Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

8221424.jpg
 
Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

İki deli yolda yürüyormuş
birinci deli; ben gidiyorum susadım demiş
ikinci deli; hazır gitmişken benim içinde içiver demiş.
birinci deli; tamam deyip gitmiş on dakika sonra gülerek gelmiş.
ikinci deli; ne oldu diye sormuş
birinci deli; ha hay kendi yerime temiz su, senin yerinede b...lu su içtim demiş.
 
Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

Nasrettin Hocaya sormuşlar;
Hocam, ramazan bizden memnun gitti mi?
Hoca cevap vermiş; memnun gitmese her sene on gün önceden gelir miydi?
 
Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

Xp ipuçları

*Daha fazla işlemci gücü
Başlat-Çalıştır-Aç satırına:"Rundll32.exe advapi32.dll, ProcessIdleTasks" yaz ve tamam.

*XP'nin hızlı kapatılması
Başlat-Çalıştır-Aç satırına regedit yaz sonra:
HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlSet / Control anahtarına ulaş. Pencerini sağındaki alanda "WaitToKillServiceTimeout" sağ tıkla ve değiştir
değeri 20000'den 200 yap.

*Son kullanılan belgeler listesinin silinmesi
Başlat-Çalıştır regedit yaz
HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer anahtarına ulaşın ve ekranda sağ tıkla yeni DWORD değeri yap değerin adı NoRecentDocsHistory olarak yap.Ardından üzerine tıklayarak kısıtlamayı açmak için 1 değerini gir yok ben belgeler geçmişini istiyom diyosan 0 değerini gir.Yeniden başlat..

*Bellek perfonmansının arttırılması
Başlat-Çalıştır regedit.Kayıt defterinde;
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management anahtarına ulaş;
a)DisablePagingExecutive üzerine çift tıkla ondalık tabanında 1 değerini gir.
b)LargeSystemCache üzerine çift tıkla ondalık tabanda 1 gir.
c)Orada yeni bir DWORD değeri oluştur IOPageLockLimit olarak adlandır ve değeri ondalık sistemde hangi rami kullanıyosan 128MB için 4000,256 MB için 10000,512MB ve daha yukarısı için 40000 değerini girin.
Yeniden başlat.

*Menü hızlandırılması
Menülerde gezinirken kısa bir gecikme yaşanır bunu registry'de ki bir ayarın değiştirilmesiyle giderilebilir.Kayıt defteri düzenleyicisini açın "HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Destop" altıdaki "MenuShowDelay" dizesine çift tıklayıp 400 olan değeri "0"olarak atadığınızda sorun çözülür...

* %20 internet hızı artışı
Windows xp professional %80 internet hızını kullanmanıza izin veriyor İnternetinizin hızını % 20 arttırabilmek için
Başlat >çalıştır >gpedit.msc >bilgisayar yapılandırıcısı >yönetim şablonları >ağ >Qus paket zamanlayıcısı >ayarlanabilen bant genişliğini sınırla >etkin >bant genişlik sınırı = 0 >uygula >TAMAM
(önceki bant genişlik ise=20)

*Tamamen silme
Kaldirdigimiz programin ismi hala görünüyorsa.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Uninstall... yanindaki + isaretli yere tiklayip actigimizda hepsini görebilirsiniz.Sağ tıkla ve sil.

*Gezgin Penceresinin Sabitlenmesi
Windows, oturumu her kapattığınızda görev çubuğunun ve tabii ki gezgin penceresinin büyüklüğünü ve konumunu kaydeder. Söz konusu değerlerin değişmemesini, pencerenin konumunun ve büyüklüğünün sabit kalmasını istiyorsanız, Kayıt Defterine bir ek yapabilirsiniz.
Bunun için ilk olarak söz konusu pencere ve görev çubuğunu istediğiniz gibi yerleştirin.Daha sonra HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Policies/Explorer adresine ulaşın ve burada yeni bir DWORD değeri oluşturup bu değere NoSaveSetting ismini verin. Ve Değer Verisini 1 yapın.

*Konuşma Balonlarından Kurtulun
Simgelerin üzerinde bilgi kutucuklarının açılması ve konuşma balonlarının Windows turu hakkında açıklama yapması, haklı olarak birçok kullanıcıyı rahatsız eder.
Bu yardım metinlerini devre dışı bırakmak için HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/Advance anahtarına ulaşın ve bu anahtar altındaki ShowInfoTip kaydını bulun ve değerini 0 yapın. Ardından EnableBallonTips adında yeni bir DWORD değeri oluşturun ve değer verisini 0 yapın.

*Yetersiz Disk Alanı Uyarısının Kapatılması
Bunun için; HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/Current Version/Policies/Explorer anahtarı altında yeni bir DWORD değeri oluşturup NoLowDiskSpaceCheck adını veri ve değer olarak 1 girin.

*Kısayol Menüsü Üzerinden Şifreleme
NTFS bölümleri, bilgilerin şifrelenmelerine imkan tanırlar. Ancak bunun için menüler arasında uzun bir gezinti yapmanız gerekebilir. Ancak bunun yerine dosya ve klasörlere ait nesne menüsüne yeni bir komut eklemek çok daha kolay olacaktır.
Bunun için; HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/Advanced anahtarını bulun. Burada yeni bir DWORD değeri oluşturup EncryptionContextMenu adını verin ardından değerini 1 yapın.

*CD leri Otomatik Açılması
Sürücüye yerleştirdiğiniz her CD-ROM, üzerinde kurulum programını otomatik olarak çalıştırır. Eğer CD üzerinde sadece bir kısım veriye ulaşmak istiyorsanız otomatik başlat fonksiyonu oldukça rahatsız edici bir hal alabilir.
Bu özelliği geçici olarak kapatmak için küçük bir hileye başvurabilirsiniz. CD-ROM u sürücüye yerleştirdikten sonra [SHIFT] tuşuna basılı tutun. Bu sayede otomatik başlat fonksiyonu bir defaya mahsus olmak üzere çalışmayacaktır. Eğer bu işlevi tamamen kapatmak istiyorsanız aşağıdaki işlemleri yerine getirmeliniz.
XP Home için: HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/ServicesCdrom anahtarına ulaşın Autorun kaydının değerini 0 yapın.
XP Pro Için: Başlat/Çalıştır komutu ile ekrana gelen pencereyi kullanarak gpedit.msc konsolunu çalıştırın. Bilgisayar Yapılandırması başlığı altındaki Yönetim Şablonları / Sistem dizinine geçin. Ardından sağ taraftaki Otomatik çalıştır özelliğini devre dışı bırak öğesine çift tıklayın ve takip eden penceredeki Etkin seçeneğini işaretleyin.

*XP Pro da Gelişmiş Dosya Paylaşımı
Dosyalar ve yazıcıların ağ paylaşımına açılmasının olumsuz bir tarafı mevcut: bu kaynaklara herkes ulaşabilir. Windows XP Professional sürümünü kullanıyorsanız okuma ve yazma hakları atayarak kaynakların kullanımını denetim altında tutabilirsiniz. Ancak bunun için bir ağ etki alanına bağlı olunması gerekiyor. Buna rağmen küçük bir hile yardımıyla herhangi bir firma ağına bağlı olmadan da erişim haklarını kontrol altında tutabilirsiniz.
Başlat menüsündeki Bilgisayarım komutunu kullanarak aynı isimli pencereyi açın. Ardından Araçlar menüsündeki Klasör Seçenekleri komutunu çalıştırın. Görünüm kartındaki Basit dosya paylaşımı kullan (Önerilen) seçeneğindeki işareti kaldırın.

*Windows u Eski Ayarlarıyla Yeniden Kurun
Bunun için XP CD sini sürücüye yerleştirin ve Başlat/Çalıştır a şunu yazın. :i386winnt32.exe /unattend . bundan sonra kurulum işlemi başlaycaktır.

*Internet Explorer in Yeniden Kurulumu
Web sayfaları artık doğru görüntülenmiyor ve yüklemeler aniden kesiliyorsa, artık IE yi yeniden kurmanın zamanı gelmiştir. Bunun için XP CD sini sürücüye yerleştirin ve Başlat/Çalıştır a şunu yazın. rundll32.exe.setupapi,InstallHinfSection.DefaultIn stall.132.%windir%infie.inf

*Windows XP Altında Google
HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Internet ExplorerMain anahtarında iki yeni dize değeri oluşturun (eğer varsa değer değişilecek). Ilkine Search Page adını verin ve değer olarak http://www.google.com.tr/ girin. Ikincisine ise Search Bar ismini verin ve değer olarak http://www.google.com/ie girin. Ardından HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftInternet ExplorerSearchUrl anahtarına ulaşın ve Varsayılan değerini http://www.google.com/keyword/%s şeklinde girin. Bunu da yaptıktan sonra HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Internet ExplorerSearch anahtarına ulaşın. Burada bulunan SearchAssistant değerini açıp http://www.google.com/ie olarak değiştirin.

