Acenta Bilet Satışı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üyelik
11 Eyl 2008
Mesajlar
37
Bir Acenta mükellefim bir başka taşımacılık acentası üzerinden türkiyede yaşayan bir müşteriyi yurtdışına tatil amacıyla göndermek üzere uçak bileti satışı yapıyor, fatura düzeni ise bizim acenta parayı müşteriden alıyor ve kar tutarınıda ilave ederek müşteriye faturasını kesiyor, karşı acenta ise yani üzerinden uçak bileti satışı yaptığımız acenta ise bize 3065 sayılı kanun 14.maddesi gereğince KDV muaf fatura düzenleyeceğini söylüyor, karşı acentanın yapmış olduğu bu uygulama doğrumudur,
2-Dğruysa bizimde müşteriye KDV'siz fatura düzenlememizmi gerekir
3-Karşı acentanın düzenlediği KDV muaf faturasına istinaden bizim sorumlu sıfatıyla bir beyanımız olacak mı (biz zaten indirimini kullanamadığımız bir fatura karşılığı KDV'li fatura karşı tarafa keserek sorumluluğumuzu yerine getirmişiz.)
4-eğer karşı acentanın düzenlediği KDV muaf fatura doğru ise bizim kayıtlara yansıtma şeklimizde sanırım bir farklılık olmayacaktır,doğrumudur...
 
Ynt: acenta bilet satışı

Yurt dışı uçak biletleri Taşımacılık istisnası kapsamındadır.KDV muaf değil istisnadır. Yani yoktur.
 
Ynt: acenta bilet satışı

Cevabınız için teşekkürler ,

yani sözgelimi bilet fiyatı (karşı acentanın istediği ) 100 TL bende müşteriye 10 TL kar ile 110 TL olarak satış yapmışsam 110 TL'Lik KDV dahil müşteriye faturamı kesiyorum. ( Karşı tarafta bana istisna fatura kesiyor)

yoksa ben sadece 100 TL'lik kdv hesaplanmamış bilet + 10 TL'lik KDV dahil hizmet geliri faturası şeklinde 2 ayrı satırda faturamı keseceğim (Keseceğim faturanın KDV'si sadece 1.53TL olacak, 10'tl'lik KDV Dahil H.Bedelinin KDV Tutarı)
 
Ynt: acenta bilet satışı

mehmet ali gün ' Alıntı:
yoksa ben sadece 100 TL'lik kdv hesaplanmamış bilet + 10 TL'lik KDV dahil hizmet geliri faturası şeklinde 2 ayrı satırda faturamı keseceğim (Keseceğim faturanın KDV'si sadece 1.53TL olacak, 10'tl'lik KDV Dahil H.Bedelinin KDV Tutarı)

2.seçenek doğrudur. Karınız KDVye tabidir. Detaylı bilgiyi 40 nolu tebliğde bulabilirsiniz.
 
Ynt: acenta bilet satışı

Merhaba

Bu arada birşey daha sormak isterim, konaklama veya tatil amacıyla değilde , iş dolayısıyla yurtdışına çıkmak isteyen tüm müşteriler için yani bu karşı acenta tarafından satın aldığımız tüm yurtdışı uçak biletleri için aynı şekilde sadece hizmet karı tutarımız kadar KDV'li fatura tanzim ediyoruz kalan bilet bedeli KDV istisnalı olacak, yoksa sadece konaklama amacıyla,turistik yapılan çıkışlar içinmi bu uygulama geçerli
 
Ynt: acenta bilet satışı

Burda bir sorun var. Siz zaten yetkili AİTA acenta değilseniz yurt dışı uçak bileti kesemezsiniz. Kesilmiş bileti yansıtabilirisniz.
Şimdi uçak bileti uygulamsında artık fiyatlar sabittir. Acentaler belili bir hizmet bedeli tahsil etmektedirler.


Diyelim ki bilet bedeli 700 ytl . ayrıca 25 ytl hizmet bedeli vardır.

Ancak hizmetin aslı kdv den istisna olduğu için hizmet bedeli de istisnadır.

40 nolu tebliğ tamamen başka bir konduur.
 
Ynt: acenta bilet satışı

40 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

Resmi Gazete Sayısı 21246
Resmi Gazete Tarihi 02/06/1992
Kapsam

A _ TÜRKİYE'DE YERLEŞİK SEYAHAT ACENTALARINCA ORGANİZE EDİLEREK YURT DIŞINA DÜZENLENEN TURLARIN KATMA DEĞER VERGİSİ KARŞISINDAKİ DURUMU:
Türkiye'de yerleşik seyahat acentalarınca organize edilerek yurt dışına düzenlenen turlara katılanlara, yurt dışında verilen yeme-içme, konaklama, ulaştırma, rehberlik, gezi, sağlık v.b. hizmetler yurt dışında verildiğinden ve yolcular bu hizmetlerden yurt dışında yararlandığından, bu hizmetler Türkiye'de ayrıca katma değer vergisine tabi tutulmayacaktır. Ancak, tur organizasyonuna katılanlara yurt içinde verilen hizmetlerin katma değer vergisine tabi olacağı açıktır.

