personel maaş programı

Bağımsız Denetim Merkezi lisans eğitimi ve sınav ilanı, Yeni dönem başlamıştır.!

Ynt: Bağımsız Denetim Merkezi lisans eğitimi ve sınav ilanı, Yeni dönem başlamıştır.!

Koray Bey gönderilen bir eleştiri yazısıdır.

Değerli Meslektaşım Koray ATEŞ,

...................... web sitesinde yayımlanan TÜRMOB Bağımsız Denetime Yönelik Öneriler Konulu yazınızı beğenerek okudum. Mesleğimiz için son derede önem arz eden konulara kayıtsız kalmamanız ve bunun yanı sıra çözüm önerileri sunmanız son derece takdire şayandır. Fakat birkaç konuda sizinle aynı fikri paylaşmadığımdan bunları sizinle de paylaşmak istedim.

Öncelikle Meslek mensuplarına verilecek eğitimin saatlerinin meslekteki yıllara göre farklılık göstermesinin pratikte hem uygulamasının zor olması(farklı sınıf ve müfredat) hem de mesleki bilginin meslekte geçen yıllarla doğru orantılı olmadığını ve meslek mensuplarının bireysel becerilerinin ve bilgilerinin farklılık gösterebileceğini düşünmem sebebiyle doğru olmadığı kanaatindeyim. Ayrıca ?En az 10 yıl Hesap Uzmanlığı ve Gelirler Kontrolörlüğü yapmış Yeminli Mali Müşavirlerin ise kursa katılım zorunluluğunun olmamasıdır.? Konusuna ise kesinlikle katılmadığımı bildirmek isterim. Şöyle ki; ilgili meslek mensuplarının TMS/TFRS mi yoksa vergi konularında mı kendilerini daha iyi geliştirdiklerini sizin takdirinize bırakıyorum. Hatta TMS/TFRS konularında çok iyi olsalar bile alınacak eğitimin kendilerini ne aşağıladığını nede kıymetlerini düşürdüğünü düşünüyorum. Hatta her zaman iyi bilenden daha iyi bilen biri vardır mantığı çerçevesinde mutlaka hem kendilerine hem de görüş ve önerileri ile SMMM lere katkı sağlayacaklarından onlarında bu işten memnun olacağı kanaatindeyim.

Yazınız ve değindiğiniz konunun önemi ve duyarlılığınız için size tekrar teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Ynt: Bağımsız Denetim Merkezi lisans eğitimi ve sınav ilanı, Yeni dönem başlamıştır.!

Arkadaşlar Değişmeyen tek şey değişimdir. İmtiyazlı bir zümrenin mesleğe bir fayda sağlamayacağı kanaatindeyim.

Sayın TAXTOTEX arkadaşım. Güzel yazmışsın ama ne öneriyorsun. önerin yokki. Bu sitede kimsenin bir önerisi yok. Herkez eleştiriyor ama kimseden çıt çıkmıyor. Dedim ya daha önce sınabv manyağı olmuş bir milletten fikir üretmesini bekleyemezsin diye. Sn Koray ATEŞ en azından bir fikir sunmuş ortaya zorunlu eğitim gibi. Bence harika bir fikir. Mesela Fransa ve İspanyada mali müşavirlerin yıllık eğitim kotası var. Kıdem yılına göre değişen eğitim kotası var. Örneğin yıllık en az 40 saat eğitim almak zorundalar ..Meslekte tecrübe sahibi olanların aldıkları zorunlu eğitim daha az. Koray ATEŞ gelişmiş avrupa ülkelerindeki sistem nasıl işliyorsa bizde de işler diyor. OECD yi örnek vermiş kendisi. Ama kendimizi aşşağılık hissettiğimizden dolayı avrupalının yaptığını biz yapamayız dediğimizden dolayı bizden yani biz türklerden ne köy ne kasaba olur. Hala sınav peşinde koşuyor ezberci nesiller yetiştiriyoruz.

