uyumsoft

Ba_Bs Formlarına İlişkin.... (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyunuz.)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mes_ar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Ba_Bs Formlarına İlişkin.... (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyunuz.)

c_emre ' Alıntı:
gulcan ' Alıntı:
Merhaba
2010 yılında bilanço 'ya geçen mükelleflere 2010 Ocak ba bs formunu verdiğim zaman 2009/12 dönemi verilmemiş dir diyeuyarı çıkıyor, 2009/12 dönemi işletme hesabı esasına göre olduğu için vermedik acaba bu durumla karşılaşan lar varmı ne yapmalıyım.2010 Ocak ayında verilmesi gerekdiği için 2009/12 ay bildirimlerini vermelimiydim.Bilgisi olanlar yardımcısı olursa memnun olurum

Yalnız değilsiniz. Bende de durum aynı.
Vergi dairesiye görüştüm ilgili servisi bilgilendirdim.
12.2009 u vermekle yükümlü değilsiniz dedi
Siz de kendi vergi dairenizle bir görüşün isterseniz.

merhaba bu uygulamada benim korktuğum bişey var. Acaba çok mu abartıyorum bilemiyorum..
Aklıma şu geliyor;
2009 da 2.sınıf iken 2010 da 1.sınıfa geçen mükellef için ocaktan itibaren b formları verirken yukarıda yazılan mesajı alıyorum. Benim korkum, 2009 da hangi aydan itibaren VUK 177 maddedeki hadleri aştıysa o zamandan itibaren B formumu verilecekti acaba. Yani diyelimki ekim/2009 döneminde satış haddini veyahut alım haddini aştı o dönemden itibaren mi verilecekti? sorusu geliyor aklıma.. Biraz abartılı ama bunun korkusunu yaşıyorum.

Bu uyarıyı yeni kurulmuş şirketlerdede verilen ilk ba/bs de de veriyor.Onun için yeni kuruluşlar ve 2.sınıftan 1.sınıfa geçişlerde verilen ilk ba/bs formlarında alınan bu uyarıyı dikkate almayın.

2.sınıftan 1.sınıfa geçiş yaparken vergi dairesine sınıf değiştirdiğinize ve bundan sonrası yani 2010/01.aydan itibaren ba/bs vereceğinizi, aynı şekilde de 1.sınıftan 2.sınıfa düştüğünüz zamanda bildirim dilekçesine ek olarak bundan sora ba/bs vermeyeceğinizi bildirmeniz lehinize olacaktır.

arkadaşlar merhaba

organize sanayi bölgesinden firmamıza elekrik su vs faturaları kesiliyor
5000 tl yi aşıyor
BA da bunu ildircekmiyim
karşı taraf muafmış

Tebliğde ayrım yapılmamış, 5000 TL.yi geçen alış ve satışların bildirimi istenmiş. OSB bildirimde bulunmasa da, sizin bildirimde bulunmanız gerekir.

İyi Günler;

Kat karşılığı inşaat işimiz bitti ve arsa sahibine KDV dahil 1.000.000 TL fatura kestik.
Bu faturayı BS formunda gösterecekmiyiz.

Teşekkür ederim.

Arkadaşlar,

Ocak - Nisan dönemlerine ait ba formunda bildirmemiz gereken bir tutarı bildirmeyi unutmuşuz acaba bunun için ne yapmamız gerekir düzeltme vermelimiyiz verirsek ne gibi bir ceza alırız cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

3.2. Düzeltme İşlemleri

Mükellefler, elektronik ortamda verdikleri bildirim formlarını onayladıktan veya kağıt ortamında bildirimde bulunduktan sonra, verdikleri bildirim formunda hata yaptıklarını belirlemeleri halinde düzeltme yapabilirler. Ancak, düzeltme bildirimi süresinden sonra verilmiş ise, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 nci maddesi hükmü uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Düzeltme işleminde ilk bildirim formu tamamen iptal edilmekte ve ikinci defa verilen bildirim formu geçerli kabul edilmektedir. Bu sebeple, düzeltme yapması gereken mükelleflerin, yeni bildirim formunu, daha önce bildirimde bulunulmamış gibi tüm alım-satım bilgilerini içerecek şekilde doldurmaları gerekmektedir.

