17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aokten
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

sir_ibrahim ' Alıntı:
Benim bir iddaam yok,
sınavı geçmek için bütün umudu soruların iptalinden medet ummayı doğru bulmuyorum.

şu anda elimizdeki tek umut bu :) iptal olmayacağı netleşirse ortalama 65 e düşer mi, düşmezmi bunu tartışmayı planlıyorum ??? :)

benim durumum da aynı sizin gibi, ortalamadan kalıyorum. kazanılan bir hak bu, sonuçta dersten geçmemiz için gerekli olan 60 puanı almışız. bunu bizim elimizden alıp yeniden sınava tabi tutacaklarını sanmıyorum.

maydogdu88 ' Alıntı:
benim durumum da aynı sizin gibi, ortalamadan kalıyorum. kazanılan bir hak bu, sonuçta dersten geçmemiz için gerekli olan 60 puanı almışız. bunu bizim elimizden alıp yeniden sınava tabi tutacaklarını sanmıyorum.

turmob tebliğ yayınladığında da bu tartışma vardı. sadece ortalama bekleyenler için değil mesela tek ders vermiş birini düşünün bence onun da kazanılmış bir hakkı var ??? bu şekilde tek ders veren, iki ders veren veya ortalama bekleyenere ara sınav falan yapmaları gerekir her halde ???

ben onları da kastetmiştim. sonuçta o durumda da 1 veya 2 dersten gerekli olan puanı almış olacaksın. her 3 dersten de yeterli puanı alamayanlara uygulanır bence.

spk sınav yapma hakkı elinden alındığına göre neyin kazanılmış hakkı?

Arkadaslar ben standartlardan 2 soruya asagidaki gerekcelerle itiraz etmeyi dusunuyorum ama sehir disinda oldugumdan itiraz edemeyebilirim. Birisi itiraz edebilir mi?
A - 5 (6 aylik bagimsiz denetime tabi olan) sorunun konusu soz konusu modulun konulari arasinda sayilmadigindan bu modul kapsaminda sorulamaz.
A- 17 (finansal kiralama) Iki secenek dogru cevaptir. B secenegi finansal kiralamanin tanimina aykiri bir durumdur. A secenegi ise finansal kiralama kriterleri arasinda sayilmayan bir durumdur. Her iki durumda da TMS 17 de belirtilen diger kriterlerden en az birisinin saglanmasi halinde finansal kiralama kapsaminda degerlendirilebilir. Ancak her iki durumda tek basina finansal kiralama olarak nitelendirilmez.

g705 ' Alıntı:

spk nın sınav yapma yetkisinin elinden alınması kesin midir?

özgürdem ' Alıntı:
Daha önceki sınavlarda itiraz edilen soruların iptal edildiği olmuş mu?
Bu konuda bilgisi olan var mı
Daha önce iki soruya itiraz ettim bir sonuç olmadı,iptal de edilmedi,artık sıra yeni arkadaşlarda .
Belki benim itiraz ettiğim sorular gerçekten doğruydu o da olabilir.Bir tanesi 2010 yılı kayıtlı sermaye sisteminde başlangıç sermayesin sınırıyla ilgili AŞ veya yatırım ortaklıklarında halen arıyorum bulamadım ,SPK haftalık tebliğlerinden birinde olabilir.

Arkadaşlar bu not sisteminde 69,5 ve üzeri not olması imkansız. en yakın 69,3 olabilir. Sınav kılavuzunda 4 sınavdır buçuk ve üzeri diyor ama bir anlamı yok. "Küsürat ve üzeri" veya hiçbir şey yazmamaları gerekli.

Benim notlarım 65 + 72 son sınav 72 bekliyorum 65 aldığım sınav 2007 yılı yani 40 soruluk sınav sonuçta 209/3 69,66 oluyor bu durumda geçer miyim ?

Bu gun kendi notum icin TSPAKB ile gorustum 69,5 ve uzerini 70 e tamamladiklarini soylediler. Dilerseniz yarin siz de gorusebilirsiniz.

Daha önce iki soruya itiraz ettim bir sonuç olmadı,iptal de edilmedi,artık sıra yeni arkadaşlarda .
Belki benim itiraz ettiğim sorular gerçekten doğruydu o da olabilir.Bir tanesi 2010 yılı kayıtlı sermaye sisteminde başlangıç sermayesin sınırıyla ilgili AŞ veya yatırım ortaklıklarında halen arıyorum bulamadım ,SPK haftalık tebliğlerinden birinde olabilir.

aokten teşekkür ederim

g705 ' Alıntı:

gerçekten kazanılmış hak var mı yok mu bilmiyorum ama bizim konumuzda kazanılmış hak kanunla kişi arasındadır. kazanılmış hak spkr'dan bir alacak değildir. dolayısı ile spkr'nun sınav yetkisi olup olmaması konuyu etkilemez..