rumpeltinski ' Alıntı:
Sayın TAXTOTEX arkadaşım. Güzel yazmışsın ama ne öneriyorsun. önerin yokki. Bu sitede kimsenin bir önerisi yok. Herkez eleştiriyor ama kimseden çıt çıkmıyor. Dedim ya daha önce sınabv manyağı olmuş bir milletten fikir üretmesini bekleyemezsin diye. Sn Koray ATEŞ en azından bir fikir sunmuş ortaya zorunlu eğitim gibi. Bence harika bir fikir. Mesela Fransa ve İspanyada mali müşavirlerin yıllık eğitim kotası var. Kıdem yılına göre değişen eğitim kotası var. Örneğin yıllık en az 40 saat eğitim almak zorundalar ..Meslekte tecrübe sahibi olanların aldıkları zorunlu eğitim daha az. Koray ATEŞ gelişmiş avrupa ülkelerindeki sistem nasıl işliyorsa bizde de işler diyor. OECD yi örnek vermiş kendisi. Ama kendimizi aşşağılık hissettiğimizden dolayı avrupalının yaptığını biz yapamayız dediğimizden dolayı bizden yani biz türklerden ne köy ne kasaba olur. Hala sınav peşinde koşuyor ezberci nesiller yetiştiriyoruz.
sevgili kardeşim
yazışmalarında kendine hakaret ediyorsan et bunu genele yayma. Yok sınav manyağı gibi yada biz türklerden ne köy olur ne kasaba misali. Sen kendini istediğin kadar aşağılık görebilirsin. O senin tercihin senden ricam bunu genele yayma. Tşk.ler

Allah rızası için konuyu kitlesinler...
yada başka başlıkda Koray Ateş mevzusu olmadan bir öneri ve gelişmeleri yazalım.

Siz öneri ve gelişmeleri anca bu forum sitesinde yazarsınız arkadaşlar..Başka da bişey yapamazsınız. Bence de kitlesinler bu başlığı. Koray bey bilse zaten site yönetimine telefon açar konu başlığını bizzat kendisi kitlettirirdi:))))

Evet biz böyleyiz ne yapalım, ancak burda tartışmaya aklımız, zekamız yetiyor. Başkada bir şey yapamayız.

Zorla mı düşündüreceksin bizi.

Koray Bey bilmiyorsa sen iletiver lütfen. Yönetimi arayıp konuyu kitlettirsin.

İzliyorum. Lütfen dikkat. Kırıcı olmayalım. Şahıslar üzerinde spekülasyon yapmayalım . :)

Bağımsız Denetim Standartları Tebliğ Seri no: X, No: 22 okumanı tavsiye ederim.

Bende açıklanacak ilk sınava başvuruda bulunacağım. Bende Şuan stajyerim ve en erken yönetmelik değişirse 2012/1. Döneminde sınavlara girebileceğim.. Dolayısıyla 2011 yılının ilk yarasını bağımsız denetim lisansına ayırdın... Ruhsatımı aldıktan sonra lisansım hazır olmuş olacak...

Bağımsız Denetim Lisansını alabilmek için 4 yıl içinde başarılı olmak gerekiyor.... Bu süre her halukürda çalışmak kaydıyla hemde deli gibi çalışmak kaydıyla yeter diye düşünüyorum...

Bağımsız Denetim Standartları Tebliğ Seri no: X, No: 22 okumanı tavsiye ederim.

Bende açıklanacak ilk sınava başvuruda bulunacağım. Bende Şuan stajyerim ve en erken yönetmelik değişirse 2012/1. Döneminde sınavlara girebileceğim.. Dolayısıyla 2011 yılının ilk yarasını bağımsız denetim lisansına ayırdın... Ruhsatımı aldıktan sonra lisansım hazır olmuş olacak...

Bağımsız Denetim Lisansını alabilmek için 4 yıl içinde başarılı olmak gerekiyor.... Bu süre her halukürda çalışmak kaydıyla hemde deli gibi çalışmak kaydıyla yeter diye düşünüyorum...

siz ne zaman başlattınız? ben mayıs-2010 döneminde başlattım. spk bağımsız denetim sınavı mayıs-2011 den önce olacak gibi görünmüyor. diyelim ki mayıs-2011 spk bağımsız denetim sınavını kazandım. bu tarihten itibaren ne kadar süre sonra belgeyi almak için başvurmam gerekiyor. spk daha önce aradığımda 3 dedi bugün aradım 2 diyor bir eğitim kurumu da 4 dedi. eğitim kurumun 4 dediği sizinki ile aynı. yani benim öğrenmek istediğim değil.

Ben 2009 da başlattım.

Spk'nin sitesinde eski döneme ait sınav başvuru klavuzu var. Oradan da faydalanabilirsin.

Merhaba,

Lisansı almak için smmm ruhsatı gerekmiyor, ancak denetiçi sıfatını almak için smmm olma durumu var. Yani sözleşmedeki denetçi kadrosunda yer almak için hem lisansının olması hem de smmm olmak zorundasın tabi bir de 3 yıllık deneyim şartı var. Bu üç şartın yok ise denetçi adı altında herhangi bir sözleşmede denetim kadrosunda yer alamazsın, ancak denetçi yardımcısı olarak yer alabilirsin.

