Acıklı Tablo!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan nguroy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

nguroy

Tanınmış Üye
2010 yılında ülkemizde ödenen toplam vergi 210,5 milyar tl:
beyanname ile ödenen vergi 3,5 milyar TL

Oranlarsak % 1,68

Bu tablonun açıklama yapmaya yorum yapmaya ihtiyacı var mı sizce?

Ynt: Acıklı Tablo

Biraz önce haberlerde dinledim. 2010 yılı vergi inceleme rapor sonuçları açıklandı. Her 100 liralık gelirin 18 lirası bildirilmiş, 82 lirası kayıp...

Maalesef her zaman olduğu gibi,olan sokaktaki vatandaşa oluyor..Vatandaşın geliri küçüldükçe küçülsün, şirketlerin cepleri büyüdükçe büyüsün..En yakın tanıkları bizler değilmiyiz..

Ücretli çalışan olarak yıllık ödediğim gelir vergisini köşe başındaki market ödemiyor. Beni en çok üzen nokta budur.

Sayın Kocacı bundan bir kaç yıl öncede ATO nun açıklamasına göre rakamları hatırlamıyorum şuan bir çok şirket sahibi yanında çalıştırdığı asgari ücretlinin bordrosuyla ödediği gv den az vergi ödemişti.

smmmstajeri ' Alıntı:
Sayın Kocacı bundan bir kaç yıl öncede ATO nun açıklamasına göre rakamları hatırlamıyorum şuan bir çok şirket sahibi yanında çalıştırdığı asgari ücretlinin bordrosuyla ödediği gv den az vergi ödemişti.
Ne kadar kötü bir durum. Ama bize iş yükü çıksada bunların önüne zamanla geçilecek.

maalesef öyle.esasında bu suç yine bizlerin diye düşünüyorum.bir seminerde konuşmacının biri şöyle demişti siyasilerden doğru kişilerimi seçiyoruz yoksa kendi menfaatlerimize hizmet edecek kişilerimi seçiyoruz.işin özü bu sanırım

Ynt: Acıklı Tablo!

Bu tablonun daha olumlu hale çevrilebilmesi mesleki değil politik bir yaklaşımdır.
İşin daha acı olan tarafı da her sene daha kötü hale gelmesidir.
Yani 2009/2008 den 2010/2009 dan daha kötü. :-X

Soner KOCACI ' Alıntı:
Ücretli çalışan olarak yıllık ödediğim gelir vergisini köşe başındaki market ödemiyor. Beni en çok üzen nokta budur.

sn.kocacı,

sıkıntı insanlarda,bizde yani sizin de marketiniz olsa inanın durum değişmez.
sistem bozuk,esnaf kaçırıyor,işveren kaçırıyor,muhasebeci defter sahibinin adamı olmuş (lütfen alınmayın geneli söylüyorum),sokakdaki vatandaş durumundan memnun, ...

neresinden tutsak bilmiyorum..

aşkınbulduk ' Alıntı:
Soner KOCACI ' Alıntı:

sn.kocacı,

sıkıntı insanlarda,bizde yani sizin de marketiniz olsa inanın durum değişmez.
sistem bozuk,esnaf kaçırıyor,işveren kaçırıyor,muhasebeci defter sahibinin adamı olmuş (lütfen alınmayın geneli söylüyorum),sokakdaki vatandaş durumundan memnun, ...

neresinden tutsak bilmiyorum..
herhalde bağımsız SMMM lerden bahsetmiyorsunuz onlar kimsenin adamı değildir. müşteri hangi evrakı verirse ona göre beyannamesini yapar vergiyi hesaplar gerçi bağımlı çalışanlarıda tenzih ediyorum bu ifade hoş olmadı yanlış imaj yanlış yorum 1960 lardan kalma katiplerle karıştırmayınız

aşkınbulduk ' Alıntı:
sn.dinlesor..

inşallah sizin dediğiniz gibi olur birgün...