[/quote]

2 kasımda yürürlüğe giren bir KHK var "Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu" diye bir üst kurum peydahlandı denetimle ilgili tüm yetkiler bu kuruma bırakılmış gibi görünüyor. Kurumun amacı;
"Uluslararası standartlarla uyumlu Türkiye Muhasebe Standartlarını oluşturmak, bağımsız denetimde uygulama birliğini sağlamak, denetim standartlarını belirlemek, bağımsız denetçi ve bağımsız denetim kuruluşlarını yetkilendirmek ve bunların faaliyetlerini denetlemek ve bağımsız denetim alanında kamu gözetimi yapmak..."
kurumun tüm bu işleri ne şekilde yapacağına ilişkin düzenlemeler ikincil mevzuata bırakıldı. Kısacası tüm denetçi adayları şu anda gözüne ışık tutulmuş tavşan gibi kaldılar..

yaseminr ' Alıntı:
g705 ' Alıntı:

kesin bir yargıymış gibi belirtilsede öngörüden başka birşey değil (şimdilik)

maydogdu88 ' Alıntı:
sir_ibrahim, sence B-7 deki I. madde bir katkı mıdır?

Evet bir katkıdır. SPK'nın genel yaklaşımı, denetim, kontrol, teftiş gibi düzenlemelerin icradan bağımsız olmasıdır.

Ayrıca bu durum Aracı Kurumların, Tebliğde açıkça belirlenmiştir.

sir_ibrahim ' Alıntı:
mevzuattan soru iptal olan diyenlerin gerekçelerine hodri meydan,

B-14'ün cevabı için TSPAKB Spk ileri düzey finansal yönetim ders notları bakılsın orada, mali risk kapsamına neler girer.... orada görülebilir...

tspakb finansal yönetim ders notları sayfa 22
Mali Risk: Ödeme zamanı geldiğinde alıcı veya satıcının ülkesinde o mala uygulanan ek
vergi, fon veya gümrük vergisi oranlarındaki artışlar mali risklere örnektir.

soruda satışla ilgili ödemelerde diyor. satışta satıcının ülkesinde gümrük vergisi ödendiğine rastlamadım. Soruda Mali riski bizim içinmi karşı ülkedeki alıcı içinmi soruyor.

ihsan98 ' Alıntı:
sir_ibrahim ' Alıntı:
mevzuattan soru iptal olan diyenlerin gerekçelerine hodri meydan,

B-14'ün cevabı için TSPAKB Spk ileri düzey finansal yönetim ders notları bakılsın orada, mali risk kapsamına neler girer.... orada görülebilir...

tspakb finansal yönetim ders notları sayfa 22
Mali Risk: Ödeme zamanı geldiğinde alıcı veya satıcının ülkesinde o mala uygulanan ek
vergi, fon veya gümrük vergisi oranlarındaki artışlar mali risklere örnektir.

soruda satışla ilgili ödemelerde diyor. satışta satıcının ülkesinde gümrük vergisi ödendiğine rastlamadım. Soruda Mali riski bizim içinmi karşı ülkedeki alıcı içinmi soruyor.

mal alıcının ülkesinde gümrük vergileri ödenmiş şekilde teslim edileceğine dair bir satış şekli ile satılmış olabilir, yani mali risk satıcıyada ait olabilir ama yinede satıcının ülkesindeki gümrük vergisi artışından bahsedilemez.

sir_ibrahim ' Alıntı:
maydogdu88 ' Alıntı:
sir_ibrahim, sence B-7 deki I. madde bir katkı mıdır?

Evet bir katkıdır. SPK'nın genel yaklaşımı, denetim, kontrol, teftiş gibi düzenlemelerin icradan bağımsız olmasıdır.

Ayrıca bu durum Aracı Kurumların, Tebliğde açıkça belirlenmiştir.

tamam icradan bağımsız olması gerekiyor, yani yanlış demiyorum zaten bende. ama katkı sayılmaz bence, çünkü zaten icradan bağımsız olmayan bir yönetim kurulu üyesi seçilemiyor. yani yönetim kurulu üyesinin icradan bağımsız olması bir zorunluluktur, seçilebilmesi için. bu yönetim kurulu üyesinin iç kontrol sisteminin etkinliğine bir katkı değildir. gerçek anlamda katkı II. ve III. maddelerdir.