A.Ş. de Farklı Hisse Oranlarının ve Farklı Hisse Tiplerinin Değiştirilme İşlemi

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,487
Konum
istanbul
XYZ A.Ş. firması
Sermayesi her biri 1.000 TL değerinde 500 paya ayrılmış 400 adet A tipi ve 100 adet B tipi hisseye ayrılmıştır
Ortaklara A Tipi hisse senetleri 2 oy hakkı , B Tipi hisse senetleri ise 1 oy hakkı verir
Ahmet bey 150 Adet A Tipi hisse
Zeki bey 120 Adet A Tipi hisse
Hale hanım 90 Adet A Tipi hisse
Samet bey 40 Adet A Tipi hisse
Selçuk bey 1000 Adet B Tipi hisse ye sahiptirler
Şimdi yapılacak düzenlemelerle 5 ortakta aynı hisse tutarı ve aynı oy hakkına sahip olacaklardır
Yani her ortak 100 pay ve aynı tipte hisseye sahip olmalıdır
Bunu yapabilmek için ortaklar hangi işlemleri yapmalılardır
Not: Genelde A tipi ve B tipi hisse çeşidini nasıl düzeltebiliriz
Teşekkürler
 
Genel kurulda B tipi hisselerin yerine A tipi hisse verilmesi ve her bir hissenin 1 oy hakkına sahip olduğu yönünde karar alın. Hisselerin farklılıkları ana sözleşme ile düzenlenmiştir. Genel kurulun bu kararı ana sözleşme değişikliğini içerecek şekilde olmalıdır. Genel kurulun tescilinden sonra yeni hisse senetlerini ortaklara dağıtın ve eskileri toplayın. Sonradında ortaklar kendi aralarında hisse devri yapsınlar. Hisse senetlerinin arkasını ciro etmeleri yeterli olacaktır. En son hisse durumunu ortaklar pay defterine kaydedin. Tescil zorunlu değil ama dilerseniz son hisse durumunu gösterir bir listeyi yönetim kurulu onayı ile birlikte ticaret sicile tescil ettirebilirsiniz.
 
Sn.kbaybora, ortaklar hisse devirlerini genel kuruldan önce yapsalar daha iyi olmaz mı? Önce yapılırsa bütün ortaklar genel kurula aynı orandaki paylarla katılırlar. Bu şekilde yapılırsa genel kurul sonrası yeni bastırılacak hisse senetleri ortaklara dağıtıldığında tekrar ciro işlemi yapılmaz. Tabi ki bu açıklamam ortaklar arasında bir anlaşmazlık olmadığı ve devre rıza gösterdikleri durum içindir. Aksi durumda kimse 150 payının 100 paya düşmesini istemez.
 
Üstat teşekkürler
- Firmada sermaye payları hisse senedi olarak bastırılmamış ancak anasözleşmede "g.kurul karar" maddesinde hisse senedi diye belirtilmiş ancak sermaye maddesinde yukarıda belirttiğim gibi hisse tabiri var
Ortaklar arasında hisse alma verme durumunda sorun yoktur, bu dağılım farklı sebeplerden yapılmış aslında herkes eşit paya ait ve doğrusunun yapılmasını istiyorlar
Bu arada hisse senedine bağlanmamış hisselerin devrinin sağlam doğru olabilmesi için noterden hisse devir sözleşmesi ile yapsak daha doğru olmaz mı?
Saygılar
 
Sayın SerhanSerhan,

Şirket AŞ olduğu için hisse devir işlemleri devir temlik sözleşmesi ile olmaz. (Ltd. için evet ancak prosedür de değişik.) Sözleşmenizin hisselerin oy haklarıyla ilgili bölümünü iptal edin veya her hisse hakkının eşit oy hakkına sahip olduğunu belirten düzenleme yapın. Bunun için olağanüstü genel kurul yapmanız gerekecektir. Aslında bu işlem yeterlidir. Buradaki kararı oybirliği ile almanız şart değil ancak tavsiye ederim.
a) Genel kuruldan sonra Hisse senetleriniz basılı değilse "İlmuhaber" hazırlayın.
b) İlmuhaberlerin arkasına her ortağın hangi ortağa nekadar hisse devrettiğini belli eden ciro notları ekleyip hem devreden hem devralana imzalatın.
c) Hisseleri eşitlediğiniz şekliyle bu ilmühaberleri şirket arşivine alıp yeni ilmühaberleri hazırlayın ve ortaklara birer nüshasını imza karşılığı verin.
d) Devredilen hisseleri Pay Defterine işleyin ve işlemlerinizi tamamlayın.
e) bir sonraki genel kurulunuzda Hazirun Cetveliniz yeni ve eşit paylarla hazırlanacak ve genel kurul kararıyla tescile gidecektir bu nedenle başkaca bir tescil işlemi yapmanıza da gerek olmayacaktır.
 

Benzer konular

Üst