Bildirimlerin sadece bir tanesinde hata yapıldığının belirtilmesi halinde, sadece hata yapılan bildirim formunun (Form Ba veya Form Bs) düzeltilmiş haliyle bildirilmesi yeterlidir

emansur ' Alıntı:
3.2. Düzeltme İşlemleri

Mükellefler, elektronik ortamda verdikleri bildirim formlarını onayladıktan veya kağıt ortamında bildirimde bulunduktan sonra, verdikleri bildirim formunda hata yaptıklarını belirlemeleri halinde düzeltme yapabilirler. Ancak, düzeltme bildirimi süresinden sonra verilmiş ise, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 nci maddesi hükmü uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Düzeltme işleminde ilk bildirim formu tamamen iptal edilmekte ve ikinci defa verilen bildirim formu geçerli kabul edilmektedir. Bu sebeple, düzeltme yapması gereken mükelleflerin, yeni bildirim formunu, daha önce bildirimde bulunulmamış gibi tüm alım-satım bilgilerini içerecek şekilde doldurmaları gerekmektedir.

Bildirimlerin sadece bir tanesinde hata yapıldığının belirtilmesi halinde, sadece hata yapılan bildirim formunun (Form Ba veya Form Bs) düzeltilmiş haliyle bildirilmesi yeterlidir

Sayın emansur, cevabınız için teşekkür ederim peki bu tutar şuanda ne kadardır?

Merhaba ;

04.02.2010 tarihli 396 seri nolu VUK tebliğinden
4- CEZAİ UYGULAMA

4.1. Bildirimlerin Süresinde veya Tam Olarak Verilmemesi

Bildirim formlarını bu Tebliğde belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesi hükmü uyarınca cezai işlem uygulanacaktır. Söz konusu cezai işlemin uygulanmasında, Ba ve Bs bildirim formları tek bir form olarak değerlendirilecek ve tek özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

4.2. Bildirimlerin Düzeltilmesi

4.2.1. Mükellefler elektronik ortamda gönderip onayladıktan sonra, bildirimlerinde hata veya eksiklik bulunduğunu tespit etmeleri halinde, bunları yeniden düzenleyerek göndermek suretiyle düzeltme yapabilirler.
Ba ve Bs bildirim formlarından herhangi birinde hata yapıldığının belirlenmesi halinde, sadece hata yapılan bildirim formunun düzeltilerek gönderilmesi gerekmektedir.

4.2.2. Düzeltme işlemlerinde, hatalı veya eksik olarak düzenlenmiş bulunan bildirim formları tamamen iptal edilmekte ve düzeltmeleri içerecek şekilde düzenlenerek verilen bildirim formu geçerli kabul edilmektedir. Dolayısıyla, düzeltme amacıyla düzenlenen bildirim formlarının, daha önce bildirimde bulunulmamış gibi tüm alış-satış bilgilerini içerecek şekilde doldurulması gerekmektedir.

4.2.3. Bildirimlerin verilme süresi içerisinde yapılan düzeltmelerde herhangi bir ceza uygulanmayacak olup, bu süre geçtikten sonra yapılan düzeltmelerde ise, düzeltilen her bir form için ayrı ayrı olmak üzere Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesi hükmü uyarınca işlem yapılacaktır.

Sn emansur ,alıntı yaptığınız bölüm sanırım 381 seri nolu 2008 tarhili tebliğden alıntıdır.

Yanıtlardan önce son bir kontrol iyi olur derim.

Peki bu ceza tutarı 2010 için nedir acaba?

muhasebe ' Alıntı:
Merhaba ;

04.02.2010 tarihli 396 seri nolu VUK tebliğinden
4- CEZAİ UYGULAMA

4.1. Bildirimlerin Süresinde veya Tam Olarak Verilmemesi

Bildirim formlarını bu Tebliğde belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesi hükmü uyarınca cezai işlem uygulanacaktır. Söz konusu cezai işlemin uygulanmasında, Ba ve Bs bildirim formları tek bir form olarak değerlendirilecek ve tek özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

4.2. Bildirimlerin Düzeltilmesi

4.2.1. Mükellefler elektronik ortamda gönderip onayladıktan sonra, bildirimlerinde hata veya eksiklik bulunduğunu tespit etmeleri halinde, bunları yeniden düzenleyerek göndermek suretiyle düzeltme yapabilirler.
Ba ve Bs bildirim formlarından herhangi birinde hata yapıldığının belirlenmesi halinde, sadece hata yapılan bildirim formunun düzeltilerek gönderilmesi gerekmektedir.

