17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aokten
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

SunBreeZe ' Alıntı:
Aktıf hocaları mevzuatta 3 standartta 2 soru ıptal olur demıs ..bugun yada yarın sitede gerekceleri ile acıklayacaklarmış

sayın sunbreeze siz yukarıdaki bilgiyi nerden aldınız.. 3 iptal veya 2 iptal çok büyük rakam ?? lisanslama sınavlarının tarihinde her halde bu kadar iptal yoktur.

kurumsal yönetimle kimse uğraşmasın. Sadece bir yolu var. Konunun takipçisi olabilecek varsa açıklayabilirim...

sir_ibrahim ' Alıntı:
kurumsal yönetimle kimse uğraşmasın. Sadece bir yolu var. Konunun takipçisi olabilecek varsa açıklayabilirim...

b.17 kesinlikle doğru..

Kurumsal Yönetim ?lkelerinin Uygulanması
MADDE 5 ? (1) Payları İMKB?de işlem gören halka açık anonim ortaklıklardan İMKB 30 Endeksine dahil olan bankalar haricindeki halka açık anonim ortaklıklar, Ek?de yer alan Kurumsal Yönetim İlkelerinin 1 numaralı ?Pay Sahipleri? bölümünde yer alan 3.2.1, 3.2.4, 3.4.3, 3.4.14, 3.6 ve 4.7 numaralı maddeleri ile 4 numaralı ?Yönetim Kurulu? bölümünde yer alan 3.3.1, 3.3.4, 3.3.5 ve 3.3.6 numaralı maddelerini uygulamakla yükümlüdürler.
yani maddede sayılan kurumlar için ilkelerin 4 numaralı bölümünde yer alan 3.3.1, 3.3.4, 3.3.5, ve 3.3.6 maddeleri zorunlu hale geliyor.
bu maddelerde soruda a, b ve c şıklarında sayılan maddeler.
soru "tüm şirketler için tavsiye niteliğindedir"
a, b, c seçeneklerinde yer alanlar maddede sayılanlar hao'lar için artık bir yükümlülük olduğundan tüm şirketler için tavsiye niteliği taşımıyor sadece d seçeneği tüm şirketler için tavsiye niteliğinde..
tebliğin yayım tarihi 11.10.2011 kitapçıktaki süre kısıtlaması 14.10.2011 den başlıyor kitapçığın en altında dolayısı ile üzülerek (ki bende bu soruyu yanlış yaptım) bu sorunun doğru olduğunu söyleyebilirim..
bu arad sizin itiraz yönteminiz nedir??

sayın ozcan 2010 da mevzuattan 5 soru ıptalı var

Sınav zormuydu, 2008'den bu yana bu konuda hocalık yapan biri olarak EVET ve çooook ters köşeydi.

bu arada bende sınava girdim. benimde yanlışlarım var.

sir_ibrahim ' Alıntı:
Bir hoca olarak diyorum...Soruların hepsi doğru

aman hocam umut fakirin ekmeği :) böyle demeyin tadımız kaçıyor :) daha önceki mesajınızda bahsettiğiniz yol nedir onu açıklamadınız hala???

A KİTAPÇIĞI NDA 21. SORUYU SORANLAR HAYATLARINDA ACABA HİÇ GENEL AMAÇLI BAĞIMSIZ DENETİM PROGRAMI GÖRMÜŞLER Mİ. YAZILIMLARIN PROGRAMALRIN KULLANILMASININ EN BÜYÜK NEDENİ MANUEL YÖNTEMLERE GÖRE HEM MALİYETLERİ DÜŞÜRMELERİ HEM DE DAHA ÇOK ALANDA DENETİM İMKANI SUNMASIDIR. BİLGİSAYARA BİLGİNİN SAYDIRILMASININ EN ÖNEMLİ NEDENİ DEĞİLMİDİR. BU SORU DA İPTAL EDİLMELİ BENCE

hocam yanlış degıl dıyorsunuzda ttk 410 cok acık degıl mı b11 soru için
b.22 de c şıkkı neyin alım satımı ibare açık değil ayrıca kaldıraç tebliğ 124 te eklenmiş soru yanlış o zaman

YÖNTEMİ AÇIKLIYORUM.