Bu nedenle tur faaliyetiyle ilgili olarak yurt dışından satın alınan hizmet bedellerinin Vergi Usul Kanunu çerçevesinde belgelenmesi koşuluyla bu hizmetlere ait masraf ve belgelerde gösterilen tutarlara katma değer vergisi uygulanmayacaktır.

Seyahat acentası tarafından müşterilere kesilecek faturada hizmet karşılığını teşkil eden tüm bedel gösterilecek; ancak, katma değer vergisi yurt dışında verilen hizmet bedelleri düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden hesaplanacaktır.

Diğer taraftan, yurt dışına yapılan yolcu taşımacılığına ait bedelin ayrıca fatura edilmesi veya kesilecek faturada taşımacılık karşılığını teşkil eden bedelin ayrıca gösterilmiş olması halinde bedelin Katma Değer Vergisi Kanununun 14. maddesi uyarınca katma değer vergisinden müstesna olacağı açıktır.

ÖRNEK:

(A) seyahat acentasının Nisan/1992 döneminde düzenlediği tur faaliyetleri nedeniyle elde ettiği bedellerin toplamı 500.000.000 TL.dır. Firmanın bu seyahat sırasında müşterileri için yurt dışından satın aldığı konaklama, yeme-içme, rehberlik v.s. gibi hizmetlere ait giderler Vergi Usul Kanununa uygun belgelerle tevsik edilmiştir. Bu tür giderler toplamı 150.000.000 TL., taşımacılığa ait bilet bedelleri toplamı ise 200.000.000 TL.dır. Seyahat acentasının vergiye tabi matrahı

150.000.000 + 200.000.000 = 350.000.000 TL. katma değer vergisine tabi olmayan bedel.

500.000.000 - 350.000.000 = 150.000.000 TL. katma değer vergisi matrahı olacak, vergi bu bedel üzerinden hesaplanacaktır.


Ancak, bu şekilde işlem yapılabilmesi için firmanın müşterilerine keseceği faturalarda; yurt dışında yapılan masraf tutarını ve taşımacılık bedelini ayrı ayrı göstermesi, kalan bedel üzerinden vergi hesaplaması gerekmektedir.

B _ TÜRKİYE İLE AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ ARASINDA VERGİ MUAFİYETLERİ ANLAŞMASI GEREĞİNCE, ORTAK SAVUNMA AMACIYLA AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ TARAFINDAN VEYA ONUN NAMINA YAPILACAK MAL VE HİZMET ALIMLARINDA İSTİSNA UYGULAMASI:

30/6/1954 tarihli ve 6426 sayılı "Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri Arasında Vergi Muafiyetleri Anlaşması" nın 8 inci maddesi ile ekinin 16 ncı maddesinde; Türkiye Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri Hükümetlerinin, Anlaşmada belirtilen ve Anlaşmanın amacına uygun düşen Türk vergi, resim ve harçları ile daha sonra ihdas edilecek benzer mahiyetteki vergi, resim ve harçların, ortak savunma harcamalarına yansıtılmaması için münasip bir muafiyet sağlanması hususunda usul belirlemeleri öngörülmüş, bu hükümlere dayanılarak 21/5/1992 tarih ve 21234 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 92/2958 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile anlaşma kapsamına katma değer vergisi de dahil edilmiştir.

Buna göre, Katma Değer Vergisi Kanununun 19. maddesi hükmü ile 10 ve 20 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğlerinde yapılan açıklamalar çerçevesinde, ortak savunma amacıyla Amerika Birleşik Devletlerine veya onun namına hareket eden yetkili makamlara satıcılar veya müteahhitler tarafından yapılan teslim ve hizmet ifalarında, sözü edilen anlaşma kapsamındaki ihtiyaçlarda kullanılacağı yetkili makamlar tarafından yazılı olarak belirtilen mal ve hizmetler için düzenlenecek fatura ve benzeri vesikalarda katma değer vergisi gösterilmeyecektir.

Bu uygulama, kamu kurum ve kuruluşları ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile belediyeler bakımından 1/6/1989 tarihinden; diğer kurum ve kuruluşlar bakımından ise bahis konusu Bakanlar Kurulu Kararının 2 nci maddesi hükmü uyarınca 1/6/1992 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.