4.2.2. Düzeltme işlemlerinde, hatalı veya eksik olarak düzenlenmiş bulunan bildirim formları tamamen iptal edilmekte ve düzeltmeleri içerecek şekilde düzenlenerek verilen bildirim formu geçerli kabul edilmektedir. Dolayısıyla, düzeltme amacıyla düzenlenen bildirim formlarının, daha önce bildirimde bulunulmamış gibi tüm alış-satış bilgilerini içerecek şekilde doldurulması gerekmektedir.

4.2.3. Bildirimlerin verilme süresi içerisinde yapılan düzeltmelerde herhangi bir ceza uygulanmayacak olup, bu süre geçtikten sonra yapılan düzeltmelerde ise, düzeltilen her bir form için ayrı ayrı olmak üzere Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesi hükmü uyarınca işlem yapılacaktır.

Sn emansur ,alıntı yaptığınız bölüm sanırım 381 seri nolu 2008 tarhili tebliğden alıntıdır.

Yanıtlardan önce son bir kontrol iyi olur derim.
emansur ' Alıntı:
3.2. Düzeltme İşlemleri

335.maddeye göre işlem yapılacaktır ifadesi aynı değilmi...

Merhaba ;

Konuyu uzatmak niyetinde hiç değilim ama 2008 deki tebliğ maddesini de doğru yanıt diye vermek pek doğru olmasa gerek.

Aradaki farkın yorumunu da okuyanlara bırakıyorum.

muhasebe ' Alıntı:
Merhaba ;

Konuyu uzatmak niyetinde hiç değilim ama 2008 deki tebliğ maddesini de doğru yanıt diye vermek pek doğru olmasa gerek.

Aradaki farkın yorumunu da okuyanlara bırakıyorum.

estağfurulah üstadım kaçırdığım bir yermi var...her iki metinde de topu 335.maddeye atıyor demek istedim

suleyman057 ' Alıntı:
Peki bu ceza tutarı 2010 için nedir acaba?

c) Bilgi vermekten çekinenler ile 256, 257 ve mükerrer 257 nci madde hükmüne uymayanlar için ceza
Kanun Ad VERGİ USUL KANUNU
Madde No Mukerrer Madde 355
Kapsam
(4369 sayılı Kanunun 13 üncü maddesiyle değişen madde) Bu Kanunun 86, 148, 149, 150, 256 ve 257 nci maddelerinde yer alan zorunluluklar ile mükerrer 257 nci madde uyarınca getirilen zorunluluklara uymayan (Kamu idare ve müesseselerinde bilgi verme görevini yerine getirmeyen yöneticiler dahil);
1. Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında (5904 sayılı Kanunun 22 inci maddesiyle değişen ibare. Yürürlük; 01.08.2009)(393 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2010'dan itibaren 1.000 -TL)1.000 Türk Lirası(***), 2. İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında (5904 sayılı Kanunun 22 inci maddesiyle değişen ibare. Yürürlük; 01.08.2009) ( 393 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2010'dan itibaren 500 -TL)500 Türk Lirası(****), ,
3. Yukarıdaki bentlerde yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında (5904 sayılı Kanunun 22 inci maddesiyle değişen ibare. Yürürlük; 01.08.2009)(393 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2010'dan itibaren 250 -TL)250 Türk Lirası(*****),
Özel usulsüzlük cezası kesilir.
Bu hükmün uygulanması için, bilgi ve ibraz ödevinin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yapılacak tebliğlerde bilginin verilmesi için tayin olunan sürede cevap verilmemesi, eksik veya yanıltıcı bilgi verilmesi veya defter ve belge ibrazı için tayin olunan süre ile defter ve belgelerin süresinde ibraz edilmemesi durumunda haklarında Kanunun ceza hükümlerinin uygulanması cihetine gidileceğinin ilgililere yazılı olarak bildirilmesi şarttır.
Özel usulsüzlük cezası kesilmesine rağmen mecburiyetleri yerine getirmeyenlere yeniden süre verilerek bu mecburiyetleri yerine getirmeleri tebliğ olunur. Verilen sürede bu mecburiyetlerin yerine getirilmemesi halinde yukarıda yazılı özel usulsüzlük cezaları bir kat artırılarak uygulanır.(**)
(5904 sayılı Kanunun 22 inci maddesiyle eklenen fıkra. Yürürlük; 01.08.2009) Ancak, bu ödevlerin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığınca yapılan düzenleyici idari işlemlerle duyurulması halinde, ilgililere ayrıca yazılı olarak bildirilme şartı aranmaz.
(5228 sayılı Kanunun 10'uncu maddesiyle eklenen fıkra) Tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymayan mükelleflerden her birine, her bir işlem için bu maddeye göre uygulanan cezalardan az olmamak üzere işleme konu tutarın % 5'i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir. Bu şekilde ceza kesilen mükellefler hakkında üçüncü fıkra hükmü uygulanmaz.

