personel maaş programı

Bağımsız Denetim Merkezi lisans eğitimi ve sınav ilanı, Yeni dönem başlamıştır.!

Ynt: Bağımsız Denetim Merkezi lisans eğitimi ve sınav ilanı, Yeni dönem başlamıştır.!

Sizi anlıyoruz Sayın Sartre. Haklısınız, benzer şeyleri söylüyoruz.

Ancak korkumuz bazı oda başkanlarının talep ettiği gibi sınavsız bir lisans dağıtımı ile kalitenin hepten duman edilmesi.

Ve en acısı, karşımızdaki art niyetin, bu işin kibar kibar hukuki eksiklikleri eleştirecek kadar seviye taşımaması. Adamlar koltuğunun derdinde, hak etmedikleri bir rantın derdinde. Nasıl eleştirmeyelim?

Umarız biz yanılırız. Sağ duyu hakim olur da, yetkililerin içindeki adalet duygusu baskın gelir de, doğru düzgün bir sınav ve doğru düzgün bir lisanslama ile mali müşavirlik mesleğinin içinden yep yeni, pırıl pırıl bir meslek doğar.

Saygılarımızla,

Ynt: Bağımsız Denetim Merkezi lisans eğitimi ve sınav ilanı, Yeni dönem başlamıştır.!

Maviefe,
Bizim meslekte kalite kavramı çok farklı mecralara çekilmekte. Kanaatimce daha mesleğe girişte yapılan staj düzenlemeleri ile mesleğin kalitesi konusunda olumlu bir katkı sağlanamamıştır. Bu düzenlemeler bilinçli bile yapılmış olsa bundan sonra yeni adımlar atılmadığı takdirde kalite konusunda pek iyimser değilim.
Diğer yandan kalite adı altında ülkenin güzide işletmeleri yabancı üyeli firmalar tarafından denetleniyor ve ülkede kalması gereken müthiş bir para bu şekilde yurt dışına transfer ediliyor. Maliye denetimi tamamen etkisiz hale gelmiş, eski maliye elemanları ellerindeki bedava kaşeyle herşeyin altına imza atıyor, hükümet kanun çıkarıyor 3 kuruş para yatır denetimden kurtul keyfine bak diyor. Bu arada olan hep kaliteliye oluyor. Kaliteli meslek mensubuna, kaliteli kobiye vs...

Bahsedebildiğim makro sorunlar yanında sizinde bahsettiğiniz daha yerel sorunları da eklersek katetmemiz gereken çok mesafe olacak daha. Global çıkarlar karşısında birliğin herhangi bir fonksiyonunun olması söz konusu bile değil çünkü adamlar direkt devlet başkanından işi bağlayabiliyor. Bağımsız denetimde muhakkak büyük bir pazar olacak, bu pazar nasıl paylaşılacak hep birlikte göreceğiz. Temennim odur ki SPK pazarı gibi olmaz.

Tüm dileklerinize katılarak saygılarımı sunarım.

Sartre ' Alıntı:
Maviefe,
Bizim meslekte kalite kavramı çok farklı mecralara çekilmekte. Kanaatimce daha mesleğe girişte yapılan staj düzenlemeleri ile mesleğin kalitesi konusunda olumlu bir katkı sağlanamamıştır. Bu düzenlemeler bilinçli bile yapılmış olsa bundan sonra yeni adımlar atılmadığı takdirde kalite konusunda pek iyimser değilim.
Diğer yandan kalite adı altında ülkenin güzide işletmeleri yabancı üyeli firmalar tarafından denetleniyor ve ülkede kalması gereken müthiş bir para bu şekilde yurt dışına transfer ediliyor. Maliye denetimi tamamen etkisiz hale gelmiş, eski maliye elemanları ellerindeki bedava kaşeyle herşeyin altına imza atıyor, hükümet kanun çıkarıyor 3 kuruş para yatır denetimden kurtul keyfine bak diyor. Bu arada olan hep kaliteliye oluyor. Kaliteli meslek mensubuna, kaliteli kobiye vs...

