Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

Ynt: Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

Ortada fol yok yumurta yokken burada meslektaşlar bağımsız denetçilerin yetkilendirilmesi ile ilgili değerlendirmelerini kendi durumlarına göre yapmaktadırlar. Bende affınıza sığınarak kendimce bir değerlendirme yapmak istiyorum. KGMDSK'nın bağımsız denetçilerin yetkilendirilmesi ile ilgili yapacağı işlemler tamamen idari işlemlerdir. Kurum bu yetkisini 660 Sayılı KHK'dan almaktadır. Ne yeni TTK'da nede KHK'da, YMM ve SMMM'ler ile ilgili çalışma süresi ve ayrıca şartlar belirlenmemişken kurumun süre belirleyen idari işlemi Danıştay'da dava konusu olacak ve idari işlem iptal edilecektir. Yine SPK'dan lisanslanmış SMMM ve YMM'lerin kurum tarafından yapılacak sınavdan muaf tutulmamaları halinde bu meslektaşlar doğrudan yargı yoluna gidecekler. Biz devletin bir kurumu (Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı) tarafından yapılan bir sınavla bağımsız denetçi sertifikası aldık. Sermaye piyasasında denetim faaliyetlerinde bulunduk. Konsolide finansal tabloların denetimini yaptık. Biz şimdi bir kobi denetimini yapamayacakmıyız şeklinde haklı bir gerekçe göstereceklerdir. Ben muafiyetin sadece SPK lisanslı meslektaşlara gelebileceğini düşünüyorum. Bunun dışında KGMDSK'nın;

- YMM ve SMMM ruhsatı olanlara başkaca bir koşul aramadan bunların yetkinliklerini ölçecek bir sınav yapacağını.
- Muafiyetin yalnızca SPK lisansı sahibi YMM ve SMMM'lere verilebileceğini düşünüyorum. Saygılarımla.
 
Ynt: Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

Kamu gözetim Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu 15 bin Denetçiyi Nasıl Belirleyecek?

1)Yakında eğitim ,sınav ,yetkilendirme koşullarını ilan edeceğiz diyerek lav edilen tmsk sitesinden sesini duyurmuştur.

2)Web sitesine bu ilanı kamu gözetim kurumu başkanı gerekli lüzum üzerine koymayı tercih etmiştir.

3) Kamu gözetim kurumu ,Bağımsız denetim lisansı vermeye bağımsız denetim sınavını ve Eğitimini yapmaya tek yetkili kurumdur.

4) Bir siyasi partı ?khk ?nin iptali için başvurmuştur.

5) İstanbul smmm odası başkanı ve Türmob başkanı denetim alanında ?3 yıllık? bir deneyim arayacaklarını söylemişlerdir.
(Deneyim belirleme ve sınav yapma haklarını kamu gözetim kurumunun faaliyete geçmesiyle kaybetmişlerdir.Tavsiye niteliğinde olan görüşlerdir. Fakat öngördükleri bu süre uluslararası sertifikasyon sürelerine uygundur. Bazı sertifikasyonlarda ,sertifikayı almadan önceki ilgili alanda 3 yıllık deneyimde kabul edilmekte bazı sertikifasyonlarda sertifikayı aldıktan sonraki 3 yıl ilgili alandaki tecrübe aranmaktadır. İlgili alandaki yüksek lisans diploması 1 yıllık tecrübe yerine geçmektedir.Yani yüksek lisans yapanlardan 2 yıllık tecrübe aranmaktadır.)

6)Türmob bu alanda etkisiz bırakılmıştır. Türmobun kısa sürede (!) eğittiği eğitmenlerle nasıl verileceği meçhul olan ?kanaat notunun? kamu gözetim kurumu açısından bir ?geçerliliği ?olamaz.

7) Fakat süre çok kısıtlıdır.Ya? bazı çevrelerde ?dillendirilen türk ticaret kanununun denetim alanındaki maddelerinin yürürlüğünün ertelenmesi söz konusu olacaktır.(Böyle birşeyin olmasını meslek mensuplarının istememesi gerektiğini düşünüyorum.)

8) 90 bine yakın smmm ?nin şu an için 30 bini aşan kısmı eğitim için başvurmuştur.(Planlama ilk aşamada 10 bin smmm üzerinden yapılmıştır.) Diğer dönemlerdeki eğitimlere de eğitimlere katılmayan diğer meslek mensuplarının başvurması muhtemeldir. Bu sayının hepsinin denetçi olacağı düşüncesi uygun değildir. Türmobda ,Sınav olmadığına göre eleme nasıl yapılacaktır?

9) İlk eleme aidat borcu olmaması gerektiği ileri sürülerek yapılmıştır. İkinci eleme denetim alanında eğitimlere başlayan meslek mensuplarına kanaat notu yoluyla yapılacaktır.(Böyle bir uygulamanın bazı yararları olmasıyla birlikte sakıncaları daha fazladır.)

