fonradar

2011 Yılında x A.Ş. veya MİGROS A.Ş.’tan Ciklet Bile Satın Aldıysanız E-fatura Kullanacaksınız.

Merhaba

2011 yılında migros TÜRK ten mal alımı oldu ciromuz 15.000.000 tl fakat III sayılı listede Migros Ticaret A.Ş. var. 2011 yılında alışımı olan Migros TÜRK vergi numarasaı farklı, fakat III sayılı listedeki migros Ticaret A.Ş. vergi numarası farklı bu durumda da e-faturaya geçmemiz gerekir mi? Sanıyorum Migros firmasının vergi nosumu değişti acaba? yoksa farklı farklı firmalar mı her iki migros ta?!!!

Teşekkürler.
 
Migrosta hisse satışı olduğunu hatırlıyorum. Yabancı sermayeye geçmişti sanırım. Onun içinde unvanından Türk kelimesini çıkarmıştı. Ama vergi Numarası tutmuyorsa kapsama girmemeniz gerekir diye düşünüyorum.
Ancak Birleşme veya tür değişikliği yaptıysa v.nosuda değişmiş olabilir.
 
58 Numaralı Sirkülerde altını çizdiğim yerden de görüleceği üzere, alınan malın türü, miktarı, fiyatı vs' nin önemli olmadan, her hangi bir özelliğine bakmadan brüt satışlarının toplamı sınırın üstünde ise, bu kapsama girersin diyor.
Bu dayanağa göre sizin akaryakıt fişlerinin dahil olmadığı düşüncenize katılmıyorum sayın ksimkesyan, ancak bir düzenleme yapılması gerektiğine kesinlikle katılıyorum.

Sayın ZİNDAN,

Haklısınız sirküde ayırım olmamış ama daire bir sıkıntı oluşturmuyor akaryakıt fişleri ile ilgili zaten çip kullanıyorsanız otobil tarzında zaten fatura edileceği için kapsama giren firmalardan ise ve cironuz tutuyor ise e-fatura istersiniz çip ve otobil kullanmıyorsanız akaryakıt fişi alıyorsanız problem yok.

İyi Günler.
 
Sayın Zindan,

58 sayılı sirkülerle yapılan açıklamalara bakmakta haklısınız. Aslında çok tartışmalı bir durum var ortada. Doğrusu şu ki aslında üç belgeyi birden incelemek gerekiyor. Konu hakkında çok ısrar etmem zor aslında ancak o meşhur petrol yasasını da gözden geçirmiştim. Ne yazık ki hem 421 sayılı tebliğde hem de 58 sayılı sirkülerde adı geçen "Madeni Yağ Lisansı" kavramı apaçık yer almıyor maalesef. Konunun başka bir açısından bakarsak hammaddeden yağ üretimine izin verilen firmaların sayısı ise çok fazla, Ancak aynı miktarda Akaryakıt üretimi yapabilen RAFİNERİ sayısı çok kısıtlı. Eğer tebliğdeki ifadeyi yorumlarsam buradan Akaryakıt alımlarına bahsettiğim gibi kapsam dahilindedir diyemem zaten herhangi bir fabrika bu firmalardan madeni yağ alabilir ancak akaryakıt alamaz. Ancak Dağıtım lisansı olması lazım, varsayalım Petrol Ofisi veya Türkpetrol gibi. Tebliğin lafzıyla ancak bu dağıtım şirketleri kapsamda kalır. Bende bu yüzden Akaryakıt dahil değil i bu yüzden söylüyorum.

Ancak madeni yağ birçok amaçla benzer kurumlardan (listedeki) alınabilir. Her tür makine , otomotiv ve benzeri ağır sanayi de dahil olmak üzere. Bu konuyu birçok toplantıda tartıştık hatta bakanlık nezdinde de çalışıldığını tahmin ediyorum. Bu yüzden de çok tereddüt var söyleyebilirim. Daha net bir ayırım ve açıklama olması gerekirmi, evet gerekir. Yine didaktik faciası var o ayrı.

Ama şunu kesin söyleyebilirim, yolda girip de arabanıza benzin aldığınız yada yağ koydurduğunuz istasyonların % 99'u listede yer almıyordur ve sizi de bu kapsama dahil etmez.

