Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hakankrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

arkadaşlar ortalamayı tutturmak için derslerden kaç almak gerekio.hesaplamayı bilen varsa yazaması mümkünmü.tşkler..

elyesa.06 ' Alıntı:
arkadaşlar ortalamayı tutturmak için derslerden kaç almak gerekio.hesaplamayı bilen varsa yazaması mümkünmü.tşkler..
Sınav notları + staj notu / 8
Yani sınavda 7 dersten almış olduğun notların toplamı ile staj notunu toplayıp 8'e bölüyorsun.

vergi mevzuatı ve maliyet muhasebesi dersleriyle ilgili not arıyorum..nerden çalışırsam geçerim:D

temmuz sınav soru-cevapları siteye eklenmiş arkadaşlar

Ben Maliyet Muhasebesi dersini hiç görmedim bile.Açık öğretim mezunu olduğum için bu kadar karmaşık bir dersi göstermiyorlar sanırım.Ama sınavda ilk hakkımda 60 beklerken 55 alarak verdim.Son 4 gün kala çalıştım,işin içinde olduğum için mantığı biliyorum zaten formül nedir sistem nedir ona baktım.Matematiksel dağıtımı kavradım.Tek kavradığım bu yoldu.Hep dua ettim inşallah burdan çıkar diye.Ve sürpriz 60 puanlık soru.60 bekliyordum aslında ama 55 le geçtim.Çok şükür.

Eşi çalışan ve üç çocuğu olan bir ücretli; birinci işverenden 2008 yılında 24.000 TL, ikinci işverenden ise 21.000 TL ücret geliri elde etmiştir. Ücretlerin tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş bulunmaktadır.
Birden sonraki işverenden alınan ücret (21.000 TL), 2008 yılı için 19.800 TL'lik beyan sınırını aştığı için, 45.000 TL'lik ücret gelirinin tamamı beyan edilecektir.
2008 yılında Asgari Ücretin Yıllık Brüt Tutarı 608,40x12 : 7.300,80 TL
Mükellefin Asgari Geçim İndirimi Oranı : % 70
- Mükellefin kendisi için % 50
- Mükellefin çocukları için % 20
Asgari Geçim İndirimine Esas Tutar (7.300,80x % 70) : 5.110,56 TL
Asgari Geçim İndiriminin Yıllık Tutarı (5.110,56 x % 15) : 766.58 TL
Asgari geçim indirimi tutarı, ücretlinin yıl içinde net ücreti hesaplanırken tevkif edilecek vergi tutarından mahsup edilmek suretiyle mükellefe yansıtılmıştır.
Yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi nedeniyle beyanname üzerinden hesaplanan 8.552,00 TL'lik ödenecek gelir vergisinden, asgari geçim indirimi mahsup edilmeden önceki vergi tevkifatı tutarları toplamı olan (3.732,00 + 3.179,99=) 6.912,00 TL beyanname üzerinden mahsup edilecektir. Böylece mükellef, 1.640,00 TL gelir vergisi ödeyecektir. Bu durumda ödenecek gelir vergisi aşağıdaki gibi hesaplanmıştır:
Ücret Kazancı (24.000 + 21.000) 45.000 TL
SSK prim ödemesi (45.000 % 15) 6.750 TL
Kalan 38.250 TL
Vergiye Tabi Gelir (Matrah) 38.250 TL

Hesaplanan Gelir Vergisi 8.552 TL
Mahsup Edilecek Gelir Vergisi (3.732 + 3.179.99) 6.912 TL
(Asgari Geçim İndirimi Mahsup Edilmeden Önceki Vergi)
Ödenecek Gelir Vergisi (8.552 ? 6.912) 1.640 TL

Bu soru 2009 ücret gelirleri kitapcığında var.
Benim sormak istediğim mahsup edilecek gelir vergisi (3 732+3 179.99 ) nasıl hesaplanıyor?