*XP Home Altında Kullanıcı Paylaşımları
Windows XP işletim sisteminin ev kullanımına özel versiyonunu kullananlar dosyalarını paylaşıma açabiliyor ancak bunları parola ile koruyamıyor veya kişiye özel atamalar yapamıyor. Ancak küçük bir hile ile bu durumu değiştirebiliriz. Başlat/Çalıştır a shrpubw yazın. Karşınıza gelen programla paylaşım hakları üzerinde değişiklik yapabilirsiniz.
*Güncel Kullanıcının Masaüstünde Görüntülenmesi
XP sistemindeki kullanıcı sayısı ne kadar artarsa o anda hangi kullanıcının sisteme kayırlı olduğunu tespit etmek o kadar zorlaşır. Ancak bir Kayıt Defteri öğesi yardımıyla o an kullanılan hesabın ismini Bilgisayarım simgesi altında görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/CLSID/{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D} anahtarı altında yeni bir dize değeri oluşturun ve Bilgisayarım %USERNAME% olarak isim verin. Ancak bu kayıt sadece etkin kullanıcı içindir aynı işlemi diğer kullanıcılar altında da tekrarlamak gerekir.

*Otomatik Kullanıcı Kaydı
Eğer bilgisayarınızda birden fazla kullanıcı hesabına sahipseniz, ancak çoğunlukla sadece bir tanesini kullanıyorsanız otomatik kayıt fonksiyonundan faydalanmanız tavsiye edilir. Bu fonksiyonu aşağıdaki gibi etkinleştirebilirsiniz.
Bunun için; HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/NTCurrentVersionWinlogon kaydına ulaşın ve buradaki AltDefaultUserName kaydına etkin olmasını istediğiniz hesabın adını girin. Daha sona AutoAdminLogon adında bir dize değeri oluşturun ve değerini 1 yapın. Daha sonra DefaultPassword adında bir dize değeri oluşturun ve buna da kullandığınız hesabın şifresini girin. Windows bir sonraki açılışında otomatik olarak yazılan kullanıcıyı açacaktır. Şayet açılış sırasında farklı kullanıcı ile açılış yapmak isterseniz Space tuşuna basmanız yeterli.


*Dialer Programlarına Karşı Koruma
Çevirmeli Ağ Bağlantısında, bilginiz haricinde bir değişiklik yapılmasını, çevirmeli ağ telefon defterini yazmaya karşı koruyarak rahatlıkla engelleyebilirsiniz. Bunun için Windows gezgini penceresini açın ve C:/Documents and Settings/All Users/Application/DataMicrosoftNetworkConnectionsPbk klasörüne gidin. buradaki RASPHONE.PBK özelliklerine girin ve bunu Salt Okunur hale getirin.

*Masaüstünü Göster Simgesinin Oluşturulması
Öncelikle Not Defterinden yeni bir metin belgesi açın ve içine şunları ekleyin.
[Shell]
Command=2
IconFile=Explorer.exe,3
[Taskbar]
Command=ToggleDesktop
Daha sonra bunu Masaüstünü Göster.SCF adıyla kaydedin. Daha sonra bunu hızlı başlat üzerine sürükleyin.


To be continued....
 
Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

*Saat Dilimi Penceresine Şehrinizi Ekleyin
Regedit Düzen-Bul deyip Istanbul kelimesini aratın. (GMT +02:00) Atina, Istanbul, Minsk yazan değeri buluğunuzda Display yazan değere çift tıklayarak içinde yazılanları değiştirin.

*XP nin Konuşma Balonlarını Kapatmak
Eğer çalışmanız sırasında sürekli ekranın sağ alt tarafında çıkan d: sürücüsünde az yer türevi konuşma balonları sizi rahatız ediyorsa HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/Advanced altında EnableBallonTips DWORD değerini 1 den 0 a çevirmeniz onu kapatacatır.

*Dosyaların Takas dosyasına Atılmasını Engellemek
Windows XP bilgisayarınızdaki anabellek miktarı yüksek olsa bile bir çok dosyayı sabit diskinizin üzerindeki takas dosyasına yazacaktır. Sabit diskler bellek modüllerinden daha yavaş oldukları için bilgisayarınızın performansı düşecektir. Eğer bilgisayarınızda 256Mb dan fazla bellek varsa takas dosyanızı kapatmanız olumlu olabilir. HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSetContr olSession ManagerMemory Management klasörü altındaki DisablePagingExecutive değerini 1 yapmanız yeterli olacaktır.

*Sistemle Ilgili Olan Dosya Yollarını Değiştirmek
Windows XP ile çalışırken, tüm ayarların ilk kurulduğu zaman belirlenmiş olan klasörlere göre yapılması hoşunuza gitmiyorsa, bu dosya yollarını değiştirebilirsiniz. HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/Shell Folders altında sistem klasörleriyle ilgili yollar tanımlıdır. Burada istediğiniz değişikliği uygulayabilirsiniz.

*Büyük Arabellek Ayarıyla Performansı Arttırmak
Windows XP bir performans canavarıdır. Windows unuzu hızlandırmanın yollarından biri sistem arabelleğiyle ilgili değerleri değiştirmektir. Windows sistem ve dosya arabelleğini dinamik olarak değiştirir. Bu şu anlama geliyor: dosya işlemleri ile ilgili çok bellek gerektiğinde, Windows tüm sistem arabelleğini bu işlem için kullanır, bu da sistem takas dosyasının şişmesine yol açar. 256 MB üzeri ana belleğe sahip bilgisayarlar için yapacağınız bir değişiklik sisteminizin performansını arttıracaktır. HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control/Session Manager/Memory Management altında LargeSystemCache değerini 1 yapmanız yeterli olacaktır.

*Takılan CD lerin Otomatik Çalışmasını Engellemek
Bilgisayarınıza yeni bir CD taktığınızda onun otomatik çalışması sizi rahatsız ediyorsa HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServi cesCdrom altındaki AutoRun değerini 0 yaparak bunu kaldırabilirsiniz.

*Windows XP nin CD Yazma Programını Kaldırmak
Regedit HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionPoliciesExplorer anahtarı altında yeni/DWORD Değeri deyin ve adını NoCDBurning verin. Ve değerini 1 yapın.

*Kişisel Sistem Öğesini Başlat Menüsüne Eklemek
Başlat menüsün de en önemli bağlantılar bulunur. Ancak çalıştır komutu altında boş bir alan mevcuttur ve isterseniz buraya kendi öğelerinizi de ekleyebilirsiniz. Bunun için olarak Regedite gidiyoruz. HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{2559a1f6-21d7-11d4-bdaf-00c04f60b9f0} anahtarını bulun, sağdaki Varsayılan değerini açın ve Başlat menüsün de Görünmesini istediğiniz ismi girin. Daha sonra boş bir alana tıklayın ve Yeni/Anahtar diyerek bu anahtara DefaultIcon adını verin. Bu anahtara ait Varsayılan değerine koymak istediğiniz iconun adresini yazın. Sol taraf da ki listede bulunan Instance/InitPropertyBag al anahtarına geçin. Sağdaki method öğesine değer olarak ShellExecute girin. Şimdi aynı yerde Command adında yeni bir dize değeri oluşturun ve buraya öğenin sahip olacağı açıklama bilgisini girin. Daha sonra bu anahtar altında Param1 adında yeni bir dize değeri oluşturun ve değer olarak buna girmek istediğiniz program, link veya klasör yolunu yazın. Bu yaptığınız işlem Windows reboot olduktan sonra aktif hale gelecektir.

*Kullanıcıları Kayıt Penceresinden Çıkarmak
Bilgisayarınızda çalışabilecek tüm kişiler Login penceresinde isimleri ile listelenir. Şayet bu durumdan rahatsız oluyorsanız, isimlerin ekrana gelmesini engelleyebilirsiniz. Bunun için ilk olarak Regedit i açın ve HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogonSpecialAccountsUserList anahtarını bulun. Daha sonra burada yeni bir DWORD değeri oluşturun ve isim olarak kaldırmak istediğiniz kullanıcının adını girin.

*Cevap Vermeyen Uygulamayı Daha Hızlı Kapatmak
bunu için Regedit de HKEY_CURRENT_USER/ControlPanel/Desktop anahtarına ulaşıyoruz. Bu anahtar altındaki HungAppTimeout değerini 500 yapın.

