15 Aralık Muhasebe Standartları Soru ve Cevapları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan _KAYA_
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bağımsız denetim eğitimi

Değerli Arkadaşlar,

Kamu Gözetim Kurumu Eğitim ücretini açıklamıştır.Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://kgk.gov.tr/contents/files/universite_egitim_ilani_26_12_2012 (1).pdf

EĞİTİMDE DEVAM VE BAŞARI ŞARTI:
1. Geçiş dönemindeki örgün eğitimlerde % 80 oranında devam zorunluluğu aranacaktır.
2. Örgün ve on-line eğitimlerde başarı seviyesi üniversite tarafından eğitim ana konularının her birinden ve her bir katılımcı itibarıyla ayrı ayrı tespit edilecektir. Eğitim programını başarı ile tamamlayanlara Kurumca öngörülen şekle uygun olarak sertifika verilecektir.
H. EĞİTİM ÜCRETİ:
Ana konular itibarıyla eğitim ücreti KDV hariç olmak üzere; örgün eğitimde 1.000 (bin) TL, on-line eğitimde ise 350 (üçyüzelli) TL’yi geçmemek üzere belirlenebilecektir. Kurumun onayı olmaksızın eğitim ücreti dışında katılımcılara herhangi bir ek mali yükümlülük getirilmeyecektir.

şimdi ben mali müşavirim ve eğer nasip olursa standartları verirsem
denetçi olmam için ne yapmam gerekiyor

bu hususta araştırma yapmış olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

şimdi ben mali müşavirim ve eğer nasip olursa standartları verirsem
denetçi olmam için ne yapmam gerekiyor

bu hususta araştırma yapmış olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
Biraz beklemekte fayda var.spl belgesini alırsanız sınava gerek yok gibi gözüküyor.hatta eğitime de gerek yok gibi.smmm lik ruhsatını ne zaman aldığınız önemli.4 yıl üniversite,2 yıl staj( 3 da olabilir.) + kaç yıllık ruhsatınız var.15 yılı tamamlıyorsanız.stajada gerek yok.direk denetici olabiliyorsunuz.(imza yetkili sorumlu denetici olmak için bağımsız denetim kuruluşlarında 2 yıl çalışmak zorunlu.) 10 yılı tamamlıyorsanız bir yıl staj yapmanız lazım.10 yılın altında iseniz 3 yıl staj şart.

biraz beklemekte fayda var.spl belgesini alırsanız sınava gerek yok gibi gözüküyor.hatta eğitime de gerek yok gibi.smmm lik ruhsatını ne zaman aldığınız önemli.4 yıl üniversite,2 yıl staj( 3 da olabilir.) + kaç yıllık ruhsatınız var.15 yılı tamamlıyorsanız.stajada gerek yok.direk denetici olabiliyorsunuz.(imza yetkili sorumlu denetici olmak için bağımsız denetim kuruluşlarında 2 yıl çalışmak zorunlu.) 10 yılı tamamlıyorsanız bir yıl staj yapmanız lazım.10 yılın altında iseniz 3 yıl staj şart.

ilginiz için teşekkür ederim muhasebe standartlarını vermeyi umut ediyorum bir iptale ihtiyacım var

ilginiz için teşekkür ederim muhasebe standartlarını vermeyi umut ediyorum bir iptale ihtiyacım var

kardeşim bende senle aynı durumdayım ama iptal soru olsada belge alsak ne olacak. kgk öyle bir yönetmelik yayınladıki spk lisansını almanın nerdeyse pek bir manası kalmadı. yok 3 yıl staj yok eğitim yok 15 yıllıklar sınava girmez yok üniversitelerle eğitim ( sanki üniversitede hocalar bu işi çok iyi biliyormuş gibi ) yok o yok bu. Benim anladığım büyükbaşlar bu pastadan bizlere yedirmiyecek boşa uğraşıyoruz. katakulli çevirerek bu yönetmeliği hazırlayanlara eğer varsa hakkımı helal etmiyorum...

Benimde durum 69,33 ortalama,ne cevap verdiğimi hiç hatırlamadığım 3 tane soru,yanlışlardan iptal umuduna kaldı.Ama işin açıkçası bu yayınlanan yönetmelikten sonra gerçekten emeğime acıdım!(Ayrıca benimde tek ders muhasebe standartları)

Son düzenleme:
Benimde durum 69,33 ortalama,ne cevap verdiğimi hiç hatırlamadığım 3 tane soru,yanlışlardan iptal umuduna kaldı.Ama işin açıkçası bu yayınlanan yönetmelikten sonra gerçekten emeğime acıdım!(Ayrıca benimde tek ders muhasebe standartları)

Üç sorudan birisi doğru çıkabilir. Çok ümitsiz olmamak lazım.inşallah en az 2 soru da iptal olur.belgeyi alırsak eğitim masrafından ve sınav stresinden kurtulacağız.en kötü ihtimalle tek ders sınavına gireriz. Bu mesleği yaptığımız sürece muhasebe standartları hep karşımızda olacak. Ben konuları tekrara başladım. Her gün bir saat çalışarak sınav açıklanana kadar konuları bitirmek istiyorum.