Bahsedebildiğim makro sorunlar yanında sizinde bahsettiğiniz daha yerel sorunları da eklersek katetmemiz gereken çok mesafe olacak daha. Global çıkarlar karşısında birliğin herhangi bir fonksiyonunun olması söz konusu bile değil çünkü adamlar direkt devlet başkanından işi bağlayabiliyor. Bağımsız denetimde muhakkak büyük bir pazar olacak, bu pazar nasıl paylaşılacak hep birlikte göreceğiz. Temennim odur ki SPK pazarı gibi olmaz.

Tüm dileklerinize katılarak saygılarımı sunarım.

Ne güzel yazmışınız katılmamak mümkün değil.
Bence de eleştirler kişsel olamktan ziyade bilimsel ve objektif olmalıdır.
Dünya yeni kurulmuyor. statüko hep vardı ve bundan sonrada olacak.

Akla mantığa uygun bilimsel veriler ışığında gelişmeler olması dileriz. Söz konusu kişiler de bu eleştirileri dikkate alırlar umarız.

Spk belgesinin sadece spkya bağlı denetim firmalarında çalışılması halinde geçerli olması dışında bence durum çok kötü değil. Eğer yeni denetim sahaları açılacaksa (kobiler için) bu işide spk düzenlesin. Yeterki bağımsız çalışılması için bir düzenleme yapılsın. Bizimde turmob sınavlarına vereceğimiz binler cebimizde kalır. Kurs bedava olacaktı heralde ondan iptal ettiler :) Bedava niye verelim kurarız akademilerde yeni bir bölüm orda paralı eğitim veririz diye düşünmüş olmalılar.

arkadaşlar spk yeni ttk kapsamında yapılacak denetimleri,sınavları vs. hükümleri düzenleyemez. adı üzerinde sermaye piyasası kuruludur. ha şu olabilir sınavları organize edebilir aöf nin staja başlama sınavlarını organize ettiği gibi.

Spk nın sınavlarıda ücretli değil mi ?

ücretli ama turmobun sınavları ile kıyaslayınca bedava. sağolsunlar bir mali müşavirlik ruhsatı için 5000 tlye yakın para alıyorlar (sınavlar, dosya açma, dosya kapama, ruhsat, kaşe, oda kayıt vs)

turkasia;
benim bu işide spk düzenlesin dememdeki amacım turmob a zerre kadar güvenim olmayışıdır. SMMM belgesini, muhasebe gibi sürekli taze bilgiye dayanan bir meslekte, sırf önceden ruhsatını almış diye eski serbest muhasebecilere, bana yaptıklarından ayrı bir sınavla, bana verdikleri belgenin aynısını veriyorlarsa ben bu kuruma güvenmem. Kimsenin şikayeti yok serbest muhasebecilerde pekala smmm belgesi alabilirler. Ama o belge için zaten belli bir sınav varsa, herkes o sınavla alır. Ona ayrı buna ayrı muamele olmaz!

mur224 ' Alıntı:
ücretli ama turmobun sınavları ile kıyaslayınca bedava. sağolsunlar bir mali müşavirlik ruhsatı için 5000 tlye yakın para alıyorlar (sınavlar, dosya açma, dosya kapama, ruhsat, kaşe, oda kayıt vs)

turkasia;
benim bu işide spk düzenlesin dememdeki amacım turmob a zerre kadar güvenim olmayışıdır. SMMM belgesini, muhasebe gibi sürekli taze bilgiye dayanan bir meslekte, sırf önceden ruhsatını almış diye eski serbest muhasebecilere, bana yaptıklarından ayrı bir sınavla, bana verdikleri belgenin aynısını veriyorlarsa ben bu kuruma güvenmem. Kimsenin şikayeti yok serbest muhasebecilerde pekala smmm belgesi alabilirler. Ama o belge için zaten belli bir sınav varsa, herkes o sınavla alır. Ona ayrı buna ayrı muamele olmaz!

sözüm direkt size değildi. öyle yaygın ve yanlış bir kanaat mevcut. spk ile turmob arasındaki husumet spk nın kendi tabi firmalar için bağımsız denetim düzenlemelerini gerçekleştirmesinden kaynaklanıyor diye düşünüyorum. turmob ise bağımsız denetim benim işim size tabi firmaları da ben denetleyeceğim diyor. yoksa iki kurum birbirinin muadili değil görev alanları çok farklı.

Ya arkadaşlar bir dakika!!!!
Şimdi forumda genel bir eğilim seziyorum. Oda şudur :" denetim yetkisini spk versin"
Bir mali müşavir bunu nasıl söyler.?
SPK dan denetleme yetkisi almış bir kişi bir SMMM ile kıyaslanabilirmi? Bu nasıl at gözlüğü bir yaklaşım.
Hadi bunu spk dan sonradan belge almış biri söylese kabul edebilirim. Ancak bir SMMM bunu söylüyorsa bu işte bir gariplik var derim. >:( >:( >:(
Bir spk denetçisi iş hukuku biliyormu? Ya da sgk mevzuatı , yada vuk konusunda sizden daha mı yetkinler?

Yeni bir düzenleme ile ne olacağını göreceğiz ancak Bağımsız Denetim Lisansı'nın SPK'nın vermeyeceği görülüyor. Zaten SPK da bu işin meraklısı değil. Onun derdi halka açık şirketlerin denetimi sıhhatli yapılsın. Ancak kim verirse versin bu lisansı Mali Müşavirlere verecek. Dolayısıyla Turmob'un atlandığı filan yok.

Turmob'un binası yıkılmayacak, sadece Turmob'un inşaasını beceremediği üst katları başka müteahhit inşa edebilir.

Tasarıda (pardon kanunda) yazıyor:

II - Denetçi olabilecekler
MADDE 400 - (1) Denetçi, ancak ortakları, yeminli malî müşavir veya serbest muhasebeci malî müşavir unvanını taşıyan bir bağımsız denetleme kuruluşu olabilir. Orta ve küçük ölçekli anonim şirketler, bir veya birden fazla yeminli mali müşaviri veya serbest muhasebeci malî müşaviri denetçi olarak seçebilirler. Bağımsız denetleme kuruluşlarının kuruluş ve çalışma esasları ile denetleme elemanlarının nitelikleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Bakanlar Kurulunca yürürlüğe konulacak bir yönetmelikle düzenlenir.

(Not: Metni tasarı halinden aldım. Dün akşam önerge var mıydı bu maddelerle ilgili? Bilen var mı?)

maviefe ' Alıntı:
Bağımsız denetleme kuruluşlarının kuruluş ve çalışma esasları ile denetleme elemanlarının nitelikleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Bakanlar Kurulunca yürürlüğe konulacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Tasarıyı okumamıştım ama birkaç gündür aklıma bu işi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı üstlenebilirmi acaba diye düşünüyordum. Tasarı bu haliyle geçtiyse Turmob devre dışı kalacaktır bana göre. Bence SPK ya paralel Sanayi Bakanlığı gözetiminde bir yapı oluşturulacaktır. Lisanslama veya başka bir şekilde sınav olacaktır. Çünkü hem ortakları meslek mensubu olan bağımsız denetim şirketleri yapacaktır diyor hem de denetim elemanlarının nitelikleri yönetmelikle belirlenecektir diyor. Demekki meslek mensubu olmak yeterince yeterli bir nitelik değil.

Hayırlısı bakalım bekleyip göreceğiz

Madde 400 ile ilgili Mhp tarafından verilen önerge var idi ancak kabul edilmedi.İşlem denetçiliği ile ilgili önergede tasarıda geçen Ymm ve/veya Smmm tanımları kaldırıldı.İşlem denetimi var ama denetçinin kim olacağı belli değil şimdilik.Yanlışım varsa düzeltin.İyi günler ..

Tasarıda denetimle ilgili olarak TÜRMOB adı geçiyor.
"DENETİM SİSTEMİ

Anonim şirketlerin finansal tabloları denetçi tarafından, uluslararası denetim standartlarıyla uyumlu Türkiye denetim standartlarına göre denetlenecek. Yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu içinde yer alan finansal bilgilerin, finansal tablolarla tutarlı olup olmadığı da denetim kapsamında olacak.
Türkiye Denetim Standartları Kurulu kuruluncaya kadar, Türkiye denetim standartları, kamu tüzel kişiliğini haiz TÜRMOB ile ilişkili bir kurul tarafından uluslarararası denetim standartlarıyla uyumlu olarak belirlenecek.