+ olarak 3 yıllık fiilen çalışmadan ziyade 3 yıllık ruhsat sahibi olmak şeklinde algılanmalıdır. zira fiili çalışma sadece s. ortak baş denetçide 10 yııl ruhsat+2 yıl fiili b. denetim firmasında çalışma şartı aranmakta.

Ynt: Bağımsız Denetim Merkezi lisans eğitimi ve sınav ilanı, Yeni dönem başlamış

Arkadas artık lütfen kraldan çok kralcilik yapma
konuyuda daha uzatmayalım

rumpeltinski ' Alıntı:
Sayın TAXTOTEX arkadaşım. Güzel yazmışsın ama............ Sn Koray ATEŞ en azından bir fikir sunmuş ortaya zorunlu eğitim gibi. Bence harika bir fikir................
Değerli Meslektaşım,
TMS/TFRS (Bağımsız Denetim) ile ilgili eğitim zorunluluğu, iptal edilen TÜRMOB Tebliğinin atıfta bulunduğu ve kanuni dayanağını oluşturan ilgili Yönetmelikte zaten mevcuttur. Bu değerli meslektaşım Koray Beyin tavsiyesi yada fikri değildir. Hatırlatmak isterim. Bu konudaki diğer fikirleride bir meslek mensubu olarak mesleğine sahip çıktığı ve gelişmesi için uğraştığının göstergesidir. Fakat 1989 yılında yapılan vahim hataların tekrarlanması bu mesleğin bir 25-30 yıl daha kendisini toplayamaması demektir. Buradaki eleştirilen pek çoğu ondandır. Yoksa hiç kimse kendisini sınav stresine sokma derdinde değildir. Atatürk?ün barış ile ilgli bir sözünü çok severim. Sanırım bu konuya biraz benziyor. ?Barış zamanı çok ter, savaş zamanı az kan demektir.? Bizler ileride gereğinden fazla terleyeceğimize iyi bir eğitimle(seminer, kurs?), hiçbir zümreye ayrıcalık tanımadan, sınav ile bu işi çözer akabinde de önerdiğiniz gibi ara eğitimler, seminerler?. İle devamını getirisek daha hoş olur kanısındayım. TTK, BK, Kobiler için TFRS, TMS/TFRS bunlar son birkaç yılın ürünüdür. Bilmem ne zaman nerde vergi denetimi veya UMS denetimi yapan arkadaşlarımızın bu konulara hakim olduğunu iddia etmek çokta gerçekçi değildir. Bence hoşta değildir. Forumu okuduğum kadarıyla eğitime karşı çıkan bir meslektaşımı da görmedim. Buna Değerli meslektaşımız Koray beye gönderilmiş eleştiri yazıları da dahildir. Aynı dili kullanmamıza rağmen neden bu kadar birbirimizi karşı fikirlere mahkum ettiğimizi de anlayabilmiş değilim.
Zaten ilgili tebliğdeki sınav şartının hukuki bir dayanağının olmadığını daha ilk günden tespit eden bununla ilgili dava dilekçeleri hazırlayan işverenim, ben ve arkadaşlarımdı. Bunula ilgili bu forumda dahi birkaç duyurumuz olmuştu. Her ne kadar sınav yapılasını o zamanda, şimdide savunmamıza rağmen. Yapılan her işin hukuki olmasından yanayız. Hukuksuzluğun memleketimizi ne hale soktuğu ortadadır. Üstelik, bu konudaki eleştirimizi bizzat bu tebliği hazırlayan komisyon üyesine İzmir?e bu konuda seminere geldiğinde işverenim iletti. Biz ilgili seminerde kendisine şu soruyu yönelttik. ?Tebliğde meslek mensuplarının eğitiminden bahsedilmektedir. Akabinde A, B ve isteğe göre C sınavları düzenlenecektir. İlgili kurum eğitim yetkisini tebliğin hukuki dayanaklarında bahsedilen yönetmelikten almakta ama sınava ilişkin ne 3568 sayılı kanunda nede ilgili yönetmelikte bir yetki ve düzenleme bulunmamasına rağmen bizce hukuki dayanaktan yoksun olan bu sınavı siz hangi hukuki gerekçe ile tebliğe koydunuz.?
Bize verilen cevabın özeti şöyledir. ?Haklısınız ama her ne kadar yönetmelik ve kanunda bu konuda bir düzenleme olmasa da TÜRMOB un uluslararası kuruluşlar ile bu konuda (Bağımsız Denetim ve ?) imzaladığı sözleşmelere dayanarak sınav yapılacaktır.?
Biz değerli konuşmacının bu fikrine katılamamaktayız. Zaten tebliğ iptal edildiğinden bu bölümü uzatmakta istemiyorum.
Ayrıca Darwin'in iddia ettiği Evrim Teorisi (kabul etmemekle beraber) gibi bizde kendi içimizde rekabetle gelişecek ve bir kısmımız ölüp sağlar evrimleşerek daha iyi muhasebeci olacak diye bekleyemeyiz sanırım. Sürec birkaç milyon yıl sürebilir. Kötü bir şakaydı..
Birbirimizi kırmadan bu sorunların üstesinden geleceğimize inanıyorum. Zaten sorunları farketmesek, çözümü için kollarımızı sıvamasak, birbirimizden kilometrelerce uzakta olduğumuz halde, web sitelerine köşe yazarak, forumlarda fikirlerimizi paylaşarak, bir şeyleri çözmeye, anlamaya çalışmasak burada işimiz ne ola ki.