Üç sorudan birisi doğru çıkabilir. Çok ümitsiz olmamak lazım.inşallah en az 2 soru da iptal olur.belgeyi alırsak eğitim masrafından ve sınav stresinden kurtulacağız.en kötü ihtimalle tek ders sınavına gireriz. Bu mesleği yaptığımız sürece muhasebe standartları hep karşımızda olacak. Ben konuları tekrara başladım. Her gün bir saat çalışarak sınav açıklanana kadar konuları bitirmek istiyorum.
İnşallah emeklerimiz boşa gitmez arkadaşım,ne diyelim?Muhasebe Standartları konusundaki yorumuna da katılıyorum.

Arkadaşlar;

SMMM+SPK lisansı olanlara 3 yıl denetim firmasında çalışma şartı kesin mi?

Ben yönetmeliği okudum ama kesin olarak böyle bir şey olduğunu düşünmüyorum. SMMM+SPK lisansı sahibi olanlara ve kaldığı derslerden tekrar sınava girecek olanlara denetçi ünvanı vereceklerini düşünüyorum.

spk sınavını kazanınca size denetçi olacağınızı kim söyledi? spk sınavını kazananlar spk kanunu gereği 3 yıl denetçi yardımcılığını tamamladıktan sonra ancak denetçi olabiliyordu. Kamu G.K. aynı prensibi (15 yıl istisnası hariç) devam ettiriyor.

Bamsz Deneti Kim Olacak

Spk belgesi olup SMMM olanlar,spk belgesi olup SMMM olmayanlar,spk sınavlarına girip bir kaç dersi verenler,vb konuları gayet net ve anlaşılır bir sekilde anlatmış.okumanızı tavsiye ederim.

Son düzenleme:
B)SERMAYE PİYASASI KURULUNCA DAHA ÖNCE BAĞIMSIZ DENETÇİ OLARAK YETKİLENDİRİLEN ANCAK MESLEK MENSUBU OLMAYANLARIN DURUMU NE OLACAK

Yönetmeliğin yayımlandığı 26.12.2012 tarihinden önce Sermaye Piyasası Kurulu’nca ister sınav kazanarak ister ilgili mevzuattaki istisnadan yararlanarak sınavsız bağımsız denetçi olarak yetkilendirilmiş, ancak meslek mensubu olmayan, yani serbest muhasebeci, mali müşavir veya yeminli mali müşavir unvanına sahip olmayanlar, bağımsız denetçi mesleğini icra edemeyeceklerdir.

Bu kişiler Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca açılacak sınavlara da girme hakkı yoktur. Çünkü bağımsız denetçi olabilmenin temel şartı öncelikle meslek mensubu olmaktır.

Yukarıdakini doğrumu anladım yanlışsam düzeltin.ben smmm stajyeriyim bu son sınavı kazansam dahi kamu gözetim lisansı vermeyecek.
smmm ruhsatı aldıktan sonra spk ruhsatı veriyor diye biliyordum.ama bu yazıdan anladığım sonradan ruhsat alsam dahi vermeyecek lisansı?
doğruysa bu kadar emeğe maddi manevi yazık.inşallah yanlış anlamışımdır.

B)SERMAYE PİYASASI KURULUNCA DAHA ÖNCE BAĞIMSIZ DENETÇİ OLARAK YETKİLENDİRİLEN ANCAK MESLEK MENSUBU OLMAYANLARIN DURUMU NE OLACAK

Yönetmeliğin yayımlandığı 26.12.2012 tarihinden önce Sermaye Piyasası Kurulu’nca ister sınav kazanarak ister ilgili mevzuattaki istisnadan yararlanarak sınavsız bağımsız denetçi olarak yetkilendirilmiş, ancak meslek mensubu olmayan, yani serbest muhasebeci, mali müşavir veya yeminli mali müşavir unvanına sahip olmayanlar, bağımsız denetçi mesleğini icra edemeyeceklerdir.

Bu kişiler Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca açılacak sınavlara da girme hakkı yoktur. Çünkü bağımsız denetçi olabilmenin temel şartı öncelikle meslek mensubu olmaktır.