Kurumsal yönetim ilkeleri 2003 yılından bu tarafa tavsiye niteliğinden olduğu "uygula uygulamıyorsan falliyet raprundan açıkla prensibi ile , SPK'nın anasayfasında, sağ altta kurumsal yönetim başlığı altında verilmekteydibu . 12.10.2011 tarihinde spk bu ilkeleri tebliğ altına alarak ve bazı değişikliklere giderek tebliğe ek olarak yayınladı. ancak sitesinden eskisini de kaldırmadı. sınav kitapçığının üzerinde 14.10.2011 tarihinden sonraki değişiklikler dikkate alınmayacaktır. deniyor.

özetle bu tarihte, spk sitesinde hem eski kurumsal yönetim ilkeleri hemde tebliğin ekindeki yeni ilkeler vardı.

Alım- Satıma aracılık ibaresi sermaye piyasalarında kullanılan bir terimdir.

Bundan Kasıt, Sermaye piyasası araçlarının alım- satımına aracılıktır. Ve diğer faaliyetlerin asgari özsermayesi için gösterge niteliğindedir.

Madde 410 - Esas mukavelede aksine hüküm bulunmadıkça çıkarılan hisse senetlerinin nev'i değiştirilebilir. Şu kadar ki; nama yazılı senetlerin hamiline yazılı senetlere çevrilmesi için de pay bedelinin tamamen ödenmiş olması şarttır.

Burada ifade gayet açık, "...nama olanın değişikliği için...." yani esas olan nama olması, hamilene olması ihtiyaridir. Değiştirilebilir.

sir_ibrahim ' Alıntı:
YÖNTEMİ AÇIKLIYORUM.

Kurumsal yönetim ilkeleri 2003 yılından bu tarafa tavsiye niteliğinden olduğu "uygula uygulamıyorsan falliyet raprundan açıkla prensibi ile , SPK'nın anasayfasında, sağ altta kurumsal yönetim başlığı altında verilmekteydibu . 12.10.2011 tarihinde spk bu ilkeleri tebliğ altına alarak ve bazı değişikliklere giderek tebliğe ek olarak yayınladı. ancak sitesinden eskisini de kaldırmadı. sınav kitapçığının üzerinde 14.10.2011 tarihinden sonraki değişiklikler dikkate alınmayacaktır. deniyor.

özetle bu tarihte, spk sitesinde hem eski kurumsal yönetim ilkeleri hemde tebliğin ekindeki yeni ilkeler vardı.

bence yemez hocam :) tebliğ ilkelerede hali hazırda var olan bazı maddeleri bazı kurumlar için zorunlu hale getiriyor.. yayımda olan eski ilkelere aykırı bir husus yok gibi geliyor bana ??

sir_ibrahim ' Alıntı:
Alım- Satıma aracılık ibaresi sermaye piyasalarında kullanılan bir terimdir.

piyasalarda kullanılan bir terim olmasından öte tebliğin ifadesinde de tam olarak böyle yer alıyor..

hocam sıtede yayınlamadınız dıye ıptal ettırılır mı?
hocam alım satıma aracılık hatırladıgım kadarı ıle 3 sekılde oluyordu ve daha once cokmıs sorularda da bu ayrımlar cok nettı.... bunda neden degıl

1. UMUMİ OLARAK:

Madde 409 - Hisse senetleri, hamiline veya nama yazılı olur.

Esas mukavelede aksine hüküm bulunmadıkça hisse senetlerinin nama yazılı olması lazımdır.

Bedelleri tamamen ödenmemiş olan paylar için hamile yazılı hisse senetleri veya ilmühaberler çıkarılamaz. Bu hükme aykırı olarak çıkarılanlar hükümsüzdür. Hüsnüniyet sahiplerinin tazminat hakları mahfuzdur.

2. DEĞİŞTİRME:

Madde 410 - Esas mukavelede aksine hüküm bulunmadıkça çıkarılan hisse senetlerinin nev'i değiştirilebilir. Şu kadar ki; nama yazılı senetlerin hamiline yazılı senetlere çevrilmesi için de pay bedelinin tamamen ödenmiş olması şarttır.

