Belirli süreli iş sözleşmesinde belirtilen maaş tarihinin değiştirilmek istenmes

Üyelik
16 Ara 2010
Mesajlar
11
Merhaba,

Belirli süreli iş sözlesmesinde maaşın ödeme tarihi "her ayın sonu " olarak belirtilmiştir. Sözlü olarakta her ayın 1-5 arası muhakkak yatırıyoruz maaşları dendi. Sözleşmeyi maalesef imzaladım.

Şu anda 3 ay oldu işe başlayalı (3 aydır da ayın 15 gibi yatırıyorlardı maaşları) ve artık maaşların her ayın 17'si gibi yatırılacağı söylendi. Neden olarak kurumun çalıştığı banka ile anlaşamadığı yeni bir banka ile anlaşma yapacaklarını (ama anlaşmaları henüz imzalanmamış!) söyledirler.

Bu durum yani "maaşın anlaşılan tarihten başka bir tarihte yatırılmak istenmesi" durumunda sözleşmeyi direkt olarak fesh etme hakkım doğar mı? Ve bu hakkımı nasıl bir yol izleyerek kullanmam gerekir?

Bana cevap yazarsanız çok sevinirim. Yardımlar ve cevaplar için şimdiden çok teşekkürler.
 
Ynt: Belirli süreli iş sözleşmesinde belirtilen maaş tarihinin değiştirilmek istenmes

4857 sayılı iş kanunu madde 34..
 
Ynt: Belirli süreli iş sözleşmesinde belirtilen maaş tarihinin değiştirilmek istenmes

hakkınız doğmaz.
 
Ynt: Belirli süreli iş sözleşmesinde belirtilen maaş tarihinin değiştirilmek istenmes

4857 sayılı iş kanunu madde 34..
MADDE 34. - Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.

Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ediyorum.
Bu cevaptan anladığım işveren her ayın 17'sinde yatırmaya devam ederse eğer, sözleşmede her ayın sonu yazdığı için sonuçta maaşımı geç yatırmış sayılacak. Doğru mu anla mışım?

Tabii belki de bize bir kağıt imzalatacaklardır "maaşımın her ayın 17sinde yatırılmasını kabul ediyorum" şeklinde.
 
Ynt: Belirli süreli iş sözleşmesinde belirtilen maaş tarihinin değiştirilmek istenmes

Maaşı bundan sonra geç yatıracakları için aslında 17 günlük maaşta içeride kalmış oluyor...yani bundan sonra ayın 17'sinden 17'sine yatıracakları için arada kalan 17 günü vermemiş oluyor.

İşveren bu miktarı da ödemek zorunda değil mi aslında?
 
Ynt: Belirli süreli iş sözleşmesinde belirtilen maaş tarihinin değiştirilmek istenmes

Sözleşmeniz hakkında bir fikrim yok.. ücret ödeme zamanınızla ilgili tam bir bilgiye sahipmisiniz?

Şöyle de olabilir..


İşçi ücreti ayda bir ödenir.Mücbir br neden olmadıkça.. her ayın ücreti.. ödeme gününden itibaren "20" gün içerisinde ödenir..

Yani.. ücret tam olarak şu tarihte ödenir diye bir madde koyacaklarını sanmıyorum sözleşmenize..
 
Ynt: Belirli süreli iş sözleşmesinde belirtilen maaş tarihinin değiştirilmek istenmes

Sözleşmede " Eğitim personelinin aylık ücreti bordro ile her ayın sonunda ödenir." şeklinde belirtilmiş.

Bu sözleşme MEB tarafından hazırlanan ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARINDA GÖREV ALAN EĞİTİM PERSONELİNE AİT İŞ SÖZLEŞMESİ FORMU'dur. Yani resmi bir makamla özel eğitim kurumunda çalışan eğitim personelinin arasında imzalanan bir sözleşme. Özel okullar MEB'na bağlı oldukları için bir öğretmeni işe aldıkları zaman MEB'na bildirmek ve MEB 'nın hazırladığı bir sözleşmeyi imzalatmak zorunda.

Genel ve özel şartlar var sözleşmede. Sözleşme son derece ağır cezai şartlar içeriyor. Bu yüzden böyle bir sözleşmede yazan tarihin dışında bir tarihte maaşın ödenmesini ben niye kabul etmek zorundayım diye düşündüm.


Ama bu arada kurumun kendiside işe alırken ayrıca bir sözleşme imzalatıyor ve o sözleşmenin bir kopyasını sana vermiyor. Istediğim halde vermediler. Anlıyacağınız çok karışık bir durum; ortada 2 sözleşme var yani. Birisi resmi makamla yapılan diğeride özel kurumun kendisiyle yapılan. Resmi makam sözleşmenin bir nüshasını verdi. Zaten olması gereken de budur.

Dediğiniz gibi özel kurumun kendisiyle yapılan sözleşmede (bana verilmeyen) kesin maaş tarihi yazmıyordur.

Bu da ayrı bir soru doğuruyor; itilafa düşme halinde hangi sözleşme esas alınacak?"

Yardımlarınız ve ilginiz için tekrar çok teşekkür ederim.
 
Ynt: Belirli süreli iş sözleşmesinde belirtilen maaş tarihinin değiştirilmek istenmes

Yanıltmak istemem ama.. MEB ile kurum arasında yapılan sözleşmenin SGK nazarında bir mahiyeti olduğunu düşünmüyorum..Benim bildiğim.. sizin ve çalıştığınız kurum ile yaptığınız sözleşme esas alınır.
 
Ynt: Belirli süreli iş sözleşmesinde belirtilen maaş tarihinin değiştirilmek istenmes

Kanunda açıkca belirtilmiş;

Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.

Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.

Burada kanun net bir şekilde mücbir nedenler dışında 20 günü aşamayacağı söylenmektedir. Yasalarda belirtilen durum, süre gibi durumların sözleşme ile tarafların aralarında anlaşıp artırılabileceği veya azaltabilecekleri yorumlanmak istenirse durum yine yasada açıkca belirtilir.

Kanun ücret ödenmesinde mücbir nedenler dışında üst sınırı belirtmiş alt sınırı belirtmemiştir. 20 gün içinde diyerek bu sürenin en geç 20. gün ama tarafların aralarında anlaşmaları ile aşağı çekilebileceği belirtilmiştir.

Sizin imzaladığınız sözleşmeye gelince bir aylık çalışmanın karşılığı ay sonunda hazırlanan bodro ile ödenir. İş kanunun işçi lehine yorum ilkesi gereği 1 aylık çalışma sürenizin dolması ile maaşınızı almanız gerekir. Zaten sözleşmedede yazmış aylık ücreti ay sonunda alır. 30 unda veya 31 inde doluyorsa o tarihlerde maaşınızı ödesin.

Kanun diğer maddelerine bakalım Madde 1 amaç ve kapsam

Amaç ve kapsam
MADDE 1. - Bu Kanunun amacı işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenlemektir.

Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.

İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve işçiler, 3 üncü maddedeki bildirim gününe bakılmaksızın bu Kanun hükümleri ile bağlı olurlar.

Bu kanun hükümlerine bağlı bir işyerinin yine bu kanunda belirtilen maddenin dışına çıkması hatalı bir uygulamadır.
 
Üst