Olacak bir şey yok ben bu mesleği bağımsız olarak bürosunda yapan SMMM lerin kimsenin adamı olacağını kabul edemem. Ne yani üç kurş para verecek beni satın alacak öyle mi bu iş o kadar kolay mı yıllardan beridir istediğim formatta çalışmayan bana talimat vermeye kalkan onlarca müşteriyle yollarımı ayırdım. Bu biraz da prensip ve karakter meselesi. belki bu şekilde titizlenmeyenler olabilir hatta bağımlı çalışanların bazıları iş kaybı endişesiyle birilerinin adamı olabilirler ki onlara da birşey diyemem haliyle kendi açılarından haklı olabilirler belki bende onların yerinde olsam öyle olurdum bilemiyorum.

Demek istediğim " muhasebeciler birilerinin adamı olmuş " derken genelleme yapamazsınız. Siz nasıl çalışıyorsunuz bilemem belki iş ortamınız o şekildedir sadece o şekilde çalışanları gözlemleyebiliyorsunuz. Bağımsız büro sahibi olsaydınız odaların seminer veya diğer toplantılarına katılsaydınız yani başka bir havayı teneffüs etmiş olsaydınız umarım o şekilde yazmazdınız. Değim gibi bu mesleğin çalışma, eğitim koşulları mesleki etik kuralları belki daha tam olarak oturmadı ama 1989 dan sonra çok şey değişti daha da değişecek öyle acele ile piyasadaki eskiden kalma yanlış imajların etkisinde kalmayın lütfen.

Peki o zaman bu işte bir yanlışlık yokmu?
Madem smmmler mükellefin istediğini yapmıyor. Bu eksik vergileri kim beyan ediyor?
Esnaf muhasebeciden ayrı beyanname mi düzenleyip veriyor.
Ya da kobi patronları eksik beyan ettikleri vergilerin beyanlarını yurt dışında mı yaptırıyorlar?
Ne evrak gelirse onu yazar diyorsunuz. Muhasebeci mükellefin iş hacmini ve cirosunu , kar marjını ödemesi gereken vergi rakamını yaklaşık bilmiyormu?
Peki neden o zaman eksik gelir beyanlarını kendi eliyle hazırlıyor?

1989 dan sonra değişti deniyor . Evet doğrudur. değişim vardır
Ancak ters yönde değişim vardır. İşte yukardaki tablo bunun en açık örneğidir.
Bizler hesap adamıyız rakamlara inanırız boş sözlerden ziyade.
Tablo yukarda isteyen açar inceler. Kaynaklar resmi Yıllar itibarıyla gelirden alınan vergilerle harcamadan alınan vergilerin nasıl bir trend gösterdiğine bakar.

sayın nguroy

Benim cevap verdiğim üye konuyu başka tarafa çektiği ve ona cevap vermek zorunda kaldığım için sizin açtığınız bu konunun özünün güme gitmesine gönlüm elbetteki razı değil asıl buna cevap vermek istemiştim ama yoğunluktan birkaç gün gecikti.

Ondan önce bir konuyu da belirtmeden geçemeyeceğim.
Bu forumun medaretörü olarak öncelikle o üyeye sizin müdahele etmenizi beklerdim. Çünkü bu sitenin bağımsızlığına ve saygınlığına gölge düşürecek mahiyette ve gerek bu kesimi gerekse de muhasebeci patronun adamı olmuş derken önemli bir meslek grubunu incitmektedir. Bu duruma müdahele etmemenizin sebebi belki de siz SMMM olarak bağımlı çalışmaktasınız da bir nevi savunma iç güdüsü mü yoksa siyaseten aynı paralelde görüş taşıdığınız için bir nevi zımmen de olsa destek vermenizden mi ileri gelmektedir.
Eğer siyaseten bu sitede sadece belli görüştekiler üye olup cevap yazacaklar ise ki bu sitenin yönetici ve medaretörlerinin böyle bir hakkı elbetteki olabilir bu durumda bunu beyan ederseniz bizde bu hususu göz önüne alıp ona göre soru sorup sormama veya cevap yazıp yazmama şeklindeki hakkımızı kullanalım.