Yukarıdakini doğrumu anladım yanlışsam düzeltin.ben smmm stajyeriyim bu son sınavı kazansam dahi kamu gözetim lisansı vermeyecek.
smmm ruhsatı aldıktan sonra spk ruhsatı veriyor diye biliyordum.ama bu yazıdan anladığım sonradan ruhsat alsam dahi vermeyecek lisansı?
doğruysa bu kadar emeğe maddi manevi yazık.inşallah yanlış anlamışımdır.

Bende bunu anlamıyorum 15 yıl tamamlamak için Lisans eğitimini , staj süresini sayıyor ancak stajer meslek mensubunun belgesini kabul etmiyor.

madem vermeyeceksin SPK'dan yetkileri aldığında söyleseydin meslek mensubu olmayanlar sınava girmesin kabul etmeyeceğim diye,

26 aralıkda yayınlanan bağımsız denetim yönetmeliğine göre,öncelik spk sınavını verenlerde gözüküyor.31.12.2014 tarihine kadar meslek mensubu olanların bağımsız denetici olabileceğini düşünüyorum.aksi takdirde iki yıllık geçiş süresi olmazdı.
Kaldı ki 3568.sayılı kanunun 6.maddesine göre satajdan sayılan sürelere göre 15 yıını tamamlayanlar 2014 yılına kadar mali müşavirlik belgesi almaları halinde bağımsız denetici olabiliyorlar.Kanaatimce 2014 yılı sonuna kadar meslek mensubu olanların spk belgesi geçerli olur
En azından sınavdan muaf olurlar.yönetmelikde bu konu da bir eksiklik var.Şu an stajer konumunda olan arkadaşların bunu maille kamu gözetim kurumuna sormalarında fayda var.

İtiraz sonuçları ne zaman açıklanacak bilen var mı. Gerçi pek bi manası kalmadı ama en azından çerçevesini hazırlamıştım o boşa çıkmasın bari. Duvarımda fena bi süs ilmaz hani ;-)

15-16 Aralık 2012 tarihli sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı hakkında bilgisi olan var mı?

Geçmiş uygulamalara bakılırsa 18-25 Ocak arasında itirazların neticelenmesi lazım .sınav sonuçları da 31.ocak 2013 de açıklanacakmış.

Son düzenleme:
Değerli Arkadaşlar,

KGK Meslek Mensupları İçin Geçiş Dönemi Eğitimi içi Sakarya Üniversitesiyle Anlaşmıştır.

http://www.sausem.sakarya.edu.tr/dokuman/Sausem-Bagimsiz-Denetim.pdf

1. Eğitimlere, Şubat 2013’de başlanılması planlanmaktadır.

2. 26 Aralık 2012 tarih ve 28509 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin Geçici 1. Maddesi; (4) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihi itibarıyla, Yeminli Mali Müşavir olmaya hak kazananlar ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olmaya hak kazanan 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olanlar, 31/12/2014 tarihine kadar ruhsatları ile başvurmaları halinde;
a) Bağımsız denetçi olmak için 14 üncü madde uyarınca aranan sınav hariç diğer şartları haiz olmak ve 16 ncı maddede belirtilen sınav konuları itibarıyla Kurum tarafından öngörülen eğitim programlarını başarıyla tamamlamak kaydıyla, başarılı olunan konulardan 14 üncü maddede belirtilen sınav şartını sağlamış olurlar.

3. Eğitim programı tamamlandığında eğitimin etkinliğinin ölçülmesi amacıyla değerlendirme sınavı yapılacaktır. Tek oturumda gerçekleştirilmesi planlanan değerlendirme sınav programına ilişkin detay bilgiler ayrıca duyurulacaktır.

4. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerde (SMMM), 15 yıllık Mesleki tecrübenin hesaplanması tamamen meslek mensubunun SORUMLUĞUNDADIR.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik (SMMM) İçin; Eğitim Konusu Eğitim Yöntemi ve AKTS Ücreti
Denetim 6 AKTS (Örgün) 1000 TL+KDV
Muhasebe Standartları 6 AKTS (Örgün) 1000 TL+KDV
Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim 6 AKTS (Online) 350 TL+KDV
Sermaye Piyasası, Bankacılık, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Mevzuatı 6 AKTS (Online) 350 TL+KDV
Toplam 2700 TL+KDV
Toplam Tutar(KDV Dahil) 2916 TL

Örgün Dersler;

Her örgün ders, 09:00 – 17:30 saatleri arasında, ardışık üç (3) günde tamamlanacaktır. Eğitim günleri karşılıklı görüşme ile değiştirilebilir.
Örgün eğitimlerde asgari % 80 oranında devam zorunluluğu aranacaktır.

Örgün Eğitimler İçin Örnek Eğitim Haftası

1.Hafta
Cuma Denetim
Cumartesi Denetim
Pazar Denetim

2. Hafta
Cuma Muhasebe Standartları
Cumartesi Muhasebe Standartları
Pazar Muhasebe Standartları