Bir uyarı, Migros örneği ilginç, ancak firmanın bugünkü durumu hiç önemli değil, elinizdeki fatura üzerindeki Vergi No listedekiyle örtüşüyorsa kesinlikle kapsamdasınız bugün isterse tasfiyesi tamamlanmış olsun. Çünkü kriterler sadece tabi olup olmadığınızı saptıyor, adıgeçen firmalarla bugün yürüteceğiniz ilişkiyi değil.

İlginç bir mesela daha var aslında ortada, beni haklı çıkarır mı bilmiyorum, 58 sayılı sirkülerin yayın tarihi 8.2.2013, aşağıdaki firmaların isimlerine bakın ve nota;


* 1250356459 AYTEMİZ AKARYAKIT DAĞITIM ANONİM ŞİRKETİ
* 1870022212 BP PETROLLERİ ANONİM ŞİRKETİ
* 1870066535 MİLAN PETROL SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
* 3960431028 GOLDSER TURİZM OTELCİLİK VE PETROL SANAYİ TİCARET A.Ş.
* 7720182936 SİYAM PETROLCÜLÜK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
* 8580044395 TOTAL OİL TÜRKİYE ANONİM ŞİRKETİ

* ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMUNUN 01.04.2013 TARİH VE 15940 SAYILI YAZISINA İSTİNADEN LİSTEYE EKLENMİŞTİR.


Saygılar,
Kevork
 
Son düzenleme:
Migrosta hisse satışı olduğunu hatırlıyorum. Yabancı sermayeye geçmişti sanırım. Onun içinde unvanından Türk kelimesini çıkarmıştı. Ama vergi Numarası tutmuyorsa kapsama girmemeniz gerekir diye düşünüyorum.
Ancak Birleşme veya tür değişikliği yaptıysa v.nosuda değişmiş olabilir.

Cevabınız için teşekkür ederim. Peki bu durumu sanal ortamda öğrenebileceğimiz bir yer varmıdır?(Sanırım ticaret sicil gazetesinde öğrenilebilir herhalde) Nasıl öğrenebiliriz? Birleşme ve tür değişikliği bizim bu durumda muaf tutatbilirmi E-Faturadan.
Teşekkürler.
 
Ticaret Sicil Gazetesinden ve kendi internet sitelerinden (varsa) bilgi edinebilirsiniz.
Listedeki vergi numarası ne ise, ona uyup uymadığına bakın bence, uymuyorsa kapsamda değilsiniz. Birleşme ve tür değişikliği varsa, ve bu kapsama girmenize mani değil ise, bunu onlar düşünüp bir dip not düşmeliydiler, uyarmalıydılar.
 
Bir tebliğ çıkıyor arkasında bir sürü soru işaretiyle birlikte... Tebliğ çıkarmadan önce olayın bütün yönleriyle araştırılması gerekmez mi? Benim 50.000.000 TL. cirom var 2011 yılında tebliğ kapsamında 6.000 TL.lik mal almışım, 2012-2013 bir liralık alışım yok. Geç bakalım e faturaya... Tam olarak ne amaçlanıyor belli değil. Benim bu ciromun yanında keseceğim toplam e fatura tutarı ciromun %1 i bile olmayacak. Vergi kaybı bu şekilde mi önlenecek?
 
Sayın bulent249,

E-faturaya geçtiniz ve karşı taraf sizden kağıt fatura ister ise kağıt faturada düzenleyebilirsiniz e-faturada sadece karşı taraf sizden ne şekilde istiyor önemli olan bu.

İyi Günler.
 
Sayın bulent249,

E-faturaya geçtiniz ve karşı taraf sizden kağıt fatura ister ise kağıt faturada düzenleyebilirsiniz e-faturada sadece karşı taraf sizden ne şekilde istiyor önemli olan bu.

İyi Günler.


Sayın Demiral,

Yanılıyorsunuz. Her iki taraf da e-fatura kapsamındaysa e-fatura kesmek zorunlu, seçmeli değil. Üstelik fatyranın reddi de mümkün değil kabulü de zorunlu, (bazı ayrıntıları göz ardı ediyorum). Varsayalım kağıt fatura kesip gönderdiniz, yok hükmündedir, hiç düzenlenmemiş varsayılıyor.