*Açılış Ekranında ClearType
Regedit den HKEY_CURRENT_USER/Control Panel/Desktop anahtarına ulaşın. Burada FontSmoothing ve FontSmoothing değerlerini 2 yapın.

*Internet Explorer Hızlı Açılsın
bunun için Explorer kısayolunun sonuna ?nohome satırını ekleyin.

*Schedule Task Kapansın
I.E 6 sunucuya her bağlandığında Schedule Task çalıştırmak ister. Bu da kullanıcıya yavaş surf olarak geri dönmektedir. Bunu kapatmak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/CurrentVersion/ Explorer/RemoteComputer/NameSpace{D62 77990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} bu anahtarı bulun ve silin.

*BSDOS Çıktığında Yeniden Başlasın
BSDOS yani bildiğimiz ismiyle ünlü MaviEkran Çıktığında bilgisayarınızın otomatik yeninden başlaması için Regedit de HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olCrashControl anahtarında AutoReboot değerini bulun ve 1 yapın.
*Açılış Diskinin Otomatik Optimize Edilmesi
Bunun için Regedit de HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Dfrg/BootOptimizeFunction anahtarında Enable değerini bulun ve Y yapın.

*Başlangıç Menüsünü Değiştiremesinler
Sistemdeki diğer kullanıcıların Start Menu de değişiklik yapmalarını istemiyorsanız. Regedit den HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Policies/Explorer anahtarına ulaşın. Burada yeni bir DWORD anahtarı oluşturun ve isim olarak NoChangeStartMenu yazın ve değerini 1 yapın.

*Sistem Bip leri Kapansın
Arada çık bip seslerinden sıkıldıysanız Regedit den HKEY_CURRENT_USERControl PanelSound anahtarına ulaşın. Beep değerini no olarak değiştirin.

*Ekran Koruyuculardan Kurtulun
Eğer XP ekran koruyucularını kullanmıyor ve bunlardan kurtulmak istiyorsanız Çalıştıra C:\WINDOWS\system32\dllcache (eğer sistem D ye kurulu ise D yapın) yazın ve klasörü açın.. buradaki bütün Ekran koruyucuları silin.daha sonra C:\windows\system32\ içindeki ekran koruyucuları silin ve kurtulun.

*Shared Document i Kaldırın
Bilgisayarımdan Shared Document i kaldırmak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/CurrentVersion/ Explorer/MyComputer/NameSpace/Delegate Folders anahtarına ulaşın ve buradaki {59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b30ee} alt anahtarını kaldırın.

*Açılış Disketi Oluşturmak
Disketi disket sürücünüze takın.. formatlayın.daha sonra Create MS-DOS Startup Disk i çalıştırın.

*XP nin Firewall Özelliğini Kapatmak
Bu özellik o kadar büyük bir koruma sağlamamakla internet bağlantısının hızınıda büyük oranda düşürür. Bunu kapatmak için: Start-Connect to-Show All Connection (Başlat-Bağlan- Bütün Bağlantıları Göster) bölümüne girin. Firewall koruması olan bağlantılar üzerinde bir kilit işareti görürsünüz. Bu bağlantıya sağ tıklayın ve Properties (özellikler) sekmesine girin. Daha sonra Advanced (Gelişmiş) sekmesine girin. Daha sonra Internet Connection Firewall aktif halden çıkarın.

*Windows XP yi Hızlı Kapatma
Regedit HKEY_CURRENT_USER/Control Panel/Desktop anahtarına gidin ve AutoEndTask DWORD değerini 1 yapın.

*Windows Daha da Hızlansın
Windows XP de NTFS dosya sistemi her dosya ve klasör için son erişim ve son güncelleme bilgilerini tutar. Bu özellik kullanışlı olsa da normal bir kullanıcı için pek bir anlma ifade etmez. Bunu kapatmak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control/FileSystem anahtarına ulaşın ve NtfsDisableLastAccessUpdate değerini bulun ve 1 yapın.

*Açıklama Yapmasın
Windows XP Mouse okuyla bir dosyanın yada klasörün üzerine gittiğinizi zaman o dosya/klasör bilgilerini verir. Bu özelliği kapatmak için HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/ CurrentVersion/Explorer/Advanced anahtarını bulun ve ShowInfoTip DWORD değerini bulup değerini 0 yapın.

*Bilgisayar Otomatik Kapanmıyor
Windows XP den çıkarken bazen bilgisayarın otomatik kapanmadığı olur. Bu sorunu halletmek için Regedit den HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop anahtarına ulaşın ve PowerOffActive DWORD değerini bulup değerini 1 olarak değiştirin.

*Açılış Süresini Kısaltın
NTFS dosya sistemli işletim sisteminizde NTFS Check e yapacağınız ufak ayarla bilgisayarınızın açılış süresini kısaltabilirisiniz. CHKNTFS komutu AUTOCHK başlangıç sayım zamanının kullanım komutudur. Normalde 9 saniye olan bu zamanı daha aşağıya çekmeniz mümkün. Bunun için komut satırına CHKNTFS/T (4 yerine herhangi bir sayıda olabilir) yazmanız yeterli olacak.Ve Bunun için regeditden HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control/SessionManager/ MemoryManagement/PrefetchParameters anahtarına ulaşın ve buradaki EnablePrefetcher değerini 5 yapın.

*Boot Dosyaları Ile Açılışı Hızlandırın
Regedit e giirp HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Dfrg/BootOptimizeFunction anahtarına gidin, burada Enable adındaki string anahtarını bulun ve değerini Y yapın.


To be continued..
 
Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

*Windows XP yi Hızdan Uçurun
Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control/PriorityControl anahtarına ulaşın. Boş bi yere sağ tıklayıp yeniden DOWRD değeri deyin ve isim olarak IRQ8Priority verin.. oluşturduğunuz bu DOWRD değerinin değerini 1 yapın.

*Sistemin Klavye Yardımıyla Yeniden Başlatılması
Genellikle yeni sistem kurulduğunda veya bazı boot gerektiren programlar kurulduğunda bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekir. Buna bi klavye kısayolu atamak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCur rentVersionWinlogon anahtarına ulaşın. Yeni bir Dize Değeri oluşturun ve isim olarak EnableQuickReboot yazın ve dize değerini açın değer olarak 1 verin. Bundan sonra bilgisayarınızı Ctrl+Shift+Alt+Del tuş kombinasyonu ile kapatabilirsiniz.

*Bir Explorer Hatasında Tüm Explorer ları Kaybetmeyin
Bunu yapmak için herhangi bir Windows penceresinde üsteki menüden Araçlar-Klasör Seçenekleri-Görünüm sekmesi içinde Gelişmiş Ayarlarda Klasör Pencerelerini Ayrı Bir Işlemde Başlat seçeneğini aktif hale getirin.
*Sisteminizi Sunucuya Çevirin
Bunu yaparak sisteminizin bir sunucu performansında ve bir sunucu olarak çalışmasını sağlayabilirsiniz. Fakat bunun için 512 MB ve üstü bellek tavsiye ediliyor. Bunu yapmak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control/Session Manager/Memory Management anahtarına ulaşın ve LargeSystemCache DWORD değerinin değerini 1 yapın.

*Explorer Gibi Masaüstünüzde Ayrı Çalıştırın
Bunu yapmak için Regedit den HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer anahtarına ulaşın ve bu anahtar altında yeni bir DWORD değeri oluşturun. Isim olarak DesktopProcess yazın ve değerini 1 yapın.

*Gereksiz Servislerden Kurtularak Performansı Arttırın
Bunu yapmak için Başlat-Çalıştıra services.msc yazın. Daha sonra Burada işinize yarmayan servisleri kapatarak hızınızı arttırın. Servisleri yukarıdaki Durum çubuğu ile çalışma durumuna göre sıralayabiliriz. Servisleri kapatmak için ise çift tıklayıp Başlangıç Türünüde Devre Dışı Veya Elle olarak Seçebilirsiniz. Şimdi Bazı servislere ve görevlerine bakalım.
a-DHPC Istemcisi : Eğer Bilgisayarınız otomatik olarak IP almıyorsa, bunu kapatabilirsiniz.
b-DNS Istemcisi : Yerel ağınızda DNS sunucusu yoksa bu servisi kapatabilirsiniz.
c- Nvidia Driver Help Service : Nvidia ?nın yardım Servisi eğer gerek duymuyorsanız ki pek gerekli bir şey değil hemen kapatın.
d- Internet Bağlantı Güvenlik Duvarı (ICS) : Eğer firewall kullanmıyorsanız ve Internet paylaşımı yapmıyorsanız bunu iptal edebilirsiniz.
e-Görev Zamanlayıcı : Görev zamanlayıcı kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz.
f- Kablosuz Sıfır Yapılandırma: Kablosuz ağlarla herhangi bir ilginiz yoksa kapatın gitsin.
g-Taşınabilir Ortam Seri No : Bu servis portatif müzik çalarınızın seri numarasını alıyor. Sık kullanmıyorsanız durdurun. (Ne olduğunu bilmiyorsanız hemen durdurun)
h-Terminal Hizmetleri : Bilgisayarınıza uzaktan erişim yapan kimse yoksa ve sizde bunu kullanmıyorsanız kapatın.
j-Hata Bildirim Hizmeti : Bir çok kullanıcı gibi hoşunuza gitmiyorsa durdurun.
k-Otomatik Güncelleştirme : Windows un otomatik güncelleştirilmesini istemiyorsanız durdurun.
l-Messenger: Eğer bir Windows2000 domain e bağlı değilseniz durdurun.