Acıklı tabloya gelince;

Tablonun bu olduğu ve durumun da çok açık olduğu ortadadır . Gelişmiş ülkelerin tablolarının ve ideal vergiciliğin bu olmadığı üniversitede vergi hukuku derslerinin daha ilk bölümlerinde öğretilmişti. Bir ülkenin vergilerinin çok yüksek bir oranının tüketimden alınması ( ki bunun da önemli bir kısmı gönüllü değilde akaryakıt, tekel maddeleri, otomotiv sektörü gibi kaynağından kolayca alınabilen ötv, kdv gibi vergilerden oluşması daha da acıdır ) esasen kimsenin gelirini doğru beyan etmediğini gösterdiği gibi kamunun vergi toplamada çok başarısız olduğunu gösterir.
Beyana tabi yani gelir üzerinden vergilerin de yine çok önemli bir kısmını kurumsal büyük işletmelerin ödediği, küçük esnaf, tüccar gibi kesimlerin doğru dürüst vergi ödemediği elbette bir vakıadır. Bunun belli başlı sebepleri bana göre;

1- Belge düzeni eskiye oranla geriye gitmiştir. Vergi iadesinin kaldırılması iyi olmamıştır. Siyasi popilizm nedeniyle belli kesimlerin üzerine gidilmemektedir. ör. değeri 700 000 - 1 000 000 tl arasında eğişen ticari araçların yıllık basit usulle 1000 -2000 tl gibi vergiler vermesi hep eleştrilmiştir ama ne zaman siyasiler bu tür kesimlerin üzerine gidelim dediyse " kontak kapatırız, yürürüz oy vermeyiz" gibi çıkışlara biraz da oy kaygusuyla tüm siyasiler ( dikkat sadece bugünkü siyasiler değil ) ses çıkarmamışlardır. Bana göre burada ayrıca siyaseten de yanlış hesap yapmışlardır. Bir kesimi belki memnun ederek oy almışlardır ama önemli bir kesimden de adaletsizlik yarattıkları için oy alamamışlardır.

2- Vergi mevzuatının karmaşık ve sık değişmesi, günün koşullarına uyamaması, vergi oranlarının yüksek ve adaletsiz olması, bilhassa mükellef olmayı caydırıcı hale getirmektedir. Elbette çok yanlış olmakla birlikte bir nevi mükellef kendi adaletini kendisi sağlamak yoluna gitmektedir.

3- Gerek vergi mükelleflerinde gerekse de tüm vatandaşlarda vergi bilinci ve kültürü eksiktir. Vergiyi ödeyip de mutlu olmanın hazzı herkese öğretilmelidir.

4- Belli meslek veya iş grupları düzenli olarak belge düzenleyip vergi öderken bazı meslekler veya iş gruplarında kayıt dışılık oldukça yüksektir. Ör. gayrimenkul sektörü, yedek parça, mobilya, gıda v.s. gibi sektörlerde belge düzeni zayıftır.

5- İş hayatına girecek yani mükellef olacak kişiler bilinçli hesap yapmadan işe başlamakta daha sonra kısa sürede hüsrana uğramaktadırlar. Ör. falan sokakta lokanta açsam günde 100 müşteri gelse şu kadar para kazanırım gibi soyut hesaplarla işe başlanmakta kirası, personel gideri, VERGİSİ , sgk primi şu kadar olur gibi hesaplara hiç girilmemekte daha sonra da karşılarına çıkınca hesapları şaşmakta kısa sürede iflas veya hüsranla kapanmaktadırlar.

6- Ülkemizde kurumsallaşma veya birlikte çalışma kültürü olmayıp herkes kendi işinin patronu olmayı yeğlemekte bu da kaynak israfına, kamunun denetim yapamamasına yol açmakta bu tür küçük işletmelerin kayıt içine alınması zorlaşmaktadır.

Bu sayılan maddeler elbetteki çoğaltılabilir, ayrıca bu dünyanın içindeki bir kişi olarak yukarıda kısmen sayabildiğim sorunları veya hukuksuzlukları sakın savunduğum anlaşılmasın zira bizim varlığımızın, hayatımızın ve geçimimizin de bu tür müşterilerin varlığı ile devam edeceği malumdur. Ben sadece gözlemlerimi yansıtmaya çalıştım.

İşte bu ve bunun gibi nedenlerden dolayıdır ki az vergi ödemede bizim meslektaşların fazla bir dahli olamaz olmamalıdır. Vergiyi esasen siz, biz, onlar, mükellef belgeyi istemeyince kaçırmış olmuyormuyuz. Bu beyannameleri elbetteki bizler vermekteyiz. Ama alış satış ve gider belgeleri stok listesi ve diğer evrakları size düzenlenmiş olarak gelen bir işletmenin vergisine siz nasıl müdahele edebilirsiniz ki ben böyle bir yöntem bilmiyorum siz biliyorsanız o başka.