"

Madde 395? Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

Madde 396? Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

Madde 397? Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

398'inci madde üzerinde bir önerge vardır, okutuyorum:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan 96 sıra sayılı Türk Ticaret Kanunu Tasarısının 398 inci maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarının aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.

Mustafa Elitaş Ahmet Kenan Tanrıkulu Abdurrahman Arıcı

Kayseri İzmir Antalya

Ufuk Uras Ali İhsan Köktürk

İstanbul Zonguldak

"(1) Şirketin ve topluluğun finansal tabloları ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun denetimi; envanterin, muhasebenin ve Türkiye Muhasebe Standartlarının öngördüğü ölçüde iç denetimin, bu Bölüm hükümleri anlamında 378 inci madde uyarınca verilen raporların ve 397 inci maddenin birinci fıkrası çerçevesinde yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun denetimidir. Bu denetim, Türkiye Muhasebe Standartlarına, kanuna ve esas sözleşmenin finansal tablolara ilişkin hükümlerine uyulup uyulmadığının incelenmesini de kapsar. Denetleme, geçici 2 nci ve geçici 3 üncü maddelerde öngörülen kurul ve kurumun belirlendiği esaslar bağlamında, denetçilik mesleğinin gerekleriyle etiğine uygun bir şekilde ve özenle gerçekleştirilir. Denetleme, şirketin ve topluluğun malvalıksal ve finansal durumunun 515 inci madde anlamında dürüst resim ilkesine uygun olarak yansıtılıp yansıtılmadığını, yansıtılmamışsa sebeplerini, dürüstçe belirtecek şekilde yapılır."

"(4) Denetçi, yönetim kurulunun şirketi tehdit eden veya edebilecek nitelikteki riskleri zamanında teşhis edebilmek ve risk yönetimini gerçekleştirebilmek için 378 inci maddede öngörülen sistemi ve yetkili komiteyi kurup kurmadığını, böyle bir sistem varsa bunun yapısı ile komitenin uygulamalarını açıklayan, ayrı bir rapor düzenleyerek, denetim raporuyla birlikte, yönetim kuruluna sunar. Bu raporun esasları geçici 2 nci ve geçici 3 üncü maddelerde öngörülen kurul ve kurum tarafından belirlenir."

BAŞKAN - Komisyon önergeye katılıyor mu?

ADALET KOMİSYONU BAŞKANI AHMET İYİMAYA (Ankara) - Takdire bırakıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Hükûmet?

MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK (Gaziantep) - Katılıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Gerekçe?

Gerekçe:

Hüküm, geçici 2 nci ve geçici 3 üncü maddelerle uyum sağlayacak şekilde, ancak ana ilkesinde hiçbir değişiklik yapılmadan yeniden kaleme alınmıştır.

BAŞKAN - Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Önerge kabul edilmiştir.

Kabul edilen önerge doğrultusunda 398'inci maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

399'uncu madde üzerinde bir önerge vardır, okutuyorum:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan 96 sıra sayılı Türk Ticaret Kanunu Tasarısının 399 uncu maddesinin sekizinci fıkrasının aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.

Mustafa Elitaş Ahmet Kenan Tanrıkulu Ali İhsan Köktürk

Kayseri İzmir Zonguldak

Ufuk Uras Abdurrahman Arıcı

İstanbul Antalya

"(8) Denetçi denetleme sözleşmesini, sadece haklı bir sebep varsa veya kendisine karşı görevden alınma davası açılmışsa feshedebilir. Görüş yazısının içeriğine ilişkin fikir ayrılıkları ile denetlemenin şirketçe sınırlandırılmış olması veya görüş yazısı vermekten kaçınma haklı sebep sayılamaz. Denetçinin sözleşmeyi feshi yazılı ve gerekçeli olmalıdır. Denetçi fesih tarihine kadar elde ettiği sonuçları genel kurula sunmakla yükümlüdür; bu sonuçlar 402 nci maddeye uygun bir rapor hâline getirilerek genel kurula verilir."

ADALET KOMİSYONU BAŞKANI AHMET İYİMAYA (Ankara) - Takdire bırakıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Hükûmet?

MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK (Gaziantep) - Katılıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Gerekçe.

Gerekçe:

400'üncü madde üzerinde bir önerge vardır, okutuyorum:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na

Görüşülmekte olan "Türk Ticaret Kanunu Tasarısı"nın 400. Maddesinin 1. Fıkrasında geçen "Denetçi, ancak ortakları, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir sıfatını taşıyan bir bağımsız denetleme kuruluşu olabilir" ibaresinin metinden çıkarılmasını arz ve teklif ederiz.

Mehmet Şandır Ahmet Kenan Tanrıkulu Recep Taner

Mersin İzmir Aydın

Mustafa Enöz Osman Durmuş

Manisa Kırıkkale

BAŞKAN - Hükûmet?

MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK (Gaziantep) - Katılamıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Gerekçe?

MEHMET ŞANDIR (Mersin) - Hayır efendim, Sayın Ahmet Kenan Tanrıkulu konuşacak.

BAŞKAN - Sayın Tanrıkulu, buyurunuz efendim. (MHP sıralarından alkışlar)

AHMET KENAN TANRIKULU (İzmir) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; görüşülmekte olan kanun tasarısının 400'üncü maddesi üzerine vermiş olduğumuz önergeyle ilgili olarak huzurunuzdayım, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Sayın milletvekilleri, bu tasarının getirdiği ve finansal raporlama standartlarıyla doğrudan ilgili bir konu da bağımsız denetimle ilgili olan düzenlemelerdir ki bu görüştüğümüz madde bunu bağlamaktadır. Esasen bizim grup olarak karşı çıktığımız küçük ve orta ölçekli işletmelerin dış denetime açılması konusudur ve şiddetle karşı çıktığımız husus da bu husustur. Tasarının 397, biraz önce görüştüğümüz 398 ve 399'uncu maddelerinde anonim şirketin ve şirketler topluluğunun finansal tablolarının denetçi tarafından uluslararası denetim standartlarıyla uyumlu Türkiye denetim standartlarına göre denetleneceği hükmü getirilmiştir. Gene devam eden, takip eden maddelerde de bu hususlar vardır ve bu takip eden maddelerde denetim hakkında uluslararası denetim standartlarında ayrıntılı olarak yer alan ve bu bağlamda Türkiye denetim standartlarına aktarılması zorunlu bazı konular da detaylı bir şekilde verilmektedir. Örneğin bağımsız denetçinin sorumlulukları, rotasyon şartları, görüş raporlarının özellikleri gibi hususları bu maddelerde görüyoruz. Söz konusu bu hususların uluslararası denetim standartlarında ayrıntılı olarak düzenlendiği ve uluslararası muhasebe standartlarında olduğu kadar sıklıkla değişmese de zaman zaman içerde düşünülerek bu hükümlerin anılan maddelerinin düzenlenmesi yerine Türkiye denetim standartlarında düzenlenmesi ve tasarıda sadece bu Türkiye denetim standartlarına atıf yapılmasının daha uygun olacağı konuyla ilgili olan tarafların bize bildirmesidir ve biz de bu önergeyi bu husustan dolayı vermiş bulunuyoruz.

Sayın milletvekilleri, tasarının 400'üncü ve diğer birçok maddesinde sıklıkla kullanılan "işlem denetçisi" kavramı hakkında da herhangi bir tanımlamanın getirilmediğini görüyoruz. Bu durumda, gerek finansal raporların hazırlanmasında uluslararası finansal raporlama standartlarında yer alan değerlemelerle ilgili olarak uzman görüşünün alınması zorunluluğunu gerekse de hâlihazırdaki düzenlemelerle ilgili bazı çelişkileri de oluşturabilecek gibi gözüküyor. Çünkü hâlihazırdaki bankacılık ve sermaye piyasasına ilişkin düzenlemelerde, maddi veya maddi olmayan varlıkların, mesela gayrimenkul, ayni haklar, yazılımlar gibi konuların değerlenmesinde uzman kuruluş görüşü aranmaktadır.