*Sistemi Hızlı Kapatın
HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/ControlSet001/Control/WaitToKillServiceTimeout anahtarındaki değeri düşürün.

*Boot performansını Yükseltin
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContro lSession ManagerMemory ManagementPrefetchParameters anahtarına ulaşın ve buradaki EnablePrefetcher değerini 5 yapın.

*NumLock Açılsın
Her açılışta NumLockun açılması için HKEY_CURRENT_USER/Control Panel/Keyboard anahtarına ulaşın ve buradaki InitialKeyboardIndicators değerini 2 yapın. Eğer değer yoksa Yeni/Dize Değeri diyerek yeni bir dize değeri oluşturun.

*Sağ Menüye Klasöre Kopyala , Klasöre Taşı Öğelerini Eklemek
Bunun için öncelikle; HKEY_CLASSES_ROOTAllFilesystemObjectsshellexCon textMenuHandlers anahtarına ulaşın ve burada iki tane yeni anahtar oluşturup bunlara Copy To ve Move To adlarını verin. Ardından soldaki menülerde Varsayılan değerlere şunları girin. Move To için : {C2FBB631-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13} Copy To için : {C2FBB630-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}

*Pencereler Bıraktığınız Gibi Kalsın
Herhalde birçok kullanıcı bundan rahatsızlık duyuyor hatta sinir bozucu bir hale geliyordur. Bundan kurtulmak için Regedit den HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsShell NoRoam anahtarı altındaki BagMRU anahtarını silin.

*Istenmeyen XP Bileşenlerini Kaldırın
C:WindowsInf klasörünü açın. Araçlar/Klasör Seçenekleri nden gizli klasörleri açın. Klasör içinde bulunan SYSOC.INF dosyasını metin editörü ile açın her satırdaki hide sözcüğünü kaldırın ve dosyayı tekrar kaydedin. Daha sonra Başlat/Denetim Masası/Ekle-Kaldır/Windows bileşenlerini ekle-kaldır düğmesine tıklayarak istemediğiniz bileşenleri kaldırın.

*Sistemdeki Gizli Programlar.
Sesli okuyucu system32 nin içinde : narrator.exe
Windows kısa kapan aç : logon.exe
Yazı karakteri oluşturucusu : eudcedit.exe
Gerçek bağlantı kurduğunuz yerin IP adresini bulun : nslookup.exe
Paylaşılan klasör oluşturmak için : shrpubw.exe
Windows şifreleme : syskey.exe (not şifreyi bir kez girerseniz bir daha devre dışı bırakamazsınız)
Sistemi 60 saniyede kapatır : C:WINDOWSsystem32tsshutdn.exe
Sistemdeki diyalogları siler kurar : C:WINDOWSsystem32webfldrs
Sistemdeki .dll .exe .inf vs.. uzantılı dosyaları listeler : C:WINDOWSsystem32attrib.exe
Windows Tanıtım Animasyonu : C:WINDOWSHelpToursmmTourtour.exe

*WINDOWS XP SERVİSLERİ :
BAŞLAT > ÇALIŞTIR > SERVICES:MSC'yi açın :
BU SERVİSLERİ KONROL EDİN
>HATA BİLDİRİM HİZMETİ EVRE DIŞI
>HIZLI KULLANICI DEĞİŞTİRME UYUMLULUĞU :MANUEL
>YARDIM VE DESTEK :MANUEL
>DİZİN OLUŞTURMA HİZMETİ EVRE DIŞI
>PERFORMANS GÜNLÜKLERİ VE UYARILAR :MANUEL
>TAŞINABİLİR ORTAM SERİ NUMARASI :MANUEL
>REMOTE DESKTOP HELP SESSİON MANAGER EVRE DIŞI
>UZAKTAN KAYIT DEFTERİ EVRE DIŞI
>AKILLI KART EVRE DIŞI
>AKILLI KART YARDIMCISI EVRE DIŞI
>KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAĞI EVRE DIŞI
>WEB CLİENT :MANUEL
>KABLOSUZ SIFIR YAPILANDIRMA :MANUEL

*SABİT DİSKLERİ GÖRÜNMEZ YAPMAK :
BAŞLAT > ÇALIŞTIR > REGEDİT'i açın :
HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVe rsionPoliciesExplorer.Explorer anahtarına sağ tıklayıp "ekle > ikili değer" diyoruz.isim olarak NoDrives, değer olarak ta 04,00,00,00 veriyoruz.Bilgisayarıma girdiğinizde "C:" srücüsü olmayacak.
HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVe rsionPoliciesExplorer.Explorer anahtarına sağ tıklayıp "ekle > ikili değer" diyoruz..isim olarak NoDrives, değer olarak ta 08,00,00,00 veriyoruz.Bilgisayarıma girdiğinizde "D:" srücüsü olmayacak.

*HERHANGİ BİR KLASÖRÜN İÇERİĞİNİ YAZDIRMAK:
Not Defterini açın :
@dir %1 /-p /o:gn >
"%temp%dosyalar.txt"
@notepad /p "%temp%dir.txt"
Yazdıktan sonra SendTo klasörüne "Yazici.BAT" olarak kaydedin.

*Microsoft'un Casusunu Pcden Kaldırmak
Arkadaslar Microsoft win XP ile bir cok yenilige imza atti. bir cok iyilik yerine birde katlanilmaz mecbur üyelik, sadece aldiginiz sistemle calisma, format yada yeni kurmada (install) da key alma felan
Üstüne üstlük birde bilgisayariniza birde Casus koyup sizleri istedigi an izliyor ve ne yaptiginizi biliyor.
Simdi size bu casusu nasil bulup yok edeceginizi anlatayim
Bilgisayarinizi actiktan sonra
Start}Calıştır (Run)
Cikan yere kücük harfle: cmd deyin ve Enter
Simdi karsiniza bir Dos penceresi acildi
cikan bu pencereye:net user yazin (net bir bosluk user olacak.)
O pencerede bir liste var ve bilgisayarda kac tane kullanici var hepsi yazili buraya kadar her sey normal
Eger: burada bir Support_388945a0 diye bir hesep varsa iste sende de casus var yoksa sorun yok
var ise derhal sil:
Peki Bunu nasil silecem:
kolay
Bunu yap:
net user SUPPORT_388945ao /delete
Enter. ve gecmis olsun.

*Windows'u "kursun gecirmez" yapmak
Herkes cok güvenli bir Bilgisayari rahatca islem yapabilmek icin kullanmak ister.
Artik Windows,u da "kursun gecirmez" sekilde yapmak mümkün. Regedit dosyasinda bir kac islem yapilacak sadece.
Baslat /Calistir/regedit
Hedef Dosyasi :
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic e\Tcpip\Parameters
Buraya 7 adet "DWORD-Wert" ekliyecegiz.
1. TcpMaxDataRetransmission adinda ve degeri 2 olacak.
2. SynAttackProtect adinda ve degeri 2 olacak.
3. TcpMaxHalfOpen adinda ve degeri 100 olacak.
4. TcpMaxHalfOpenRetried adinda ve degeri 80 olacak.
5. EnableDeadGWDetect adinda ve degeri 0 olacak.
6. EnablePMTUDiscovery adinda ve degeri 0 olacak
7. KeepAliveTime adinda ve degeri 300000 olacak..


The End..
 
Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

Bugünkü tembellik konumuzu bilgisayara ayırdım..:)

Devam edelim.

Klavye kısayolları..