(5398 sayılı Kanunun 23'üncü maddesiyle eklenen fıkra Yürürlük; 21.07.2005) Elektronik ortamda beyanname verilmesi mecburiyetine uyulmaması halinde kesilmesi gereken özel usûlsüzlük cezası, beyannamenin kanuni süresinin sonundan başlayarak elektronik ortamda 15 gün içinde verilmesi halinde 1/4 oranında, bu sürenin dolmasını takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise 1/2 oranında uygulanır.
(5904 sayılı Kanunun 22 inci maddesiyle eklenen fıkra. Yürürlük; 01.08.2009) Elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirilen bildirim veya formlara ilişkin olarak süresinden sonra düzeltme amacıyla verilen bildirim ve formların, belirlenen sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmez, takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/2 oranında uygulanır.(5904 sayılı Kanunun 22 inci maddesiyle eklenen fıkra. Yürürlük; 01.08.2009)Elektronik ortamda beyanname ile bildirim ve form verme mecburiyetine uymayanlara bu maddeye göre ceza kesilmesi halinde, 352 nci maddenin birinci derece usulsüzlüklerle ilgili (1) numaralı bendi ile ikinci derece usulsüzlüklerle ilgili (7) numaralı bendi uyarınca ayrıca ceza kesilmez.

(*) (Değişmeden önceki şekli) Bilgi vermekten çekinenler ile 257'nci madde hükmüne uymayanlar için:
Mükerrer Madde 355 _ (2365 sayılı Kanunun 80'inci maddesiyle eklenen madde) Bu Kanunun 86, 148 ve 257'nci maddeleriyle 150'nci maddesinin 4 numaralı bendi hükümlerine çekinme sebebi olmaksızın riayet etmeyenlerde (Kamu İdare ve Müesseseleri hariç)
(3946 sayılı Kanunun 1'inci maddesiyle artırılan miktarlar) (95/7595 sayılı B.K.K. ile artırılan miktarlar Kanundaki miktarların yanına parantez içinde siyah ile yazılmıştır. Yürürlük: 30.12.1995 Geçerlilik: 1.1.1996)
1. Birinci sınıf tüccarlar ve bilanço esasına göre defter tutan çiftçiler ile serbest meslek erbabı (Götürü usulde vergilendirilenler hariç) hakkında 1.000.000 (10.000.000) lira,
2. İkinci sınıf tüccarlar ile zirai işletme hesabı esasına göre defter tutan çiftçiler hakkında 500.000 (5.000.000)
(**) 3. (Değişmeden önceki şekli) Yukarıdaki bentlerde yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında (3946 sayılı Kanunun 1'inci maddesiyle artırılan miktar) 330.000 (97/10345 Sayılı B.K.K. ile 3.300.000) lira.
Özel usulsüzlük cezası kesilir.
Bu hükmün uygulanması için 148'inci madde gereğince bilgi istenilirken yapılacak tebliğlerde bilginin verilmesi için tayin olunan süre ile süresinde cevap verilmediği veya eksik veya yanıltıcı bilgi verildiği takdirde haklarında kanunun ceza hükümlerinin uygulanması cihetine gidileceğinin ilgililere yazılı olarak bildirilmesi şarttır.
(**) (Değişmeden önceki şekli)100.000.000 lira
(***) (Değişmeden önceki şekli)50.000.000 lira
(****) (Değişmeden önceki şekli)25.000.000 lira