Değerli milletvekilleri, ülkemizde de "bağımsız dış denetim" kavramı, esas itibarıyla, Sermaye Piyasası Kanunu'yla ve onun devamındaki mevzuatla, Bankalar Kanunu ve ilgili mevzuatıyla düzenlenmiş bulunmaktadır. Her iki mevzuatta da bağımsız denetim kuruluşlarının, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavir unvanlı meslek mensuplarından oluşacağı ifade edilmektedir. Öte yandan, bağımsız denetçilerle işletmelerin görüş aykırılığı olduğu hâllerde de ticaret mahkemelerince çözümlenmek istenmesinin, bu mahkemelerin önemli bir iş yükünü de artıracağı söz konusudur. Gerek uluslararası düzenlemelerde gerekse de Avrupa Birliğinin bu bağımsız denetime ilişkin 8 no.lu direktifine de baktığımız zaman, bu bağımsız denetim kuruluşu faaliyetlerinin standartlara ve kanunlara uygun olup yürütülüp

yürütülmediği, meslek mensuplarının bağımsız bir kuruluş tarafından gözetlenmesi ve onların kalite kontrol denetimine tabi tutulmasıyla da ilişkili bir husustur.

Ülkemizde de bu konuyla ilgili olarak, değerli milletvekilleri, bir kamu tüzel kişiliğine haiz kurum faaliyete geçene kadar, özel kanunlarla bağlı olan anonim şirketlerde görev yapacak olan bağımsız denetim kuruluşlarının bu görevi yürütmek üzere hâlihazırdaki mevcut bilgi ve deneyimlerin ve ülkemizdeki fiilî durumu da dikkate alıp, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından Sermaye Piyasası Kurulunun bir koordinasyonuna da ihtiyaç gözükmektedir.

Değerli milletvekilleri, bu tasarıya ilave edilecek olan geçici maddelerle düzenlemiş olan ve hâlen de ülkemizdeki mevcut uygulamalarla ve tasarıyla getirilen yeni yükümlülükler arasındaki geçiş sürecini en az sıkıntıyla atlatabilmemiz önemlidir ve bizim bu önergemiz bu hususa yönelik olarak, buna matuf olarak verilmiştir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Lütfen Genel Kurulu selamlayınız.

AHMET KENAN TANRIKULU (Devamla) - Dolayısıyla bir kez daha belirtmekte yarar var, sayın milletvekilleri, Milliyetçi Hareket Partisinin bu konudaki hassasiyeti özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, KOBİ dediğimiz firmaların bağımsız dış denetim kuruluşlarına açılması üzerindeki endişelerimizi saklı tutmak kaydıyla bu önergeyi verdik ve bu konudaki muhalefetimizi ve itirazlarımızı sürdürmeye de kararlı olduğumuzu bir kez daha belirtir, yüce heyetinizi saygıyla selamlarım. (MHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ediyoruz efendim.

Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Önerge kabul edilmemiştir.

400'üncü maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Madde 401? Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın ancak 1 öncesiyle sonrasını da alayım dedim.
madde aynen kabul edildi.

VI - Denetçinin ve işlem denetçilerinin sorumluluğu
MADDE 554 - (1) Şirketin ve Şirketler topluluğunun yılsonu ve konsolide finansal tablolarını,
raporlarını, hesaplarını denetleyen denetçi; şirketin kuruluşunu, sermaye artırımını, azaltılmasını,
birleşmeyi, bölünmeyi, tür değiştirmeyi, menkul kıymet ihracını veya herhangi bir diğer şirket işlem
ve kararını denetleyen işlem denetçisi ve özel denetçiler; kanunî görevlerinin yerine getirilmesinde
kusurlu hareket ettikleri takdirde, hem şirkete hem de paysahipleri ile şirket alacaklılarına karşı
verdikleri zarar dolayısıyla sorumludur. Kusuru iddia eden ispatlar.

***** Birde işlem denetçisi var o ne ayaktır anlayabilmiş değilim kafam karıştı biraz

552'nci maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler? Kabul etmeyenler? 552'nci madde kabul edilmiştir.

553? Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

554? Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

Madde 555? Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

Madde 556? Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

Madde 557? Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

Madde 558? Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

Madde 559? Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

Madde 560? Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

Madde 561? Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

**** 554. madde de aynen kabul edilmiş