Genel Klavye Kısayolları

? CTRL+C (Kopyala)
? CTRL+X (Kes)
? CTRL+V (Yapıştır)
? CTRL+Z (Geri Al)
? DELETE (Sil)
? ÜSTKRKT+DELETE (Seçili öğeyi Geri Dönüşüm Kutusu?na atmadan kalıcı olarak sil)
? Bir öğeyi sürüklerken CTRL (Seçili öğeyi kopyala)
? Bir öğeyi sürüklerken CTRL+ÜSTKRKT (Seçili öğeye kısayol oluştur)
? F2 tuşu (Seçili öğeyi yeniden adlandır)
? CTRL+SAĞ OK (Ekleme noktasını sonraki sözcüğün başına götür)
? CTRL+SOL OK (Ekleme noktasını önceki sözcüğün başına götür )
? CTRL+AŞAĞI OK (Ekleme noktasını sonraki paragrafın başına götür)
? CTRL+YUKARI OK (Ekleme noktasını önceki paragrafın başına götür )
? Ok tuşlarının herhangi biriyle birlikte CTRL+ÜSTKRKT (Bir metin bloğu vurgula)
? Ok tuşlarının herhangi biriyle birlikte ÜSTKRKT (Pencere veya masaüstünde birden fazla öğe seç veya bir belgede metin seç)
? CTRL+A (Tümünü seç)
? F3 tuşu (Bir dosya ya da klasör ara)
? ALT+ENTER (Seçili öğenin özelliklerini görüntüle)
? ALT+F4 (Etkin öğeyi kapat veya etkin programdan çık)
? ALT+ENTER (Seçili nesnenin özelliklerini görüntüle)
? ALT+ARA ÇUBUĞU (Etkin pencere için kısayol menüsünü aç)
? CTRL+F4 (Aynı anda birden çok belge açmayı sağlayan programlardaki etkin belgeyi kapat
? ALT+SEKME (Açık öğeler arasında geçiş yap)
? ALT+ESC (Öğeler arasında açılma sıralarına göre dön)
? F6 tuşu (Bir penceredeki veya masaüstündeki ekran öğeleri arasında dolaş)
? F4 tuşu (Bilgisayarım veya Windows Gezgini?ndeki Adres çubuğu listesini görüntüle)
? ÜSTKRKT+F10 (Seçili öğe için kısayol menüsünü görüntüle)
? ALT+ARA ÇUBUĞU (Etkin pencere için Sistem menüsünü görüntüle)
? CTRL+ESC (Başlat menüsünü görüntüle)
? ALT+Bir menü adındaki altı çizili harf (Karşılık gelen menüyü görüntüle)
? Açık bir menüdeki bir komut adındaki altı çizili harf (Karşılık gelen komutu gerçekleştirir)
? F10 tuşu (Etkin programda menü çubuğunu etkinleştirir)
? SAĞ OK (Sağdaki sonraki menüyü aç veya bir alt menü aç)
? SOL OK (Soldaki sonraki menüyü aç veya bir alt menüyü kapat)
? F5 tuşu (Etkin pencereyi günceleştir)
? GERİ AL (Bilgisayarım ya da Windows Gezgini?nde bir seviye üstteki klasörü görüntüle)
? ESC (Geçerli görevi iptal et)
? CD-ROM sürücüye bir CD-ROM taktığınızda ÜSTKRKT (CD-ROM?un otomatik olarak oynatılmasını önle)

İletişim Kutusu Klavye Kısayollar

? CTRL+SEKME (Sekmeler arasında gezin)
? CTRL+ÜSTKRKT+SEKME (Sekmeler arasında geriye doğru git)
? SEKME (Seçenekler arasında ileriye doğru git)
? ÜSTKRKT+SEKME (Seçenekler arasında geriye doğru git)
? ALT+Altı Çizili harf (İlgili komutu gerçekleştir veya ilgili seçeneği seç)
? ENTER (Etkin seçeneğin veya düğmenin komutunu gerçekleştir)
? ARA ÇUBUĞU (Etkin seçenek bir onay kutusuysa onay kutusunu seç veya temizle)
? Ok tuşları (Etkin seçenek seçenek düğmeleri grubuysa bir düğme seç)
? F1 tuşu (Yardım görüntüle)
? F4 tuşu (Etkin listedeki öğeleri görüntüle)
? GERİ (Kaydet veya Aç iletişim kutusunda bir klasör seçiliyse bir üst düzeydeki klasörü aç)

Microsoft Doğal Klavye Kısayolları

? Windows Logosu (Başlat menüsünü göster veya gizle)
? Windows Logosu+BREAK (Sistem Özellikleri iletişim kutusunu görüntüle)
? Windows Logosu+D (Masaüstünü göster)
? Windows Logosu+M (Tüm pencereleri küçült)
? Windows Logosu+ÜSTKRKT+M (Küçültülmüş pencereleri geri yükle)
? Windows Logosu+E (Bilgisayarım?ı aç)
? Windows Logosu+F (Bir dosya veya klasör ara)
? CTRL+Windows Logo+F (Bilgisayar ara)

to be continued.
 
Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

? Windows Logosu+F1 (Windows Yardımı?nı görüntüle)
? Windows Logosu+ L (Klavyeyi kilitle)
? Windows Logosu+R (Çalıştır iletişim kutusunu aç)
? Windows Logosu+U (Hizmet Programı Yöneticisi?ni aç)

Erişilebilirlik Klavye Kısayolları

? Sekiz saniye boyunca Sağ ÜSTKRKT (Filtre Tuşlarını aç veya kapat)
? Sol ALT+Sol ÜSTKRKT+PRINT SCREEN (Yüksek Karşıtlık?ı aç veya kapat)
? Sol ALT+sol ÜSTKRKT+NUM LOCK (Fare Tuşları?nı aç veya kapat)
? Beş kez ÜSTKRKT (Yapışkan Tuşlar?ı aç veya kapat)
? Beş saniye boyunca NUM LOCK (Geçiş Tuşları?nı aç veya kapat)
? Windows Logosu+U (Hizmet Programı Yöneticisi?ni aç)

Windows Gezgini Klavye Kısayolları

? END (Etkin pencerenin sonunu göster)
? HOME (Etkin pencerenin başını göster)
? NUM LOCK+Yıldız İşareti (*) (Seçili klasörün altındaki tüm alt klasörleri göster)
? NUM LOCK+Artı işareti (+) (Seçili klasörün içeriğini göster)
? NUM LOCK+Eksi işareti (-) (Seçili klasörü daralt)
? SOL OK (Geçerli seçim genişletilmişse daralt veya üst klasörü seç)
? SAĞ OK (Geçerli seçimi daraltılmışsa görüntüle veya ilk alt klasörü seç)

Karakter Eşlem İçin Klavye Kısayolları
Karakter kılavuzunda bir karakteri çift tıklatırsanız, kılavuz üzerinde klavye kısayollarını kullanarak hareket edebilirsiniz:

? SAĞ OK (Sağa veya sonraki satırın başına git)
? SOL OK (Sola veya önceki satırın başına git)
? YUKARI OK (Bir satır yukarı git)
? AŞAĞI OK (Bir satır aşağı git)
? PAGE UP (Bir defada bir ekran yukarı git)
? PAGE DOWN (Bir defada bir ekran aşağı git)
? HOME (Satırın başına git)
? END (Satırın sonuna git)
? CTRL+HOME (İlk karaktere git)
? CTRL+END (Son karaktere git)
? ARA ÇUBUĞU (Bir karakter seçildiğinde Büyütülmüş ve Normal modlar arasında geçiş yap)

Microsoft Yönetim Konsolu (MMC) Ana Pencere Klavye Kısayolları

? CTRL+O (Kaydedilmiş bir konsolu aç)
? CTRL+N (Yeni bir konsol aç)
? CTRL+S (Açık konsolu kaydet)
? CTRL+M (Bir konsol öğesi ekle veya kaldır)
? CTRL+W (Yeni bir pencere aç)
? F5 tuşu (Tüm konsol pencerelerinin içeriğini güncelleştir)
? ALT+ARA ÇUBUĞU (MMC penceresi menüsünü görüntüle)
? ALT+F4 (Konsolu kapat)
? ALT+A (Eylem menüsünü görüntüle)
? ALT+V (Görünüm menüsünü görüntüle)
? ALT+F (Dosya menüsünü görüntüle)
? ALT+O (Sık Kullanılanlar menüsünü görüntüle)

MMC Konsol Penceresi Klavye Kısayolları

? CTRL+P (Geçerli sayfayı veya etkin bölmeyi yazdır)
? ALT+Eksi işareti (-) (Etkin konsol penceresi için pencere menüsünü görüntüle)
? ÜSTKRKT+F10 (Seçili öğe için Eylem kısayol menüsünü görüntüle)
? F1 tuşu (Seçili öğe için varsa Yardım başlığını aç)
? F5 tuşu (Tüm konsol pencerelerinin içeriğini güncelleştir)
? CTRL+F10 (Etkin konsol penceresini büyüt)
? CTRL+F5 (Etkin konsol penceresini geri yükle)
? ALT+ENTER (Seçili öğe için varsa Özellikler iletişim kutusunu aç)
? F2 tuşu (Seçili öğeyi yeniden adlandır)
? CTRL+F4 (Etkin konsolu kapat. Bir konsolun tek bir konsol penceresi varsa, bu kısayol konsolu kapatır)

