bilmezkişi
Katkı Sunan Üye
Nizam Beye katılıyorum
1 yıl temel şart, 1 yıl dolmadan kıdem tazminatı olmaz,
1 yıl temel şart, 1 yıl dolmadan kıdem tazminatı olmaz,
Sevgili Nizam,
Askerlikle ilgili olarak söylediğimi kesin ilke olarak söylemedim zaten, Bazı gerekçeler söyledim. İlla böyledir demedim. Ama ben uyguluyorum.
Sayın bilmezkişi,
"1 yıl temel şart, 1 yıl dolmadan kıdem tazminatı olmaz". Demişsiniz. Sakın. Açıklamamda hukuki bir terim kullandım, "nisbi emredici" önce bunun ne anlama geldiğini araştırın. İkincisi iş yasasında "bir yılı doldurmayan kıdem tazminatı alamaz" diye emreden madde numarasını da bana söyleyin. Bulamayacağınıza eminim. Çünkü bu çıkarımın yapıldığı maddede açıklama daha farklıdır.
Sayın Kevork,
Bir yılını doldurmamış çalışana verilen izin ücretli izindir. Burada işveren vergi ve sigorta primlerini ödediğinden devletin herhangi bir kaybı söz konusu olmayacaktır. İşçi ve Kamu açısından sıkıntı doğurmayacak bir durum. Evet en az 1 yıllık çalışmanın yıllık izin şartı nispi emredici hükümdür. Ancak siz kıdem tazminatı adı altında 9 ay çalışmış birine damga vergisi keserek ödeme yaparsanız, sgk teftişinde eski 1475/14. maddenin bahsettiğiniz şekilde yorumlanmaması gerektiğiyle karşılaşabilirsiniz. Kıdem Tazminatında kanunda belirtilen 'her geçen tam yıl için 30 günlük ücret' hükmüne dayanarak 1 yıllık çalışma esası kıdem tazminatında nispi değil mutlak emredici hükümdür.
1475 sayılı kanunun 14.maddesini mutlak emredici durumuna getiren aynı kanunun 98. maddesi artık yürürlükte olmadığından, mevcut kanunda da cezai hüküm içeren mutlak emredici bir düzenleme bulunmadığından, kısmen haklısınız sn ksimkesyan.
Ancak nispi emredici hüküm olarak durumdan faydalanılabilmesi için, bu durumun toplu yada bireysel iş sözleşmelerinde tanımlanmış olması gerekmez mi?
İş sözleşmesinde evet örneğin 8 ayını tam olarak doldurmuş olan her çalışana, iş sözleşmesinin ,iş kanununda belirtilen haklı sebeplerle kendi tarafından veya iş kanununda belirtilen haklı sebepler olmaksızın işveren tarafından feshedilmesi halinde her 8 aylık dönem için kıdem tazminatı ödenir gibi bir düzenleme yapılabilir gibi görünüyor.
ama bu , sözleşmede özel olarak belirtilmemişse , otomatik olarak bu hakkı kazandıramasa gerek öyle değil mi?
1475 sayılı kanunun 14.maddesini mutlak emredici durumuna getiren aynı kanunun 98. maddesi artık yürürlükte olmadığından, mevcut kanunda da cezai hüküm içeren mutlak emredici bir düzenleme bulunmadığından, kısmen haklısınız sn ksimkesyan.
Ancak nispi emredici hüküm olarak durumdan faydalanılabilmesi için, bu durumun toplu yada bireysel iş sözleşmelerinde tanımlanmış olması gerekmez mi?
İş sözleşmesinde evet örneğin 8 ayını tam olarak doldurmuş olan her çalışana, iş sözleşmesinin ,iş kanununda belirtilen haklı sebeplerle kendi tarafından veya iş kanununda belirtilen haklı sebepler olmaksızın işveren tarafından feshedilmesi halinde her 8 aylık dönem için kıdem tazminatı ödenir gibi bir düzenleme yapılabilir gibi görünüyor.
ama bu , sözleşmede özel olarak belirtilmemişse , otomatik olarak bu hakkı kazandıramasa gerek öyle değil mi?
Nizam kardeşim, Sayın keremcem,
Bu tür paylaşımlar yapılırken bazen yazışmalar uzayınca bazan konunun başlangıcı unutuluyor. Genel kural ve eğilim, içtihatların gelişimine itirazım yok. Ancak bu başılktaki soru "Askerlik" temelliydi. Benim konu hakkındaki ilk ve temel yorumum ise bu çerçevede ve bu sebeple ilgili "mücbir sebep" ile ilgiliydi bunu hatırlatmamda yarar var, yazdıklarımı bu çerçevede değerlendirin.
Nizam kardeşim,
Şu mücbir sebebi tartışmayalım. Eşin tayini mücbir sebeptir, işyerinin taşınması da, ancak bunlar saydıkların arasında yok. İlla bir felaket gerekmiyor.
Teşekkür ederim Nizam bey,merhaba.işçimiz askerlik sebebiyle işyerimden ayrılmış,bu sebeb de. k.tazminatına hak kazanma koşullarından biri ancak ne var ki işçimiz bir yıllık hizmet süresini tamamlamamış olduğu için (k.tazminatına hak kazanamamış)kıdem tazminatı ödenememiş ve daha sonra işçimiz askerlik vazifesi bitimi tekrar aynı işverenlikte işe başlamıştır. Bu durumda işçimizin ileride k.tazminatını hak edecek şekilde ayrılmış/ayrılacak olması halinde,askerlik öncesi hizmetinin dikkatealınması(zira işçimizin işyerinden Ayrılma sebebi askerlik,askerlik de k.tazminatına hak kazanma koşuludur,bu sebeble askerlik hizmetlerin dikkate alınması)gerektiği düşüncesindeyim.