yeter ' Alıntı:
Eşi çalışan ve üç çocuğu olan bir ücretli; birinci işverenden 2008 yılında 24.000 TL, ikinci işverenden ise 21.000 TL ücret geliri elde etmiştir. Ücretlerin tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş bulunmaktadır.
Birden sonraki işverenden alınan ücret (21.000 TL), 2008 yılı için 19.800 TL'lik beyan sınırını aştığı için, 45.000 TL'lik ücret gelirinin tamamı beyan edilecektir.
2008 yılında Asgari Ücretin Yıllık Brüt Tutarı 608,40x12 : 7.300,80 TL
Mükellefin Asgari Geçim İndirimi Oranı : % 70
- Mükellefin kendisi için % 50
- Mükellefin çocukları için % 20
Asgari Geçim İndirimine Esas Tutar (7.300,80x % 70) : 5.110,56 TL
Asgari Geçim İndiriminin Yıllık Tutarı (5.110,56 x % 15) : 766.58 TL
Asgari geçim indirimi tutarı, ücretlinin yıl içinde net ücreti hesaplanırken tevkif edilecek vergi tutarından mahsup edilmek suretiyle mükellefe yansıtılmıştır.
Yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi nedeniyle beyanname üzerinden hesaplanan 8.552,00 TL'lik ödenecek gelir vergisinden, asgari geçim indirimi mahsup edilmeden önceki vergi tevkifatı tutarları toplamı olan (3.732,00 + 3.179,99=) 6.912,00 TL beyanname üzerinden mahsup edilecektir. Böylece mükellef, 1.640,00 TL gelir vergisi ödeyecektir. Bu durumda ödenecek gelir vergisi aşağıdaki gibi hesaplanmıştır:
Ücret Kazancı (24.000 + 21.000) 45.000 TL
SSK prim ödemesi (45.000 % 15) 6.750 TL
Kalan 38.250 TL
Vergiye Tabi Gelir (Matrah) 38.250 TL

Hesaplanan Gelir Vergisi 8.552 TL
Mahsup Edilecek Gelir Vergisi (3.732 + 3.179.99) 6.912 TL
(Asgari Geçim İndirimi Mahsup Edilmeden Önceki Vergi)
Ödenecek Gelir Vergisi (8.552 ? 6.912) 1.640 TL

Bu soru 2009 ücret gelirleri kitapcığında var.
Benim sormak istediğim mahsup edilecek gelir vergisi (3 732+3 179.99 ) nasıl hesaplanıyor?
Soru 2008 yılı ücret gelirleri ile ilgili.
2008 yılı Gelir Vergisi tarifesi

7.800 Yeni Türk Lirasına kadar % 15
19.800 Yeni Türk Lirasının 7.800 lirası için 1.170 YTL, fazlası % 20
44.700 Yeni Türk Lirasının 19.800 lirası için 3.570 YTL, fazlası % 27
44.700 Yeni Türk Lirasından fazlasının 44.700 lirası için 10.293 YTL, fazlası % 35

1. İşyerinden elde edilen ücret: 24.000
%15 işçi ssk primi: 3.600
Matrah : 20.400

19.800 Tl?si için : 3.570,00
600 Tl?si için : 162,00
3.732,00

2. işyerinden elde edilen ücrette yine aynı şekilde hesaplanıyor.

arkadaşlar vergiden notu olan varmı size zahmet paylaşırsanız yada kaynak öneren varmı

Merhaba arkadaşlar herkese başarılar diliyorum.Vergi den zorlanan arkadaşlarım; gelir idaresinin sitesinde (gib.gov.tr) formlar ve yayınlar kısmındaki pdf dosyalarını mutlaka okuyun güzel uygulamalarda mevcut.Ayrıca vergi ile ilgili bir dershanenin çalışma notları var elimde çok faydalı.Soru cevap şeklinde.İsteyen arkadaşlara özelden paylaşabilirm.Yada moderatör arkadaşlarıma gönderirim uygun olursa paylaşıma açabilirler.(Dershanenin adı kağıtlarda geçiyor malum site kurallarına aykırı olabilir.)Herkese başarılar diliyorum gözünüzde çok büyütmeyin düzenli çalışın bu iş olur inşallah.

Vergiyi gözünüzde büyütmeyin. Tüm çıkmış soruları çalışırsanız en kötü 50 alırsınız. En az 2 soru çıkmış sorulardan gelmektedir.Uygulama sorusuda sınav zamanının güncel konularından geliyor.Aralık sınavında muhtemelen değerlemeler,örtülü sermaye(hala sormadılar),dönem sonu işlemlerinden geleceği kaçınılmaz gibi geliyor. Geçen sene kasım sınavında un sorusu gelmişti.