Uzak Masaüstü Bağlantısı Gezintisi

? CTRL+ALT+END (Microsoft Windows NT Güvenlik iletişim kutusunu aç)
? ALT+PAGE UP (Programlar arası soldan sağa geçiş yap)
? ALT+PAGE DOWN (Programlar arası sağdan sola geçiş yap)
? ALT+INSERT (Programlar arasında en sık kullanılma sırasına göre dön)
? ALT+HOME (Başlat menüsünü görüntüle)
? CTRL+ALT+BREAK (İstemci bilgisayarını bir pencere ve tam ekran arasında geçiş yap)
? ALT+DELETE (Windows menüsünü görüntüle)
? CTRL+ALT+Eksi işareti (-) (Etkin pencerenin anlık görüntüsünü Terminal Server panosunda istemciye yerleştir ve aynı işlevselliği yerel bilgisayarda PRINT SCREEN?e basarak sağlayın.)
? CTRL+ALT+Artı işareti (+) (Etkin istemci penceresinin tamamının anlık görüntüsünü Terminal Server panosuna yerleştir ve aynı işlevselliği yerel bilgisayarda ALT+PRINT SCREEN?e basarak sağlayın.)

Microsoft Internet Explorer Gezintisi

? CTRL+B (Sık Kullanılanları Düzenle iletişim kutusunu aç)
? CTRL+E (Arama çubuğunu aç)
? CTRL+F (Bul yardımcı programını başlat)
? CTRL+H (Geçmiş çubuğunu aç)
? CTRL+I (sık kullanılanlar çubuğunu aç)
? CTRL+L (Aç iletişim kutusunu aç)
? CTRL+N (Aynı Web adresiyle tarayıcının başka bir örneğini aç)
? CTRL+O (Aç iletişim kutusunu aç, CTRL+L ile aynı)
? CTRL+P (Yazdır iletişim kutusunu aç)
? CTRL+R (Geçerli Web sayfasını güncelleştir)
? CTRL+W (Geçerli pencereyi kapat)
 
Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

Çalıştır Komutları
Bir çok kişinin Bu komutları aradıgını biliyorum Ve faydası olacagını düşündügüm için ekliyorum?

compmgmt.msc - Bilgisyar Yöneticisi
devmgmt.msc - Aygıt Yöneticisi
diskmgmt.msc - Disk Yöneticisi
dfrg.msc - Disk birleştirme
eventvwr.msc - Olay Görüntülüyicisi
fsmgmt.msc - Paylaşılan Dosyalar
gpedit.msc - Grup Poliçeleri
lusrmgr.msc - Yerel Kullanıcılar ve Gruplar
perfmon.msc - Performans Monitörü
rsop.msc - Poliçe Sonuçarını Ortaya koymak
secpol.msc - Yerel Güvenlik Ayarları
services.msc - Çeşitli Servisler
msconfig - Sytem Bilgisi Hizmetleri
regedit - - Kayıt Defteri Editörü
msinfo32 - Sistem bilgisi
sysedit - Sistem Şekli Editörü
win.ini - Windows Yükleme Bilgisi
winver - Şu anki Wİndows Sürümünü Görüntüle

cmd - Komut satırını çalıştır

Denetim Masası Öğeleri İçin Çalıştır Komutları
Program Ekle Kaldır / control appwiz.cpl
Tarih Saat özellikleri /control timedate.cpl
Ekran özellikleri / control desk.cpl
Hızlı bul / control findfast.cpl
Fontlar / control fonts
İnternet Özellikleri /control inetcpl.cpl
Klavye özellikleri /control main.cpl keyboard
Mouse Özellikleri / control main.cpl
Multimedya Özellikler /control mmsys.cpl
Ağ Özellikleri / control netcpl.cpl
Şifre özellikleri / control password.cpl
Printer /control printers
Ses Özellikleri / control mmsys.cpl sounds
Sistem Özellikleri /control sysdm.cpl

Windows XP kısa yolları
ALT+ENTER / seçili ögelerin özellikleri
ALT+ESC / en son acılan ıtem lerı gecıs saglar
ALT+F4 / aktif pencerelerı kapatır
ALT+SPACEBAR / aktif sayfanın menusu
ALT+TAB / menuler arasında geçiş
BACKSPACE / bir önceki sayfaya geçiş
CTRL+A / hepsini seç
CTRL+B / kalın yazı
CTRL+C / kopyala
CTRL+I / italik
CTRL+O / dosya açma
CTRL+U / alt cızgı
CTRL+V / yapıştır
CTRL+X / kes
CTRL+Z / geri tusu
CTRL+F4 / dökümanları kapatır
CTRL while dragging / seçili ögeleri tutar
CTRL+SHIFT while dragging / seçili ögeleri kısayol oluşturur
SHIFT+DELETE / çöp kutusuna atmadan siler
ESC / ıslemlerı durdurur
F1 / help
F2 / seçili öğenin ismini degiştirme
F3 / arama dosya ve klasörlerde
F4 / adres çubuğunu açar
F5 / yenileme
F6 / adres çubuğuna gider
F10 / active sayfalarda çubuğa gider ?dosya eklemek araçlar filan?
SHIFT+F10 / sağ tıkladıgınızda açılan menu
CTRL+ESC / start menusu
SHIFT+CTRL+ESC / görev yönetıcısı
WIN / start menüsü
WIN+BREAK / sistem özellikler menüsü
WIN+D / bütün aktif sayfalari küçültme
WIN+E / bilgisayarımı açar
WIN+F / arama dosya ve klasörlerde
WIN+F+CTRL / bilgisayarımda arama
WIN+L / kullanıcı degiştirme kapatmadan
WIN+M / küçültme veya restore etme sayfaları
WIN+R / çalıştırı açar
WIN+TAB / açık olan sayfalarda geçiş

Windows Explorer

ALT+SPACEBAR / aktif sayfanın menüsü
CTRL+ESC / windows menusu
ALT+F4 / windows penceresini ve cerayann eden olayları kapatır
CTRL+A / bütün parçaları seçer
CTRL+X / seçili kısmı keser
CTRL+C / seçili kısmı kopyalar
CTRL+V / seçili kısmı yapıştırır
CTRL+Z / geri döner son yapılana
CTRL+(+) / sutun icindeki pencereleri otomatik olarak dogru sıralar
TAB / 7 sutun atlatma yada digger seçili ögeye geçme
SHIFT+DELETE / direk silme
BACKSPACE / bir önceki sayfaya yada slime işlemi
ALT+ENTER / seçili ögelerin özellikleri
F10 / aktif sayfanın menusu
F6 / adress bara gider /
F5 / sayfayı yenıler
F3 / arama ögesi
F2 / ismini degistirme seçili ögenin

Internet Explorer Kısayolları

CTRL+A / bütün sayfanın seçimi
CTRL+D / favorite ekler
CTRL+E / aktif sayfada arama yapar
CTRL+F / sayfada bulma
CTRL+H / geçmiş sayfasını açar
CTRL+I / favorite sayfalarının oldugu kısmı açar
CTRL+N / yeni pencere açar
CTRL+O / yenı lokasyonlar gider
CTRL+P / printer menusu
CTRL+S / degisiklikleri kaydeder
CTRL+W / aktif sayfayı kapatır
CTRL+ENTER/ basına www ve sonuna .com koymayı yapar
SHIFT+CLICK / yeni pencerede açar
BACKSPACE / bir önceki sayfaya gider
ALT+HOME / anasayfaya gider
HOME / sayfanın başına gider
TAB / Itemler arasında atlamayı sağlar
END / sayfanın sonuna gider
ESC / açılan sayfayı sonlandırır
F11 / tam ekran yapar sayfayı
F5 / sayfayı yeniler
F4 / adress barı açar
F6 / adress bara gider
ALT+RIGHT ARROW / ileri sayfaya götürür
SHIFT+CTRL+TAB / address bara gider
SHIFT+F10 / sağ tus olayı
SHIFT+TAB / geri tab olayı
CTRL+C / kopyalama
CTRL+V / yapıştırma
ENTER / aktif etmek /
F1 / internet explorer help

