Ynt: Bağımsız Denetim Merkezi lisans eğitimi ve sınav ilanı, Yeni dönem başlamıştır.!
400'üncü madde üzerinde bir önerge vardır, okutuyorum:
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na
Görüşülmekte olan "Türk Ticaret Kanunu Tasarısı"nın 400. Maddesinin 1. Fıkrasında geçen "Denetçi, ancak ortakları, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir sıfatını taşıyan bir bağımsız denetleme kuruluşu olabilir" ibaresinin metinden çıkarılmasını arz ve teklif ederiz.
Mehmet Şandır Ahmet Kenan Tanrıkulu Recep Taner
Mersin İzmir Aydın
Mustafa Enöz Osman Durmuş
Manisa Kırıkkale
BAŞKAN - Komisyon önergeye katılıyor mu?
ADALET KOMİSYONU BAŞKANI AHMET İYİMAYA (Ankara) - Takdire bırakıyoruz Sayın Başkan.
BAŞKAN - Hükûmet?
MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK (Gaziantep) - Katılamıyoruz Sayın Başkan.
BAŞKAN - Gerekçe?
MEHMET ŞANDIR (Mersin) - Hayır efendim, Sayın Ahmet Kenan Tanrıkulu konuşacak.
BAŞKAN - Sayın Tanrıkulu, buyurunuz efendim. (MHP sıralarından alkışlar)
AHMET KENAN TANRIKULU (İzmir) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; görüşülmekte olan kanun tasarısının 400'üncü maddesi üzerine vermiş olduğumuz önergeyle ilgili olarak huzurunuzdayım, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
Sayın milletvekilleri, bu tasarının getirdiği ve finansal raporlama standartlarıyla doğrudan ilgili bir konu da bağımsız denetimle ilgili olan düzenlemelerdir ki bu görüştüğümüz madde bunu bağlamaktadır. Esasen bizim grup olarak karşı çıktığımız küçük ve orta ölçekli işletmelerin dış denetime açılması konusudur ve şiddetle karşı çıktığımız husus da bu husustur. Tasarının 397, biraz önce görüştüğümüz 398 ve 399'uncu maddelerinde anonim şirketin ve şirketler topluluğunun finansal tablolarının denetçi tarafından uluslararası denetim standartlarıyla uyumlu Türkiye denetim standartlarına göre denetleneceği hükmü getirilmiştir. Gene devam eden, takip eden maddelerde de bu hususlar vardır ve bu takip eden maddelerde denetim hakkında uluslararası denetim standartlarında ayrıntılı olarak yer alan ve bu bağlamda Türkiye denetim standartlarına aktarılması zorunlu bazı konular da detaylı bir şekilde verilmektedir. Örneğin bağımsız denetçinin sorumlulukları, rotasyon şartları, görüş raporlarının özellikleri gibi hususları bu maddelerde görüyoruz. Söz konusu bu hususların uluslararası denetim standartlarında ayrıntılı olarak düzenlendiği ve uluslararası muhasebe standartlarında olduğu kadar sıklıkla değişmese de zaman zaman içerde düşünülerek bu hükümlerin anılan maddelerinin düzenlenmesi yerine Türkiye denetim standartlarında düzenlenmesi ve tasarıda sadece bu Türkiye denetim standartlarına atıf yapılmasının daha uygun olacağı konuyla ilgili olan tarafların bize bildirmesidir ve biz de bu önergeyi bu husustan dolayı vermiş bulunuyoruz.
Sayın milletvekilleri, tasarının 400'üncü ve diğer birçok maddesinde sıklıkla kullanılan "işlem denetçisi" kavramı hakkında da herhangi bir tanımlamanın getirilmediğini görüyoruz. Bu durumda, gerek finansal raporların hazırlanmasında uluslararası finansal raporlama standartlarında yer alan değerlemelerle ilgili olarak uzman görüşünün alınması zorunluluğunu gerekse de hâlihazırdaki düzenlemelerle ilgili bazı çelişkileri de oluşturabilecek gibi gözüküyor. Çünkü hâlihazırdaki bankacılık ve sermaye piyasasına ilişkin düzenlemelerde, maddi veya maddi olmayan varlıkların, mesela gayrimenkul, ayni haklar, yazılımlar gibi konuların değerlenmesinde uzman kuruluş görüşü aranmaktadır.
Değerli milletvekilleri, ülkemizde de "bağımsız dış denetim" kavramı, esas itibarıyla, Sermaye Piyasası Kanunu'yla ve onun devamındaki mevzuatla, Bankalar Kanunu ve ilgili mevzuatıyla düzenlenmiş bulunmaktadır. Her iki mevzuatta da bağımsız denetim kuruluşlarının, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavir unvanlı meslek mensuplarından oluşacağı ifade edilmektedir. Öte yandan, bağımsız denetçilerle işletmelerin görüş aykırılığı olduğu hâllerde de ticaret mahkemelerince çözümlenmek istenmesinin, bu mahkemelerin önemli bir iş yükünü de artıracağı söz konusudur. Gerek uluslararası düzenlemelerde gerekse de Avrupa Birliğinin bu bağımsız denetime ilişkin 8 no.lu direktifine de baktığımız zaman, bu bağımsız denetim kuruluşu faaliyetlerinin standartlara ve kanunlara uygun olup yürütülüp