Tabi bu mesleği yapan kişiler olarak birtakım mesleki etik kurallara uymamız, ülkesi ve milletini düşünen ideal bir vatandaş bilincinde olmamız gerektiğini, kendi adıma müşterilerimi bu yönde azami eğitmeye çalıştığımı ve böyle bir görevimiz de olduğunu elbette biliyorum. Yoksa siz ne belge gönderirseniz gönderin biz bunları eleştirmeden beyannameyi yaparız ve yaptığımız bu anormal mali tablolardan da zevk alırız hç sıkıntı çekmeyiz demek istemiyorum. Elbetteki yok böyle birşey.

Yani bahsettiğiniz bu acıklı tabloya sadece beyanname düzenlemekle ulaşılmış olmuyor gördüğünüz gibi onun çok öncesi var. Kişi bankaya yatırılan kira tutarı ile geldi ise siz de ona göre beyanname yaptıysanız farklı kira alıp almadığını nasıl bileceksiniz veya nasıl denetleyeceksiniz ki o kira tutarı size mantıksız gelse dahi.

Sayın nguroy gördüğünüz gibi bu konuda bir dokunup bin ah işitebilirsiniz üyelerin ve sizin daha fazla başınızı ağrıtmamak adına şimdilik bu kadar inşallah birgün tanışır da karşılaşırsak bu konularda daha çok söyleyeceğimin olduğunu bilmeniz dileği ile selam ve saygılar sunarım.

nguroy ' Alıntı:
Bu tablonun daha olumlu hale çevrilebilmesi mesleki değil politik bir yaklaşımdır.
İşin daha acı olan tarafı da her sene daha kötü hale gelmesidir.
Yani 2009/2008 den 2010/2009 dan daha kötü. :-X

Ayrıca bu cevabınızla konunun mesleki değil politik olduğunu söylemekle aslında bana göre de doğruyu yazmışsınız ama o üyeyi savunmak adına sanki çelişkiye düşmüşsünüz!! öyle değil mi?

Elimden geldiği ölçüde forumda politik görüşlerin önlenmesine çalışıyorum. Bu tamamen her siyasi partiye aynı uzaklıkta kalmaya çalışmakla olabilri. Ancak elimizde kuyumcu terazisi yok ki.
Bazen benim politik bulmadığım bir konuyu başkaları kendine göre politik olarak yorumluyabiliyor.
Elbette buna itiraz etmek de herkesin hakkıdır.
Muhasebeciler patronların isteği dışında hareket edemezler. Bu günümüzün malesef acı bir gerçeğidir.
Bugünkü ekonomik koşullarda yaşama mücadelesi veren bir büro sahibi , müşterlerini elde etutmak için elbette mükelleflerin isteklerine kayıtsız kalamıyacaktır.
Tekrar bakayım. Ben hiç bir üyeyi savunmak çabası içinde de değilim. Sadece okuduğum bir haber üzerine kafama takılanları meslektaşlarla paylaşmak istedim.
Ayrıca vergi tablosu konusunda yazdıklarınız tamamen doğrudur. Fazlası yok eksiği vardır. Bende aynen katılıyorum.

nguroy ' Alıntı:
Elimden geldiği ölçüde forumda politik görüşlerin önlenmesine çalışıyorum. Bu tamamen her siyasi partiye aynı uzaklıkta kalmaya çalışmakla olabilri. Ancak elimizde kuyumcu terazisi yok ki.
Bazen benim politik bulmadığım bir konuyu başkaları kendine göre politik olarak yorumluyabiliyor.
Elbette buna itiraz etmek de herkesin hakkıdır.
Muhasebeciler patronların isteği dışında hareket edemezler. Bu günümüzün malesef acı bir gerçeğidir.
Bugünkü ekonomik koşullarda yaşama mücadelesi veren bir büro sahibi , müşterlerini elde etutmak için elbette mükelleflerin isteklerine kayıtsız kalamıyacaktır.
Tekrar bakayım. Ben hiç bir üyeyi savunmak çabası içinde de değilim. Sadece okuduğum bir haber üzerine kafama takılanları meslektaşlarla paylaşmak istedim.
Ayrıca vergi tablosu konusunda yazdıklarınız tamamen doğrudur. Fazlası yok eksiği vardır. Bende aynen katılıyorum.
Sayın nguroy

Konuya alakanız ve düzeltmeleriniz için teşekkür ederim.