Merhaba ;

İşin özü ;

10 GÜN İÇİNDE DÜZELTENE CEZA YOK

Mükerrer 355. madde uyarınca düzeltme amacıyla verilen formların, belirlenen sürenin sonundan itibaren 10 gün içerisinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmez. Düzeltme amaçlı formun bu süreyi takip eden 15 gün içerisinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 2'de 1 oranında (500 lira) uygulanır. Bu süre geçtikten sonra düzeltme amacıyla verilecek olan formlar için ise 1.000 lira özel usulsüzlük cezası kesilir.

suleyman057 ' Alıntı:
Arkadaşlar,

Ocak - Nisan dönemlerine ait ba formunda bildirmemiz gereken bir tutarı bildirmeyi unutmuşuz acaba bunun için ne yapmamız gerekir düzeltme vermelimiyiz verirsek ne gibi bir ceza alırız cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
muhasebe ' Alıntı:
Merhaba ;

İşin özü ;

10 GÜN İÇİNDE DÜZELTENE CEZA YOK

Mükerrer 355. madde uyarınca düzeltme amacıyla verilen formların, belirlenen sürenin sonundan itibaren 10 gün içerisinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmez. Düzeltme amaçlı formun bu süreyi takip eden 15 gün içerisinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 2'de 1 oranında (500 lira) uygulanır. Bu süre geçtikten sonra düzeltme amacıyla verilecek olan formlar için ise 1.000 lira özel usulsüzlük cezası kesilir.

iyide üstadım ocak-nisan dönemlerine ait deniyor nisandan itibaren 2 ay geçmiş 10 gün geçmişmidir geçmemişmidir evet bu yorumuda okuyanlara bırakmak lazım...

Merhaba ;

Uzun uzun kanun maddelerinin değişmeden önceki halini , son halini vs., yani kopyala yapıştırırarak yazılanın tamamını kim sonuna kadar okur bilemiyorum.

Ben bulduğum genel bir yazıyı paylaştım isteyen istediği gibi algılasın.

Merhaba,

Konu içerisinde Ba-Bs Formlarıyla ilgili yeterince detaylı olarak bilgi verilmiş, ancak daha önce aynı durumla karşılaşmış meslektaşlarımız var ise bana tam rakam verirlerse çok sevinirim..

16 Haziran ayında kurduğumuz Ltd.Şti'mizin Haziran ayına ait Ba-Bs Formunu vermeyi unutmuşuz, bugün itibari ile KSS yi işaretleyip Özel onay vermek suretiyle beyannameyi onayladım. Süresinde verilmemesinden kaynaklı tam olarak cezai rakam ne kadardır ? Sistem ihbarname kesmedi, ben dilekçe ile 376 talep edicem ama rakamın ne olduğu hakkında tam bir bilgiye sahip değilim.

Az önce belirttiğim gibi aynı sorunla karşılaşan meslektaşımız varsa beni bilgilendirirlerse çok sevinirim. Şimdiden çok teşşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim..

muhasebee_ ' Alıntı:
Merhaba,

Konu içerisinde Ba-Bs Formlarıyla ilgili yeterince detaylı olarak bilgi verilmiş, ancak daha önce aynı durumla karşılaşmış meslektaşlarımız var ise bana tam rakam verirlerse çok sevinirim..

16 Haziran ayında kurduğumuz Ltd.Şti'mizin Haziran ayına ait Ba-Bs Formunu vermeyi unutmuşuz, bugün itibari ile KSS yi işaretleyip Özel onay vermek suretiyle beyannameyi onayladım. Süresinde verilmemesinden kaynaklı tam olarak cezai rakam ne kadardır ? Sistem ihbarname kesmedi, ben dilekçe ile 376 talep edicem ama rakamın ne olduğu hakkında tam bir bilgiye sahip değilim.

Az önce belirttiğim gibi aynı sorunla karşılaşan meslektaşımız varsa beni bilgilendirirlerse çok sevinirim. Şimdiden çok teşşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim..

1.000,00-TL kesilecek.Ba/Bs cezaları v.d. tarafından 3 gün içinde kesilip, posta ile işverene tebliğ edilir.1/3' ünü indirebilirsiniz.666,66-TL ödersiniz.

Dava açıp cezayı indirmeniz olası.