10) kamu gözetim kurumunun Türmobun verdiği eğitimleri yeterli görmeyip kendi sürekli eğitim sürecine girmesi kaçınılmazdır.Uluslararası uygulamalar lisansı aldıktan sonra tekrar eden eğitim ve gerekirse sınav süreçleri de öngörmektedir.

11) Malesef belli bir kesim bu alandan tasfiye olacaktır.Odalar bu meslektaşlarıyla ilgili olumsuz durumlar için şimdiden yardım fonu ve de benzeri uygulamaların planlamalarını yapmaları gerekir.

12) Eğitim metaryellerini ve uygulama örneklerinin 4 büyükler tarafından sağlanılması karşısında ne kadar da iyiniyetlilermiş sanrısına kapılanlar vardır.(Yani denetim piyasasındaki yeni rakiplerini kendi elleriyle hazırlıyorlar(!))

13) Eğitmenlerin eğitmeni olarak seçilen kişilerin ne kadar ücret aldıkları ve ayrıca ne kadar ek gelir ve ödenti aldıkları açıklanmalıdır .İhalenin onlara kalmasının nedeni ve de daha yetkin başka alternatiflerin değerlendirilip değerlendirilmediğinin kamuoyuna açıklanması gerekir.(Şeffaflığın gereği olarak)( Bizim hiçbir çıkarımız yok .Sadece meslek ve meslektaş aşkı söylemleri yeterli değildir.?)

14)Denetim alanında ?muafiyet? olmaması gerekir.(Fakat Türkiyede ki genel uygulamalar ,müktesap haklar ve piyasanın işleyişide düsünüldüğünde muafiyet olacaksa sıkı bir kontrolden sonra hakkaniyetli koşulların belirlendiği bir muafiyetin olması muhtemeldir.Yoksa tüm kesimlere sadece ymm olduğu için muafiyet verilmesi haksızlıkları da beraberinde getirecektir.Böyle bir durumda tüm smmm meslek mensuplarının uygulamalarını beğensin ya da beğenmesin istanbul smmm odası başkanının arkasında olması gerekir.

15)AyrıcaKolay bir test sınavıyla ve de sınavdan geçmeden kamuda çalıştığı için Ymm olanların ( denetim alanında bilfiil çalışmayan muhasebeden anlamayan ymm ?lerin )muafiyet almaya hakları olmaması lazım gelir.

16)Bazı smmm?lerinSadece 10 yıl ve üzeri muhasebe bürosunda çalıştığı için? sınav olursa ?sınavdan muafiyet beklentisi içine girmelerinin haklılığı olmadığı gibi böyle bir beklenti içinde olmak anlamsızdır da...

17 ) spk lisansı olan 2500 kişinin 600 'ünün smmm lisansı vardır. 600 kişi içinde bilfiil denetim faliyetinde bulunan yaklaşık 200-250 kişidir. (Kanımca kimseye muafiyet verilmemesi gerekse de denetim alanında uzun yıllardır bilfill çalışan bu arkadaşlara muafiyet verilebilir.)

18) Tabii bu dediklerimize kamu gözetim kurumu başkanı gözlerini yumarsa ve bazı çıkar guruplarının isteklerine boyun eğerse görevini ihmal etmiş olacaktır .Denetim piyasasının kalitesizliğine zemin hazırlayacaktır.Sınav şartı getirmesi de gerekmektedir.

Yakında koşulların belirlenmesinden sonra son durumu ayrıntılarıyla tekrar değerlendiririz.
Saygılar...
 
Ynt: Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

türk ticaret kanuna göre denetim yetkisi smmm lere verilmiştir,spk nın duzenledığı sınav geçersiz olmalı be bu sınavı türmob yapmalıdır(ve sınava yalnızca malimüşavirler girmelidir) ,ymm lere ıse bu yetkı sınavsız verilmelidir..adam lisans eğitimini tamamluyor direk hıc uzmanlasmadan spk nın sınavına girip bağımsız denetçi oluryor war mı bole bı sey ..
 
Ynt: Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

kaya34 ' Alıntı:
türk ticaret kanuna göre denetim yetkisi smmm lere verilmiştir,spk nın duzenledığı sınav geçersiz olmalı be bu sınavı türmob yapmalıdır(ve sınava yalnızca malimüşavirler girmelidir) ,ymm lere ıse bu yetkı sınavsız verilmelidir..adam lisans eğitimini tamamluyor direk hıc uzmanlasmadan spk nın sınavına girip bağımsız denetçi oluryor war mı bole bı sey ..

Sayın Kaya 34
3568 meslek yasamızda, SPK düzenlemelerinde, Yeni TTK'da ve AB muktesebatına paralel olarak bağımsız denetim konusunda SMMMler ve YMMler birlikte yetkilendirilmişlerdir. YMMlere sınavsız hak verilip yanllızca SMMMlerin sınava girmesi öngörülürse bu düzenleme yukarıdaki dayanaklar nedenleriyle yargıdan döner. Lütfen biraz mevzuata göre yorum yapalım. Eğer görüş belirteceksek kanuni dayanaklarına göre dile getirelim. Örneğin spk halka açık şirketlerin düzenlmelerinde yetkilidir. SPK sınavı ancak yeni kurul düzenlemeleri ile kaldırılabilinir yada değişikliğe uğrayabilir Bunun dışında SPK sınavı eğer Kamu Gözetim Kurulu aksini talep etmedikçe devam edebilir.
Saygılarımla
 
Ynt: Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

YMMler sınavsız SMMMler sınavla alsın demek mevzuatı bilmemektir. Bunu isterse meslek örgütlerinin en üst düzeyindekiler söylesin, bence farketmez. Bu konu defalarca dile getilirdi. Önder bey ve diğer meslektaşlar kaç kere bu forumda yazdılar. Hala bu yönde fikir söyleyenlere hayret ediyorum ???
 
Ynt: Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

burda yapılan beyin fırtınası ancak görüşüme göre, konu bazı noktalarda kitleniyor,
1- türmoba meslek mensuplarının özellikle yeni jenarasyonun güveni olmadığı söylenebilir- benim hiç yok
2- özell smmm sınavına duyulan tepki halen devam ediyor, ünvanın kolay yoldan elde edilmesi çoğu kesim tarafından kabul görmemiştir, şükrü kızılot un "o zaman katipleride bir sınavla avukat yapalım" adlı köşe yazısına bidaha göz atmak gerekir
3- kolaycı bir kesim var bu meslek camiası içinde, herşeyi kulpuna uyduran, herşeyi bir şekilde ususlune uygun olmasada kendi lehine çeviren bir kesim, bu doğal bir süreç, siyasi partiden farksız olan türmob da -bir önceki başkan aynı zamanda bir siyasi parti genel başkanıydı- belli grupların haksız iltimaslar sağladığı realite, şimdi aynı kesimler, bağ denetim içinde aynı yola tevessül ediyorlar bu görünüyor, yok 10 yıllık kıdem- yok 15 yıllık kıdem vs gibi akla ziyan söylentiler dolanıp duruyor, bunların hiç birinin gereçkelşemeyeceği, türmob un bu konuda hiç etkisiz olduğunu, türmob un eğitimlerinin de eğer o zaman kadar tms sınav tarihi açıklanırsa iptal edileceğini hep birlikte göreceğiz, ymmm lere muafiyet, kıdem şart vs gibi gerçekle bağdaşmayan bir uygulamaya gidilmesi halinde danıştaya yürütmeyi durdurma talepli dava açacığız ve kazanacağız, bu konuda biz çok kararlıyız.
 
Ynt: Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

Arkadaşlar kazanılmış haklar ne olacak ben SMMM belgesi ile SPK bağımsız denetim lisans belgesi sahibiyim. Şimdi sizlerin SMMM ruhsatını yakıyorum derse Kamu Gözetim Merkezi ne yapacaksınız. Ben SPK sınavı için emek harcadım bu belge nasıl görmezden gelinebilir dava ise bende dava açacağım elimde bir yetki belgesi var.
 
Ynt: Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

Arkadaşlar TMSK sitesi akşamdan beri açılmıyor, ülkeyi terk mi ettiler ne :)
 
Ynt: Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

metesserdar ' Alıntı:
burda yapılan beyin fırtınası ancak görüşüme göre, konu bazı noktalarda kitleniyor,
1- türmoba meslek mensuplarının özellikle yeni jenarasyonun güveni olmadığı söylenebilir- benim hiç yok
2- özell smmm sınavına duyulan tepki halen devam ediyor, ünvanın kolay yoldan elde edilmesi çoğu kesim tarafından kabul görmemiştir, şükrü kızılot un "o zaman katipleride bir sınavla avukat yapalım" adlı köşe yazısına bidaha göz atmak gerekir
3- kolaycı bir kesim var bu meslek camiası içinde, herşeyi kulpuna uyduran, herşeyi bir şekilde ususlune uygun olmasada kendi lehine çeviren bir kesim, bu doğal bir süreç, siyasi partiden farksız olan türmob da -bir önceki başkan aynı zamanda bir siyasi parti genel başkanıydı- belli grupların haksız iltimaslar sağladığı realite, şimdi aynı kesimler, bağ denetim içinde aynı yola tevessül ediyorlar bu görünüyor, yok 10 yıllık kıdem- yok 15 yıllık kıdem vs gibi akla ziyan söylentiler dolanıp duruyor, bunların hiç birinin gereçkelşemeyeceği, türmob un bu konuda hiç etkisiz olduğunu, türmob un eğitimlerinin de eğer o zaman kadar tms sınav tarihi açıklanırsa iptal edileceğini hep birlikte göreceğiz, ymmm lere muafiyet, kıdem şart vs gibi gerçekle bağdaşmayan bir uygulamaya gidilmesi halinde danıştaya yürütmeyi durdurma talepli dava açacığız ve kazanacağız, bu konuda biz çok kararlıyız.

Meseleyi derin bir şekilde incelemeden sadece forum bilgileri ile yorum yapılır ise bu tip yanlış düşünceler oluşabilir.Bu bir beyin fırtınası değil,olsa olsa kısır döngüdür.

Başbakanlık Yüksek denetleme kurumu'nun 15.nci maddesi;

DENETÇİLERİN NİTELİKLERİ

Madde 15 - 1. Denetçi olabilmek için:

a) Hukuk, idare, maliye, iktisat, ticaret işletme konularıyla ilgili lisans diploması veren yüksek öğretim kurumlarından birini bitirmiş olmak,

b) Kamu İktisadi Teşebbüslerinde genel müdürlük, genel müdür yardımcılığı görevlerini en az bir yıl, veya daire başkanlığı, daire başkan yardımcılığı, teftiş kurulu başkanlığı, müesseselerde müessese müdürlüğü, kamu bankalarının 1 inci sınıf şube müdürlüğü görevlerini en az iki yıl başarıyla yapmış bulunmak ve toplam olarak en az on yıl kamu kuruluş ve kurumlarında çalışmış olmak gereklidir.

2. Birinci fıkra dışında, aşağıdaki şartları taşıyanlar da Denetçi olabilirler:

a) En az üç yıl denetçi yardımcılığı yapmış ve yeterlik sınavını başarmış olanlar,

b) Yüksek mühendislerle lisans üstü öğrenim yapmış mühendisler ve uzman veteriner hekimlerden meslekleriyle ilgili işlerde en az on yıl çalışmış olanlar.
Açıklanalacak yönetmeliklerin bu şartların altında olmasını beklemek hayalciliktir.
10 yıl meselesi SMMM ile YMM arasındaki farktır.Bu kesinlikle olacaktır.Sınavın YMM lere muaf olması itirazları susturacaktır.SMMM ler de uyum eğitiminden sonra sınavla yetkilendirilmesi en doğru olandır.
Bağımsız denetleme kurulu üyeleri için :

KURUL BAŞKANI VE ÜYELERİNİN NİTELİKLERİ

Madde 10 - 1. Kurul Başkanı olabilmek için:

a) İdari, iktisadi, mali, hukuki ve teknik alanlarda lisans öğrenimi yapmış olmak,

b) Kamu görevlerinde en az 20 yıl başarı ile çalışmış olmak,

c) Yirmi yıllık hizmetin en az üç yılını kurul üyesi veya üst düzey yöneticisi olarak geçirmiş bulunmak, gereklidir.

2. Kurul üyesi olabilmek için:

a) Birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerindeki niteliklere sahip olmak,

b) Yirmi yıllık hizmetin en az üç yılını başdenetçi veya üst düzey yöneticisi olarak geçirmiş bulunmak, gereklidir.

Farkında iseniz bir imtihandan bahsedilmiyor.
Gerçi bu farklı bir kurum ama neticede bu ünvanlar eşitlenecektir.Dolayısı ile kararların bundan farklı olacağını pek sanmıyorum.
Saygılarımla,
 
Ynt: Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

farklı bir kurum ve farklı bir iş.
ismi denetçi diye her denetim işi birbirinin aynı değildir.
yanlış bir karşılaştırma.
 
Ynt: Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

gokhanuy ' Alıntı:
metesserdar ' Alıntı:
burda yapılan beyin fırtınası ancak görüşüme göre, konu bazı noktalarda kitleniyor,
1- türmoba meslek mensuplarının özellikle yeni jenarasyonun güveni olmadığı söylenebilir- benim hiç yok
2- özell smmm sınavına duyulan tepki halen devam ediyor, ünvanın kolay yoldan elde edilmesi çoğu kesim tarafından kabul görmemiştir, şükrü kızılot un "o zaman katipleride bir sınavla avukat yapalım" adlı köşe yazısına bidaha göz atmak gerekir
3- kolaycı bir kesim var bu meslek camiası içinde, herşeyi kulpuna uyduran, herşeyi bir şekilde ususlune uygun olmasada kendi lehine çeviren bir kesim, bu doğal bir süreç, siyasi partiden farksız olan türmob da -bir önceki başkan aynı zamanda bir siyasi parti genel başkanıydı- belli grupların haksız iltimaslar sağladığı realite, şimdi aynı kesimler, bağ denetim içinde aynı yola tevessül ediyorlar bu görünüyor, yok 10 yıllık kıdem- yok 15 yıllık kıdem vs gibi akla ziyan söylentiler dolanıp duruyor, bunların hiç birinin gereçkelşemeyeceği, türmob un bu konuda hiç etkisiz olduğunu, türmob un eğitimlerinin de eğer o zaman kadar tms sınav tarihi açıklanırsa iptal edileceğini hep birlikte göreceğiz, ymmm lere muafiyet, kıdem şart vs gibi gerçekle bağdaşmayan bir uygulamaya gidilmesi halinde danıştaya yürütmeyi durdurma talepli dava açacığız ve kazanacağız, bu konuda biz çok kararlıyız.

Meseleyi derin bir şekilde incelemeden sadece forum bilgileri ile yorum yapılır ise bu tip yanlış düşünceler oluşabilir.Bu bir beyin fırtınası değil,olsa olsa kısır döngüdür.

Başbakanlık Yüksek denetleme kurumu'nun 15.nci maddesi;

DENETÇİLERİN NİTELİKLERİ

Madde 15 - 1. Denetçi olabilmek için:

a) Hukuk, idare, maliye, iktisat, ticaret işletme konularıyla ilgili lisans diploması veren yüksek öğretim kurumlarından birini bitirmiş olmak,

b) Kamu İktisadi Teşebbüslerinde genel müdürlük, genel müdür yardımcılığı görevlerini en az bir yıl, veya daire başkanlığı, daire başkan yardımcılığı, teftiş kurulu başkanlığı, müesseselerde müessese müdürlüğü, kamu bankalarının 1 inci sınıf şube müdürlüğü görevlerini en az iki yıl başarıyla yapmış bulunmak ve toplam olarak en az on yıl kamu kuruluş ve kurumlarında çalışmış olmak gereklidir.

2. Birinci fıkra dışında, aşağıdaki şartları taşıyanlar da Denetçi olabilirler:

a) En az üç yıl denetçi yardımcılığı yapmış ve yeterlik sınavını başarmış olanlar,

b) Yüksek mühendislerle lisans üstü öğrenim yapmış mühendisler ve uzman veteriner hekimlerden meslekleriyle ilgili işlerde en az on yıl çalışmış olanlar.
Açıklanalacak yönetmeliklerin bu şartların altında olmasını beklemek hayalciliktir.
10 yıl meselesi SMMM ile YMM arasındaki farktır.Bu kesinlikle olacaktır.Sınavın YMM lere muaf olması itirazları susturacaktır.SMMM ler de uyum eğitiminden sonra sınavla yetkilendirilmesi en doğru olandır.
Bağımsız denetleme kurulu üyeleri için :

KURUL BAŞKANI VE ÜYELERİNİN NİTELİKLERİ

Madde 10 - 1. Kurul Başkanı olabilmek için:

a) İdari, iktisadi, mali, hukuki ve teknik alanlarda lisans öğrenimi yapmış olmak,

b) Kamu görevlerinde en az 20 yıl başarı ile çalışmış olmak,

c) Yirmi yıllık hizmetin en az üç yılını kurul üyesi veya üst düzey yöneticisi olarak geçirmiş bulunmak, gereklidir.

2. Kurul üyesi olabilmek için:

a) Birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerindeki niteliklere sahip olmak,

b) Yirmi yıllık hizmetin en az üç yılını başdenetçi veya üst düzey yöneticisi olarak geçirmiş bulunmak, gereklidir.

Farkında iseniz bir imtihandan bahsedilmiyor.
Gerçi bu farklı bir kurum ama neticede bu ünvanlar eşitlenecektir.Dolayısı ile kararların bundan farklı olacağını pek sanmıyorum.
Saygılarımla,

Sayın gökhanuy,
Paylaşımınız için teşekkürler, ancak ben başbakanlık yüksek denetleme kurulu ile kamu gözetim kurumunu nasıl bağdaştırdığınızı anlayamadım? yukarıda verdiğiniz örneğe bakarsak on yıl tecrübesi olan veteriner hekimler de denetçi olabilecek mi :)

Gerçekten beynimde fırtına kopardınız, saygılarımla...
 
Ynt: Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

sayın gokhanuy, hiç gereksiz tartışmalar girme taraftarı biri değilim, Başbakanlık Yüksek denetleme kurumu'nun denetçilerin yeterliliği ile ilgili bir maddeyi buraya kopyalayıp, yazdığım yazıyı eleştiriyorsanız, ya konuya vakıf değilsiniz yada yanlışlıkla yapıştırdığınız bir yasa maddesinden bahsedilebilir... eğer adında her denetçi yazan kurumun tönetmeliği kanunu vs buraya yapıştırıp, konu hakkında yorum yapacaksanız bence unuttuğunuz bazı kurumlar var onlarıda yapıştırın bence, cumhurbaşkanlığı devlet denetleme kurulu- maliye bakanlığı teftiş kurulu- hazine müsteşarlığı teftiş kurulu- SGK denetim ve teftiş kurulu-...... diye gider...buradaki yeterliliklere bakarsanız, türkiyede hiç bir smmm yada ymmm denetçi olamaz... siz kamu denetimi ile dış bağımsız denetimi bir tutuyorsanız,
"Meseleyi derin bir şekilde incelemeden sadece forum bilgileri ile yorum yapılır ise bu tip yanlış düşünceler oluşabilir.Bu bir beyin fırtınası değil,olsa olsa kısır döngüdür." şeklindeki tespitinizi kendiniz için tekrar okumanızı tavsiye edrim
 
Ynt: Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

Sayın gökhanuy,
Paylaşımınız için teşekkürler, ancak ben başbakanlık yüksek denetleme kurulu ile kamu gözetim kurumunu nasıl bağdaştırdığınızı anlayamadım? yukarıda verdiğiniz örneğe bakarsak on yıl tecrübesi olan veteriner hekimler de denetçi olabilecek mi

Gerçekten beynimde fırtına kopardınız, saygılarımla...

Görmek ayrı şeydir bakmak ise ayrı bir şey.Tecrübe ise ikisinin tek noktada oluşmasıdır.İşte 10 yıl mı 15 yıl mı tartışmalarının sebebi ise bu ayrıntıdır.Meselenin özü önemlidir.Özü ise aynıdır.biçim farklıdır.Başbakanlık denetleme kurulu teknik konulardaki denetimler için mühendis-doktor veteriner gibi mesleki konulara atayacağı denetci şartlarını belirlemiştir. 15.ci maddesi bağlayıcı olup teknik üniversitelerden bahsetmemiştir.

metesserdar ' Alıntı:
sayın gokhanuy, hiç gereksiz tartışmalar girme taraftarı biri değilim, Başbakanlık Yüksek denetleme kurumu'nun denetçilerin yeterliliği ile ilgili bir maddeyi buraya kopyalayıp, yazdığım yazıyı eleştiriyorsanız, ya konuya vakıf değilsiniz yada yanlışlıkla yapıştırdığınız bir yasa maddesinden bahsedilebilir... eğer adında her denetçi yazan kurumun tönetmeliği kanunu vs buraya yapıştırıp, konu hakkında yorum yapacaksanız bence unuttuğunuz bazı kurumlar var onlarıda yapıştırın bence, cumhurbaşkanlığı devlet denetleme kurulu- maliye bakanlığı teftiş kurulu- hazine müsteşarlığı teftiş kurulu- SGK denetim ve teftiş kurulu-...... diye gider...buradaki yeterliliklere bakarsanız, türkiyede hiç bir smmm yada ymmm denetçi olamaz... siz kamu denetimi ile dış bağımsız denetimi bir tutuyorsanız,
"Meseleyi derin bir şekilde incelemeden sadece forum bilgileri ile yorum yapılır ise bu tip yanlış düşünceler oluşabilir.Bu bir beyin fırtınası değil,olsa olsa kısır döngüdür." şeklindeki tespitinizi kendiniz için tekrar okumanızı tavsiye edrim

Olayı kişiselleştirmenin bir manası yoktur.Faydası da yoktur.Yazdıklarımı okumanızın size faydası olacaktır.En azından konuya olan bilgimi ölçmeniz açısından.
Bağımsız denetimin kriterlerinin 15.madde yada 10.madde kriterlerinden de yukarıda olmak zorunda olduğunun farkına varın biraz.Ulusallıktan değil uluslararasından bahsediyoruz.
İstediğiniz araştırmayı yapın ve göreceksiniz ki bu şartlardan farklı bir denetçiliğin olmayacağını göreceksiniz.Tabii burada kooperatif denetçiliğini ileri sürebilirsiniz.Ben de bol miktarda gülerim.
 
Ynt: Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

Sayın gokhauy başbakanlığın denetçilerini örnek vermişsiniz ama biz başbakanlığa bağlı değiliz ve olmak ta istemiyoruz. Yalnızca bağımsız olarak çalışalım diye bu fırtınalar kopuyor değil mi.
 
Ynt: Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

Kamudan örnek vermeye hiç gerek yok.
SPK lisanslamasını düşünürsek ilgili alanda denetim tecrübesi olanlar spk 'nın deneyim şartını sağlayanlar sınavsız spk lisansı almıştır.Geri kalanlar spk lisansı aldıktan sonra denetçi yardımcısı ,denetçi ve kıdemli denetçi ve 10 yıllık mesleki deneyimi olanlarda sorumlu ortak baş denetçi olmuştur.15 yıllık ya da 25 yıllık muhasebeci denetim tecrübeside yoksa muafiyet alıp almayacağına gelirse bu meslek mensuplarının durumu yukarıda verilen örneklere girmemektedirler.Yani sınav şartı gelirse 25 yıllık bir muhasebecide sınava girmek zorunda kalacaktır.Ymm 'lere ve denetim tecrübesi olan spk lisansı sahiplerine bir muafiyet verilsede diğer tüm smmm'ler sınava tabi tutulabilir.Bu da odalar tarafından dava edilecektir.Bazı smmm'ler de 15 -25 yıllık tecrübesi olanlar sınavdan muaf tutulsun diğerlerine sınav olursa da olsun demektedirler.Bu durum meslektaşlık bilincinin gelişmediğinin göstergesidir.Muafiyet gelecekse de görünen o ki 25 yıllık muhasebecilere değil ymm 'lere ve spk lisansı olanlara gelecektir.
Benim tahminim uluslarası uygulamalara da uygun olarak 3 yıllık bir deneyim şartı geleceğidir.Muafiyetlerde olacaktır.