Öte yandan, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri Arasında Vergi Muafiyetleri Anlaşması'nın 2 nci maddesinde, Amerika Birleşik Devtetleri tarafından veya onun namına yapılan ortak masraflara vergi sirayet ettirilmemesi öngörüldüğünden; Katma Değer Vergisi Kanununun 15/1-b ve 32. maddeleri gereğince bu kapsamda yapılan teslim ve hizmetlere ilişkin olarak satıcılar veya müteahhitler tarafından yüklenilen vergiler, vergiye tabi faaliyetler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilecek, indirimin mümkün olmaması halinde ise konu ile ilgili olarak daha önce yayımlanan genel tebliğlerde yer alan esaslar çerçevesinde mükelleflere iade edilecektir.

Tebliğ olunur.
 
Ynt: acenta bilet satışı

sn. account manager


Tebliği bende biliyorum. Siz bir zahmet kopyaladığınız tebliği bir okuyun.


Burda kısmi hizmet itraci istisnası değil. taşımacılık istisnasından söz ediliyor.
 
Ynt: acenta bilet satışı

Diğer taraftan, yurt dışına yapılan yolcu taşımacılığına ait bedelin ayrıca fatura edilmesi veya kesilecek faturada taşımacılık karşılığını teşkil eden bedelin ayrıca gösterilmiş olması halinde bedelin Katma Değer Vergisi Kanununun 14. maddesi uyarınca katma değer vergisinden müstesna olacağı açıktır

Ha hizmet ha taşımacılık ikisi de aynı şey. KDVden muaf.

Burda bu acentanın bilet kesen acentadan alacağı faturanın tamamı muaftır. Ancak üzerine koyduğu kar ise KDV'ye tabidir. Karşılığında muafiyet teşkil edecek bir belge var mı ? yok. O zaman KDVye tabidir. Zaten bu yurtiçinde kazanılan komisyondur bi nevi.
 
Ynt: acenta bilet satışı

nguroy ' Alıntı:
Burda bir sorun var. Siz zaten yetkili AİTA acenta değilseniz yurt dışı uçak bileti kesemezsiniz. Kesilmiş bileti yansıtabilirisniz.
Şimdi uçak bileti uygulamsında artık fiyatlar sabittir. Acentaler belili bir hizmet bedeli tahsil etmektedirler.


Diyelim ki bilet bedeli 700 ytl . ayrıca 25 ytl hizmet bedeli vardır.

Ancak hizmetin aslı kdv den istisna olduğu için hizmet bedeli de istisnadır.

40 nolu tebliğ tamamen başka bir konduur.

Mükellefim bir seyahat acentası yurtiçi otobüs ,tren,uçak biletleri satıyor aynı zamanda yurtiçi konaklama hizmeti sağlıyor, bu arada yurtdışına tatil veya diğer amaçlarla sadece uçak bileti temin etmek amacıyla gelen müşterileride geri çevirmeyerek Uçak firmalarıyla anlaşması olan bir başka turizm firması üzerinden uçak bileti temin ediyor,temin ettiği uçak biletinide kar mtutarını üzerine koyarak müşteriye söylüyor müşteri kabul ederse faturasını kesiyor,Turizm acentası olduğumuz için Tursab üyesiyiz, durumumuz budur, tekrara etmek gerekirse tüm yurtdışı uçak biletleri satışımız için yurtdışı uçak bileti (KDV'siz) + Bilet satış Komisyonu (KDV'li) şeklinde faturamı tanzim edeceğiz yoksa
uçak bileti tutarıda komisyon bedeli tutarımızda her ikisi de KDV'siz mi olacak
 
Ynt: acenta bilet satışı

Mehmet Ali Bey yukarıda yazdım cevabını. Dilerseniz Türsab'ı arayın Yemin Mali Müşaviri İsmal KÖKBULUT Bey'in telefonunu alın, sorun. Aynı cevabı alacaksınız...
 
Ynt: acenta bilet satışı

Konuyu ikiye ayıralım. Eğer uçak biletinin üstüne kar koyarsanız bu artık taşımacılık istisnası içinde kalmaz. O zaman karınız KDV ye tabi olur. Bir yurt içi hizmet aracılığı haline dönüşür. Buna artık yurt dışı uçak bileti diyemezsiniz.
İkinci seçenekde ise olduğu gibi yansıtma söz konusu olursa kdv yoktur.
 
