sayın ksimkesyan, işlemlerin fazla yapılmaması tavsiyesinde bende bulundum ama şirket sahiplerinin bazen şirket için aldığı demirbaşı kendi kredei karı ile,yada şirket kredi kartıyla şahsi harcamalar yapabiliyor. Bunun önüne geçmekte çok mümkün olmamakta Faiz kavramı konusunda ne kadarda tefecilik desenizde oranları açıklayan merkez bankasıdır. Hesaplamamak hesaplamaktan daha büyük suçtur.
2. Konu şirketin geçmiş dönem karı var ve iş yeri sahibi para istediğinde bu parayı avansa atmak doğru olmayacaktır. TTK ya uyacağım diye muhasebe uygulamaları tebliğini ezmiş olacaksınız. Tabiki bizde yapılmasının taraftarı değiliz ama iş yaşamında olağan şeyler. Zaten bunn farkına varan yetkililer TTK'nın ortaklar için kısmını biraz daha hafifletmişlerdir.Ortağa ödenen paralarda Direk elden yerine banka transferi ile yapılması gerekmektedir. Ticaret kanunu ne kadar ortaklar hesabının kullanılmamasını söylesede önemli olan son adliyenin vereceği karardır.Bunu unutmamak gerekir.
Sayın ugrcadir,
Yazdıklarınıza katılmam mümkün değil. Tefecilik dediğim konu doğrudan Vergi yasaları ile ilgilidir, oranları açıklayan merkez bankasıdır demek büyük hata, ne alaksı var. Vergi ve bağıl konularda karar ve oran veren doğrudan doğruya Mali idaredir. Merkez bankasının açıkladığı ve mali idarenin referans verdiği tek oran Reeskont oranıdır ki bu konu ile asla ilgisi yok.
Avans konusunu da tamamen yanlış anlamışsınız. İki şeyden bahsettim "Kar Dağıtımı Avansı" bambaşka bir konu zaten girmeyeyim burada. Diğeri ise şirket kartlarıyla yapılan harcamaydı ki bunu harcama avansına atın ve en kısa zamanda tahsil edin demiştim. Bunun ortağın 131/331 hesabıyla alakası yok. Kaldıki "Ortağın şirketten alacağı ancak kar dağıtımı yada avans kar dağıtımı yolu ( özel uygulaması var ) ile ise işeme tabi tutabilir ancak alacak sınırı bu yolla hesabına geçen alacaktan daha fazla olamaz." demiştim bunu da gözardı etmişsiniz.
En önemli ayrıntı ise şu; TTK amir yasadır, Vergi yasaları TTK üzerinde değildir, Muhasebe Uygulamaları Tebliği (leri) ise sadece hesap kullanım düzenlemelerin anlatır vergilendirme tekniklerini değil.
131/331 hesaplarının kullanılıp kullanılmamasından bahsetmez TTK, Ortakların şirketten borçlanıp / alacaklanması konusundan bahseder ve bunun şartlarını dikte eder. Bu hesapların kullanımındaki vergisel boyutu ise Vergi yasaları düzenler. Bunları da birbirine karıştırmayalım.