Ms-dos komutları

ASSOC / Dosya ortaklıklarını görüntüle.
AT / Programları ve komutları uygulamak için zamanı ayarla.
ATMADM / Windows ATM sağrı yöneticinin gördüğü adresleri ve bağlantıları listele
BREAK / CTRL + C?i Etkinleştir / devre dışı bırak
CACLS / ACL dosyaları göster ve değiştir
CALL / Grup dosyasını diğer grup dosyasından çağır.
CD / Rehberi değiştir.
CHCP / Uluslar arası klavye ve karakter bilgilerini ilave et
CHDIR / Adresi değiştir.
CHKDSK /FAT diskdeki hataları tara.
CHKNTFS / NTFS disk?deki hataları tara
CLS / Ekranı temizle.
CMD / Komut satırını çalıştır.
COLOR / Ön plan resmini değiştir.
COMP / Dosyayı sıkıştır.
COMPACT / Dosyayı sıkıştır,aç,.
CONTROL / Ms-dos da denetim masası simgelerini aç
CONVERT / FAT?i NTFS?e dönüştür
COPY / Bir yada daha fazla dosyayı öteki konuma kopyala
CTTY / Bilgisayarın giriş çıkış aygıtlarını değiştir
DATE / Sistem tarihini görüntüle,değiştir
DISKCOMP/ Disk?i diğer bir disk ile karşılaştır
DRIVPARM / Asıl aygıt sürücülerinde yeniden yazmayı etkinleştir.
ECHO / Mesajları göster ,etkinleştir ve devre dışı bırak
EDIT / Dosyayı görüntüle ve değiştir.
EDLIN / Dosyayı görüntüle ve değiştir.
EMM386 / Genişletilmiş hafıza yöneticisini görüntüle
ENABLE / Konsol geri alma komutunu etkinleştirme ve devre dışı bırakma Asi_genc QBASIC / Qbasic i ac.
RENAME / yeniden adlandir.
RMDIR /bos klasoru sil.
SHUTDOWN/ bilgisayarı kapat
SMARTDRV / geleneksel ve genişletilmiş hafıza için disk hafızası olustur
SORT / kisa giris ve cikislari goster
SWITCHES/ ms-dos a fonksyion ekle,kaldır.
SYS / Sistem saatini disk sürücüsüne yükle
TIME / sistem saatini goster,ayarla.
TITLE / ms-dos penceresindeki basligi degistir
TRACERT / karsidan gelen network paketlerinin yolunu goster
TREE / Disk?in yuzeysel agacini goster
TYPE / Dosyanin icerigini goruntule
UNDELETE / silinemeyen dosyalari silvisuall
UNFORMAT / bicimsiz disk surucusu.
UNLOCK /Disk?in klitini ac.
VER / Versiyon bilgisini goster.
VERIFY / diske yazmak gerektiginde karar vermeyi etkinlestir yada devre disi birak.
VOL / cilt bilgisini goster
XCOPY / Başka bilgisayarlardan çoklu dosyaları kopyala
TRUENAME/ dizinde var olan kişileri gösterir
TASKKILL / ihtiyaç duyulmayan uygulamaları kapat
SETVER - ms-dos version unu degistir.
SHARE - dosyalari palasabilme yetenegini yukle,devredisi birak.
SCANREG - kayit defterindeki hatalari tara ve geri yukle.
ROUTE - windows agindaki rota tablosunu goruntule ve degistir
RUNAS - baska bir bilgisayardaki programi etkinlestir.
PRINT - dosyayada resmi print et
PROMPT - ms-dos u goster ve degistir
PING - test amacli diger ag bilgisayarina bilgi gonder
POPD - agdaki rehberi degistir.
NET - ag ayarlarini guncelle ve onar
NETSH - degisebilen ve degismeyen network bilgisini goster
NETSTAT - TCP/IP ag protokolu bilgisini ve istatistigini goruntule.
NLSFUNC - ulkeye ozgu bilgileri goster
NSLOOKUP - agdaki yada alandaki ip adresini goster
PATH - bilgisyardaki gizli dosya yerlerini goster ve yerini ogren
PATHPING - ag daki gizli dosya yerlerini goster ve yerini ogren
MOVE - dosyanin yerini degistir.
MSAV - ilk microsoft virus hizmeti.
MSD - Tanimlama hizmeti.
IFSHLP.SYS - 32-bit dosya yoneticisi.
IPCONFIG - ag aygiti ayarlarini goster ve degerleri goruntule
KEYB - klavyenin planini degistir.
LABEL - disk surucusunun etiketini degistir.
LH - Yuksek Hafizada disk surucusu yukle
LISTSVC - servisler ve suruculer icin kurtarma konsol komutunu goruntule
LOADFIX - 64k?nin uzerindeki programlari yukle
LOADHIGH - yuksek hafizadaki aygit surucusunu yukle.
LOCK - hard disk surucusunu kitle.
LOGON - kurulumlar ve geri tuklemeler icin yonetici hesabi.
MAP - surucudeki aygit ismini goster
MEM - Sistemdeki hazfızayı göster.
MKDIR - yeni, rehber komutu yarat.
MODE - port ve gotuntu ayarlarini degistir.
GRAFTABL - Grafik modundaki genişletilmiş karakterleri göster. .
HELP - komutlari kisaca acikla
EXTRACT - dosyalari windows dizininden cikart
FASTHELP - ms-dos komutlarini ve bilgileri listele
FC - dosyalari karsilastir.
FDISK - disk surucusu icin bolumleme konsolunu calisti
FIND - dosya icindeki yaziyi ara.
FINDSTR - dosya icindeki dizini ara.
FIXBOOT - yeni cizim bolgesi yaz
FIXMBR - disk surucu icin yeni cizim bolgesi yaz
FORMAT - disk surucusunu bicimlendir.
FTP - FTP * a baglan
FTYPE - dosya turunu goster
ERASE - dosyayi sil
DISKCOPY - diski diger bir disk?e kopyala.
DEFRAG - yuklenen programlari disk uzerinde stabile et.
DEL - bi veya daha fazla dosyayi sil.
DELETE - silinen dosyalar icin kurtarma konsol komutu
DELTREE - bir veya daha fazla dosya ve rehberi sil
DIR - klasor icindekileri goster.
DISABLE - windows sistem ve suruculerinde kurtarma konsolu komutunu devre disi birak.
CHOICE - dizin icindeki coklu sevenekleri belirt.
BOOTCFG - kurtarma konsolu komutlarını göster ve düzenle ve boot.ini yi yeniden oluştur
 
Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

Bunların hepsi alıntıdır...

Bilgisayar teknisyeninizin size söylemediği 13 şey..


Bilgisayarlar söz konusu olduğunda hepimiz sıkıntı yaşayabiliyor ve 'uzman' bir arkadaşın yardımını istiyoruz.
Bilgisayarlar ve işletim sistemleri geliştikçe kullanımları kolaylaşıyor ama çıkardıkları sorunlar da o derece karmaşıklaşıyor.

Reader's Digest dergisinde bu konuyla ilgili olarak bir yazı yayınlandı.
Bilgisayarınızın sorun çıkardığı bundan sonraki ilk seferde size yardıma gelen teknisyen veya uzman arkadaşa nazik davranmanızı, onu anlamaya çalışmanızı ve size söyleyeceklerini iyi dinlemenizi tavsiye ederiz.


Bilgisayarınızla ?sorunsuz? günler yaşamanızı dileriz.

1-Bilgisayarı kapatıp açın: Bu basit kuralı herkes bildiğini sanır ama genellikle unuturuz. 10 seferin 9'unda bilgisayarınızı ya da bağlı olduğu cihazları kapatıp açmak sorunu çözecektir. Cihazları yeniden açmadan önce biraz soğumalarını beklemek de gerekebilir.

2- 'Arkadaş' olduğumuz için her sorununuzda hemen gelmemizi beklemeyin: Uğrasmamız gereken bir sürü Bilgi Teknolojisi (IT) problemimiz var zaten.

3-Biz Noel Baba gibiyizdir: Yaramaz mı uslu mu olduğunuzu biliriz. Sistem çökmeden hemen önce gerçekten neler olduğunu itiraf etmeniz bize zaman kazandıracaktır. Porno sitelere girip virüs kaptıysanız biz zaten nasıl olsa anlarız.

4- ?Güçlü? şifreler kullanın: Harfler ve sayılardan oluşan temel bir şifre oluşturun ve girdiğiniz siteler için sonuna belirleyici harfler ekleyin. Örneğin eşinizin isminin baş harfleri C.E. ise ve evlilik tarihiniz 18 Eylül 1993 ise CE180993 gibi bir şifre belirleyin ve mesela Hotmail hesabınız için CE180993HO ve Yahoo CE180993YA gibi bir şifre kullanın. Internet bankacılığı için de buna benzer bir şifre sistemi kullanmanızıöneririz.