Bu mantıkla çalışırsanız bence çok rahat geçersiniz.Oturup kanunlardan,ders notlarından sıkılarak çalışmayın(işimizin bir parçası olduğu için kanunla yatıp kanunla kalkın :P )

Ben bir tahmin yapmak istiyorum izninizle;

1- İndirilemeyecek Giderler
2- VUK Yoklama,Usulsuzluk cezaları tarzında bir soru
3- Örtülü Sermaye hesaplaması
4- Değerleme uygulaması

::) ::)

Vergiden Elinde Notu Olan Varsa Paylaşsın Ne OLur

Vergide çıkmış sınav soruları dönemi bitti arkadaşlar. Oturup uygun bir kaynağı baştan aşağı okuyacaksınız maalesef. Ve vergi hocasının notu kıt olmamasına rağmen tüm sorulara dokunmanız şart. eksik veya karıştırılmış cevaplar olabilir. okuyan kişi bunu zaten anlıyor. ama mutlaka bütün sorulara cevap verin. uygulamada çözümden çok, ilgili olduğu kanunu mutlaka yazın. işte burda eksik veya yanlışlık kabul etmiyorlar. önerim kazım yılmazın kitabı elbette. tek kelimeyle süper.

ben maliyet ve temel hukuktan gireceğim. maliyet için odanın (ist) kursu mustafa hoca? görüşleri olan yazarsa sevinirim.hukuka gelince...arif kocaman ın kitabı eski basım..içinde iş hukuku ile ilgili düzenlemeler hiç yok. bana bu konuda ne onerırsınız?

erporacleshow ' Alıntı:
Vergide çıkmış sınav soruları dönemi bitti arkadaşlar. Oturup uygun bir kaynağı baştan aşağı okuyacaksınız maalesef. Ve vergi hocasının notu kıt olmamasına rağmen tüm sorulara dokunmanız şart. eksik veya karıştırılmış cevaplar olabilir. okuyan kişi bunu zaten anlıyor. ama mutlaka bütün sorulara cevap verin. uygulamada çözümden çok, ilgili olduğu kanunu mutlaka yazın. işte burda eksik veya yanlışlık kabul etmiyorlar. önerim kazım yılmazın kitabı elbette. tek kelimeyle süper.

Arkadaşlar ben 96 yılında mezun oldum.O zamandan beri de firmalarda çalışıyorum.İlk kez temmuz da sınavlara girdim. Vergiye hiç çalışmamıştım. Bildiğim bir konu çıkarsa yaparım dedim. Uygulama sorusu çok basitti.Bilinmesi gereken tek püf nokta inşaat işlerinin beyannameye dahil edlip edilmeyceğiydi.Defter tasdikini herkes yapmıştır sanırım. Arge de ise çalıştığım firmada 2 sene önce bizzat uyguladığımız bir konu olduğu için bütün detaylarıyla yazmıştım.Ancak % 100 olduğunu bilmiyordum.%40 diye yazdım.Beyannameleride yaptım ama mali tatilde tarihleri yanlış yazdım. Hiçbir cevabımda tek bir kanun adı veya maddesi yazmadım. Sonuçta 65 aldım geçtim. Bence de tüm sorulara mutlaka cevap verin, kağıdı okuyanlar sizin bu konuda birşey bilip bilmediğinizi mutlaka anlıyorlar ve ona göre not veriyorlar.

mrb arkadaşlar finansal muhasebe 12. madde işçilik ile ilgili çözüm hakkında bilgisi olan varmı tesmer gelir vergisi ve ssk yı hangi oranlara göre yapmış tesmerin cevabı hk da görüşlerinizi bekliyorum

Vergide bende aynı şekilde hiç kitap kapağı bile açmamıştım.Sonraya bıraktığım bir dersti.Uygulamanın içinden geldiğim için vergi matrahı olan soruyu doğru yaptım,mali tatilde damga vergisi bey.atladım ötv nin tarihini yanlış yazdım.AR-GE yi yapamadım malesef bilmediğim bir konuydu ama defter tasdiklerini de yine çalıştığım için bildiğim şekilde ve eksik olarak yadım.Yani yıllık tasdik tarihlerini ve ara tasdik döneminin tarihlerini yazdım.Yıl içinde işe başlamaları unuttum.Ayrıca tüm kağıtta bir tane bile kanun maddesi ve numarası yoktu.Dedim ya hazırlıksız olduğum dersti.Ama 50 ile geçtim.Bence siz kendinizi ifade edin.Sizde bir ışık gördükleri zaman geçiyorsunuz.

soran ' Alıntı:
mrb arkadaşlar finansal muhasebe 12. madde işçilik ile ilgili çözüm hakkında bilgisi olan varmı tesmer gelir vergisi ve ssk yı hangi oranlara göre yapmış tesmerin cevabı hk da görüşlerinizi bekliyorum

ssk primini oranla yapmıyorsun.İşveren ve işçi paylarını topluyorsun. vergi yi % 15 damgayı % 0,6 hesaplıyorsun.Damgayı yuvarlamışlar yanlız.

sğl kardeş anladım olayı