fonradar

4-5 Aralık Sınav Sonuçları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan alev34
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: 4-5 Aralık Sınav Sonuçları

Guven cok onemli elbette fakat sınırları iyi belirlenmis bir anlasma olabilir bence. Elbetteki bir birini de tanımalılar.

Günümüzde ofisin tüm masraflarını tek basina yuklenmek zorunda kalan bir cok arkadas var. Bu giderlerin sirta yuklediği yuk acisindan da gayet iyi olabilir.

Tabi ulkemizde ortaklık malesef cok rencide edilmiş bir kurum

sm³ ' Alıntı:
ben battıbalık abime güveniyorum, aynı şehirde olsaydık inanın tereddüt bile etmeden yer aramaya başlardım...

sm³ şimdi msnden başka bir arkadaşıma, sm³ ile aynı şehirde olsak mutlaka düşünürdüm demiştim.
kalp kalbe karşıdır. Sağolasın varolasın.

Denizlide güzel yer sayın sm³. Merkezi karış karış bilirim. Çınarın orası büro açmak için çok güzel bi yer. Orada pek meslek mensubu da yok zaten. Battıbalıkyangider abimiz bu işin pir'i onu büro kesmez. :)

sedateroglu ' Alıntı:
Denizlide güzel yer sayın sm³. Merkezi karış karış bilirim. Çınarın orası büro açmak için çok güzel bi yer. Orada pek meslek mensubu da yok zaten. Battıbalıkyangider abimiz bu işin pir'i onu büro kesmez. :)

ne pirisi ya, bi şey bildiğim yok. australia ya büro açıcam ben. cpa olucam.
(önce bi smmm olsak hele) :)

battibalikyangider ' Alıntı:
sedateroglu ' Alıntı:

ne pirisi ya, bi şey bildiğim yok. australia ya büro açıcam ben. cpa olucam.
(önce bi smmm olsak hele) :)

edit :):):)

sm³ ' Alıntı:
ben battıbalık abime güveniyorum, aynı şehirde olsaydık inanın tereddüt bile etmeden yer aramaya başlardım...

sm³ şimdi msnden başka bir arkadaşıma, sm³ ile aynı şehirde olsak mutlaka düşünürdüm demiştim.

sana ferhat göçer ve aslı güngörden kalp kalbe karşı derler şarkısını armağan ediyorum ;)

sm³ ' Alıntı:
sm³ ' Alıntı:

sana ferhat göçer ve aslı güngörden kalp kalbe karşı derler şarkısını armağan ediyorum ;)

baska turlu mukellef bulmalıyız. mevcutlar bize dönmüyor. fikir teatrisi yapalim:)

Mükellef adayıyla sohbet ederek işe başlayın; vergi beyannamelerinin internet üzerinden verilmesiyle vergi idaresinin iş yükünün azaldığını ve bu yüzden denetimlere ağırlık verileceğinden falan sözedin, sigorta kanununda yapılan değişikliklerle sigorta işlemlerinin de takibinin zorlaştığını anlatın. Artık eskisi gibi at koşturamayacaklarını mesela eskiden çek ve senetlerin, banka kayıtlarının kaydedilmesinin daha çok önem arzettiğini; devletin artık fon akışının takibinden vergi kaçağını bulacağından sözedin. Bu yüzden çek ve senetlerin düzgün bir şekilde işlenmemesi durumunda büyük problemlerle karşılacaklarını söyleyin. Kendilerinden muhasebecisi tarafından bu tür bilgilerin istenip istenmediğini sorun. Gene kredi kartı sliplerinin düzenli olarak girilip girilmediğini sohbet havasında sorun. Bunun yanında yıl sonlarında envanter çıkarıyorlarmı diye sorabilirsiniz. Hayır derse işyerinde ne kadar stok vardır diye sorarsınız. Bilmem gibisinden ibare kullanırsa muhasebecisinin verdiği bilançoda ne kadar stok olduğunu vergi dairesine bildirdiğini kendisinin bile bilmediği bu bilgiyi muhasebecisinin nerden bildiğini söylersiniz.

Bu ve bunun gibi ne yazık ki bazı meslekdaşlarımızın atladıkları ince hususlara temas edersiniz. Ancak kesinlikle defteri bana verin düzeltelim gibisinden bir ifade kullanmayın;

Mükelleflerin gözünde devlet hantaldır ve incelenme ihtimalleri çok azdır. Bu yüzden BA ve BS formları veya banka kayıtlarının merkez bankası aracılığıyla takip edilmesi gibi kendisinin farkında olmadan takip edildiklerini devletin teknolojinin nimetlerinden çok iyi yararlandığından falan sözedebilirsiniz.