Ynt: acenta bilet satışı

Sn Accoun ve Sn.Guroy

Teşekkür ederim cevaplarınız için yani yapmamız gereken IATT üyesi olmadığımız ve sadece aracı olduğumuzdan dolayı bir başka acenta üzerinden almış olduğumuz Yurtdışı uçak bileti için müşteriye Kar tutarlı satış yaptıysak Yurtdışı uçak bileti tutarı (KDV'siz Karşı Firmanın bize kestiği tutar kadar) üzzerine koymuş olduğumuz Kar tutarıda Komisyon Bedeli olarak % 18 KDV oranına tabi şekliyle faturamızı tanzim edeceğiz.
 
Ynt: acenta bilet satışı

Evet aynen öyle. Zaten IATA bir sistem. Bu sisteme dahil olmak uzun süreç ister.
Size gelen iata acenta yurt dışı uçak bileti faturaları altında zaten kdv istisnası yazılmaktadır.
siz bunun üzerine bir aracılık , komisyon ücreti koyarsanız kdv olur.
 
Ynt: acenta bilet satışı

Bu arada
KDV beyannamesini verirken KDV'siz olan tutarda komisyonda satış faturasında gelir olarak gösterildiği için 600'lü hesaplarda yanlız bu tutarın bilet fiyatı kadar olan kısmı KDV'siz olacağından KDV beyanı verirken satışlar ile KDV tutarı arasında tutarsızlık olacak budurumda beyannamede bunu nasıl göstereceğiz
 
Ynt: acenta bilet satışı

nguroy ' Alıntı:
Konuyu ikiye ayıralım. Eğer uçak biletinin üstüne kar koyarsanız bu artık taşımacılık istisnası içinde kalmaz. O zaman karınız KDV ye tabi olur. Bir yurt içi hizmet aracılığı haline dönüşür. Buna artık yurt dışı uçak bileti diyemezsiniz.
İkinci seçenekde ise olduğu gibi yansıtma söz konusu olursa kdv yoktur.

Sn.Güroy ben de baştan beri bunu söylüyorum zaten. 40 nolu tebliğ de bunu anlatıyor. Ben okudum bir zahmet siz de okun lütfen...
 
Ynt: acenta bilet satışı

mehmet ali gün ' Alıntı:
Bu arada
KDV beyannamesini verirken KDV'siz olan tutarda komisyonda satış faturasında gelir olarak gösterildiği için 600'lü hesaplarda yanlız bu tutarın bilet fiyatı kadar olan kısmı KDV'siz olacağından KDV beyanı verirken satışlar ile KDV tutarı arasında tutarsızlık olacak budurumda beyannamede bunu nasıl göstereceğiz

Muaf olan tutarı tam istisna kapsamına giren işlemler bölümüne yazıp kodunu Uluslararası taşımacılık olarak seçeceksiniz...
 
Ynt: Acenta Bilet Satışı

tekdüzen hesap planına yapılan kayıttas muaf olan tutarda 600'lü gelir kalemi arasına giriyor(Esas iştigal konusu ile ilişkili olduğu için) bu durumda tamam tam istisna kapsamında bu rakamı beyan ettik, bu tutar kadarda 10 nolu satırda indirim yaptık 10 nolu satırda bildirdiğimiz %18 Kdv oranlı gelir tutarımızla defterde gösterdiğimiz gelir tutarı arasında fark çıktı , bunuda yani bu farkıda 44 nolu satırda kümülatif toplamamı dahil edip çözeceğiz
 
Ynt: Acenta Bilet Satışı

mehmet ali gün ' Alıntı:
tekdüzen hesap planına yapılan kayıttas muaf olan tutarda 600'lü gelir kalemi arasına giriyor(Esas iştigal konusu ile ilişkili olduğu için) bu durumda tamam tam istisna kapsamında bu rakamı beyan ettik, bu tutar kadarda 10 nolu satırda indirim yaptık 10 nolu satırda bildirdiğimiz %18 Kdv oranlı gelir tutarımızla defterde gösterdiğimiz gelir tutarı arasında fark çıktı , bunuda yani bu farkıda 44 nolu satırda kümülatif toplamamı dahil edip çözeceğiz

Bu arada Tam istisna kapsamına giren işlemlerde yüklenilen kdv tutarı kısmı var burayı boşmu geçeceğiz yani sadece hizmet bedeli kısmına muaf tutarı yazıp yülenilen kdv boşmu geçilecek
 
Ynt: Acenta Bilet Satışı

Tam istisna kapsamına giren işlemler ile ilgili KDV beyannamesinde gerekli sütun doldurulduktan sonra ekleride doldurmamız gerekiyor, burda sormak istediğim ekler kısmında
İade hakkı doğuran işlemler ille ilgili yüklenilen KDV ve İndirilecek KDV eklerine her ikisindede alış faturasıyla ilgili bilgiler isteniyor yani her ikisinede aynı bilgileri yazıyoruz bu işlem doğrumudur,
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst