personel maaş programı

Bağımsız Denetim Merkezi lisans eğitimi ve sınav ilanı, Yeni dönem başlamıştır.!

Ynt: Bağımsız Denetim Merkezi lisans eğitimi ve sınav ilanı, Yeni dönem başlamıştır.!

İşlem Denetçisi Kimdir Onu da anca buldum kusura bakmayın....

Mad de 351 - Kuruluş denetçi tarafın dan de netlenir; sonuçlar bir raporla belirlenir. Rapor hu -
kukumuz da yenidir; amacı sermayenin taahhüdünde ve ödenme sin de, menfaat tahsisin de, tüm iş -
lemlerde, borçlanmalarda, tasarruflarda, harcamalarda, kanunlara, sözleşmelere aykırı hareket edilip
edilmediğini; yanıltma, yolsuzluk ve hile ve benzeri işlemlerin bulunup bulunmadığını inceleyip belirlemektir.
Denetleme raporu şirketin kurulmasında, sicil müdürünün incelemelerinde, sorumlulukla -
rın tesbitinde işlevi haizdir. Kuruluş denetçisi 554 üncü madde anlamında işlem denetçisi olup, anılan
madde ve ilgili diğer maddelere göre sorumludur. Kuruluş (işlem) denetçisi bir uzman bağımsız denetleme
kurumu ve küçük ve kapalı anonim şirketlerde en az iki yeminli malî müşavir veya serbest
muhasebeci malî müşavirdir. Küçük ölçekli anonim şirketler 1523 üncü maddede tanımlanmıştır.

Ynt: Bağımsız Denetim Merkezi lisans eğitimi ve sınav ilanı, Yeni dönem başlamıştır.!

C) Ölçeklerine göre sermaye şirketleri
MADDE 1523 - (1) Aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini aşamayanlar küçük sermaye şirketi olarak
kabul edilir:
a) Aktifte görülen zararın çıkarılmasıyla bulunan bilânço toplamı altımilyon Türk Lirası.
b) Hesap döneminin bilânço gününden önceki oniki ay içindeki satışlar toplamı onikimilyon
Türk Lirası.
c) Yıllık ortalama çalışan sayısı elli kişi.
(2) Birinci fıkrada öngörülen büyüklük ölçütlerinden en az ikisini aşan ve aşağıdaki üç ölçütün
ikisini aşmayanlar orta büyüklükte sermaye şirketi olarak kabul edilir.
a) Aktifte görülen zararın çıkarılmasıyla bulunan bilânço toplamı yirmimilyon Türk Lirası.
b) Hesap döneminin bilânço gününden önceki oniki ay içindeki satışlar tutarı ellimilyon Türk
Lirası,
c) Yıllık ortalama çalışan sayısı ikiyüzelli kişi.
(3) Bakanlar Kurulu büyüklükleri on katına kadar artırabilir ya da onda birine kadar azaltabilir.
(4) Ikinci fıkrada belirtilen ölçütlerden en az ikisini aşan sermaye şirketi büyük sermaye şirketi
olarak kabul edilir. Menkul kıymetleri, Türkiye?de menkul kıymetler borsalarında veya Sermaye
Piyasası Kurulunun her yıl ilân edeceği listede yer alan ülkelerin menkul kıymetler borsalarında işlem
gören ya da işlem görmek üzere kote edilmiş yahut kotasyon için başvurusu yapılmış bulunan
bir şirket, bu fıkradaki ölçütleri aşmamış olsa bile, büyük sermaye şirketi olarak kabul edilir.
(5) Birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda öngörülen büyüklük ölçütleri, bilânço günü itibarıyla,
birbirini izleyen iki faaliyet döneminde aşılmışsa veya bu ölçütlerin altında kalınmışsa şirketin büyüklük
yönünden konumu değişir.
(6) Tür değiştirme hâlinde ve yeni kuruluş şeklindeki birleşmelerde, şirketin konumu, tür değiştirmenin
veya birleşmenin gerçekleşmesinden sonraki ilk bilânço gününde, birinci, ikinci veya
üçüncü fıkralarda yer alan şartlara göre belirlenir.
(7) Yıllık ortalama çalışan sayısı, yurt dışında çalışanlar dâhil, stajyerler hariç tutularak, 31
Mart, 30 Haziran, 30 Eylül, 31 Aralık itibarıyla şirkette çalışanların toplam sayılarının dörde bölünmesiyle
hesaplanır.
(8) Işçi sendikalarının ve diğer kanunlarda öngörülmüş bulunan yetkililerin ve kişilerin bu konuda
bilgi alma hakları saklıdır.

başta verdiğim maddeye zaten kontrol altındakileri de önergeyle eklemişler

o da kabul edilmiş...

1523'üncü madde üzerinde bir önerge vardır, okutuyorum:

T

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan 96 sıra sayılı Türk Ticaret Kanunu Tasarısının 1523 üncü maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.

Mustafa Elitaş Ahmet Kenan Tanrıkulu Abdurrahman Arıcı

Kayseri İzmir Antalya

Ufuk Uras Ali İhsan Köktürk

İstanbul Zonguldak

"Madde 1523 - (1) Bu Kanunun 1522 nci maddesine istinaden belirlenen küçük ve orta ölçekli işletme ölçütleri, sermaye şirketleri için de geçerlidir. Bu ölçütlerin üzerindeki sermaye şirketleri ise büyük sermaye şirketi sayılır.

(2) Küçük ve orta ölçekli olsalar dahi, aşağıdaki şirketler büyük sermaye şirketi sayılırlar:

(a) Borçlanma araçları veya öz kaynağa dayalı finansal araçları kamuya açık bir piyasada (yerel ve bölgesel piyasalar da dâhil olmak üzere, yerli veya yabancı bir sermaye piyasasında veya tezgâh üstü piyasada) işlem gören veya bu tür bir piyasada işlem görmek üzere söz konusu araçları ihraç edilme aşamasında bulunan sermaye şirketleri,

(b) Esas faaliyet konularından biri, varlıkları güvenilir kişi sıfatıyla geniş bir kitle adına muhafaza etmek olan bankalar, yatırım bankaları, sigorta şirketleri, emeklilik şirketleri ve benzerleri.

(3) Birinci fıkraya göre belirlenen büyüklük ölçütleri, bilanço günü itibarıyla, birbirini izleyen iki faaliyet döneminde aşılmışsa veya bu ölçütlerin altında kalınmışsa şirketin büyüklük yönünden konumu değişir.

(4) Tür değiştirme hâlinde ve yeni kuruluş şeklindeki birleşmelerde, şirketin konumu, tür değiştirmenin veya birleşmenin gerçekleşmesinden sonraki ilk bilanço gününde, birinci ve ikinci fıkralarda yer alan şartlara göre belirlenir.

(5) İşçi sendikalarının ve diğer kanunlarda öngörülmüş bulunan yetkililerin ve kişilerin bu konuda bilgi alma hakları saklıdır.

BAŞKAN - Komisyon önergeye katılıyor mu?

ADALET KOMİSYONU BAŞKANI AHMET İYİMAYA (Ankara) - Takdire bırakıyoruz Sayın Başkanım.

BAŞKAN - Hükûmet?

ADALET BAKANI SADULLAH ERGİN (Hatay) - Katılıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Gerekçeyi okutuyorum:

Gerekçe:

Kanunun "B) Ölçeklerine göre Ticari işletmeler" kenar başlıklı 1522 nci maddesinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin görüşü alınmak suretiyle Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılacak bir yönetmelikle düzenleneceği ve bu ölçütlerin ticari defterler ile finansal tablolara ve raporlama ile ilgili hükümlere uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. 1523 üncü maddede ise sermaye şirketleri için ayrıca bir ölçü öngörülmüştür. Bu ölçüler halen Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca yayımlanmış bulunan yürürlükteki küçük ve orta ölçekli işletme ölçüler ile tam uyuşmamaktadır. Aslında bu ölçülerin birbirleri ile tutarlı olmaları gerekir. Uygulamada ölçüt karmaşasına neden olmaması için 1522 nci maddeyle bağlantı kurulması uygun görülmüştür.

Diğer taraftan, Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından muhasebe standartları yayımlanmış durumdadır ve uluslararası uygulamalar paralelinde sürekli güncellenmektedir. Bunlardan, Türkiye Muhasebe Standartları (TMS), Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) ve Yorumları beş yıldan beri halka açık şirketler, bankalar ve finans şirketleri ile sigorta şirketlerinin finansal tablolarında fiilen uygulanmaktadır. Ayrıca, bunların dışında kalan ve ülkemizdeki işletmelerin büyük çoğunluğunu ilgilendiren Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Türkiye Finansal Raporlama Standardı (KOBİ TFRS) yayımlanmış durumdadır. Bunlar, ülkemizdeki KOBİ işletmelerin finansal tablolarının uluslararası uygulamaya entegrasyonunu sağlayan düzenlemelerdir ve uygulama alanları bu standartların içinde belirlenmiştir. Bu maddede yapılan değişiklik önerisi aynı zamanda mevzuatta kavram birliği sağlamaya yöneliktir.

BAŞKAN - Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

Kabul edilen bu önerge doğrultusunda 1523'üncü maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

Bütün bunların uygulanma süresi ile ilgili öbergeyle geçici maddeler ihdas edilmiş. eğlence 01.01.2013 de mi ne başlıyor okumaktan gözlerim bozuldu kusura bakmayın.

