Smmm0303 ankara bilgilendirme toplantısı için çok teşekkürler. Ancak yazdıklarının yarısı aşağıda belirteceğim.yeni değişikliklerle ilgili gibi geldi.
5904 SAYILI GELİR VERGİSİ KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUNLA VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
1. 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu
Gelir Vergisi Kanunun 89. maddesinde, gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden yapılabilecek indirimler düzenlenmiştir.
Aynı Kanunun 89/4. bendine göre, daha önce gelir vergisi mükelleflerinin Türkiye Kızılay Derneğine makbuz karşılığı yaptıkları nakdi bağış ve yardımların, gelir vergisi beyannamesi ile bildirdikleri gelirin %5? i kadar indirilebilmekte idi. Yapılan düzenleme ile, 03.07.2009 tarihinden itibaren Türkiye Kızılay Derneğine (iktisadi işletmeleri hariç) makbuz karşılığı yapılan bağış ve yardımların tamamının, gelir vergisi matrahının tespitinde gelir vergisi beyannamesi ile bildirilecek gelirlerden indirilebilmesine imkan sağlanmıştır. Derneğin iktisadi işletmelerine yapılacak bağış ve yardımlar ise bu kapsamda değerlendirilmeyecektir
2. 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun 17. maddesinin (8). fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve mevcut (9). fıkra (10). fıkra olarak teselsül ettirilmiştir.
?(9) Tasfiye edilerek tüzel kişiliği ticaret sicilinden silinmiş olan mükelleflerin tasfiye öncesi ve tasfiye dönemlerine ilişkin olarak salınacak her türlü vergi tarhiyatı ve kesilecek cezalar, müteselsilen sorumlu olmak üzere; tasfiye öncesi dönemler için kanuni temsilcilerden, tasfiye dönemi için ise tasfiye memurlarından herhangi biri adına yapılır. Limited şirket ortakları, tasfiye öncesi dönemlerle ilgili bu kapsamda doğacak amme alacaklarından şirkete koydukları sermaye hisseleri oranında sorumlu olurlar. Şu kadar ki, bu fıkra uyarınca tasfiye memurlarının sorumluluğu, tasfiye sonucu dağıtılan tutarla sınırlıdır.?
Kurumlar Vergisi Kanunun 17. maddesinde, kurumlar vergisi mükelleflerinin tasfiye işlemleri düzenlenmiş olup, maddeye eklenen bu hükümle, tasfiye edilerek tüzel kişilikleri ticaret sicilinden silinmiş olan kurumların, tasfiye edildikten sonra tasfiye öncesi veya tasfiye dönemlerine ilişkin olarak yapılacak vergi tarhiyatı ve kesilecek cezalardan, tasfiye öncesi dönemler için kanuni temsilcileri, tasfiye dönemi için ise tasfiye memurlarının müteselsil sorumluluğu düzenlenmiştir.
3.Vergi Usul Kanunu
?Elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirilen bildirim veya formlara ilişkin olarak süresinden sonra düzeltme amacıyla verilen bildirim ve formların, belirlenen sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmez, takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/2 oranında uygulanır.
Elektronik ortamda beyanname ile bildirim ve form verme mecburiyetine uymayanlara bu maddeye göre ceza kesilmesi halinde, 352. maddenin birinci derece usulsüzlüklerle ilgili (1) numaralı bendi ile ikinci derece usulsüzlüklerle ilgili (7) numaralı bendi uyarınca ayrıca ceza kesilmez.?
Vergi Usul Kanunun mükerrer 355. maddesinde, bilgi verme, başta defter ve belge ibraz yükümlülüğü olmak üzere, çeşitli yükümlülükleri yerine getirmeyenler için uygulanacak cezalar düzenlenmiş olup, yapılan değişiklikle, Kanunda yer alan rakamlar TL olarak yeniden belirlenmiştir.
Söz konusu Kanun maddesinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyenlere 01.01.2009 tarihinden itibaren uygulanacak özel usulsüzlük cezaları, 388 sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile;
- Birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı için 1.600 TL,
- İkinci sınıf tüccarlar için 760 TL ve,
- Sayılanlar dışında kalanlar için 350 TL olarak belirlenmiştir.
Ayrıca, mezkur maddede sayılan yükümlülüklerle ilgili olarak, Maliye Bakanlığı tarafından düzenleyici idari işlemlerle (Genel Tebliğ, Sirküler ve Genel Yazı) duyurulması halinde, cezalı işlem tesisinde ayrıca yazılı bildirim yapma şartı kaldırılmıştır.
Öte yandan, elektronik ortamda beyanname verilmesi mecburiyetine uyulmaması halinde, belli sürelerde verilen beyannameler uygulanan indirimli özel usulsüzlük cezasında olduğu gibi, elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirilen bildirim veya formlara ilişkin olarak süresinden sonra düzeltme amacıyla verilen bildirim ve formlar için de getirilmiştir.
sayın siyah beyaz bilgiler için teşekkürederim.acaba elektronik ortamda beyanname ile usulsüzlük rakamları sınavda uygulama olarak mı gelebilir yoksa sözel olarak mı sizce?