4/A Kapsamında Mı Yoksa 4/B ?

rıza özbek

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
577
1- 15.10.2008 tarihinde Ltd.Şti.de çalışan statüsündeki personel 01.12.2008 tarihinde çalıştığı şirketten %10 Hisse devralıyor. Bu durumda 4/A sigortalılığı kesilinceye kadar SGK durumu 4/A statüsünde devam eder mi?
2- Başka firmada çalışan Bay X öteden beri SSK lıdır. 2008 yılı 5.ayda Şirket ortağı olmuştur. 4/A kapsamında çalıştığı işyerinden 4/A sigortalılığı kesintiye uğramayacak şekilde 30.11.2008 tarihinde önceki firmadan çıkışı verilip, kendi ortağı olduğu şirkette 01.12.2008 tarihinde doktor olarak çalışıyor. Bu durumdaki personel 4/A kapsamında çalışabilir mi?
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
 
Ynt: 4/A Kapsamında Mı Yoksa 4/B ?

Kişisel kanaatim her iki durumda da 4/A statüsünde devam eder. Görüşlerinizi almak istedim. Fakat yanıt alamadım. ???
 
Ynt: 4/A Kapsamında Mı Yoksa 4/B ?

Doğru düşünüyorsunuz. Kesintiye uğramadığı sürece aynı statü devam eder. İşi daha sağlam yapmak isteyenler, şirket değişikliği halinde şirketten çıkış tarihi ile diğer şirkete giriş tarihini aynı tarih olarak kullanabilirler.
 
Ynt: 4/A Kapsamında Mı Yoksa 4/B ?

değerli arkadaşım. Bugün iş kulesinde SGK semineri vardı. Sigortalı çalışan bir çalışan sigortasında bir kesinti olmadığında 4-a ya göre prim ödeyebilir.Seminerde bu konuda görüşüldü.
Kaynak : Resul KURT ( SGK Başmüfettiş )
 
Ynt: 4/A Kapsamında Mı Yoksa 4/B ?

5510 sayılı kanunun sigortalılık hallerinin birleşmesi başlıklı 53. maddesinde bazı değişiklikler yapılmıştır. Buna göre; sigortalının, 4/(a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde; öncelikle 4/(c) bendi kapsamında, 4/(c) bendi kapsamında çalışması yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılacak.
Yine, aynı madde uyarınca 4/(b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4/(a) bendi kapsamında sigortalı olarak bildirilemeyecekler.
Yapılan bu düzenleme ile, zaten mevcut uygulamaya paralel bir düzenleme getirilmektedir. Zira, halen yürürlükte olan uygulamada da, şirket ortakları kendi şirketlerinden sigortalı olamamaktadır. Uygulamada sıkça görüldüğü üzere, limited şirket ortakları kendi ortak oldukları şirketlerinden kendilerini de 4/a sigortalısı olarak prim ödemektedirler. Bu bildirim geçerli kabul edilmeyecektir. Anonim şirket yönetim kurulu ve murahhas azalarından öteden beri SSK sigortalısı olup esas görevlerine ilaveten üçüncü bir kişinin yapabileceği görevlerden birini de yapan ve karşılığında ücret alanlarla, sigortalı olarak çalıştığı limited şirkete sonradan ortak olanlar 4/(a) bendi (SSK'lı) kapsamında sigortalı olabileceklerdir. Zira, önce başlayan sigortalılık hali devam ettirilmektedir.
Sigortalının, bu madde hükmüne göre sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması durumunda, ödenen primler birinci fıkraya göre esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul edilecek.
Buna göre sorularınızı cevaplandırırsak:
1. 4/A sigortalılığı kesilinceye kadar SGK durumu 4/A statüsünde devam eder.
2. 30.11.2008 de çıkışı verildiğinden sigortalılığı kesintiye uğramıştır ve o anda 4b kapsamında çalışması gerektiğinden 4a kapsamında devam edemez.
 
Üst