258 Yatırım Hesabı Hakkında

abdsis

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Ara 2005
Mesajlar
869
Konum
ABCDEFG
Merhaba,

2006 sonu itibariyle inşaatı biten işyerimizdeki inşaat vs. ile ilgili harcamaları 258 li hesaplarda topladık. Şimdi ise ilgili Hesaplara aktarımını yapacağız. Bir arkadaşım Şirket 258 deki hesaplar tutarınca kendi kendine fatura kesip muhasebe kaydı o faturalara göre yapılacaktır dedi. Bu konuda bilgisi olan varsa lütfen cevap yazsın. Eğer örnek bir kayıtda gösterirseniz çok memnun olurum. Mesela 770B 258A şeklinde
 
Ynt: 258 Yatırım Hesabı Hakkında

duran varlıkları işletme kendisi imal ve inşsa ediyorsa çeşitli aşamlarda yapılan harcamalar 7-maliyet hesaplarında toplanırdiye biliyorum...710-720-730-770 ve 780 hesağlarının ilgili alt gider hesaplarına kaydedilir.burda biriken maliyet unsurları yansıtma hesapları (711-721-731-771-781) ile 258 hesabına borç kaydedilmek suretiyle 258 e aktarılır.bir yıldan fazla ise her yıl bu işlem yapılır. yatırım tamamlandığındada duran varlık hesabına borç kaydedilmek suretiyle 258 hesap kapatılır.henüz bu tarz bir uygulama ile karşılaşmadım.yani firmamız bu tarz bir yatırım yapmadı.bilgimi aktardım ancak doğruluğu konusunda emin olduğumu söleyerek sizi hataya düşürmek istemem.saygılar
 
Ynt: 258 Yatırım Hesabı Hakkında

Merhaba,
Öncelikle yapılmakta olan bir yatırımla ilgili harcamaların öncelikle 770 v.s. gibi hesaplara yazılması diye bir yoktur. Doğrudan yatırımla ilgili olanlar 258 hesaba yazılır. 770-780 gibi hesapların ise yatırıma verilecek olan payı varsa dönem sonlarında 258 hesaba virman edilirler.

Şimdi esas soruya geçersek;
Yapılmış olan yatırımla ilgili olarak kendinize fatura kesmeniz diye bir uygulama (şimdiki uygulamaya göre) yoktur. Eskiden (şimdi mevzuata bakmadım ama yanılmıyorsam 01.01.1999 tarihinden önce) amortismana tabi iktisadi kıymetler için ödenmiş olan KDV 3 yılda indirim konusu yapılıyordu. Bu nedenle yapılan yatırımlar için yatırım sahibi kendine fatura kesiyor ve tahakkuk eden verginin 1/3'ünü o dönemin indirilecek KDV'si olarak dikkate alıyor eğer ödemesi çıkıyorsa ödüyor kalan 2/3 KDV ise izleyen yılların aynı dönemlerinde indirilecek KDV olarak dikkate alınıyordu. Sanırım arkadaşının aklında bu kalmış.
 
Ynt: 258 Yatırım Hesabı Hakkında

fatura konusundaki kdv durumu ile ilgili belirttikleriniz tamamiyle doğru.ancak tek düzen muhasebe sistemi çağdaş yayınlarının 5,baskısını inceledim ve maliyet hesaplarının kullanılması gerektiğini okudum.

burda bir şeyi belirtmek gerekiyor işletme eğer 7/a 7/b seçeneklerini uyguluyorsa benim yazdığım şekilde bir uygulamaya gidecek.eğer bunu kullanmıyorsa dediğiniz gibi 258 e direkt borç yazılır.
 
Ynt: 258 Yatırım Hesabı Hakkında

esas olarak 258 hesabı sabit kıymetlere virmanlamak yeterlidir.

KAyıt yöntemi olarak da: Yatırımla direkt olarak ilişkilendirilen faturalar 258 hesaba direkt olarak işlenebilir.

Ancak masrafların dağıtımı belirli anahtarlara göre yapılacaksa (amortisman, işçilik...vs giderinin üretime ve yatırıma paylaştırılması gibi) , önce 7'li hesaplarda biriktirilip anahtara göre 258 e dağıtımı yardımcı olacaktır.
 
Ynt: 258 Yatırım Hesabı Hakkında

selam duran varlığın edinilmesi birçok aşamada gerçekleşiyorsa yapılan harcamalar önce bir hesapta toplanır maliyet oluştuktan sonrada tek kalem halinde ilgili hesaba aktarılır.örneğin inşatla ilgili makina alınacak ve bunun nakliye sigortası,montajı vs olacak.bıu durumda
258-montaj-(b)
258-nakl.sigr.(b)
100 veya 102-a-
---------------
aktife alınınca
253-makina-(b)
258-(a)
kolay gelsin
 
Ynt: 258 Yatırım Hesabı Hakkında

şirket duran varlıkları kendisi inşa ediyor , inşaata yapılan harcamaları 258 e atıyoruz peki inşaatta çalışan işcilerin ssk primi vs giderlerini önce 770 sonra 258 nolu hesaba mı atmalıyız ,ayrıca inşaat ssk prim vs giderleri inşaat tamamlandıktan sonra mı gider olarak kardan düşebiliriz
 
Ynt: 258 Yatırım Hesabı Hakkında

258- YAPILMAKTA OLAN YATIRIMLAR

İşletmede yapımı süren ve tamamlandığında ilgili maddi duran varlık hesabına aktarılacak olan her türlü madde ve malzeme ile işçilik ve genel giderlerle ilgili harcamaların izlendiği hesaptır.

Hesap planındaki açıklama aslında herşeyi anlatıyor.

Yatırımlarla ilgili masrafların giderlerştirilmesi diye birşey söz konusu değildir. Tüm giderler ilgili duran varlığın maliyetidir.
 
Ynt: 258 Yatırım Hesabı Hakkında

Sn. Eylül,

İnşaat bitene kadar bütün maliyetleri 258 hesapta toplayacaksınız. (İşçilik dahil). Tamamlandığında 252 hesaba alıp orada amortisman ayırarak gider kaydedeceksiniz. (%2 - %4 )
 
Üst