Araç Satışları Nedeniyle Kümülatif Matrah 1.Sınıf Tacir Haddine Geliyor

sercanaktas

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Nis 2007
Mesajlar
127
Konum
istanbul
Merhaba Meslek Mensupları,
Bir konuda değerli fikirlerinize ihtiyacım var.
İnternet Yoluyla Araç Kiralama işi yapan işletme defteri mükellef, yıl içerisinde araç değiştirmeleri nedeniyle (araçları yeniledi) satış rakamı yükseldi. Hizmet tarafından baktığımızda 1.sınıf haddine geliyor rakamları. (113bin ciro) Ancak fiilen bir hizmet geliri değil. Tamamı fiktif.
Beyannamede matrah yazdığımız için İşletme Hesap Özetini de şişiriyor.

Bu durumda 1nci sınıf deftere mi geçmeliyiz? Yoksa işletme defteri tasdik ettirip, konu hakkında maliyeye izahat mı vermeliyiz?

Yardımlarınızı bekliyor,
Şimdiden iyi yıllar diliyorum.
Umarım bereketli ve az kanunla süslenmiş bir yıl olur.
 
http://forum.alomaliye.com/vergi-usul-kanunu/47310-defter-hadleri-2.html

buradaki özelgelerde
(İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI 23/07/2012 B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01.14-2239 )
Bu itibarla, satışa konu edilen otobüs amortismana tabi iktisadi kıymet olduğundan, bu satıştan elde edilen hasılatın defter tutma hadlerinin tespitinde dikkate alınmaması gerekmektedir.

* Sınıf değişikliğinin (işletmeden bilançoya veya tersi) vergi dairesine bildirilmesine gerek bulunmamaktadır.

* giderler (telefon elektrik kırtasiye vb.) alışların hesabında dikkate alınmamaktadır.

* alış tutarına dönem başı mal mevcudu dahil edilmemektedir.

* Üretim işletmelerinde işçilik giderlerinin alım tutarına dahil edilmemesi gerekir. (bu konuda farklı görüşler de vardır)

* Hesaplamada merkez şube alım satımları topluca dikkate alınmaktadır.

* işletme defterinde alıştan iadeler satış (hasılat) tarından düşülerek, satıştan iadeler dönem içi alış tutarından düşülerek hesap yapılmalıdır.

* karşılıklı faturalı olarak alınan ve iade edilen (kar elde etmeden) boş tüp damacana vb. alış ve satış tutarları hesaplamada dikkate alınmaması gerekmektedir.

* Yansıtma faturasının sınıf değiştirme hesabında hasılat olarak dikkate alınmayacağı

benzeri ifadeler var..

Bu durumda sanırım geçiş yapmayacak ve dediğiniz gibi gerekirse izahat vermeniz icab edecektir..



 
Sayın sercanaktas,

Amortisman ayırmış olmanız karinedir, bu nedenle alım - satım tutarlarına bu bedelleri dahil etmeniz gerekmiyor, vergi dairesine de bildirim yapmanız gerekmez. Sadece İşletme Hesabı Özetini yazarken bu ayrıntıyı gösteren bir tabloyu da yazmanızda yarar var, anı kaydı olarak. Soru karşısında cevabınız hazır olur.
 
Özelgede her nekadar "Sınıf değişikliğinin (işletmeden bilançoya veya tersi) vergi dairesine bildirilmesine gerek bulunmamaktadır." yazılmış olsada dilekçe ile bilgi vermekte fayda var. Zira örn; 2014 işletme df ,2015 bilançoya geçen biri için BaBs yükümlülüğü 2015 yılında söz konusu. VD genelde pek dikkat etmediklerinde sizden 2014 BaBs vermediniz diye haksız olarak direk ceza kesebilir. Dilekçe bir nebze bu gibi durumların önüne geçebilir.
 
Sayın merkür2,

Özelge bu konuyu bağlamaz, zaten yasada olmayan birşeyi özelgeye de koyamazlardı kaldıki sadece talep edeni korur. Sınıf değişikliği üste veya alta Vergi yasaları içinde bildirim gerektiren bir durum değil. Vergi dairesi de öyle ceza kesmez. Önce beyana davet eder sizde cevap verirsiniz sorun biter.
 
Üst