Ara Dinlenme Süresi Arttırılabilir mi ?

Üyelik
4 Ara 2023
Mesajlar
1
Konum
Bursa
Merhaba
Günlük 7.5 saat çalışma için işveren isteğine göre ara dinlenme süresini uzatabilir mi ? Azami yarım saat olması gerektiğini biliyorum fakat sonradan işveren yarım saat yerine molamı 1 saat olarak değiştirdi bu da yarım saat geç çıkmama neden oluyor. Bunun hakkında kanunda bir bilgi bulamadım. Yani işveren ara dinlenmemi 4 saat yapsa 4 saat fazla mı kalıcam ? Bu yasal mı?
 
Ara dinlenme süreleri artırılabilir mi?

İşyerindeki çalışma süresine göre belirtilen on beş dakika, yarım saat, bir saat en az olan dinlenme süreleridir. Kanunun bu hükmü, nispi emredici bir hüküm olup işçi lehine artırılabilir. Dolayısıyla, söz konusu asgari süreler iş ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabileceği gibi işyeri uygulamaları ile artırılabileceği değerlendirilmektedir.

İş Kanunu’nda öngörülmüş olan süreler asgari olup azaltılamaz, fakat sözleşmelere daha uzun süre ile ara dinlenmesi verileceğine dair hükümler konulabilir.[
Ara dinlenmesi süresinde dikkate alınacak çalışma süresi nedir?

İş Kanununa ilişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği’nin 3’üncü maddesine göre; çalışma süresi, işçinin çalıştırıldığı işte geçirdiği süredir. Verilen ara dinlenmeleri ise, çalışma süresinden sayılmaz. Çalışma süresi, işçilerin işyerinde bulunma süresinden ara dinlenme süresinin çıkarılarak bulunur.

Ara dinlenmesi süresinde dikkate alınacak çalışma süresi, işçinin gün içindeki çalışması gereken süre olması gerekir. Örneğin; Cumartesi günü 3 saat çalışmışsa bu saate göre ara dinlenme verilmelidir.
 
Günlük çalışma süresi 7,5 saate kadar olan işyerlerinde en az 30dk , 7,5 saati aşan işlerde en az 1 saat olarak ara dinlenme süresi verilmesi zorunluluktur.
Haftada 6 gün, günük 7,5 saat çalışma süresi olan bir işyerinde işveren ( işin mahiyetine göre ) her bir saatte bir 10dk ve yemek molası olarak 1 saat ara dinlenme süresi belirleyebilir.
Örneğin sabah 08:00 - akşam 16:00 arası çalışma ve 30 dk ara dinlenme süresi olan bir iş yerinde ,
şu yukarıda örneğini verdiğim gibi bir uygulama ile toplam 90 dk ara dinlenme süresi ile çıkış saati 17:30 olabilir ve bunun yasal olmayan bir tarafı yoktur.
 
Öncelikle herkese merhaba.
Sn.Rds12 nin durumuna bağlı olarak;
Malum günlük iş süresi ile günlük (fiili) çalışma süresi farklı konulardır.
Evet kanunda belirtili günlük ara dinlenme süreleri asgaridir,tabiki artırılmaz değil.(hatta ilk bakışta artış noktasının işçi Leh’ine bir durum olduğuda düşünülebilir)
Günlük ara,iş ve çalışma sürelerini evet işveren belirler.

Olayımızda günlük çalışma süresinin değişmediği,ancak önceden belirlenen günlük iş süresinde değişiklik olduğu(başka bir ifadeyle günlük mesai saatlerinin değiştiği)dolayısıyla ara dinlenme süresinin artırılmasından kaynaklı olarak günlük iş süresinin uzadığı-arttığı anlaşılmaktadır.

Her işçi için geçerli olmayabilir ise de,istisnai olarak ,işverenin tek taraflı uygulamaya koyduğu bu değişiklik sebebiyle ,işçi yönünden ağırlaştırılmış bir halin doğması/bulunması durumunda,bu durum çalışma koşullarında işçi aleyhine esaslı değişiklik olarak görülebilir düşüncesindeyim.
 

Benzer konular

Üst