Yeniliklerden sözedin özellikle muhasebecisinin söylemediğini tahmin ettiklerinizi vurgulamalısınız, ince detayları, mesela kestiği çeklere çek hamilinin vergi numarasını yazması gerektiği gibi detayları alatığ durun, bilgi bombardımanına tutmalısınız.

Dersinizi iyi çalışın, hedef mükellefinizin iş kolundaki ince detayları tartışmaya açmaya özen gösteriniz. Sektörü hakkında bilgi sahibi olduğunuzu görsün.

Kendinizden behsederken kesinlikle falancanın muhasebe bürosunda çalıştığınızı söylemeyin, o zaman ikinci adam olursunuz; usta değil kalfa pozisyonuna düşersiniz, daha önce şu mükellefin defterini tuttum falan gibi bilgiler verebilirsiniz.

Büyük mükellef ise; ve defteri muhasebe bürosunda tutuluyorsa, yukarıda belirttiğim hususlara temas ederek; kendisinin muhasebesinin buroda tutulamayacağını, işyerinde sistem kurulması gerektiğinden falan söz edersiniz. Bunu öyle ballandıra ballandıra anltamalısınız ki gururu okşanmalı ve mükellefiniz artık büyüdüğünü ve muhasebesininde bu büyümeye ayak uydurmasının vaktinin geldiğini düşünmeli.

Konuşurken net cümleler kullanın. Mükellefin direk gözüne bakın. Atıyorum çek senetleri muhasebeci istemiyor falan dediğinde sıkılmışsınız ifadesi vermeniz gerekir. Hatta ara sıra yapma ya gibisinden tepki vermeyi unutmayın. Kekelemeden kelimeleri uzatmayın.

Muhsebecisini sakın kötülemeyin,bu ters teper; hatta muhasebeciniz kim diye sorduğunuzda; atıyorum kemal abi iyi muhasebecidir falan gibisinden kelimeler kullanın, ancak mükellef sayısını arttırdıkça yeterince ilgilenemez oldu gibisinde ifadelerle aklında soru işaretleri yaratmalısınız..

Mükkelefin defterini tutmakta olan meslek mensubuna muhasebeci diye hitap ediniz. Kendinizden bahsederkense mali müşavir diyeceksiniz. Bu onu eski; sizin yeni nesil olduğunuz havasını doğurur. Onun eski ve yaşlı bir çınar olarak gösterir. Sizi ise genç ve bu mesleğin geleceği gibi;
Yukarıda belirttiğim konularda eksiklik tesbit ederseniz. hatta geçen gün katıldığım seminerde falanca profösör eskiden bu hususlara dikkat edilmezdi, ancak artık önemli dedi gibisinde laflar ediniz ki hem sizin son değişiklikleri takip ettiğinizi, muhtelif seminerlerde bilginize devamlı arttırdığınızı ayrıca hemde artık kendi muhasebecisinin eskidiği imajı oluşturmanız gerekir.

Son olarak; konuşmanız şu imajı oluşturmalı;

Kemal abi iyi mühasebeciydi ancak gelişmeleri takip edemedi. Artık devran değişti, ve kendisinin işleri çok olduğundan yeterince takip edemiyor. Kanunların ve teknolojik gelişmelerin gerisinde kalmış. Oysa bu genç Mali müşavirin bilgileri taze; elinde fazla iş olmadığından işimi güzel takip eder. Kendini yeniliyor, teknolojiye hakim.

Proje sunmalısınız, farklı fikirler ortaya atmalısınız, donanımlı olduğunuzu göstermelisiniz,

Kamil abi kötü muhasebeci değil, siz daha iyi bir mali müşavirsiniz.

Unutmayın; Ana fikriniz şu olmalı,
Kemal abiyi sizde seviyorsunuz ama istemeseniz bile mükellefin iyiliği için defteri almak zorundasınız.

Saygılarımla, (uzman nikli arkadaştan alıntıdır.)

insanlar konu para ise güvenmek isterler. bu yüzdende çoğu şirketlerin muhasebecisi artık kalıplaşmıştır. yani kolay kolay değiştiremezsiniz. eski işyerimde patronumun tanıdığı çok iyi mali müşavirler vardı ama bir türlü memnun olmamasına rağmen bütün işi benim yapmama smmm sadece imzasını atmasına rağmen mevcut muhasebecisini değiştiremiyordu. buda müşteri bulmamının başka zorluklarından.

Uzman'a teşekkürler. Mevcut müşteriyi yer değiştirtme konusunda ilginç bir yazı olmuş, paylaştığın için sana da teşekkür ederim.

Yeni müşterilerin tercihi olmak konusunu bilahare özel olarak görüşelim.

benim bürom olsa acaba gelip bana defter veren olurmuydu :D

:)

Defterler öyle kendiliğinden gelmiyor malesef. :D
Sen gidiyorsun, olmuyor, yine gidiyorsun, olmuyor, yine gidiyorsun, sonunda aradan uzun zaman geçiyor belki 127. kez gidişinde bir umut ışığı doğuyor :)

Şaka tabi abartıyorum ama kolay kolay kendiliğinden gelemez o meret şeyler. İlla getirmek lazım :)

İşte onları getirtmek için çeşitli yollar üzerinde çalışmalarım var:)

meslektaşlar arası rekabet yasağı var. ama bence gizli saklıda olsa rekabet hep var.

:))) bana vermezlerdi yaaaa çok fena bu derlerdii soyar biziderler vermezler en iyi açmıyım büro falanb aç kalmıyım

Hem rekabet yasağını gözetip hemde onları getirtmenin yolları da var.
Tabi bazen herkes bazen o yasağı derin yada sığ bir şekilde ihlal edebiliyor.

Maliyede mutlaka bir tanıdığınız olsun, yüksek ceza yiyen, muhasebecisi ile takışan, beyannameleri düzensiz olan mükelleflerin bir ayağı mutlaka vergi dairesindedir.. Haliyle muhasebeci değiştirme arifesinde olurlar. Ama öylesinden hayır görür müsünüz, bilmem.

Bu işletme, bu küçük işyeri, şu bakkal bu çarıklı demeyin, size saygıyla yaklaşan ve hakkınızı ödeyecek herkesin defterini tutun. Unutmayın, bugünün bakkalı yarının hipermarketi, bugünün komisyoncusu yarının şirket sahibi olabiliyor. Ama ücretiniz için de maksimum 4-5 aydan fazla beklemeyin, ücretinizi ödemeyenin hemen defterini iade edin. Nasıl başlarsanız, öyle gidersiniz.

Masraflarınızı çıkartabilmek için en az 1.5-2 sene bekleyeceğinizi göz önünde tutun. Sonrasında da ne kadar kazanacağınız bilginizle değil, bu bilginizi ne şekilde satabildiğinizle belirlenir, unutmayın. Çok iyi bilen muhasebeci, çok iyi kazanan muhasebeci değildir çoğu zaman (Ve bana göre her zaman). Önemli olan sizin ne kadar bildiğiniz değildir, mükellefin sizi ne kadar bilgili sandığıdır.

Konuşkan olun, özgüvenli olun, strese dayanıklı olun, memurlarla iyi geçinin, zaten ilkin bir elin parmağını geçmeyen mükelleflerinizle ticaret hayatı, kazanç yöntemleri gibi mevzularda da sohbet edin. Olduğunuzdan daha zengin görünün, işyeriniz ve siz estetik olun. Görüntü, konuşma becerisi çok önemlidir.

(kerem21 nikli üyeden alıntıdır.)

Mükellef dedinizde biz de bir tane mükellef var yeni açılış yaptık. Hollanda bandıralı bir bayan mükellefimiz, çat pat Türkçe öğrenmiş. Stratejik yönetim danışmanlığı altında bizim yaptığımız denetim işinin aynını yapıyor. :) Miss vengouw diyorum senin yaptığın bu işi yapmak için ben 4 yıllık okul bitirdim, staj yaptım, belge almak için sınavlara giriyorum bizim oda seni yakalamasın, yakalarsa öper, diyorum. Bana o çat-pat türkçesi ile burası Türkiye burada herşey olur diyor yaaaa...

Yazının başında belirtilen "hayır görürmüsünüz" sözü konusunda bir şeyler söylemek istiyorum. Bir kaç büyüğüm bu tip defterleri almak konusunda uzmanlar, pek hayrı dokunmadı fakat. genelde çok problemli işler oluyor.

Hollandalının bile mukellefi var.
Ne ot adamım.