Saygılar,
Kevork
 
Sayın kevork,

Yanlışınız var her iki tarafta e-fatura kapsamına giriyor ise karşı taraf kağıt ortamında fatura istiyor ise bunda bir sıkıntı söz konusu değil isterseniz bir daha araştırınız.

İyi Günler.
 
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında elektronik fatura uygulamasından yararlanan mükelleflerin birbirlerine yapmış oldukları mal teslimi veya hizmet ifaları için elektronik fatura düzenlemeleri zorunludur.

üstad burda zorunlu diyor ?
 
58 Nolu VUK Sirküleri 3.Paragraf
........... elektronik fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler birbirinden aldıkları mallar ve birbirlerine ifa ettikleri hizmetler için 01.09.2013 tarihinden itibaren sadece elektronik fatura gönderip alacaklardır.....
 
Sayın arkadaşlar,

Zaten aslen kuralın da böyle olması gerekmez mi. Yoksa e-fatura kapsamı neden zorunlu olsun. Evet kesinlikle e-fatura kapsamında olan firmalar karşı karşıya gelirlerse birbirlerine e-fatura kesmek zorundadırlar. Piyasada şimdi dahi birçok kurum birbirlerine kapsamda olup olmadıklarını soran yazılar gönderiyorlar. Yeri gelmişken bir meseleyi daha ortaya koyayım.

Bugün halen Telefon faturalarınız için uygulanan eski e-fatura yani PDF halinde gönderilen faturalar da 1.1.2014 tarihinden itibaren sona erecek. Tüm faturalar yine kağıt ortamında basılarak gönderilmek zorunda olacak. Bilginize. Tabi bu konuda uygulamanın devam edebileceğine dair yeni bir yasal düzenleme yapılmazsa.

Saygılar,
Kevork
 
Sayın kevork,

Yanlışınız var her iki tarafta e-fatura kapsamına giriyor ise karşı taraf kağıt ortamında fatura istiyor ise bunda bir sıkıntı söz konusu değil isterseniz bir daha araştırınız.

İyi Günler.

Düzeltme.

Saygı değer forum üyeleri yukarıda yazdığım mesajımda bir kısımı karıştırdım. 421 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen düzenlemelere göre e-fatura sistemine kayıtlı kullanıcılara (müşterilerinize) sadece e-fatura gönderebilirsiniz. Dolayısıyla müşterileriniz sisteme kayıtlı bir kullanıcıysa ona kağıt fatura düzenlemeniz mümkün değildir.

Saygılarımla,
 
Sayın Arkadaşlar,

Bu e-fatura meselesi öyle bir dert ki aslında, işin nasıl büyük bir karmaşaya gidebileceği tam görülebilmiş değil. Bir örnek daha vereyim. Şirketin çay ocağı için, çay şeker kahve gibi malzemeler almak için akşam migrosa gittiniz alışveriş yapacaksınız. Topladınız malzemeleri geldiniz kasaya, buyrun burdan yakın. Herhalde bu tarz fatura kullanımı için özel kasalar açılacaktır, yada siz artık parasını ödeyip faturanızı alıp çıkmayı unutacaksınız. ihtimal ki elinizde fatura yerine bir irsaliyeniz olacak artık.

Saygılar,
Kevork
 
Sayın Arkadaşlar,

Dün bahsettiğim konu ile ilgili olarak GİB sayfasındaki soru ve cevap gerçekten şaşırtıcı. Bir işe kalkışmışlar ısrarla 1.1.2014'de geçecekler ama kendileri de bilmiyorlar hala.

Soru : E-fatura uygulamasına kayıtlı bir firma büyük perakende mağazalarından yaptıkları alışverişlerinde e-faturayı nasıl temin edecekler?
Cevap : Bu kapsamda yurtdışı örnekleri incelenmekte çalışmalar devam etmektedir.

Saygılar,
Kevork
 
Bu e-fatura uygulamasından danışmanlık şirketlerinin çok fazla para kazanacağı açık ve net ortada.
Bunun gibi değişik kanunlar çıkarın tam anlamıyla oturtmayın önden bir seminer daha sonra uygulamalı seminer daha sonra danışmanlık sonra ortaya ticari bir rant çıksın.

İyi Günler.
 

Benzer konular

Üst