saygılar,
 
Ynt: Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

zgrintegral ' Alıntı:
gokhanuy ' Alıntı:
metesserdar ' Alıntı:
burda yapılan beyin fırtınası ancak görüşüme göre, konu bazı noktalarda kitleniyor,
1- türmoba meslek mensuplarının özellikle yeni jenarasyonun güveni olmadığı söylenebilir- benim hiç yok
2- özell smmm sınavına duyulan tepki halen devam ediyor, ünvanın kolay yoldan elde edilmesi çoğu kesim tarafından kabul görmemiştir, şükrü kızılot un "o zaman katipleride bir sınavla avukat yapalım" adlı köşe yazısına bidaha göz atmak gerekir
3- kolaycı bir kesim var bu meslek camiası içinde, herşeyi kulpuna uyduran, herşeyi bir şekilde ususlune uygun olmasada kendi lehine çeviren bir kesim, bu doğal bir süreç, siyasi partiden farksız olan türmob da -bir önceki başkan aynı zamanda bir siyasi parti genel başkanıydı- belli grupların haksız iltimaslar sağladığı realite, şimdi aynı kesimler, bağ denetim içinde aynı yola tevessül ediyorlar bu görünüyor, yok 10 yıllık kıdem- yok 15 yıllık kıdem vs gibi akla ziyan söylentiler dolanıp duruyor, bunların hiç birinin gereçkelşemeyeceği, türmob un bu konuda hiç etkisiz olduğunu, türmob un eğitimlerinin de eğer o zaman kadar tms sınav tarihi açıklanırsa iptal edileceğini hep birlikte göreceğiz, ymmm lere muafiyet, kıdem şart vs gibi gerçekle bağdaşmayan bir uygulamaya gidilmesi halinde danıştaya yürütmeyi durdurma talepli dava açacığız ve kazanacağız, bu konuda biz çok kararlıyız.

Meseleyi derin bir şekilde incelemeden sadece forum bilgileri ile yorum yapılır ise bu tip yanlış düşünceler oluşabilir.Bu bir beyin fırtınası değil,olsa olsa kısır döngüdür.

Başbakanlık Yüksek denetleme kurumu'nun 15.nci maddesi;

DENETÇİLERİN NİTELİKLERİ

Madde 15 - 1. Denetçi olabilmek için:

a) Hukuk, idare, maliye, iktisat, ticaret işletme konularıyla ilgili lisans diploması veren yüksek öğretim kurumlarından birini bitirmiş olmak,

b) Kamu İktisadi Teşebbüslerinde genel müdürlük, genel müdür yardımcılığı görevlerini en az bir yıl, veya daire başkanlığı, daire başkan yardımcılığı, teftiş kurulu başkanlığı, müesseselerde müessese müdürlüğü, kamu bankalarının 1 inci sınıf şube müdürlüğü görevlerini en az iki yıl başarıyla yapmış bulunmak ve toplam olarak en az on yıl kamu kuruluş ve kurumlarında çalışmış olmak gereklidir.

2. Birinci fıkra dışında, aşağıdaki şartları taşıyanlar da Denetçi olabilirler:

a) En az üç yıl denetçi yardımcılığı yapmış ve yeterlik sınavını başarmış olanlar,

b) Yüksek mühendislerle lisans üstü öğrenim yapmış mühendisler ve uzman veteriner hekimlerden meslekleriyle ilgili işlerde en az on yıl çalışmış olanlar.
Açıklanalacak yönetmeliklerin bu şartların altında olmasını beklemek hayalciliktir.
10 yıl meselesi SMMM ile YMM arasındaki farktır.Bu kesinlikle olacaktır.Sınavın YMM lere muaf olması itirazları susturacaktır.SMMM ler de uyum eğitiminden sonra sınavla yetkilendirilmesi en doğru olandır.
Bağımsız denetleme kurulu üyeleri için :

KURUL BAŞKANI VE ÜYELERİNİN NİTELİKLERİ

Madde 10 - 1. Kurul Başkanı olabilmek için:

a) İdari, iktisadi, mali, hukuki ve teknik alanlarda lisans öğrenimi yapmış olmak,

b) Kamu görevlerinde en az 20 yıl başarı ile çalışmış olmak,

c) Yirmi yıllık hizmetin en az üç yılını kurul üyesi veya üst düzey yöneticisi olarak geçirmiş bulunmak, gereklidir.

2. Kurul üyesi olabilmek için:

a) Birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerindeki niteliklere sahip olmak,

b) Yirmi yıllık hizmetin en az üç yılını başdenetçi veya üst düzey yöneticisi olarak geçirmiş bulunmak, gereklidir.

Farkında iseniz bir imtihandan bahsedilmiyor.
Gerçi bu farklı bir kurum ama neticede bu ünvanlar eşitlenecektir.Dolayısı ile kararların bundan farklı olacağını pek sanmıyorum.
Saygılarımla,

Sayın gökhanuy,
Paylaşımınız için teşekkürler, ancak ben başbakanlık yüksek denetleme kurulu ile kamu gözetim kurumunu nasıl bağdaştırdığınızı anlayamadım? yukarıda verdiğiniz örneğe bakarsak on yıl tecrübesi olan veteriner hekimler de denetçi olabilecek mi :)

Gerçekten beynimde fırtına kopardınız, saygılarımla...

verilen örnek ve yapılan kıyaslamalara bakarsak denetim ve denetçi kavramlarını henüz

tam olarak kavrayamamışız.konuya bakış açılarımız oldukça farklı...
 
Ynt: Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

kaya34 ' Alıntı:
türk ticaret kanuna göre denetim yetkisi smmm lere verilmiştir,spk nın duzenledığı sınav geçersiz olmalı be bu sınavı türmob yapmalıdır(ve sınava yalnızca malimüşavirler girmelidir) ,ymm lere ıse bu yetkı sınavsız verilmelidir..adam lisans eğitimini tamamluyor direk hıc uzmanlasmadan spk nın sınavına girip bağımsız denetçi oluryor war mı bole bı sey ..

Niye o sınav sizin girdiğiniz SMMM sınavından daha mı kolay bende SMMM yim ama hala şunu ısrarla savunuyorum bugün meslek ezik bir haldeyse bu bizi yönetenlerin eseridir. Ucuz yoldan belge dağıtırsan olacağı budur. SPK sınavındaki kalteyi ben SMMM sınavunda göremedim.
 
Ynt: Bağımsız Denetçilerin Yetkilendirilmesine İlişkin Duyuru

sayın mrc demiş ki;
verilen örnek ve yapılan kıyaslamalara bakarsak denetim ve denetçi kavramlarını henüz
tam olarak kavrayamamışız.konuya bakış açılarımız oldukça farklı...


Burada herhangi bir bakış açısı farkı yok.KGMDSK'nun yetkilendirme aşamasında belirleyeceği şartların üzerinde tahmin çalışmaları yapıyoruz.Elbette enson sözü bu kurul söyleyecektir.
Geçtiğimiz aylar içinde Baş denetçilik için verilen bir ilanda Örneğini sunduğum niteliklerin haricinde enaz elli yaşında olmak şartı da vardı.Meraklılar araştırsınlar internet'ten bulacaklarına eminim.
Şimdilik kesin gözü ile baktığımız tek madde lisans seviyesidir.Yani aranılacak niteliklerin başında enaz lisans seviyesinde bir eğitim almış olma şartıdır.
Bu şart,lisans seviyesinde eğitim almamış SMMM'leri konu dışında bırakmıştır.
20 yıllık meslek kanunu birçok yanlışları da geçiş aşamasında taşımıştır.O halde 21 yıllık bir SMMM -YMM yoktur.O halde eğer bir meslek aktivitesinde geçen süreler ciddiye alınacak ise;
-1-20 yıl arasında olacaktır.
-10 yıl SMMM faaliyetinde bulunanlar için YMM olabilme hakkı verildiğine göre enaz 10 yıllık faaliyet süresi bunun için konulacaktır.YMM 'ler bu yetkiyi sınav ile aldıklarından dolayı sınav muafiyeti bunun için verilecektir.
-70bin üyeli turmob'un yarısına yakın üyesi bağımlı yada kurum tandanslı olduğuna göre fiili çalışma süreleri ne kadar yukarı tutulur ise geçiş aşamasında uygulama o kadar ayakları yere basacaktır.
-Beklenilen sayıya ulaşılamadığı takdirde yıl tecrübesi aşağıya çekilecektir.
-İlk aşamada sistem çalışır hale getiririr ve asıl standartlar ise sonradan belirlenir.
Bu fikirler sadece kendi kanaatim olduğundan bunları anlatmak istedim.Sınava bırakın karşı olmayı bizzat gönülden destekliyorum.İşi bilen ile bilmeyeni sınavdan başka ne belirleyebilir ki?
3-5 yıllık deneyime sahip olan arkadaşlar üzüleceklerdir ama bunun olması yukarıda izah ettiğim nedenlerden dolayı pek mümkün görünmüyor.
-Eğer 10 yıllık deneyim aşağıya çekilir ise 950 özel YMM başarıya ulaşarak YMM sınav muafiyetinden yararlanacaktır.
Saygılarımla
 
Üst