3. İLMÜHABERLER:

17 Aralık 2011 tarihinde yapılan Sermaye Piyasası Kurulu Lisanslama Sınavları Sermaye Piyasası Bağımsız Denetim sınavı B kitapçığında yer alan 11. soru aşağıdaki gibidi;

11. 29/06/1956 tarih ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde , anonim şirket hisse senetlerinin türü ve devir şekli ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Anonim şirkete ait nama yazılı hisse senetlerinin devir şekli cirodur.
B) Hisse senetlerinin nama yazılması için esas sözleşmede bu yönde hüküm olması gerekir.
C) Anonmi şirketlere ait hisse senetleri nama ve hamile yazılabilir.
D) Anonmi şirketlerde nama yazılı hisse senetlerinin hamile yazılı hisse senedine dönüştürülebilmesi için pay bedelinin tamamının ödenemiş olması gerekir.

09/07/1956 tarih ve 9353 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun 416. maddesinde yer alan hüküm aşağıdaki gibidir.

Madde 416 ? Nama yazılı hisse senetleri, esas mukavelede aksine hüküm olmadıkça devrolunabilir.
Devir ciro edilmiş senedin devralana teslimi ile olur. Şu kadar ki; devir, şirkete karşı ancak pay defterine kayıtla hüküm ifade eder.

Yukarıdaki madde hükmü sınavın 11. sorusuyla birlikte değerlendirildiğinde, A şıkkında yer alan ifade doğru bir ifade olarak görünmektedir.
ancak aynı kanunun 559. maddesinde yer alan hüküm aşağıdaki gibidir;

C) Kıymetli evrakın devri:
I - Umumi şekil:
Madde 559 ? Mülkiyet veya sair bir aynı hak tesisi maksadiyle kıymetli evrakın devri için, her halde senet üzerindeki zilyedliğin devri şarttır.
Bundan başka emre yazılı senetlerde ciroya nama yazılı senetlerde yazılı bir devir beyanına da ihtiyaç vardır. Bu beyan kıymetli evrakın üzerine yazılabileceği gibi ayrı bir kağıt üzerine de yazılabilir.
Kanun veya mukavele ile başka kimselerin bu arada bilhassa borçlunun da devre iştirakleri mecburi kılınabilir.

yukarıdaki kanun hükmünde yer alam altı çizili bölüm nama yazılı senetlerin yazılı devir beyanı ve senedin teslimi ile devredildiğini, yani bu senetlerin "alacağın temliki" hükümlerine göre devredilebildiğini ifade etmektedir.

11. sorunun A şıkkında yer alan "A) Anonim şirkete ait nama yazılı hisse senetlerinin devir şekli cirodur." ifadesi kanunun 559. maddesi ile birlikte değerlendirildiğinde nama yazılı hisse senetlerinin 2 biçimde devredilebildiği sonucu çıkmaktadır. Sınav sonuçlarında bu sorunun cevabı "B" olarak verilmiş, "B" şıkkında yer alan ifade anonim şirketler için yanlış bir ifadedir, ancak "A" şıkkındaki ifade de yanlış bir ifadedir. dolayısıyla bu sorunun 2 cevabı bulunmaktadır. sorunun iptali gerekmektedir.

Kurumsal yönetim ilkeleri, sorusuna şu şekilde de açıklama yapabilirim.

Bağımsız Yönetim Kurulu üyesinin süresi kaldıran ilkelerde 7 yıl olarak geçiyordu. ve bu o dönemde kaldırmadığı için derslerde ben arkadaşlara bu kaldırılmadığı sürece geçerli diyordum.

Aynı zamanda, Gayr-ı Menkul Yatırım Ortaklıları tebliğinde, "Yönetim kurulu üyelerinin bağımsızlığı: Yönetim kurulu üyelerinin Kurul tarafından yayımlanan Kurumsal Yönetim İlkelerinde tanımlanan anlamda bağımsız olması hali olup ortaklık yönetim kurulunda toplam yedi yıl süre ile bağımsız yönetim kurulu üyeliği yapan bir kişinin bağımsızlığı ortadan kalkmış sayılır."
7 süre ibaresi devam ediyor...

bu kullanılablir...