331 Hesap

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan didem*
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

didem*

Katkı Sunan Üye
firmaya demirbaş alımı için ortaklar hisseleri oranında para ödüyorlar ancak bu durumda firmanın 331 hesabı özsermayenin 3 katını aşıyor nasıl bir yol izlemeliyim

Bence özsermayenin 3 katını aşan firmaların otamatik denetime girip posteki sayması lazım

Sayın Arkadaşlar,

Örtülü Sermaye;

12. Örtülü Sermaye

Kurumlar Vergisi Kanununun 12 nci maddesiyle örtülü sermaye müessesesi yeniden düzenlenmiş, örtülü sermaye uygulamasında borç/öz sermaye oranı, ortakla ilişkili kişi ve öz sermaye tanımlarına açık bir şekilde yer verilmiştir.

12.1. Örtülü sermaye kavramı ve borç/öz sermaye oranı

Kurumların, ortaklarından veya ortaklarla ilişkili olan kişilerden doğrudan veya dolaylı olarak temin ederek işletmede kullandıkları her türlü borcun, hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin üç katını aşan kısmı, ilgili hesap dönemi için örtülü sermaye sayılacaktır.

İşletmede kullanılan borçların örtülü sermaye sayılabilmesi için;

Doğrudan veya dolaylı olarak ortak veya ortakla ilişkili kişiden temin edilmesi,
İşletmede kullanılması,
Bu şekilde kullanılan borcun hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin üç katını aşması
gerekmektedir.

Sınır aşılmış...Bir an önce geri ödeme için çözüm üretilmesi gerekir. ( Gerçekleşen yıl konusunda bilgi olmadığı için daha fazla bilgi aktaramıyorum. )

Bunlar güzel mevzuat böyle. Peki bende sorayım o zaman . Örtülü sermayenin ne tür yaptırımı vardır.? Bir firmada örtülü sermaye durumu oluşursa bun ne gibi pratik sonuçları olur?

Sayın Güroy,

Eski TTK bu tür konularla ilgili yaptırım uygulamıyordu. Ancak teni TTK'da var. Durumun tespit yöntemi de kolay artık KV beyannamesi ve ekleri birçok detayı ortaya koyuyor. Transfer fiatlandırması içinde bu bilgileri elimizle veriyoruz. ( Tabi bildirmeyenler de vardır ). Durumun tesbiti halinde birçok konuda olduğu gibi ihale Yönetim Kurulu üyelerine kalıyor ve hapis cezası var.

Yasa artık kurallara uyun uyulmasını sağlayın diyor.

Transfer fiyatlamasını anlarım, örtülü kar dağıtımını da anlarım. Ancak ortaklar örtülü sermaye koymuş, buna karşılık faiz veya başka bir gelir almamış ise . Örtülü sermayenin yaptırımı ya da pratik sonucu nedir?

Tabi böyle bir yolun izlenmesindeki amaç ne olabilir? Neden sermaye arttırımı yolu seçilmiyor? Ben de bu örnekteki pratik sonucu anlamadım :)

Firmanın sermayesini güçlendirmek, ileride oluşabilecek krizlerde sermayenin tamamının elden gitmesine yol açar diye mi? Biz koyduğumuz paraları böyle bir durumda hemen geri çekebiliriz. Sermaye olarak konulduğunda ise, bir sürü uzun teferruatlarla uğraşacaklar, ve büyük bir ihtimalle başaramayacaklar. Ondan mı?

Son düzenleme:
Transfer fiyatlamasını anlarım, örtülü kar dağıtımını da anlarım. Ancak ortaklar örtülü sermaye koymuş, buna karşılık faiz veya başka bir gelir almamış ise . Örtülü sermayenin yaptırımı ya da pratik sonucu nedir?
Sn.Güroy size katılıyorum. Özellikle zararların ortaklar tarafından karşılanmasında bu sorunla çok karşılaşılıyor. Hemen örtülü sermaye olayı devreye giriyor.

Sayın Arkadaşlar,

Yeni TTK "Borca Batıklık" kuralını yeniden düzenledi. Yukarda kısaca yazdığım YK'nın sorumluluğu ilkesini de. 376. madde başlıkları kısaca;

1.Son yıllık bilançodan, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının yarısının zarar sebebiyle karşılıksız kaldığı anlaşılıyorsa, yönetim kurulunun, genel kurulu hemen toplantıya çağıracağı ve bu genel kurula uygun gördüğü iyileştirici önlemleri sunacağı,
2.Son yıllık bilançoya göre, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının üçte ikisinin zarar sebebiyle karşılıksız kaldığı anlaşıldığı takdirde, derhâl toplantıya çağrılan genel kurulun, sermayenin üçte biri ile yetinme veya sermayenin tamamlanmasına karar vermediği takdirde şirket kendiliğinden sona ereceği,
3.Şirketin borca batık durumda bulunduğu şüphesini uyandıran işaretler varsa, yönetim kurulunun, aktiflerin hem işletmenin devamlılığı esasına göre hem de muhtemel satış fiyatları üzerinden bir ara bilanço çıkarttırıp denetçiye vereceği,
4.Denetçinin bu ara bilançoyu, en çok yedi iş günü içinde inceleyeceği ve değerlendirmeleri ile önerilerini bir rapor hâlinde yönetim kuruluna sunacağı, bu önerilerde 378 inci maddede düzenlenen erken teşhis komitesinin önerilerinin de dikkate alınması gerektiği,
5.Rapordan, aktiflerin, şirket alacaklılarının alacaklarını karşılamaya yetmediğinin anlaşılması hâlinde, yönetim kurulunun, bu durumu şirket merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesine bildirerek şirketin iflasını isteyeceği,
6.İflas kararının verilmesinden önce, şirketin açığını karşılayacak ve borca batık durumunu ortadan kaldıracak tutardaki şirket borçlarının alacaklıları, alacaklarının sırasının diğer tüm alacaklıların sırasından sonraki sıraya konulmasını yazılı olarak kabul etmiş ve bu beyanın veya sözleşmenin yerindeliği, gerçekliği ve geçerliliği, yönetim kurulu tarafından iflas isteminin bildirileceği mahkemece atanan bilirkişilerce doğrulanması halinde iflas isteğinin durmuş sayılacağı.,
7.Aksi hâlde mahkemeye bilirkişi incelemesi için yapılmış başvurunun iflas bildirimi olarak kabul olunacağı, hükümleri var.

Bu çerçevede Denetci de sorumluluk almış bulunuyor. Senede hatta iki senede bir genel kurulda "inceledim tamamdır" devri de kapanmış oldu. TTK kapsamında hazırlanması gereken "Faaliyet Raporu" ve "Bağlılık Raporu" da yeni bir karine yaratmış durumda.

Her ikisini de baştan tam da zamanı gelmişken incelemenizi tavsiye ederim.

Merhaba
Bir firmada hem 331 hem 431 aynı anda olabilir mi ? geçen sene 331 bakiyesini 31.12’de 431 hesaba çektim, bu sene yeni tahakkuk eden ortak hesabını 331 yapsam, iki hesap birden olur mu ? Ödeme yaptıkça 431 hesaptan düşüyorum. 35 bin tl bakiye var.

431 hesaptan direkt ödeme yapılabilir mi ? sene başında veya sene içinde 431 hesaptan 331 hesaba aktarım olabilir mi ? 31.12'de mi yapmak gerekir ?

431 hesaptan direkt ödeme yapılabilir mi ? sene başında veya sene içinde 431 hesaptan 331 hesaba aktarım olabilir mi ? 31.12'de mi yapmak gerekir ?
3 ve 4 hesapların temel ilkesi ( 1 ve 2'ler gibi ) kısa ve uzun vade farkıdır. 331 ve 431 için aslında özel bir hesap olduğu için belki biraz farklı bakılabilir. 331 içinde hareketler sonucunda yılsonunda kalan bakiyenin 431'e alınmasında engel yok, ama 331 yine hareket ederse esasen önce 331 hesabın kapatılmasını öneririm, sıfırlandıktan sonra 431 hesaptan devam edilir. Bu açıklamalarım aslında mutlak kural olmasada kısa vadeli borcun kapatılması daha mantıklıdır. Borcun alınma sebebi nakit yetersizliği ise ve geri iadesi belli bir zaman alacaksa doğrudan 431 hesaba alınması ve öngörülen amaçla eşdeğer bir alt hesap açılmasını tavsiye ederim.

Çok teşekkür ederim.
Bu yıl ortaklara almam gereken bir durum oldu 431 hesaba almak aykırı olur diye düşündüm, 331 hesaptan takip ediyorum, 431 hesapta da bakiye var, ikisinin olması biraz aykırımı diye de düşündüm, şirket borcu kapatmak için ödeme yapıyor, böyle bir durumda 431 hesaptan direkt ödeme yapılır mı ? sene içinde 431'den 331 hesaba almalı mıyız ?