Muhasebecilerin patronların isteği dışında hareket edemezler şeklindeki cümlenize ( burada bir patron olduğuna göre onun isteğinden çıkmayan ona bağlı olarak 4857 ye göre çalışan firma bünyesindeki ruhsatlı veya ruhsatsız muhasebecileri kast ettiğinizi varsayarak onlarında önemli bir kısmının bu tür patronlara yeri geldikçe karşı çıktığını bildiğim için ) tamamen katılamıyorum. Bağımsız çalışanların ise karşındaki firma sahibi ile ilişkisi bir işçi işveren ilişkisi değil serbest ticaret kurallarıyla işleyen bir s.meslek faaliyeti işinin karşılıklı anlaşmayla yapılması işidir. Ör. bir avukatın müvekkili ile olan, bir inşaat mühendisinin inşaat sahibi olan ilişkisinden farklı değildir.
Doğru bugünkü olumsuz ekonomik şartlarda işini kaybetmek istemeyen bazı meslektaşlarımız mesleğinin ne işe yaradığını bilmeden iş sahibinin ör. emlak vergisi beyannamesi gibi özel işlerini yapabilirler bu da bir yere kadar tolere edilebilir ancak çok önemli bir kısmı iş kaybını da göze alarak iş sahiplerinin olumsuz isteklerine karşı çıkmaktadırlar bunu yakından biliyorum. Bende bugünkü ekonomik olumsuzluklardan etkilenerek müşteri kaybım olmuştur ve yıllardan beridir her yıl sayı azalmaktadır. Ancak dediğim gibi bu kayıp tamamen ekonomik kriz veya ücret anlaşmazlığından olmuştur inanın müşterilerimin kasdettiğiniz yönde önemli talepleri olmadığı gibi az sayıda olmuşsa da münasip şekilde açıklama yaparak kendilerini de de kırmadan hukuki ve mesleki kuralların neler olduğunu açıklamayı başarabildiğime inanıyorum. Tabi her meslekte olduğu gibi bu mesleğin içinde çürük elmalar olduğu gibi iş kaygısıyla bahsettiğiniz şekilde çalışanlar olabilir.
1989 dan sonra değişen çok var derken kastetiğim de biraz bunlardır.

Selam sevgi ve saygılar sunarım.

sn.dinlesor bu yazımdan en önemsiz olanı yani siyaseti çıkardınız ya daha ne diyeyim.
siz ve sizin gibi dostlarımız böyle yapmaya devam etsinler...hep yanlış gidenleri örtsünler..

inanın bu çirkinlikleri görünce ben nasıl bu mesleği seçmişim diyorum.siz bunları eminmki benden daha iyi biliyorsunuz..

neyse bukadar üye var formda kimse ses çıkarmazken sn.güroy ve ben neden konuşuruz ki sanki..

sözlerimi geri alıyorum ...özür diliyorum...

aşkınbulduk ' Alıntı:
sn.dinlesor bu yazımdan en önemsiz olanı yani siyaseti çıkardınız ya daha ne diyeyim.
siz ve sizin gibi dostlarımız böyle yapmaya devam etsinler...hep yanlış gidenleri örtsünler..

inanın bu çirkinlikleri görünce ben nasıl bu mesleği seçmişim diyorum.siz bunları eminmki benden daha iyi biliyorsunuz..

neyse bukadar üye var formda kimse ses çıkarmazken sn.güroy ve ben neden konuşuruz ki sanki..

sözlerimi geri alıyorum ...özür diliyorum...

ülkedeki vergi adaletsizliği gibi çok önemli bir konuyu görüşmek bence de çok önemliydi. Maalesf bazen böyle oluyor konu içinde geçen bir iki farklı tali konu ana konunun önüne geçebiliyor Konuyu uzatmamak adına tekrar etmek istemiyorum ama yazınıza lütfen tekrar bakınız orada bana görede gerçek olmayan incitici ifadeler vardı ama görüyorum ki mesele kapandı.
iyi akşamlar