5-Anti-virüs ve Anti Spyware programlarınızın yeni sürümler olduğundan emin olun: Her gün güncellemek üzere ayarlayın ve haftada en az bir kez de tam sistem taraması yapın.

6-Bedava yemek yoktur: Dosya paylaşım sitelerinden ücretsiz müzik, film ve oyun indirmek sisteminizde ?başkalarının girebileceği? delikler açar. Kendinizi sağlama alın ve güvenilir siteleri kullanın.

7-Unutmayın: Halka açık Wi-Fi bağlantısı gerçekten halka 'açık'tır:Eğer bir cafe'de kahvenizi içerken e-postalarınızı ya da banka hesaplarınızı kontrol etmeniz gerçekten gerekmiyorsa, etmeyin. Halka açık bir Network'teyken, network şifrelendirilmiş bile olsa, yakınlarınızdaki bir hacker şifrelerinizi ele geçirebilir.

8- Bilgisayarınızı dinlendirin: Kullanmadığınız zamanlarda bilgisayarınızı kapatmak hem enerji tasarrufu sağlar hem de bilgisayarınızı yavaşlatacak RAM ya da geçici belleği temizler.

9-Eğer Internete giremiyorsanız, ilk önce servis sağlayıcınızı arayın: Bağlantı problemleri sıklıkla kontrol edilebilir ve ücretsiz düzeltilebilir.

10- Eğer bizi daha az görmek istiyorsanız bir Mac alın: Biz onu kullanıyoruz.

11- Hayır, cep telefonunuzu mısır patlatmak için kullanamazsınız: Gelecek sefer posta kutunuza böyle bir Internet dedikodusu düştüğünde arkadaşlarınıza göndermeden önce, etrafınızda ?aklı başında? birine ?Bu e.mail?de yazanlar gerçek olabilir mi?? diye sorun.

12- Bazen sizin hakkınızda şifreli konuşuruz: Eğer KKU ( Kullanıcı-Klavye Uyumsuzluğu) ya da PSIKA ( Problem sandalye ile Klavye arasında) dediğimizi duyarsanız, sizinle dalga geçiyoruz demektir. Buna katlanacaksınız, çünkü derdinizin dermanı bizde!

13- Eğer size söylediklerimizi anlamıyorsanız işimizi iyi yapmıyoruz demektir: Akıl karıştırıcı teknik jargon bilginin değil, kendine güvensizliğin işaretidir.
 
Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

Büyükşehir Belediyesi Kuruluşlarından KİPTAŞ'ın Genel Müdür Yardımcısı Emin Batur'a, şantiyelerden birinde meydana gelen bir kaza sonunda kazaya maruz kalan duvarcı ustasının yazdığı tutanak:

İş kazası tutanağına planlama hatası diye yazmıştım. Bunu yeterli görmeyerek, ayrıntılı anlatmamı istemişsiniz. Şu anda hastanede yatmama neden olaylar aynen aşağıda anlattığım gibi olmuştur:

Bildiğiniz gibi ben bir duvarcı ustasıyım. İnşaatın 6. katındaki işimi bitirdiğim zaman biraz tuğla artmıştı, yaklaşık 250 kg. kadar olduğunu tahmin ettiğim bu tuğlaları aşağıya indirmek gerekiyordu. Aşağıya indim bir varil buldum, ona sağlam bir ip bağladım, 6. ka ta çıktım ipi bir çıkrıktan geçirip ucunu aşağıya salladım.

Tekrar aşağıya indim ve ipi çekerek varili 6 kata çıkardım. İpin ucunu sağlam bir yere bağlayıp tekrar yukarı çıktım. Bütün tuğlaları varile doldurdum. Aşağı indim, bağladığım ipin ucunu çözdüm. İpi çözmemle birlikte birden kendimi havada buldum. Nasıl bulmayayım ben yaklaşık 70 kiloyum. 250kg lik varil süratle aşağıya düşerken beni yukarı çekti. Heyecan ve şaşkınlıktan ipi bırakmayı akil edemedim. Yolun yarısında Dolu varille çarpıştık. Sağ iki kaburgamın burada kırıldığını sanıyorum. Tam yukarı çıkınca 2 parmağım iple beraber çıkrığa sıkıştı. Parmaklarımda bu sırada kirildi.

Bu esnada yere çarpan varilin dibi çıktı ve tuğlalar etrafa saçıldı. Varil hafifleyince bu sefer ben aşağıya inmeye varil yukarı çıkmaya başladı ve yolun yarısında yine varille çarpıştık. Sol bacağımın kaval kemği de bu sırada kirildi. Can havli ile ipi bırakmayı akil ettim.

Başımı yukarı kaldırdığımda bos varilin süratle üzerime geldiğini gördüm. Kafatasımın da böyle çatladığını sanıyorum. Bayılmışım, gözümü hastanede açtım. Cenabı Hak'tan tüm kullarını böyle görünmez kazalardan korumasını diler, hürmetle ellerinizden öperim.

Duvarcı Ustanız LAZ OSMAN
 
Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

:)) Yok yahu böyle birşey.Temel fıkrası gibi.Ne demişti Temel: Baktuk ki düşmeyi biz da vurduk oni..
Artık görünmez değil bayağı bir görünür oldu bu kaza..Tşk.ler Sayın Güneş :)
 
Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

Sn. Güneş,

sabah sabah çok iyi geldi.bunca stresin arasında, gerçekten çok güldüm.
teşekkür ederim... :))))
 
Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

vallahi süper laz osman. ;D ;D ;D kaza pekte görünmez değilmiş ama ,o görememiş.
 
Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

güzeldi :)
meslekten uzaklaşmak için böyle yazılara ihtiyacımız var gibi.S
 
Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

sn ogün güneş alomaliye açılış sayfasında planlama hatası hikayeniz
Sayın "hamdilevent" nick'li Forum Üyemizden iktibas edilmiştir
şeklinde yazılmış tabii ki böyle bir hikayeyi aktarmak isterdim ama asıl olan sizin aktardığınızdır..
öncelikle böyle güzel bir hikayeyi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim yeni hikayeleri bekliyoruz...
 
Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

Rica ederim, önemli olan birlikte gülmemiz.
 
Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

Bill Gates Microsoftsun bir seminerinde bilgisayar
sektöründeki gelişmenin hızını anlatmak için şöyle bir
benzetme yapmış.
"Eğer Volkswagen firması son 25 yıl içinde bilgisayar
sektörü kadar hızlı gelişmiş olsaydı bugün 500 dolara
alacağımız arabalara 25 dolarlık benzin koyup dünya turu
atmamız mümkün olacaktı"

Birkaç gün sonra VW firmasının bir basın açıklaması yayınlanmış.
"Eğer otomotiv sektörü Bill Gates in işletim sistemi gibi
gelişmiş olsaydı, her alacağımız arabada tek koltuk olacak,
diğer koltuklar için ekstra lisans parası ödemek zorunda
kalacaktık; arabamız sadece bizim ürettiğimiz benzinle
çalışacak; gösterge tablosundaki tüm ikaz ve uyarı
ışıkları yerine üzerinde
ARABANIZ GEÇERSİZ BİR İŞLEM YÜRÜTTÜ VE KAPATILACAKTIR
yazan tek bir lamba olacaktı. Ayrıca her kazadan sonra
arabanın hava yastıkları açılmadan önce bir düğmenin üzerinde
HAVA YASTIKLARI AÇILACAK EMİN MİSİNİZ
diyen bir ışık yanacaktı"
_________________________________________________
Forumda geçmiş başlıklarda bir çok komik fıkra ve olay var, biraz arama lazım sanırım.
 
Ynt: Biraz Meslekten Uzaklaşalım, Kafa Dağıtalım.

A=1 İ=12 Ş=23

B=2 J=13 T=24

C=3 K=14 U=25

Ç=4 L=15 Ü=26

D=5 M=16 V=27

E=6 N=17 Y=28

F=7 O=18 Z=29

G=8 Ö=19

Ğ=9 P=20

H=10 R=21

I=11 S=22

Eğer harflerin değeri böyle ise bir işte başarılı olmak için gerekli şart nedir?

A+Z+İ+M=1+29+12+16=58

Azimle başarılı olabilme ihtimali %58 miş.

Peki ?HIRS? olabilir mi? Bakalım

H+I+R+S=10+11+21+22=64

Hırsla başarılı olabilme ihtimalide sadece %64


Y+A+L+A+K+A+L+I+K=28+1+15+1+14+1+15+11+14=100
 
Üst