Geçici madde 1'in üzerinde bir önerge vardır, okutuyorum:

Görüşülmekte olan 96 Sıra Sayılı "Türk Ticaret Kanunu Tasarısının" Geçici 1 inci maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz

Mustafa Elitaş M. Akif Hamzaçebi Mehmet Şandır

Kayseri Trabzon Mersin

Mehmet Sağlam Abdurrahman Arıcı

Kahramanmaraş Antalya

"GEÇİCİ MADDE 1 - (1) Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından belirlenen Türkiye Muhasebe Standartları;

(a) Türkiye Muhasebe Standartları, Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS) ve yorumları ile,

(b) Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Türkiye Finansal Raporlama Standartlarından (KOBİ TFRS) oluşur.

(2) Aşağıda sayılanlar TMS TFRS ve Yorumlarını uygulamakla yükümlüdürler:

(a) Bu kanunun 1534 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) ila (e) bendlerindeki sermaye şirketleri,

(b) TMS TFRS ve Yorumlarını uygulamayı tercih edenler.

(3) Aşağıda sayılanlar KOBİ TFRS'nı uygulamakla yükümlüdürler.

(a) Bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinde belirtilenlerin dışında kalan ve işletme yönetiminde yer almayan işletme sahipleri, işletmeye borç verenler ve kredi derecelendirme kuruluşları gibi dış kullanıcılar için genel amaçlı finansal tablo düzenleyen işletmeler,

(b) TMS TFRS'nı uygulamayı tercih eden KOBİ tanımındaki işletmelerden tekrar KOBİ TFRS uygulamasına dönmek isteyen işletmeler,

(4) Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu, bir kısım işletmeleri KOBİ TFRS'ndan kısmen veya tamamen muaf tutmaya veya bunlar için ayrı standartlar belirlemeye yetkilidir.

(5) Türkiye Muhasebe Standartları (TMS TFRS ve Yorumları ile KOBİ TFRS) ve kavramsal çerçevede belirlenen ilkeler bu kanunun ticarî defterlere, finansal tablolara ve raporlamaya ilişkin hükümleri ile ilgili diğer hükümlerine de uygulanır."

ADALET KOMİSYONU BAŞKANI AHMET İYİMAYA (Ankara) - Takdire bırakıyoruz Sayın Başkanım.

BAŞKAN - Hükûmet?

ADALET BAKANI SADULLAH ERGİN (Hatay) - Katılıyoruz Sayın Başkanım.

Gerekçe:

Türk Ticaret Kanunu Tasarısının yasalaşma süreci içinde Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu kendi Kanunundan kaynaklanan yetkiyle Türkiye Muhasebe Standartları, Türkiye Finansal Raporlama Standartları, yorumlar ile küçük ve orta ölçekli işletmeler için Türkiye Finansal Raporlama Standardını yayımlamış bulunmaktadır. Maddenin önceki halinde Türkiye Muhasebe Standartları Kurulunun Kanunun yayımını müteakip anılan Muhasebe Standartlarını yayımlaması öngörülmektedir. Maddeyle ilgili değişiklik önerisi fiili duruma uyumu sağlamayı amaçlamaktadır.

BAŞKAN - Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

Şimdi tasarıya yeni bir geçici madde eklenmesine dair bir önerge vardır, okutuyorum:

Görüşülmekte olan 96 sıra sayılı Türk Ticaret Kanunu Tasarısına Geçici 5 inci maddeden sonra gelmek üzere, aşağıdaki Geçici 6 ncı maddenin eklenmesini arz ve teklif ederiz.

Mustafa Elitaş M. Akif Hamzaçebi Abdurrahman Arıcı

Kayseri Trabzon Antalya

Mehmet Sağlam İbrahim Yiğit

Kahramanmaraş İstanbul

Geçici Madde 6.- (1) 1534 üncü maddenin ikinci fıkrasında anılan şirketler 01/01/2013 tarihinde veya özel hesap dönemi dolayısıyla daha sonraki bir tarihte başlayacak hesap dönemi için, gerek ticari defterlerinin tutulmasında, gerek münferit ve konsolide finansal tablolarının düzenlenmesinde, Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayımlanmış olan Türkiye Muhasebe Standartlarını uygulamak zorundadır. 1534 üncü maddenin ikinci fıkrasının (a) ilâ (e) bentlerindeki tacirler, 31/12/2012 tarihinde veya özel hesap dönemi dolayısıyla daha sonraki bir tarihte sona erecek olan hesap dönemlerine ilişkin ticari defterlerine dayanarak hazırlayacakları bilançolarını, Türkiye Muhasebe Standartlarına göre düzeltmek ve düzeltilmiş bilançolarını 01/01/2013 tarihinde veya özel hesap dönemi bulunanlar daha sonraki bir tarihte başlayacak hesap döneminin açılış bilançosu olarak ticari defterlerine ve finansal tablolarına geçirmek zorundadır.

(2)1534 üncü maddenin üçüncü fıkrasında anılan şirket ve işletmeler, 01/01/2013 tarihinde veya özel hesap dönemi dolayısıyla daha sonraki bir tarihte başlayacak hesap dönemi için, gerek ticari defterlerinin tutulmasında gerek münferit ve konsolide finansal tablolarının düzenlenmesinde, Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayımlanmış olan özel Türkiye Muhasebe Standartlarını uygulamak zorundadır. Bu tacirler, 31/12/2012 tarihinde veya özel hesap dönemi dolayısıyla daha sonraki bir tarihte sona erecek olan hesap dönemlerine ilişkin ticari defterlerinden çıkaracakları bilançolarını, Türkiye Muhasebe Standartlarına göre düzeltmek ve düzeltilmiş bilançolarını 01/01/2013

tarihinde veya özel hesap dönemi bulunanlar daha sonraki bir tarihte başlayacak hesap döneminin açılış bilançosu olarak ticari defterlerine ve finansal tablolarına geçirmek zorundadır.

(3) Bu Kanunun 400 üncü maddesinde öngörülen denetçi, anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketin yetkili organı tarafından en geç 01/03/2013 tarihine kadar seçilir. Seçim ile birlikte 6762 sayılı Kanuna göre görev yapan denetçinin görevi sona erer. 31/12/2012 tarihinde veya özel hesap dönemi dolayısıyla daha sonraki bir tarihte sona erecek olan dönemin bilançosu, 6762 sayılı Kanun hükümleri uyarınca 6762 sayılı Kanun hükümlerine göre seçilmiş bulunan denetçi tarafından denetlenir. 01/01/2013 tarihini taşıyan veya özel hesap dönemi dolayısıyla daha sonraki bir tarih itibarıyla çıkarılmış bulunan açılış bilançosu, Bu Kanuna göre seçilmiş denetçi tarafından ve bu Kanun hükümleri uyarınca denetlenir. Bu Kanun hükümlerine göre seçilen denetçi, denetimini bu Kanun hükümlerine göre yapar. Ancak, denetçi bu Kanununun 402 nci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, geçmiş yıla ait finansal tablolar ile gerekli karşılaştırmayı yapabilmek için, 6762 sayılı Kanuna veya diğer mevzuata göre hazırlanan finansal tablolara raporunda yer verir. Bu fıkra hükümleri uyarınca görevleri ve organ sıfatları son bulan denetçinin veya denetçilerin, 6762 sayılı Kanuna göre toplantıya çağırdıkları genel kurullar toplanır ve azlık, 6762 sayılı Kanunun 367 nci maddesine göre görevleri sona eren denetçilere başvurmuşsa, o prosedüre devam olunur.

BAŞKAN - Hükûmet?

ADALET BAKANI SADULLAH ERGİN (Hatay) - Katılıyoruz Sayın Başkanım.

Gerekçe: Bu ölçekler itibarıyla şirketlere uygulanacak Türkiye Muhasebe Standartlarını ve bunların yürürlük tarihleri ile ilgili kuralları koymaktadır. Büyük ölçekli şirketlere uygulanacak Türkiye Muhasebe Standartları halen yayımlanmıştır ve Bankacılık Kanunu bağlamında da uygulanmaktadır. Buna karşılık, küçük ve orta ölçekli şirket ve işletmeler bakımından uygulanacak standartlar konusunda hem Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarını yayımlayan Birlikte hem de Avrupa Birliği çevrelerinde tartışmalar devam etmektedir. Bu arada anılan Birlik tarafından çıkarılan KOBİ'lere ilişkin taslak geri çekilmiştir. Bu şartlar altında söz konusu standartlar için bir yıllık süre konulmasının doğru olacağı düşünülmüştür.

BAŞKAN - Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Önerge kabul edilmiş, böylece yeni geçici madde 6 ihdas edilmiştir.

Madde 1534 üzerinde bir önerge vardır, okutuyorum:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na

Görüşülmekte olan 96 sırasayılı Türk Ticaret Kanunu Tasarısının "Yürürlük" kenar başlıklı 1534 üncü maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.

Mustafa Elitaş M. Akif Hamzaçebi Mehmet Şandır

Kayseri Trabzon Mersin

Abdurrahman Arıcı Mehmet Sağlam

Antalya Kahramanmaraş

"Madde 1534 - (1) Kenar başlıkları metne dahil olan bu Kanun 01/07/2012 tarihinde; geçici 2 nci ve geçici 3 üncü maddeler ise bu Kanunun yayımı ile birlikte yürürlüğe girer. 1524 üncü madde, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl sonra yürürlüğe girer. Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun hükümleri saklıdır.

(2) Bu Kanunun Türkiye Muhasebe Standartları ile ilgili hükümlerinin yürürlüklerine aşağıdaki hükümler uygulanır. Bu Kanun;

a) 1523 üncü maddenin birinci ve ikinci fıkralarında tanımlanan büyük ölçekli sermaye şirketleri ile bunların konsolidasyon kapsamına giren bağlı şirketleri, iştirakleri ve şirketler toplulukları;

b) Sermaye Piyasası Kanununa göre, ihraç ettikleri sermaye piyasası araçları borsada veya teşkilatlanmış diğer bir piyasada işlem gören şirketler, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve konsolidasyon kapsamına alınan diğer işletmeler;

c) Bankacılık Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan bankalar ile bağlı ortaklıkları;

d) 03/06/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununda tanımlanan sigorta ve reasürans şirketleri;

e) 28/03/2001 tarihli ve 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda tanımlanan emeklilik şirketleri;

bakımından 01/01/2013 tarihinde yürürlüğe girer.

(3) Küçük ve orta ölçekli sermaye şirketleri ile bu maddenin ikinci fıkrasında sayılanlar dışında kalan her ölçüdeki gerçek ve tüzel kişi tacirler için yayımlanan ve yayımlanacak olan özel Türkiye Muhasebe Standartları 01/01/2013 tarihinde yürürlüğe girer.

(4) Bu Kanunun anonim şirketlerin denetlenmesine ilişkin 397 ilâ 406 ncı maddeleri 01/01/2013 tarihinde yürürlüğe girer.

ADALET KOMİSYONU BAŞKANI AHMET İYİMAYA (Ankara) - Takdire bırakıyoruz Sayın Baş-kanım.

BAŞKAN - Hükûmet?

ADALET BAKANI SADULLAH ERGİN (Hatay) - Katılıyoruz Sayın Başkan.

Gerekçe:

Türk Ticaret Kanunu birçok yeni açılımlar, kurumlar ve hükümler içermekte, aynı zamanda yirmibeşe yakın yönetmeliğin ve birkaç tüzüğün çıkarılması gerekmektedir. Bu sebeple Kanunun yürürlük tarihi, hem ilgili kurumların hem de hedef çevrelerin gerekli hazırlığı yapabilmelerine imkân sağlayacak şekilde belirlenmiştir.

Kabul edilen bu önerge doğrultusunda 1534'üncü maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

Madde 1535? Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

Böylece, elli ikinci bölüm içinde yer alan maddelerin tümünün oylanması tamamlanmıştır.

Tasarının görüşmeleri tamamlanmıştır.

Sayın milletvekilleri, alınan karar gereğince, sözlü sorular ile kanun tasarı ve teklifleriyle komisyonlardan gelen diğer işleri sırasıyla görüşmek için 25 Ocak 2011 Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum. (Alkışlar)

Kapanma Saati: 00.36

oku oku gözlerim mahfoldu ne anlatmaya çalışıyor bu maddeler bizlerle ilgli gözleri sağlam bi arkadaş kısaca özetlermi acaba

yani kobilerin denetimi 01/01/2012 den 01/01/2013 emi ertelendi

peki denetleme lisansını kimin vereceği bellimi spkmı türmobbu yoksa başka bir kurummu

teşekkürler

(1) Denetçi, ancak ortakları, yeminli malî müşavir veya serbest muhasebeci malî müşavir unvanını taşıyan bir bağımsız denetleme kuruluşu olabilir. Orta ve küçük ölçekli anonim şirketler, bir veya birden fazla yeminli mali müşaviri veya serbest muhasebeci malî müşaviri denetçi olarak seçebilirler. Bağımsız denetleme kuruluşlarının kuruluş ve çalışma esasları ile denetleme elemanlarının nitelikleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Bakanlar Kurulunca yürürlüğe konulacak bir yönetmelikle düzenlenir.

teşekkürler

Yani büyükler yine ymm lere mi gitti

Bağımsız denetleme kuruluşlarının kuruluş ve çalışma esasları ile denetleme elemanlarının nitelikleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Bakanlar Kurulunca yürürlüğe konulacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Bu kardeşiniz denetim yetkisinin türmob da olacağı nerden çıkartıldı diye her yere yazdı. Adamlar kendi kendilerine gelin güvey oldular kafalarına göre iş yaptılar ve sonunu gördüler.
Hükümet denetim yetkisini kendisinden görüş almadan iş yapan , kendisine tam anlamıyla zıt görüşte ve siyasi bir kurum olmaması gerektiği ve siyaset yapması yasak olduğu halde en tepedeki adamı siyasi parti başkanı olan ben başbakan olacağım diyen, başındaki siyasi parti başkanı kendi gitmiş olsada yerine yardımcısı gelen bir kuruma neden denetim yetkisini versin, neden o kuruma çok büyük bir rant sağlasın.

Ben hala lafımın arkasındayım bu iş türmoba kalmayacakk. Hükümet ya gider bir kaç bin memur alır bu işi aldığı memurlara kotere eder yada en temizi bu işi zaten yapmakta olan SPK ya verir. Ordada adam gibi herkes sınava girer, illa SMMM şartı olacaksa SPK sınava giriş şartına SMMM olma şartını ekler.
Ne YMM ler nede SMMM ler belgelerini SPK dan almadıklarından SPK ya davada açamazlar bu şekilde olursa yeni SMMM lerde bu işten ekmek yerler ancak tabi birlik sevdalısı olmak başka.

battibalikyangider ' Alıntı:
(1) Denetçi, ancak ortakları, yeminli malî müşavir veya serbest muhasebeci malî müşavir unvanını taşıyan bir bağımsız denetleme kuruluşu olabilir. Orta ve küçük ölçekli anonim şirketler, bir veya birden fazla yeminli mali müşaviri veya serbest muhasebeci malî müşaviri denetçi olarak seçebilirler. Bağımsız denetleme kuruluşlarının kuruluş ve çalışma esasları ile denetleme elemanlarının nitelikleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Bakanlar Kurulunca yürürlüğe konulacak bir yönetmelikle düzenlenir.

arkadaşım bu metni nerden aldınız, metin yanlış küçük şirketleri iki ymm veya smmm denetler olması gerekiyor

hukukara ' Alıntı:
battibalikyangider ' Alıntı:

arkadaşım bu metni nerden aldınız, metin yanlış küçük şirketleri iki ymm veya smmm denetler olması gerekiyor

Aman efendim lütfen bakarken dikkat ediniz.
Tasarı ,Komisyon ve Meclis sıralamasında
sizin bahsettiğiniz konu tasarıda kaldı komisyonda değişti o maddenin tamamı şu şekilde oldu.

II - Denetçi olabilecekler
MADDE 400 - (1) Denetçi, ancak ortaklar?, yeminli malî mü?avir veya serbest muhasebeci
malî mü?avir unvan?n? ta??yan bir ba??ms?z denetleme kurulu?u olabilir. Orta ve küçük ölçekli anonim
?irketler, bir veya birden fazla yeminli mali mü?aviri veya serbest muhasebeci malî mü?aviri
denetçi olarak seçebilirler. Ba??ms?z denetleme kurulu?lar?n?n kurulu? ve çal??ma esaslar? ile denetleme
elemanlar?n?n nitelikleri Sanayi ve Ticaret Bakanl??? taraf?ndan haz?rlanan Bakanlar Kurulunca
yürürlü?e konulacak bir yönetmelikle düzenlenir. A?a??daki hâllerden birinin varl???nda, yeminli
malî mü?avir, serbest muhasebeci malî mü?avir, ba??ms?z denetleme kurulu?u ve bunun ortaklar?ndan
biri ve bunlar?n ortaklar?n?n yan?nda çal??an veya bu cümlede an?lan ki?ilerin mesle?i birlikte
yapt?klar? ki?i veya ki?iler, ilgili ?irkette denetçi olamaz. ?öyle ki, önceki cümlede say?lanlardan
biri;
a) Denetlenecek ?irkette paysahibiyse;
b) Denetlenecek ?irketin yöneticisi veya çal??an?ysa veya denetçi olarak atanmas?ndan önceki
üç y?l içinde bu s?fat? ta??m??sa;
c) Denetlenecek ?irketle ba?lant?s? bulunan bir tüzel ki?inin, bir ticaret ?irketinin veya bir ticarî
i?letmenin kanunî temsilcisi veya temsilcisi, yönetim kurulu üyesi, yöneticisi veya sahibiyse ya da
bunlarda yüzde yirmiden fazla paya sahipse yahut denetlenecek ?irketin yönetim kurulu üyesinin
veya bir yöneticisinin alt veya üst soyundan biri, e?i veya üçüncü derece dahil, üçüncü dereceye kadar
kan veya kay?n h?sm?ysa;
d) Denetlenecek ?irketle ba?lant? hâlinde bulunan veya böyle bir ?irkette yüzde yirmiden fazla
paya sahip olan bir i?letmede çal???yorsa veya denetçisi olaca?? ?irkette yüzde yirmiden fazla paya
sahip bir gerçek ki?inin yan?nda herhangi bir ?ekilde hizmet veriyorsa;
e) Denetlenecek ?irketin defterlerinin tutulmas?nda veya finansal tablolar?n?n düzenlenmesinde
denetleme d???nda faaliyette veya katk?da bulunmu?sa;
f) Denetlenecek ?irketin defterlerinin tutulmas?nda veya finansal tablolar?n?n ç?kar?lmas?nda
denetleme d???nda faaliyette veya katk?da bulundu?u için (e) bendine göre denetçi olamayacak gerçek
veya tüzel ki?inin veya onun ortaklar?ndan birinin kanunî temsilcisi, temsilcisi, çal??an?, yönetim
kurulu üyesi, orta??, sahibi ya da gerçek ki?i olarak bizzat kendisi ise;
g) (a) ilâ (f) bentlerinde yer alan ?artlar? ta??d??? için denetçi olamayan bir denetçinin nezdinde
çal???yorsa,
---- 1062 ----
Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Say?s?: 96)
h) Son be? y?l içinde denetçili?e ili?kin meslekî faaliyetinden kaynaklanan gelirinin tamam?n?n
yüzde otuzundan fazlas?n? denetlenecek ?irkete veya ona yüzde yirmiden fazla pay ile i?tirak etmi?
bulunan ?irketlere verilen denetleme ve dan??manl?k faaliyetinden elde etmi?se ve bunu cari y?lda
da elde etmesi bekleniyorsa,
denetçi olamaz; ancak Türkiye Serbest Muhasebeci Malî Mü?avirler ve Yeminli Malî Mü?avirler
Odalar? Birli?i, katlan?lmas? güç bir durum ortaya ç?kacaksa (h) bendindeki yasa??n kald?r?lmas?
için belli bir süreyle s?n?rl? olarak onay verebilir.
(2) Bir ba??ms?z denetleme kurulu?unun, bir ?irketin denetlenmesi için görevlendirdi?i denetçi
yedi y?l arka arkaya o ?irket için denetleme raporu vermi?se, o denetçi en az iki y?l için de?i?tirilir.
(3) Denetçi, denetleme yapt??? ?irkete, vergi dan??manl??? ve vergi denetimi d???nda, dan??manl?k
veya hizmet veremez, bunu bir yavru ?irketi arac?l???yla yapamaz.
(4) Bu madde hükümleri, 554 üncü maddede öngörülen i?lem denetçilerine de uygulan?r. Kanunda
veya esas sözle?mede aksi öngörülmemi?se, i?lem denetçisi genel kurul taraf?ndan atan?r ve
görevden al?n?r.

http://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem23/yil01/ss96.pdf

şu linkteki 1062 sayfaya bakınız. Aman olaki hukumet tasari ile karistirmayın komisyonun kabul ettiğidurum belirttiğim sayfadaki maddeler.

Üstad küçük büyük şirket ayrımını nerde yapıyor kanun

Saygılarımla

Ant Z ' Alıntı:
Üstad küçük büyük şirket ayrımını nerde yapıyor kanun

Saygılarımla

Burada yapıyor.

C) Ölçeklerine göre sermaye şirketleri
MADDE 1523 - (1) Aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini aşamayanlar küçük sermaye şirketi olarak
kabul edilir:
a) Aktifte görülen zararın çıkarılmasıyla bulunan bilânço toplamı altımilyon Türk Lirası.
b) Hesap döneminin bilânço gününden önceki oniki ay içindeki satışlar toplamı onikimilyon
Türk Lirası.
c) Yıllık ortalama çalışan sayısı elli kişi.
(2) Birinci fıkrada öngörülen büyüklük ölçütlerinden en az ikisini aşan ve aşağıdaki üç ölçütün
ikisini aşmayanlar orta büyüklükte sermaye şirketi olarak kabul edilir.
a) Aktifte görülen zararın çıkarılmasıyla bulunan bilânço toplamı yirmimilyon Türk Lirası.
b) Hesap döneminin bilânço gününden önceki oniki ay içindeki satışlar tutarı ellimilyon Türk
Lirası,
c) Yıllık ortalama çalışan sayısı ikiyüzelli kişi.
(3) Bakanlar Kurulu büyüklükleri on katına kadar artırabilir ya da onda birine kadar azaltabilir.
(4) Ikinci fıkrada belirtilen ölçütlerden en az ikisini aşan sermaye şirketi büyük sermaye şirketi
olarak kabul edilir. Menkul kıymetleri, Türkiye?de menkul kıymetler borsalarında veya Sermaye
Piyasası Kurulunun her yıl ilân edeceği listede yer alan ülkelerin menkul kıymetler borsalarında işlem
gören ya da işlem görmek üzere kote edilmiş yahut kotasyon için başvurusu yapılmış bulunan
bir şirket, bu fıkradaki ölçütleri aşmamış olsa bile, büyük sermaye şirketi olarak kabul edilir.
(5) Birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda öngörülen büyüklük ölçütleri, bilânço günü itibarıyla,
birbirini izleyen iki faaliyet döneminde aşılmışsa veya bu ölçütlerin altında kalınmışsa şirketin büyüklük
yönünden konumu değişir.
(6) Tür değiştirme hâlinde ve yeni kuruluş şeklindeki birleşmelerde, şirketin konumu, tür değiştirmenin
veya birleşmenin gerçekleşmesinden sonraki ilk bilânço gününde, birinci, ikinci veya
üçüncü fıkralarda yer alan şartlara göre belirlenir.
(7) Yıllık ortalama çalışan sayısı, yurt dışında çalışanlar dâhil, stajyerler hariç tutularak, 31
Mart, 30 Haziran, 30 Eylül, 31 Aralık itibarıyla şirkette çalışanların toplam sayılarının dörde bölünmesiyle
hesaplanır.
( Işçi sendikalarının ve diğer kanunlarda öngörülmüş bulunan yetkililerin ve kişilerin bu konuda
bilgi alma hakları saklıdır.

İnternet sitelerinde görüş yazısı yazanın biri ne demiş gördünüz mü?

"Yıllarca hesap uzmanlığı yapmış yada Gelirler Kontrolörlüğü yapmış 50 yaşına gelmiş bir meslek mensubuna hadi al defteri kitabını gel kursa katıl ve sonra sınava gir sana bu belgeyi verelim demenin mantıkla açıklanabilir hiçbir izahatı yoktur.

İşte bu noktada TÜRMOB?a önerimiz şudur;

1 yıllık tecrübesi olan Mali Müşavirlerin 140 saatten az olmamak,

2 yıllık tecrübesi olan Mali Müşavirlerin 100 saatten az olmamak

3 yıldan (3 yıl dahil) fazla tecrübesi olan mali müşavirlerin ise 80 saatten az olmamak koşulu ile kursa katılmalarını zorunlu kılıp kursun bitiminde bağımsız denetim yetkisinin verilmesidir.

En az 10 yıl Hesap Uzmanlığı ve Gelirler Kontrolörlüğü yapmış Yeminli Mali Müşavirlerin ise kursa katılım zorunluluğunun olmamasıdır."

şeklinde bu yazarın yaptığı sınıflandırma içler acısıdır.

İnternet ortamında binlerce meslek mensubunun okuduğu bir yazıda Mali Müşavirleri parmak hesabı ile yıl bazında sınıflandırarak ruhsat vermeyi önermek fevkalade mantıksızdır.

mavi efe, bende bu yazıyı yazan arkadaşa katılıyorum ama gülmekten ;D . 50 değil 100 senelik ymm veya smmm olsa da bu eğitimi almak zorunda, bu konuda bilgisi yokki vahiy mi gelecek bu ymm lere, tövbe tövbe... ayrıca devletten gelen ymm lere de ayrıcalık yapmış, smmm den ymm olanlar zat-ı muhterem tarafından ymm kabul edilmiyor galiba. arkadaşın üstatları kesin devletten gelmiştir :)

benimde türmoba önerim şudur

isminin baş harfi a ile l ( l dahil ) arası harfle başlayanlar tek sınav

isminin baş harfi m olanlara sınavsız ( bundan bende yararlanırım

isminin başharfi n ile y arası olanlar 15 saatlik kurs ile

izmini baş harfi z olanlarda üste para alarak sınavsız sertifika sahibi olsunlar

maviefe ' Alıntı:
Gülmekten yerimden düşüyordum.
İnternet sitelerinde görüş yazısı yazanın biri ne demiş gördünüz mü?

"Yıllarca hesap uzmanlığı yapmış yada Gelirler Kontrolörlüğü yapmış 50 yaşına gelmiş bir meslek mensubuna hadi al defteri kitabını gel kursa katıl ve sonra sınava gir sana bu belgeyi verelim demenin mantıkla açıklanabilir hiçbir izahatı yoktur.

İşte bu noktada TÜRMOB?a önerimiz şudur;

1 yıllık tecrübesi olan Mali Müşavirlerin 140 saatten az olmamak,

2 yıllık tecrübesi olan Mali Müşavirlerin 100 saatten az olmamak

3 yıldan (3 yıl dahil) fazla tecrübesi olan mali müşavirlerin ise 80 saatten az olmamak koşulu ile kursa katılmalarını zorunlu kılıp kursun bitiminde bağımsız denetim yetkisinin verilmesidir.

En az 10 yıl Hesap Uzmanlığı ve Gelirler Kontrolörlüğü yapmış Yeminli Mali Müşavirlerin ise kursa katılım zorunluluğunun olmamasıdır."

arkadaşın sınıflandırması içler acısıdır.

İnternet ortamında binlerce meslek mensubunun okuduğu bir yazıda Mali Müşavirleri parmak hesabı ile yıl bazında sınıflandırarak ruhsat vermeyi önermek resmen saçmalığın daniskasıdır.

Dosdoğruca "Bakmayın buralarda yazıp da kasıldığımıza biz her ne kadar E. Öğretim Görevlisi isek de (E. ne demekse) sınavdan korkuyoruz ne olur beleş dağıtın, bilen bilmeyen bir olsun, çok korkuyorum, çalışmak istemiyorum, ben beleş lisans istiyorum" diyiverse dürüst olurdu.

Yazamayacağım biraz daha gülmek için bu metne son veriyorum.
;D (1-yıl 140 saat 2 yıl 100 saat hahahahahaha)

...................

394733 ' Alıntı:
benimde türmoba önerim şudur

isminin baş harfi a ile l ( l dahil ) arası harfle başlayanlar tek sınav

isminin baş harfi m olanlara sınavsız ( bundan bende yararlanırım

isminin başharfi n ile y arası olanlar 15 saatlik kurs ile

izmini baş harfi z olanlarda üste para alarak sınavsız sertifika sahibi olsunlar
:) :) :) neyseki benimde ismim m ile başlıyor :)

Ynt: Bağımsız Denetim Merkezi lisans eğitimi ve sınav ilanı, Yeni dönem başlamış

Gecen sene bir ymm ustada ifrs geliyor ne yapacaksınız dediğimde biz vergiciyiz biz anlamayız demişti şimdi denetim ısı kucaklarına düştü resmen