Apartman Yönetciliğinde Hangi Defterler Tutulması Gerekiyor?

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Apartman yönetimlerinin hangi defterleri tutması gerekiyor? Daha önceden hiç yaptırdığım bir şey değildi, bilgisi olan var mı?
 
Sayın Zindan,

Gelir - Gider defteri ( bir işletme defteri yeterlidir ) kat malikleri kurulu defteri veya karar defteri. Ancak giderlerin paylaştırılması konusu özellikle dikkat edilmesi gereken konudurç
 
Sayın Zindan,Gelir - Gider defteri ( bir işletme defteri yeterlidir ) kat malikleri kurulu defteri veya karar defteri. Ancak giderlerin paylaştırılması konusu özellikle dikkat edilmesi gereken konudurç
Bu defterleri noterden onaylayabilmek için de bir vergi numarası almak gerekiyor apartman yönetimi için. Beyanname verilmiyor ayrıca demi!_???
 
vergi dairesinden vergi numarası alınacak,
defter onayı zorunlu değil diye biliyorum
çalışan olursa onuda bekçi, bahçıvan gibi işler yapacağından dolayı vergiden muaf olacak ve muhtasar beyannamesi zorunluluğu yok tu. ama muhtasar ve ebildirge birleşeceği için durum ne olur bilmiyorum.
 
Bu defterleri noterden onaylayabilmek için de bir vergi numarası almak gerekiyor apartman yönetimi için. Beyanname verilmiyor ayrıca demi!_???


Onaylatmanızda yarar var, aslında vergi numarasına gerek yok ama noterlerdeki uygulama zorunlu kılıyor, potansiyel numara yeterli, onayda asıl amaç uygunsuzlukların geriye dönük düzeltmesini (yeni bir boş defterle) ortadan kaldırmak, özellikle icrai durumlarda çok gerekli. Çalışan varsa genel olarak SGK gerekli.
 
Arkadaşlar bu soruya ilişkin kendi durumuma ait bir soru sorabilir miyim?

Henüz iskan alınmamış bir binada daire sahibiyim.(Elektrik- su ve aidat) binaya ortak geldiği için Yaklaşık 1,5 yıldır bu faturaların takip edilmesi tahsilatı ve ödemesiyle ben ilgileniyorum.Herkesin sayacı ayrı ama fatura binaya ait tek bir sayaca göre okunuyor bende herkesin sayacına göre hesap edip ödemeleri yapıyorum.Ayrıca haftada 2 defa olmak üzere toplam ayda 8 gün gelen bir temizlikçi ablamız var.Ona da ödemeyi toplanan paralardan ben yapıyorum.Yine aylık asansör bakımı yaptırıyoruz ve o ödemeleride ben takip ediyorum.
yani aslında yönetici değilim (resmi bir yönetici seçimi yok,olmadı da) ama birilerinin bunları takip etmesi gerektiğinden, sorumlu apt.sakini görevimiz gereği bu görevi üstlendik.
Şimdi,
Apartmanımızın iskanı yok,yani faturalar halen ortak geliyor.Apartmanın ne karar defteri var,ne de gelir giderin yazıldığı bir işletme defteri var. Ben her ay excel tabloları hazırlayıp ay ay takip ediyorum.Temizliğe gelen kadın sigortalı falan değil.Oturanların çoğu kiracı,bu konuları anlatmaya kalksam ortalık karışır.
Şimdi bu bahsettiğim şeylerin olmaması apartmana ne gibi sıkıntılar doğurur.Bu görevi de yakın zamanda artık bırakmak istiyorum,çünkü çok yoruldum.
Bu eksiklikler için bundan sonra ne gibi bir önlem alınmasını tavsiye edersiniz.vergi numarası mı alayım,defter mi tasdik ettireyim,temizlikçiyi sigortalı mı yaptırayım.Bu arada toplantı duyurusu yapıyorum katılan 6-7 daire. Toplam 25 dairelik bir bina da 6-7 daireyi zor getirtiyoruz.
Bana ne önerirsiniz.Bırakıp kaçayım mı? :)
 
Sevgili Tahsin,

Ben sana bir Kat Mülkiyeti Yasası hediye edeyim iyisimi. İlk tavsiyem apartmanın yönetim planını bir edin, inşaatı yapanlar bunu mutlaka hazırlamıştır.
 
Abi yönetim planı desem adamlar yüzüme mal mal bakar.Toprak sahipleriyle müteahhit arasında ticari bir ilişki var.Kimse sesini çıkaramıyor,iskan için bastıramıyor,sıkıntımızda burda zaten.Hadi dava açalım diyorum,herkes bir tarafa kaçışıyor.Bende gittiği yere kadar gitsin diyorum.Yani şöyle kısa bir soru sorayım size; bu görevleri benim takip ediyor olmam,bana yöneticilik vasfı yükler mi?Yöneticilik gibi bir sorumluluk almış oluyor muyum?
 
Son düzenleme:
Tahsin,

Sizin binanın durumu gibi fiil esastır, Tapuda şu an yönetim planı mutlaka vardır olmasa olmaz, ellerinde matbu halde vardır onu şart yerine gelsin diye verirler, orada yazılı olanlar öncelikle giderlerin paylaştırılması açısından esastır, aksi takdirde bir genel kurul yapıp bu genel kurulda paylaşım kriterlerini koymanız lazım. Senin bu görevi yapıyor olman fiilen yöneticisin demektir, ancak o zaman birde denetçi gerekir. Genel kurul yapıp içerdekilerden de gelmeyeceklerse vekalet toplayıp bunları karar defterinde karara bağla ki sorumluluk yasal şartlara bağlansın, biri kalkıp da halt etmesin. Bazı kararların alınabilmesi için asgari şartlar var o yüzden bu tür toplantı şart.
 
Tahsin ağabey merhaba
İskan olmasa da kat mülkiyeti kanununun 17 .maddesine göre kat irtifakı kurulmuş ve 2/3 oturum var ise kat mülkiyeti kanununu hükümleri uygulanıyor. Yani abi bırak kaç :)
 
Evet Sayın @ksimkesyan ın ifade ettiği gibi Yönetim planını Tapudan iste. Orada yazanlar sizin yönetim anayasanız dır. İşleyiş oradaki maddelere göre olacak. 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu arattır nette bulursun. Okumanı tavsiye ederim.

Temizlikçi ablayla kısmi süreli iş sözleşmesi yapmalısın ve SGK primini ödemelisin. Allah korusun apartmanda iş yaparken kaza geçirse başına bir iş gelse sigortasız işçi çalıştırmaktan başınıza iş açılır.

Sorun çıktığı zaman tüm kat malikleri sorumludur. Cezayı herkes öder. Kiracılarla muhatap olma. Daire sahipleri muhatabın. Toplantıya kiracı değil kat maliki katılacak.

Patlamaya hazır bomba taşıyorsun. Fiilen yöneticinin görevlerini yapıyorsun ama adın konmamış.
 
Tahsin ağabey merhaba
Bugün tarihli resmi gazetede senin konuna çok uyan bir yargıtay kararı var. 20. hukuk dairesi , Kayseri 3.sulh mahkemesinin kararını bozmuş
Saygılarımla
 
Üst