Ama kendimizi aşşağılık hissettiğimizden dolayı avrupalının yaptığını biz yapamayız dediğimizden dolayı bizden yani biz türklerden ne köy ne kasaba olur.

Dünyada herhalde kendi milletine hakaret eden bir bizim insanımız var , yukarıdaki yazıyı yazana sorarım kardeşim sen ..........misin , ............misin , ................vatandaşımısın, ..........mısın yoksa .................. musun , slav ırkındanmısın nesin ne işsin kimsin.
Kendimizi aşağılık hissettiğimizden bir türklerden ne köy olur ne kasaba yazma cürretini nerden buluyorsun bunu yazacak kadar kendini bilmez, koskoca Türk Milletine hakaret edecek kadar pervasız olabiliyorsanız sizin zaten Türk milletinden olmadığınızı farzediyorum hoş değilseniz durum dahada vahim.

Bu ülkede asıl hain nedir, Bu ülkenin ekmeğini yiyip, bu ülkeden eğitim gören , bu ülkeden geçinip, bu ülkenin insanları ve ekonomisi sayesinde hayatını idame ettiren , bu ülkenin askeri, polisi, jandarması sayesinde gece evinde rahat rahat uyuyan insanların utanmadan, sıkılmadan, Türk Milletine laf atmasıdır, bunu yapan bir ..............ya da .................ya da vb. bir milletten olsa amenna ama bunu bir Türk söylüyorsa bunun Türkçesi hainliktir başkada birşey değil.

alpertunga_1 ' Alıntı:
Merhaba,

Lisansı almak için smmm ruhsatı gerekmiyor, ancak denetiçi sıfatını almak için smmm olma durumu var. Yani sözleşmedeki denetçi kadrosunda yer almak için hem lisansının olması hem de smmm olmak zorundasın tabi bir de 3 yıllık deneyim şartı var. Bu üç şartın yok ise denetçi adı altında herhangi bir sözleşmede denetim kadrosunda yer alamazsın, ancak denetçi yardımcısı olarak yer alabilirsin.

yukarıda ki bilgileriniz için çok teşekkür ederim. bir sorum daha olacak. spk sınavını kazandım. smmm ruhsatım henüz yok ama bağımsız denetim firmasında çalışıyorum. bu süre bir üst denetim ünvanını almamda ne kadar geçerlidir?

Bazı mesajlar tarafımdan silinmiştir. Konu ile ilgili mesajlar yazınız. Aksi taktirde forumdan süresiz uzaklaştırılabilirsiniz.
Anlaşılamayan nokta nasıl oluyorda her konunun arkasından birbirimize giriyoruz. Hayret ediyorum.

Arkadaşlar! forumumuz dil, din, mezhep, ırk, siyasi görüş vb. fark gözetmeksizin herkese açıktır. Forumumuzda önemli olan meslek mensuplarıdır. Ayrıca hassas konularda lütfen daha dikkatli olalım.

ysn06 ' Alıntı:
alpertunga_1 ' Alıntı:
Merhaba,

yukarıda ki bilgileriniz için çok teşekkür ederim. bir sorum daha olacak. spk sınavını kazandım. smmm ruhsatım henüz yok ama bağımsız denetim firmasında çalışıyorum. bu süre bir üst denetim ünvanını almamda ne kadar geçerlidir?

Denetçi yardımcılığında geçen süre hesaplamalarda dikkate alınır (Seri X No:22), diyor. Fakat sözleşmelerde yer alması gerekir mi yoksa şirketin sadece SPK'ya bu kişiyi denetçi yardımcısı olarak çalıştırıyorum demesi mi yeterli olur onu bilmiyorum.