'in dediği gibi biz burada bir aileyiz. Ben eminim ki forum içerisinde hiç kimse bir başkasını kırmak istemiyor.

Şahsi görüşüm; konuyu farklı yerlere çekmeden, dayanışma içerisinde, beyin fırtınası yaparak tartışabiliriz.

Herkese sağlıklı günler dilerim (y) 🇹🇷
 
Son düzenleme:
Yani neye üzülüyorum biliyor musunuz? Şimdi bu atışma,yeni gelen arkadaşlar arasında yaşansa bir nebze anlarım.Forum kurallarıdır,birbirlerine alışamamışlardır,ne demek istediklerini anlatamamışlardır vs.vs.derim, anlayışla karşılarım.
Ama yıllardır bir arada bulunan yani kullandığı kelimeden bile espri mi yaptı ciddi mi söyledi,böyle yazmasındaki amacı şuydu gibi,artık anlayabileceğimiz (hatta anlamamız gereken) arkadaşlarımızın böyle gereksiz (inanın gereksiz) bir karşılıklı savunma içerisine girmeleri gerçekten beni üzüyor.Ferhat abi ,böyle bir savunma içerisine girmek zorunda bile değil.Merkür arkadaşımız böyle bir uyarıyı yapmak zorunda bile değil. Bunlara gerek olmamalı.Artık birbirimizi az çok tanıyor olmamız lazım.
Biz birbirimize bunu yaptıktan sonra artık yeni katılan üyelerin bir cümleden bile alınganlık göstermesini çokta görmüyorum.
Yıllardır bir aradayız,Allah sağlık verdikçe bir arada olmayada devam edeceğiz inşallah.Bu böyle gitsin isterim.Hiç bunlara gerek yok.
Hepinize sevgilerimi gönderiyorum.
 
Geçici V beyanında "kazancın tespit yöntemi" kısmını boş mu bırakıyorsunuz? Zira orada "Ortak olunan firma..." tabiri bulunmakta.
 
Geçici V beyanında "kazancın tespit yöntemi" kısmını boş mu bırakıyorsunuz? Zira orada "Ortak olunan firma..." tabiri bulunmakta.
Eğer ortaklık yoksa %100 olarak kendisini seçiyorum. Başka adi ortaklığı varsa hisse nispetinden kazancını öğrenip yazıyorum. Şirket ortaklığı varsa yazmıyorum.
 
merhaba
işletmeden bilançoya geçen mükellefin açılış fişi hakkında yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
sadece banka hesabı konusunda işin içinden çıkamadım, mükellefiyetinden önce kullandığı 2 hesabı var, bunları açılış fişinde yazmam gerekiyor mu ? yoksa ayrıca ticari hesap mı açmasını söyleyeyim ? birkaç alışverişi olmuş bu hesaplardan ama o zaman işletme defteriydi, genelde özel harcamalarını yapıyor.
 
Merhaba kolay gelsin

İşletmeden bilançoya geçen bir işletmede açılış fişini oluştururken kafama birşey takıldı.

İşletmenin stoğu 500.000 civarı dönem sonunda işletmedeyken. Şimdi bunu bilançoya aktife geçirdiğimizde karşılığını nasıl dengeleyeceğiz.stok dışındaki envanterleri saymıyorum bile. Karşılığı denklemek için sermayeyemi ekleyeceğiz, eğer öyleyse sermayenin bu denli yüksek olması sorun olurum ki?

Teşekkürler
 
Bende de aynı durum var, oto alım satım yapan mükellef bilançoya geçti, 5 araç devir etti 2021’e 550 bin tl civarı 153 hesabı var, sermayeden mi karşılamak lazım acaba ?
 
Sermayedir arkadaşlar yapacak birşey yok.Ancak ben bilanço defterlerinde 500 ve 529 olarak iki ayrı hesapta takip ediyorum.Yaptığım şeyin ne derece doğru olduğundan açıkcası emin değilim ama kendimce şöyle bir mantık yürüterek hareket ediyorum.500 hesabını belli bir rakamda sabitliyorum.Bunu,işletmenin dönmesi için sürekli elinde bulunması gereken meblağ sayıyorum.Mesela ticaret odasına kayıtlıysa ve sermaye 100 tl ise burada da 100 TL. Kayıtlı değilse 5bin-10bin gibi bir rakamda sabitliyorum.Diğer kalemleri ise "sorularınızdaki farklar gibi) bunları da sermaye yedeği sayarak 529'da takip ediyorum.Çünkü bunlar sürekli değişken.Ortaklar hesabı olmadığından,ortak kullanmak icab eden yerlerde 529 kullanıyorum.Ana sermaye kalemi olan 500 hesabına pek dokunmuyorum.
Hatta bir ara konu burada tartışıldı
 
Üst