Aracılık ile Elde Edilen Kazanç

talcid

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Tem 2006
Mesajlar
627
Konum
istanbul
bir araba alım satımı işinde devamlı olmamak şartıyla alıcı ve satıcıyı bir araya getiren şahsın elde ettiği ücret nasıl vergilendirilir ne kadarı vergilendirilir.
 
Bu bir komisyonculuk işlemidir. Ticari kazanca girer. ancak tabii kişinin vergi mükellefiyeti varsa, fatura kesip defter tutuyorsa 8)
 
bu kişi vergi mükellefi değil normal işçi olarak çalışan bir şahıs
 
O zaman eğer ödenen miktar muhasebeleştirilecekse gider makbuzu düzenlemeniz gerkiyor.
 
konuyu tam olarak anlatamadın herhalde bu kişi firması adına bu işlemi yapmıyor ek iş gibi farzedin ara sıra araba alım satımı yapıyor yılda 2 ya da 3 kere
 
Sn. Gökhan
Evet işte bu durumda ödenen miktar açıktan ödenmiyorsa, yani bir yerde gider olarak kayıt altına alınacaksa gider makbuzu düzenleyip gv. topajı yapınız.
 
sayın arkadaşlar bu günümüzde çok rastlanmaktadır bunun için bu şahsın vergi mükellefiyeti açtırmasını düşünmüyorsunuz herhalde araştırmama göre bu adamın kazancı arızi kazanç kapsamına giriyor 2 ya da 3 defa desemde o kadar yapmadığı zamanlarda bazen 3-4 sene yapmıyor
 
gider makbuzu derken ben mi yanlış anladım? bildiğim kadarıyla gider makbuzu derneklerde kullanılan bir belgeleme yöntemi http://www.dernekler.gov.tr/_dernekler/wpx/EK_13.doc , vergi mükellefi olmayan aracının bunu kullanması mümkün değildir kaldı ki alım satıma konu olan her iki tarafında vergi mükellefiyeti yoksa gider pusulasından da bahsedilemez. arızi kazançlarda yanılmıyorsam 14000 Ytl lik bir g.v den müstesna tutar var. bu tutarı açması durumunda g.v doğacaktır. g.vk 82 de açıklanmış. tam olarak ölçüsünü hatırlamıyorum ama bir yılda birden fazla aynı faaliyetten gelir elde edilirse arızilik kavramını dışına çıkacağı kanaatindeyim
iyi çalışmalar[/url]
 
arkadaşımız gider makbuzu derken, gider pusulasından bahsetti sanırım..

gider pusulası; malı veya hizmeti satın aldığınız kişinin vergi mükellefi olmadığı durumlarda düzenlenmesi gereken ve işi yapan (veya malı satan) tarafından imza altına alındıktan sonra ödenen tutar içinden vergisinin kesilerek, mükellef tarafından kayıtlarına gider yazılması (kesilen verginin devlete ödenmesi) ve böylece mükellef olmayan kişinin elde ettiği kazancın vergilendirilmesini sağlayan bir uygulamadır.

uzun bir cümle oldu kusura bakmayınız.

Saygılar..
 
Sayın gokhan64

Araba alım satımına aracılık eden kişi eğer bu işi yılda bir kereden fazla yapmış ise vergi mükellefiyeti tesis ettirmesi gerekir. Zira yaptığı iş arızi olmaktan çıkar ve ticari kazanç kapsamında değerlendirilir.

Eğer bu işi yılda (1 ocak-31 Aralık tarihleri arasında) bir kere yapmışsa, bu taktirde elde ettiği kazanç arızi kazanç olarak değerlendirilir.

Arızi kazancın vergilendirilmesine gelince:

1-Arızi kazanç KDV’ne tabi değildir. Dolayısıyla KDV mükellefiyeti tesis ettirmesi gerekmez

2-GVK’nun 82. maddesine göre bu kazançlar kısmi istisnaya tabidir. (2006 yılı için 14.000 YTL) Eğer elde edilen kazanç bu istisna dahilinde kalıyorsa beyan yönünden herhangi bir işlem yapılmaz. Eğer istisna tutarı aşılıyorsa aşan kısım için müteakip vergilendirme döneminde Gelir Vergisi beyannamesi ile beyan edilip vergisi ödenir.

3-Aracılık hizmeti karşılığında ödeme yapanlar eğer vergi mükellefi iseler, bu ödemelerden %10 vergi stopajı yapmakla yükümlüdürler. (GVK Md.94/13-d)

4-Ödemeyi yapan vergi mükellefi değilse yapılan ödemeden stopaj yapmakla yükümlü değildir.

5-Gider pusulası vergi mükelleflerinin kullanmakla yükümlü olduğu bir belgedir. Mükellef olmayanlar için böyle bir belge kullanmak söz konusu olmaz. Yapılan ödemenin tevsiki gerekiyorsa, bu resmi veya resmi olmayan bir tutanakla yapılabilir.
............................................
 
Üst