Araç Satımı Enflasyon Düzeltmesi

YILDIRIM65

Katkı Sunan Üye
Üyelik
9 Şub 2009
Mesajlar
410
Konum
ankara
forumdaşlarım selamlar olsun soruma geliyorum .nakliye işiyle uğraşan bir mükellefin önceden alınmış bir araç alımı söz konusudur ve bu araç bu ay satılmış,çıkışı yapılmış durumdadır .şimdi bu araca enflasyon düzeltme farkı girilmiştir 2023 yılında.satışı yapılmış aracı kapattığımız zaman 254 623 yaptığımız zaman bu enflasyon farkı aracın maliyetini etkiler mi?şimdiden tşk ederim
 
forumdaşlarım selamlar olsun soruma geliyorum .nakliye işiyle uğraşan bir mükellefin önceden alınmış bir araç alımı söz konusudur ve bu araç bu ay satılmış,çıkışı yapılmış durumdadır .şimdi bu araca enflasyon düzeltme farkı girilmiştir 2023 yılında. satışı yapılmış aracı kapattığımız zaman 254 623 yaptığımız zaman bu enflasyon farkı aracın maliyetini etkiler mi?şimdiden tşk ederim
Öncelikle kaydınız yanlış. araç satıldığı zaman 623 çalıştırılmaz. Diğer satışların maliyetine ilişkin bir durum değildir. Kayıt aşağıdaki şekilde olmalıdır.

102-100-101 vs (Artık ödemeyi ne ile aldıysanız)

257

689(zarar ise)

254

391

679 (kar ise)

diğer sorunuzun cevabı ise enflasyon düzeltmesi sonrası ortaya çıkan fark tırın alış maliyeti üzerine eklenecektir ve esas maliyet bu olacaktır. Birikmiş amortismanlar içinde enflasyon muhasebesi yapıldığından aynı katsayı farkı birikmiş amortismanlar içinde geçerli olacağından yeni amortisman tutarınızda enflasyon muhasebesi sonrası ortaya çıkan fark olacaktır. satış rakamına göre aradaki farkı da kar ya da zarara intikal ettireceksiniz.

NOT: Söz konusu işlem amortismana tabi olan bir işlem olmasa idi örneğin boş arsa satışı , stok satışı gibi aradaki zarar KKEG olacaktır. buna dikkat etmekte fayda var. Kolay gelsin.
 
Üst